miercuri, 10 martie 2010

Traditie sau dementa?

Nu stim cat de norocosi suntem, fie si prin simplul fapt ca ne-am nascut in alt spatiu si timp, pana nu constientizam ce li se intampla oamenilor din alte colturi de lume, chiar in secunda in care scriu acestor randuri. In unele tari, primitivismul este atat de accentuat, incat un om care sta in fata calculatorului, care aude vocea unui prieten la telefon si care poate patrunde in acea lume salbatica printr-un simplu click de telecomanda, poate ramane socat.

Am vazut documentare pe Discovery care m-au socat, am citit carti care m-au facut sa-mi pun intrebari si am ajuns la concluzia ca trebuie sa multumesc in fiecare zi ca m-am nascut intr-o tara relativ emancipata cum este Romania, in vremuri oarecum moderne cum sunt acestea. Desigur, daca ar fi sa ne comparam cu tarile dezvoltate, suntem la coada clasamentului, insa, daca in balanta atarna o tara in care traditiile consureaza serios cu dementa si populatia si-a pierdut orice urma de umanitatate, atunci stam bine.

Nu stiu daca ati auzit vreodata de circumcizia efectuata la femei - FGM (= Female Genital Mutilation)- care se practica de mii de ani si care, surprinzator,  este cat se poate de actuala in Egipt, Etiopia, Sudan sau Djibout, unde mutilarea genitala afecteaza 100% din femei.În alte ţări, numai membrii anumitor triburi practică circumcizia la femei, în Nigeria, Mali, Burkina Faso, Senegal, Kenia etc. FGM apare însă şi pe peninsula arabă (în Emiratele Arabe Unite, în sudul Jemenului) şi în anumite părţi ale Asiei. Unele estimări arată că 100 - 157 milioane de fete şi femei din lume sunt circumcise. În fiecare an se mai adaugă alte două milioane. Astfel, în fiecare zi sunt circumcise aproximativ 6000 de fete.
O ancheta efectuata în anul 2000 arata ca peste 97 % dintre femeile din Egipt au suferit astfel de operatii de îndepartare a clitorisului.
Ultima victima a unei asemenea operatii se numea Bedur Ahmed Shaker, 12 ani, o fetita care a murit în timpul operatiei ce era efectuata la o clinica privata din Minya, un oras aflat pe Nil, la sud de capitala Cairo.
Mama ei a acuzat cadrele medicale de neglijenta afirmând ca fiica ei a murit din cauza anesteziei si ca platise aproximativ noua dolari americani pentru efectuarea operatiei.

Politia le-a arestat atât pe mama cât si pe doctorita care trebuia sa efectueze operatia.Există mai multe forme de circumcizie la femei:
- sunna "blândă" (sunna = lb. arabă "tradiţie"): tăierea sau îndepărtarea pielii care acoperă clitorisul;
- sunna "modificatoare": îndepărtarea parţială sau completă a clitorisului;
- clitoridectomie/circumcizie: îndepărtarea parţială sau completă a clitorisului precum şi îndepărtarea parţială sau totală a labiilor interne. Această operaţie lasă uneori ţesuturi cicatrizate foarte mari care pot să acopere vaginul;
- infibulare/circumcizie faraonică: îndepărtarea clitorisului şi a labiilor interne, precum şi a straturilor interioare ale labiilor mari. Ceea ce rămâne din labiile externe este împreunat şi strâns cusut cu intestine de pisică sau fixat cu spini, astfel încât acestea se vindecă nelăsând nici o deschizătură. În rană este introdus mai apoi un tub care formează în piele un orificiu care să permită scurgerea urinii şi a menstruaţiei.
Această intervenţie se face cu ajutorul celor mai diverse intrumente, de la lame de ras, foarfece, cuţite şi până la cioburi de sticlă. De cele mai multe ori nu se foloseşte nici un anestetic şi nici nu se dezinfectează locul, uneori se folosesc remedii naturiste cu efecte cicatrizante. Operaţia este efectuată de moaşe sau femei bătrâne, mai rar de bărbaţi - preoţi sau bărbieri. Vârsta la care se face această operaţie oscilează de regulă între 4 şi 8 ani.


Pentru a intelege mai bine acest fenomen, va recomand cartea Desert Flower:The Extraordinary Journey Of A Desert Nomad, o poveste personala scrisa de Waris Dirie (foto stanga), o victima a mutilarii genitale care a reusit sa scape din infern datorita unui curaj extraordinar. Printr-un noroc chior a ajuns in Anglia si mai apoi a reusit sa urce pe podium, ajungand un model de renume. Desi, la inceputul carierei de model era socotita ca fiind "superioara" lui Naomi Campbel -cu care este si prietena-, Waris a renuntat la catwalk pentru familie. A aparut si un film inspirat din viata lui Waris, rolul ei fiind jucat de Liya KebedeAcestei torturi inimaginabile i se acorda niste motive tembele pe care oamenii nu indraznesc sa le contrazica, iar femeile nici vorba sa li se impotriveasca:
- se spune că FGM ar fi o poruncă lăsată de la Dumnezeu (ea nu apare însă nici în Coran şi nici în Biblie).
- se spune că sexul femeii ar fi urât şi murdar şi că circumcizia şi infibularea ar proteja femeia de boli, de scurgeri, de viermi etc.
- se spune că această mutilare ar transforma fetele în femei adevărate, prin această intervenţie fiind îndepărtate "părţile masculine" ale femeii.
- se spune că mutilarea ar diminua poftele sexuale ale femeii, apărându-le astfel de propria sexualitate fără limite.
- se spune că mutilarea ar creşte fertilitatea şi, implicit, şansele femeii de a se mărita.
- se spune că bărbaţii resimt o plăcere mai mare atunci când întreţin raporturi sexuale cu o femei infibulată.
- se insistă asupra faptului că tradiţiile trebuie păstrate. Orice acuză adusă acestei tradiţii are ca motiv "occidentalizarea" populaţiei.

Adevăratele motive pentru mutilarea organelor sexuale sunt de cele mai multe ori date de însăşi structura patriarhală a societăţilor care practică acest obicei. Mutilarea serveşte ţinerii sub control a sexualităţii femeii şi are rolul de a funcţiona ca o pavăză împotriva pierderii virginităţii, prevenind astfel promiscuitatea. Consecinţele pe care această practică o au asupra sănătăţii sunt însă extrem de grave:
- şoc traumatic din pricina pierderii unei mari cantităţi de sânge;
- septicemie, tetanos;
- infectare cu hepatită şi HIV, paralizie infantilă;
- probleme cu urinarea, lezare şi infecţii ale căilor urinare şi ale rinichilor;
- infecţii ale trompelor uterine şi ale uterului, sterilitate;
- dureri puternice la menstruaţie;
- dureri la întreţinerea de raporturi sexuale în cazul femeilor infibulate, mai ales după căsătorie sau după naşteri, atunci când bărbatul penetrează orificiul minuscul;
- naşteri problematice, care pun în pericol atât viaţa mamei cât şi a copilului, în cazul femeilor infibulate (orificiul vaginal este mult prea mic şi trebuie tăiat înainte de naştere. Cicatricile nu sunt elastice şi provoacă dureri îngrozitoare la naştere. De aceea, de cele mai multe ori se apelează la cezariană sau la forceps. După naştere, orificiul este din nou redus la dimensiunile gămăliei unui ac);
- desele îmbolnăviri obligă femeia să rămână mai mult pe lângă casă, ea nu poate să desfăşoare activităţi lucrative regulate, nici să meargă la şcoală;
- reacţiile psihologice se asemeamănă cu şocurile post-traumatice: negare şi dedublare, anxietate, depresii şi dereglări comportamentale. De cele mai multe ori femeile nu vorbesc despre durerile pe care le îndură.
Mutilarea organelor genitale femeieşti nu se limitează însă doar la unele triburi primitive şi nici nu este un obicei pe cale de dispariţie, din contră: ea este practicată şi în rândul clasei de mijloc şi chiar şi în orale, bucurându-se de din ce în ce mai multă popularitate pe tărâmurile africane. S-a mai putut observa şi că procedurile drastice iau locul din ce în ce mai mult celor mai "blânde"; operaţiile efectuate odinioară la vârsta adolescenţei sunt făcute astăzi la o vârstă cât mai fragedă, chiar şi la sugari, aceştia neputând să se opună prea mult.
Mutilarea organelor genitale femeieşti a intrat de abia de curând în obiectivul organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi a structurilor sanitare. Astăzi, FGM este practicat de refugiaţi şi de imigranţi chiar şi în Occident. În afară de Franţa, nici o altă ţară nu a luat în această privinţă măsuri prea consecvente. FGM este considerată deseori o practică inofensivă. Oamenii pleacă de la accepţiunea liberală conform căreia trebuie să fim toleranţi şi să nu ne amestecăm în practicile şi tradiţiile altor culturi.


Crima de onoare este o pedeapsă pe care membrii unei familii o aplică în cazul în care au convingerea că una dintre rudele lor, femeie fiind, le-a dezonorat în vreun fel numele. De regulă, femeia este pedepsită pentru unul dintre următoarele fapte: refuzul unei căsătorii aranjate, victimă a unui viol, intentarea divorţului, adulter sau concubinaj. Conform UNICEF, în India sunt omorâte anual 5000 de mirese pentru că nu au zestre suficientă. Începând din 2004, crime de onoare se practică pe scară largă în ţări ca: Albania, Bangladesh, Brazilia, Canada, Ecuador, Danemarca, Germania, India, Irak, Israel, Italia, Pakistan, Arabia Saudită, Suedia, Uganda, UK şi SUA.

O femeie poate fi omorata pentru ca a ras la o gluma pe strada, pentru ca e fardata sau poarta fusta scurta… sau pentru ca fost violata de unul dintre fratii ei.
Amina and Sarah-, surorile Said – ucise de către tatăl lor (încă în libertate) pentru că ”se prea americanizaseră” și pentru că prietenii lor erau băieți creștini
 Hatin Surucu, frații ei turci au împușcat-o în Berlin, pentru că adoptase stilul de viață occidental 

  
Morsal Obeidi, fratele ei a înjunghiat-o de 23 de ori pentru că ”s-a îndepărtat de familie”. notase în blogul ei: ”nu vreau să devin o amintire”

 

 Sahar Daftary- 24 de ani, top model, originara din Afganistan- ucisa de sotul ei (dreapta) pentru ca a avut tupeul sa ceara divortul imediat ce a aflat ca acesta mai avea inca 3 neveste si 3 copii, cu care si locuia.

Arderea miresei este un obicei care se practică în India, Pakistan şi Bangladesh. Arderea este tot un fel de pedeapsă pe care soţul sau familia acestuia o aplică soţiei. Aceştia toarnă pe trupul femeii un lichid inflamabil şi o lasă să ardă de vie. (am decis sa nu ilustrez cu poza pentru ca este infioratoare)Mutilarea cu acid presupune ca femeii să i se arunce acid pe faţă pentru a-i lasă cicatrici şi eventual pentru a o orbi. Am vazut poze cu femei care au fost candva frumoase, iar acum sunt mutilate pentru ca au indraznit sa spuna "NU" unui barbat care le-a cerut in casatorie sau care pur si simplu au refuzat o relatie cu un anumit individ. Drept pedeapsa au fost arse cu acid sulfuric de catre acestia, un obicei devenit traditie in multe tari, printre care si Pakistan. Au fost si cazuri in care s-a facut dreptate si atacatorul a fost pedepsit cu aceeasi moneda. Am citit despre un caz din Iran unde barbatul a fost, la randul sau, orbit cu acid dupa ce a mutilat o tanara pentru ca nimeni sa nu se mai poata casatori cu femeia pe care o iubea el.  Crima, adulterul, violul, atacul armat, apostazia şi traficul de droguri sunt pedepsite prin moarte conform legii iraniene, practicată din 1979, de la revoluţia islamică.
A arunca cu acid sau benzina asupra femeilor este o practica destul de curenta, nu doar in Iran, ci si in alte tari, mai ales musulmane. unt crime care de multe ori ramân nepedepsite in fata pasivitatii justitiei. Însa nu au doar consecinte estetice. Dupa ce sunt arse cu acid sulfuric, multe isi pierd vazul sau nu mai pot sa deschida gura pentru a mânca ori ramân fara pleoape si nu mai pot inchide ochii pentru a dormi. În Bangladesh aceasta practica violenta este atât de raspândita incât exista un centru special creat pentru tratarea arsurilor cu acid denumit Casa fara oglinzi. Exista insa si cazuri europene precum cel al Mariei Rafaela D. care a murit in 2003 intr-un spital din Sevilia, dupa ce a fost stropita cu acid de prietenul ei. Blonda din imagine a fost model si prezentatoare TV in Anglia si a suferit pana acum 30 de operatii estetice din cauza unui musulman care a violat-o in urma cu cativa ani si care a si mutilat-o cu acid pentru ca tanara l-a reclamat la Politie.


In Arabia Saudita, femeia violata este aspru pedepsita pentru ca se considera ca ea a instigat barbatul la un asemenea fapt, mai ales prin hainele pe care le poarta. De aceea, femeile din acea parte a lumii sunt condamnate sa poarte haine negre care le acopera intreg corpul si care au numai in dreptul ochilor o bucata de tesatura ceva mai rara care le da voie sa vada. O femeie a fost condamnata la inchisoare si biciuta cu 100 de lovituri pentru ca a fost violata.Femeia în vârstă de 23 de ani, care a rămas şi gravidă în urma violului, a fost atacată într-un lift. Un bărbat a dus-o într-o casă în oraşul Jeddah, unde a violat-o împreună cu alţi patru prieteni.Ulterior a decoperit că a rămas gravidă şi a încercat să întrerupă sarcina la un spital din localitate.
Potrivit Saudi Gazette, ea a mărturisit că a avut "relaţii sexuale forţate" cu atacatorii şi a fost dusă în faţa tribunalului din Jeddah. Judecătorul a apreciat că femeia a comis adulter, deşi nu era măritată, şi a decis să fie condamnată la un an închisoare.Întrucât este încă însărcinată, ea va fi biciuită după ce naşte.
Sistemul juridic din Arabia Saudită practică încă o formă medievală. Femeile au foarte puţine drepturi. Printre altele, ele nu au voie să conducă sau să apară în public alături de alături de bărbaţi, alţii decât rudele. O femeie originara din Marea Britanie, dar care locuieste in Dubai, a ajuns la puscarie, fiind gasita vinovata de adulter, dupa ce a avut indrazneala de a bea un ceai cu un barbat, in propria casa, chiar daca era separata de sotul ei. Marnie Pearce, in varsta de 40 de ani, mama a doi copii, se separase de sotul ei egiptean, Ihab El-Labban, cu ceva vreme in urma. De aceea nu a vazut nicio problema in a bea un ceai, in propria casa, cu un prieten de sex opus. Numai ca bautura fierbinte a costat-o pe britanica, ce locuia in Dubai de 15 ani, libertatea si chiar custodia celor doi copii, Ziad, de 4 ani, si Laith, de 7. Asta, pentru ca Ihab a navalit in casa chiar cand cei doi serveau ceaiul. Barbatul a apelat la tribunal si a avut castig de cauza. Din cele 6 luni la care fusese condamnata, britanica s-a ales, in final, cu 3 luni de inchisoare. Din pacate, s-ar putea sa nu-si mai vada copiii nicioadata, ea urmand sa fie deportata imediat ce isi va termina de executat pedeapsa.


Răpirea miresei este o practică obişnuită în Kirghistan şi Turkmenistan. Când vine vremea căsătoriei, bărbatul sau familia sa aleg o tânără pe care să o răpească. Viitorul mire, împreună cu alţi bărbaţi, o fură pe cea vizată, o aduc în casa acestuia, iar cea mai bătrână femeie din familie încearcă să o convingă să se căsătorească cu bărbatul în cauză. Unele familii o ţin pe tânără ostatică pentru câteva zile, până când aceasta va ceda. Altele îi dau voie să se întoarcă acasă dacă insistă că nu vrea să se căsătorească. În Etiopia şi Rwanda, obiceiul acesta capătă aspecte brutale. Tânara este răpită şi apoi violată. De cele mai multe ori fata rămâne însărcinată, căsătoria fiind apoi inevitabilă. 


Sclavie sexuala: În unele părţi din Ghana, o familie poate fi pedepsită pentru ofensă cu renunţarea la o fiică virgină, ce va deveni sclavă sexuală pentru preoţi.


Condamnate la obezitate: în Mauritania, conform tradiţiei, femeile sunt îndopate, uneori chiar până vomită. Iar dacă astfel li se declanşează cumva voma, sunt chinuite aprig.
Taberele sunt organizate undeva in desertul Sahara, in locuri izolate. Si asa cum unii sunt supusi la munca silnica, in lagare, aici fetele trebuie sa manance. Si sa manance. Si iar sa manance. Practica aceasta sinistra a mancatului intensiv poarta numele de leblouh.
La micul dejun, fetele servesc cantitati imense de lapte de capra, couscous uleios si un amestes de cereale cu apa. Ele sunt supravegheate si batute daca refuza hrana. Iar daca vomita, sunt puse sa manance ceea ce au eliminat. Barbarul proces se încheie abia în momentul în care fetele dau semne de frumuseţe. Adică de vergeturi. Acestea sunt considerate urmele supreme ale frumuseţii adevărate, feminine. Fetele ajung sa aiba un aport caloric de 14000-16000 de calorii pe zi, in timp ce necesarul pentru varsta lor este de 1500. In cazul celor care se ingrasa lent sau greu, se apeleaza inclusiv la portii intregi de grasime animala pura si suplimente alimentare destinate ingrasarii camilelor.
Femeile  sunt mândre, la rândul lor, de grosimea braţelor, de vergeturi, de carnea puhavă.
Nu pregetă să le arate cu demnitate oricui. Mamele sunt extrem de fericite după ce îşi îndoapă fiicele, deoarece consideră că, din moment ce acestea sunt suficient de grase, au şanse sporite de a-şi găsi un partener de viaţă foarte bun. Care să fie atras de aşa zisa lor vigurozitate şi de grăsime. Dacă ele, ca mame, nu işi fac bine treaba, fetele riscă să rămână nemăritate şi să fie chinuite. Culmea este că, obezitatea, este asociată cu sănătatea – în Mauritania. Deşi grava boală a devenit molimă naţională. Majoritatea femeilor mor la vârsta de 40 de ani, de inimă sau din cauza diabetului.
Ironia face ca Mauritania sa se afle pe un continent asociat, in mod traditional, cu inanitia, cu populatii intregi care mor de foame.
Obezitatea fortata nu este singura problema a acestor fete, ci se leaga de alta. Ele sunt fortate, in majoritatea lor, sa se marite intre 12 si 14 ani. Cumva cele doua sunt legate: fetele obeze par mai mature decat varsta lor reala si astfel apte sa ramana insarcinate si sa nasca. O fata zvelta este o rusine pentru familia ei si ii va fi aproape imposibil sa se marite.
10:09 / by / 25 Comments

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Sa ne fereasca Dumnezeu, traim intr-o lume nebuna!
Bine documentat articolul, Zuzelor. O singura specificare: crimele de onoare in Danemarca, Germania, SUA si Israel???? Cred ca ar fi nevoie sa specificati CINE si in ce conditii le infaptuiesc, pentru ca se intelege altceva si chiar nu-i cazul. In Germania de exemplu au fost descoperite cateva cazuri in familii musulmane(turci, de regula)

va pupa Ioana

Byanca spunea...

groaznic , si cred ca asta nu e tot cred ca mai sunt o gramada de orori de genul asta atat acolo cat si in alte parti gen india....doamne ma simt mult mai norocoasa decat ma simteam inainte de articolul acesta pacat ca nicmeni nu face sau nu poate in unele cazuri nimic.

Anonim spunea...

DUMNEZEULE!!!!!!am ramas socata!!!!!nu pot sa cred ochilor ce am citit mai sus..ffffff interesanta postare,cea mai interesanta din absolu toate citite vreodata pe acest blog...ii multumesc lui Dumnezeu pentru viata usoara pe care mi-a daruit-o inca de la nastere!!!!!si ii sunt vesnic recunoscatoare pentru asta!!!nu am cuvinte sa ma exprim,nu mai am nici puterea sa-mi asez gandurile aici..sunt absolut SOCATA!!!!sper din suflet k la nivel international,organizatiile gen UNICEF si toate din acest domeniu de referinta sa aiba castig de cauza in lupta pentru drepturile femeilor,de peste tot in lume-este inuman(inca nu gasesc un cuvant mult prea potrivit)numai cand ma gandesc la ce viata sunt"pedepsite"..DOAMNE APARA-LE!!!!!!

catalina stanescu spunea...

te felicit pentru aceasta expunere si pentru interesul pentru subiect;

e cutremurator!

ca o intamplare, scriam , mult mai sumar , despre ceva asemanator int-unul din blogurile mele (oasis), zilele trecute.

parca te enervezi cand vezi ca esti neputincios in fata unei asa realitati.

zuza G spunea...

Dragelor, imi pare rau daca v-am tulburat cu acest material! Este, intr-adevar socant ce se intampla in anumite parti de lume. Am vrut doar sa constientizam cat de norocoase suntem. Vorbesc despre noi femeile, pentru ca, din cate am citit, femeile sunt cele supuse unor chinuri si pedepse groaznice. Am mai citit ca in unele tari, barbatul este privit cu ochi buni atunci cand inseala sau isi bate nevasta. Este perceput ca un viril, un adevar barbat care merita toata aprecierea celor din jur. Bleah!
Si la noi sunt cazuri d-astea, cu siguranta, insa ne putem imbraca asa cum vrem, iesi unde vrem, intalni cu cine vrea inima noastra si casatori cu barbatul pe care il iubim. Nu ni se arunca acid sulfuric pe fata daca nu vrem sa iesim cu un anumit barbat, nu suntem omorate cu pietre pentru ca am vb cu un vecin si nici nu facem puscarie daca iesim la ceai cu un amic. Cred ca asta e mare lucru! O libertate pe care nu o simtim decat daca ne comparam cu alte biete femei care au avut ghinionul sa se nasca in alt colt de lume!
Sa fiti iubite si libere!

Zuzele spunea...

"Crimele pentru apărarea onoarei" (honor crimes) sunt foarte răspândite în estul şi sud-estul Turciei, de fapt în întreg spaţiul mediteranean, în Orientul Apropiat dar şi în Asia şi Africa. Despre ce este vorba? Sunt familii care îşi ucid fiicele dacă acestea şi-au pierdut virginitatea. La fel se întâmplă şi cu cele care îndrăznesc să aibă vreo aventură amoroasă, dar şi cu cele de care s-a abuzat sexual sau au fost violate. Făptaşii restabilesc în mod tradiţional onoarea familiei, ucigând victima abuzurilor. Femeile din aceste zone sunt pasibile de aceeaşi pedeapsă dacă îndrăznesc să rupă căsnicia cu un partener pe care nu îl iubesc sau care evadează dintr-o căsătorie aranjată, chiar dacă nu-şi părăsesc soţul în favoarea unui alt bărbat.

Numărul exact al crimelor pentru apărarea onoarei nu este cunoscut, pentru că multe din aceste crime sunt declarate accidente. Doar în oraşul Urfa din Turcia au fost comise în ultimii cinci ani 26 de astfel de crime. În Pakistan, sute de femei sunt rănite sau ucise anual de rudele lor de sex masculin din pricina unor aşa pretinse relaţii sexuale nelegitime. Fetele tinere sunt prinse şi ucise dacă încearcă să fugă – ele sunt înjunghiate, împuşcate sau stropite cu benzină şi incendiate, înnecate, călcate cu maşina (de bărbaţii din familie) sau otrăvite (de mamele sau soacrele lor). În cazuri foarte rare se întâmplă ca acestea să fie doar excluse din familie. Uneori, aceste femei "pângărite" sunt căsătorite urgent. Dar şi în aceste căsătorii, viaţa tinerelor femei este ameninţată în cazul în care noua lor familie află că au fost "dezonorate".

Context istoric: în etica patriarhală, onoarea întregii familii se rezumă la un singur element crucial: virginitatea fetelor, respectiv castitatea femeilor măritate. Nu se face nici o deosebire între femeile care şi-au pierdut virginitatea în mod voluntar sau au fost siluite. Dacă "ruşinea" iese a suprafaţă şi devine vizibilă, vezi printr-o sarcină, doar moartea femeii în cauză mai poate reface onoarea familiei. Aceasta nu trebuie să se bizuie pe suportul femeilor din familie, pentru că şi acestea trebuie să contribuie la restabilirea onoarei. "Dezonorarea" unei familii de către una dintre fiice poate duce la reducerea şanselor celorlalte fete de a se căsători "bine".

În Anatolia de sud-est, două treimi din toate căsniciile sunt încă aranjate de familie. Pentru prestigiul familiei, suma care trebuie plătită pentru cumpărarea miresei este foarte importantă. Această sumă este deseori prea mare pentru mulţi tineri, care se văd nevoiţi să strângă mulţi ani de-a rândul bani pentru a se putea căsători. Tinerele femei sunt astfel condamnate să se căsătorească cu bărbaţi mai în vârstă pe care nu îi iubesc. De aceea, multe perechi tinere îşi caută refugiul în oraşele mai mari.

Dar cum sunt combătute aceste crime comise în numele onoarei? Ele sunt pedepsite în Turcia prin lege. Cu toate acestea, oamenii preferă să intre la închisoare decât să fie dezonoraţi. Deseori, familia desemnează un membru minor al acesteia, un frate mai mic etc., pentru a comite această crimă, pentru ca acesta să poată scăpa de pedeapsă. Dar nici criminalii condamnaţi nu trebuie să ispăşească pedepse prea severe. De cele mai multe ori, singura posibilitate care le rămâne femeilor pentru a scăpa de la moarte este fuga. Până la această oră nu au fost însă formulate prevederi legale clare care să stabilească condiţiile de azil pentru aceste femei. Nici fiicele sau soţiile imigranţilor din Europa nu scapă de această ameninţare constantă, mai ales atunci când acestea încearcă să se bucure de aceleaşi drepturi de care beneficiază suratele lor europene.

Anonim spunea...

Femeia care comite o fapta care e vatamatoare pentru onoarea comunitatii si trebuie pedepsita chiar de familia sa, de apropiatii ei naturali. Spre deosebire de Legi, Onoarea nu pierde vremea cu gradatii ale pedepsei cu incercari birocratice si matematice de a stabili pedepse proportionale cu gravitatea faptei. E mai practic si mai onorabil sa existe o singura pedeapsa pentru pacate atat de diverse ca o zestre prea mica, refuzul de a te marita cu un bosorog de toata scarba dar bogat pentruca masculii din familie sa aiba bani de droguri sau femei din alea, incercarea de divort de un nebun care te confunda cu un sac de box combinat cu o minge de fotbal, vorbele urate pe care ti-le arunca vreun frustrat, relatiile sexuale din afara casatoriei, faptul de a deveni victima unui viol.. Femeile sunt ucise pentru comportamentul lor imoral, real sau doar perceput ca atare…

Femeia este de vina intotdeauna, prin definitie si sunt si cazuri de astea demente in care sora, violata de fratele ei mai mic, ramane gravida si – pentru a spala rusinea cu unicul detergent potrivit – sangele, e omorata de fratele mai mare. Cei doi frati sunt certati de mama celor trei, dar nu prea sever. Iar legea, legea, aproba cumva tacit crimele de onoare, doar nu se poate pune cu oamenii pamantului, cu traditia.

yoana spunea...

nu inteleg de unde surprinderea asta..sunt practici stiute de toata lumea si acceptate in tacere si complicitate de toata lumea..UNICEF??hai sa fim seriosi..ok or sa mai faca ei cateva campanii si rezultatul final va fi acelasi..ca se fac in vazul lumii sau pe nevazute practicile astea tot se vor face..si daca devin barbare e oarecum tot din cauza occidentalilor care au invadat lumea araba si care au incercat cu forta sa le impuna gandirea noastra..corect sau nu cred ca dam toti dovada de ipocrizie cand acuzam pe altii luand insa parte fara pic de implicare..
am studiat cultura araba poate mai mult decat altii si purtarea hijabului (valul musulman) nu mi se pare o crima..am purtat hijab cand am fost la cairo si m-am simtit mult mai in siguranta..macar asa nu se mai holbeaza toti cretinii (intre noi fie vorba cei mai multi sunt occidentali) la ce tate sau ce fund am..

Anonim spunea...

Sunt pe fuga si am citit articolul pe sarite, dar pare foarte interesant si sper sa reusesc sa-l citesc. Voiam doar sa scriu despre Arabia Saudita. Am mai multi prieteni de acolo care mi-au povestit ce se intampla. Nu am cautat pe internet si nu stiu exact, dar din spusele lor, s-a facut un referendum acolo prin care se intreba daca femeile vor sa conduca. Aproape 80 la suta au votat ca nu vor. Sunt o multime de abuzuri in lumea araba pentru ca multi sunt ne-educati sau interpreteaza Quoranul intr-un mod fundamental. Sper sa am timp sa revin despre statutul aparte al femeii in Islam dupa ce scrie Quoranul, nu dupa cum e implementat.

catalina stanescu spunea...

sweet_yoana, de la purtarea valului si pana la atrocitatile amintite de cale lunga; nu se trateaza de context cultural, ci de dezumanizare;

Anonim spunea...

Yoana cu y, tu pe ce lume traiesti fetito? cum poti sa aberezi atat de mult in comentariul tau? "am studiat cultura araba poate mai mult decat altii si purtarea hijabului (valul musulman) nu mi se pare o crima..am purtat hijab cand am fost la cairo si m-am simtit mult mai in siguranta..macar asa nu se mai holbeaza toti cretinii (intre noi fie vorba cei mai multi sunt occidentali) la ce tate sau ce fund am.."
Nu, nu este o crima sa porti jihadul sau cum dracu se keama treantza aia neagra in care se invelesc tutele alea...este crima atunci cand o omori pe tuta pentru ca si l-a dat jos! Daca iti place atat de mult, de ce n-ai ramas acolo?? iti luai un salbatic d-ala care te viola cu fratii lui si apoi te omora cu pietre pentru ca te-ai lasat violata

Virginia spunea...

Anonim, nu exagera. Nu toti din Orientul Mijlociu is salbatici si nu toti subscriu la practicile astea barbare enumerate aici. Am prieteni din Arabia Saudita, Kuwait, Iordania,Tunisia care sunt revoltati de ce se intampla acolo.

yoana spunea...

draga anonim salbatici sunt si in randul romanilor care beau pana cad sub masa si merg la nevasta aksa si o bat pana se simt ei suficient de macho dupa care ii aplica si o corectie sexuala k doar e masculul casei si le arata astfel celorlaltor dobitici cu care a baut ca are coaie..data viitoare poate citesti mai bine comentariile..si cata vreme nu ma cunosti nu iti da cu parerea

raisa spunea...

Foarte interesant articolu eu sunt casatorita cu un cetatean arab care locuieste in Israel dar sincer este mai deschis ca si romani,nu are nici o treaba cu ce se scrie aici.Inca nu am auzit de asa ceva in Israel si tin sa precizez ca am fost de foarte multe ori si stiu cum traiesc arabi da sa nu confundam arabi cu cetatenie israeliana cu palestinieni

Zuzele spunea...

Raisa, nu am generalizat in material! sunt absolut convinsa ca sunt oameni de buna calitate in toate tarile de care am amintit. Nu putem sa judecam o natiune intreaga pentru cativa fanatici care practica aceste atrocitati. Si o prietena de-a mea este casatorita cu un tip din israel si sunt foarte fericiti, nici vorba sa auda de asemenea practici de care am scris eu. Insa, mi-a spus ca sunt credinciosi fanatici care fac asta si indivizi care respecta obiceiurile din strabuni, insa nu toti fac asta.
Asa si la noi sunt suficienti cretini care isi bat si isi mutileaza nevestele si copiii in fel si chip, insa nu inseamna ca toti barbatii din romania sunt la fel. Sunt si uscaturi, ca peste tot in lume, dar mai sunt si oameni demni de respect!

Anonim spunea...

Groaznic musulmanii astia nu sunt normali!!!E groaznic ma uitam pe acest site si ma ingrozesc... http://www.middle-east-info.org/gateway/genocide/index.htm

Anonim spunea...

dumnezeule este groaznyc ce am cityt ....iar imaginile cu acele fetyte sunt prea dure
nu pot sa-mi imaginez prin ce trec acele femei......doamne fereste.

Anonim spunea...

Doamne Fereste!am ramas foarte socata de ce am citit mai sus.Ce animale sunt unii de fac asa ceva...Noi suntem norocoase in tara noastra.

pirpy spunea...

Datorita faptului ca este un articol scris bine, mi-am permis sa-i fac reclama aici http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=705986&st=36 . Imi cer scuze daca am facut ceva gresit ! Multumesc pentru intelegere !

Anonim spunea...

ha, I will test my thought, your post bring me some good ideas, it's really awesome, thanks.

- Norman

Anonim spunea...

SwafeRemmom
[url=http://healthplusrx.com/fat-stomach]fat stomach[/url]
Comoraiva

Anonim spunea...

Madamme "sweet" nu cumva esti un derbedeu muslim venit prin Romania? Dragii mei Romani, este foarte adevarat ceea ce s e intampla , ei au patruns si in Romania si au facutRAVAGII. Uitati-va la femeile lor ca sunt foarte triste dar nu vor sa spuna nimic. Mai este inca ceva: sunt EXTREM de periculosi, sunt teroristi cu adevarat si multe site-uri PORNO sunt facute de acesti dementi. Verificati.

Anonim spunea...

o adevarata oroare!! cineva sa ii opreasca! multe femei se chuinuie sa fie slabe si astia le indoapa sa devina ,,frumoase,, nu sunt sanatosi sa se indoape pe ei nenorociti!! nu copii....nimeni nu ii intreaba ....pe discovery am vazut ca le strang degetele de la picioare daca nu mananca si urlau saracele fetite!! su inainte de articol...as fi vrut sa plec din tara cat mai repede...dar acum ma bucur ca m-am nascut aici unde barbarismul este pedepsit!

Anonim spunea...

Am intrat din intamplare. Stiam de mult, dintr-o revista franceza pt adolescenti. Cum naiba pot barbatii sa aibe relatii sexuale cu o femeie mutilata??ce sa faci in gaura aia, fara tot ce trebuie alaturi? Cum naiba sa ai erectie? Cum naiba sa mai faca saraca femeie copii??E clar, sunt inapoiati rau de tot...eu unul i-as lasa sa moara de foame...sau as conditiona ajutoarele umanitare...IQ100

Anonim spunea...

Foarte adevarat articolul ! Insa nu inteleg de ce majoritatea cucoanelor de pe acest site se socheaza atat, de parca ar trai in mijlocul campiilor si nu in lumea moderna ?! Chiar nu ati mai citit carti sau articole, vizionat pe youtube despre acest subiect ?! Pe bune ?! Unde traiti, in cluburi ? Intrebarea firesca si profund umana care se poate pune dupa ce afli despre astfel de situatii tragice, este CUM SA AJUTI ? Ce poti sa faci sa salvezi un astfel de suflet chinuit, macar unul ? Voluntariat, donatii, lobby, te duci sa infiezi o fetita din aceste tari sarace ? In loc sa ne socam atat ar trebui sa luam putina atitudine, sa ajutam cumva. In plus, mentionez ca tara cu numele Kenya se scrie cu Y. Iar in Senegal nu se practica mutilarea genitala. In Kenya si Nigeria se pedepseste cu moartea asa ceva, deci intra sub incidenta legii.

Post Top Ad