miercuri, 21 septembrie 2011

Maldive, paradisul ce stă să dispară

Astazi, am aflat cu tristete ca in maxim 40 de ani, Maldive va fi inghitit de ape. Sper sa reusesc sa ajung la timp...



Cel mai mic stat asiatic, un rai al vacanţelor, cu ape limpezi, nisip alb şi căsuţe pe ape, dispare încet, dar sigur, din cauza încălzirii globale. Maldive este un tărâm al extremelor. Este statul din Asia cu cel mai mic număr de locuitori, dar are printre cele mai multe insule. Altitudinea sa maximă este de doar 2,4 metri.
Văzusem la viaţa mea o mulţime de filme şi de fotografii exotice cu ape limpezi, plaje cu nisip alb şi case de vacanţă tradiţionale, suspendate deasupra mării, prin a căror podea de sticlă turiştii norocoşi priveau cum înotau puzderie de  peştişori viu coloraţi, pui inofensivi de rechin şi pisici de mare. Era clar că trebuia să fac ceva să ajung într-un astfel de loc. Aşa că, într-o zi mohorâtă de toamnă, am apucat calea mult râvnitelor insule Maldive. După o scurtă escală în Dubai, capitala Male ne-a întâmpinat cu multă căldură. La propriu.
Nu trebuie să te documentezi prea mult ca să „te prinzi" că te aflai într-un veritabil paradis al extremelor geografice. Populaţia ţării număra în jur de 350.000 de locuitori. Aşadar, din acest punct de vedere aterizasem în cea mai mică ţară din Asia. Pe de altă parte, cele aproape 1.200 de insule se întindeau pe o suprafaţă de 90.000 de kilometri pătraţi, în Oceanul Indian. Populaţie mică, întindere mare! Ei, dar ce folos, când 97% din suprafaţa Republicii Maldive este sub ape?

Pentru continuarea articolului, click AICI 

Daca vreti sa va intristati, iata aici un top 13 al locurilor minunate de pe planeta care se estimeaza ca vor disparea in urmatorii 50 de ani. Click aici 

PS: fotografiile sunt din arhiva personala a unei prietene care si-a petrecut recenta luna de miere in Maldive:)


Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search