joi, 5 august 2010

Soarele ucide, nu numai bronzeaza! Protejati-va!

Cod rosu de radiatii zilele astea!
Nu mai este de glumit cu soarele. Nici nu stiu daca a fost vreodata, insa multi dintre noi au tendinta sa nesocoteasca aceste avertismente chiar si atunci cand ele sunt spuse insistent pe toate posturile de televiziune. Medicii dermatologi si nu numai sfatuiesc populatia sa stea in casa intre orele 11 si 18, sa foloseasca creme cu protectie solara ridicata, sa se hidrateze corespunzator si sa evite expunerea exagerata la soare. Cu siguranta, multi aud aceste avertismente, insa cati le iau in seama? Poate ca daca la stiri se vorbea pe un ton grav despre un accident cu 7 morti, mult mai atenti ar fi fost oamenii si s-ar fi strans ciorchine in fata televizorului. Atunci cand un medic spune ca soarele ucide, abereaza!

Amanunte, mai jos!



Niciodata, dar niciodata, nici macar atunci cand eram in scoala generala si descoperisem placerea de a sta la soare nu am facut plaja fara crema de protectie. Tin minte ca atunci aveam ulei Elmiplant cu SPF 10 sau crema cu SPF 12:) Si acum cand simt mirosul uleiului, imi amintesc de sesiunile mele de bronzare de pe bloc sau din curtea "Frumusetii" (n.b. cea mai frumoasa bunica din lume) mele de la tara :)) Incepeam cu plaja de prin iunie si in august cand ajungeam la mare eram deja neagra. Imi vine sa rad cand imi amintesc ce compliment am primit intr-o vara cand ma plimbam prin oras cu prietena mea Carmen, imediat ce ne intorseseram de la mare: "Fetelor, sunteti cele mai bronzate din oras!!!", ne-a spus un individ. Era vorba de orasul nostru de bastina, desigur, unde eram mai usor de identificat!:)

Cu 3 luni de vacanta, pe vremuri imi permiteam sa fac plaja numai intre orele indicate, insa acum este mai greu cu doar o saptamana de concediu pe an. Cand sunt la mare, indiferent care ar fi ea, nu-mi permit sa ratez nici macar o ora si daca se intampla sa plec de la plaja chiar si la masa, am impresia ca am pierdut timpul degeaba :)) Tocmai de aceea, am crescut factorul de protectie al cremei. La inceput folosesc un SFP 50, iar pe masura ce ma bronzez, scad la 30. Nu mai vreau sa aud de ulei! Parca ma ustura pielea cand vad la plaja dudui care se uleiaza cu spor si care nu ezita chiar sa puna in traista de plaja sticla cu ulei din dulapul de bucatarie. Sunt multe cele care cred ca uleiul de masline este perfect pentru plaja. Nimic mai neadevarat! Este cea mai buna cale catre o piele arsa! Eu am patit-o in Creta, de Paste, acum vreo 3 ani, iar repercusiunile se vad si acum pe picioare!!! Pistruitele care mi-au aparut atunci nu cred ca vor mai disparea vreodata si intr-un fel ma bucur ca s-a intamplat asa pentru ca nu cred ca as fi bagat la cap ca uleiul la plaja este moarte pentru piele! Uleiul de masline este excelent, insa doar ca sa hidrateze epiderma dupa plaja, nu in timp ce este expusa la soarele amiezii. Nu are nici un factor de protectie, ba chiar favorizeaza arsurile. Iar pielea arsa, se cojeste rapid si adio bronz!
Pentru fata insa, eu pastrez cincizeciul si atunci cand sunt bronzata! Nu vreau riduri si nici pistrui, desi au inceput sa-mi apara ca urmare a incontientei din trecut. Prefer sa ma stiu protejata! Cei care spun ca o crema cu un SPF ridicat impiedica bronzarea, abereaza intr-un mare stil! Deja m-am saturat sa explic lucrurile astea si sa contrazic lumea care face plaja fara nici un fel de protectie pentru ca "bronzul nu se instaleaza altfel".

Anul trecut am folosit la mare L'oreal cu SPF 25 si Garnier cu 30. Nu m-am inrosit nici o secunda, iar pielea mea a capatat o nuanta maronie de invidiat care s-a pastrat muuult timp. Anul asta am fost hotarata sa ma protejez si mai bine. La prima plaja din aceasta vara am folosit Avene 50. Dupa numai cateva ore, pielea mea alba ca branza, nedusa deloc la solar pentru ca vreau sa uit ca exista aceste aparate criminale, s-a bronzat vizibil. Va mai spuneam eu ca ma avertizau colegele de sezlong ca o sa plec la fel de alba daca insist cu cincizeciul. Ei bine, s-au convins ca nu este deloc asa! Ba din contra, aramiul pielii este de invidiat si se va pastra mult mai mult timp!

Inca de la inceputul verii, nu ies din casa fara sa aplic, chiar si in strat subtire, o crema de protectie pe brate, spate, decolteu si fata. Pentru fata folosesc ori Avene 50, ori o crema hidratanta de la Ivatherm cu SPF 20 (descrierea cremei o aveti AICI ) Cea din urma imi place mai mult pentru ca intra mai bine in piele, miroase mult mai placut si nu lasa o pelicula lucioasa pe piele, potrivita fiind si ca baza pentru machiaj. Si fondul de ten, atunci cand il folosesc, are protectie solara( am vorbit pe larg despre el AICI) .

Imi pusesem ceva incredere in produsele Iwostin care au si ele in compozitie apa termala, insa m-a cam dezamagit un pic crema de plaja cu protectie 50. Lasa urme albe pe piele si trebuie sa masezi bine, bine ca sa scapi de treaba asta si sa nu pari dat cu var, dar asta se intampla la majoritatea produselor cu protectie solara foarte ridicata, 50 sau 50+. Poate ca acest aspect trebuie sa conteze cel mai putin, in lupta cu soarele protectia fiind cea mai importanta si daca acel produs te apara de arsuri, piele inrosita si pistrui inestetici, atunci urmele albe atat de des intalnite la plaja sunt un mizilic. Cel mai fericit a fost iubitul meu pentru ca are pielea mai alba si mai sensibila decat a mea si a reusit sa incheie vacanta din vara asta fara arsuri si usturimi :)


Mai am in cosul cu minuni si Vichy 50 pentru copii pe care o alternez cu Avene, mai ales atunci cand sunt prin oras pentru ca am o droaie de esantioane pe care le port in geanta. Chiar si asa, toata lumea ma intreaba daca am fost in concediu pentru ca sunt foarte bronzata:)
Bine, recunosc! Am fost si la piscina de cateva ori, iar ultima data m-am dat cu un spray NIVEA SUN SPF 30. L-am gasit in Cora la promotie cu un spray de folosit dupa plaja cadou. Am stat un pic un dubii, insa nu-mi pare rau ca l-am cumparat pentru ca m-a protejat foarte bine. Joia trecuta cand am fost eu la plaja si am stat o zi intreaga era foarte cald, insa nu m-am ars deloc. M-a protejat bine si imi place ca nu este uleios, miroase bine si este usor de aplicat. Normal ca din doua drumuri la plaja l-am cam terminat pentru ca eu aplic, nu gluma.
Niciodata nu am facut economie la cremele de plaja si nu reaplic la doua ore asa cum spune doctorul dermatolog, ci la jumatate de ora maxim. Nu astept sa ma usture pielea sau sa simt un oarecare disconfort si aplic si reaplic de fiecare data cand ies din apa, cand ma sterg cu prosopul, cand ma simt transpirata, cand ma intorc de pe o parte pe alta si, in general, fara motiv:) Imi place sa-mi stiu pielea proaspat cremuita si discret parfumata!

Cred ca stie toata lumea ca produsele cu protectie solara nu protejeaza 100% impotriva radiatiilor, insa ar fi si mai rau daca nu le-am folosi deloc. Mihaela Leventer, renumit medic dermatolog, ne sfatuieste: „Singura protectie reală împotriva efectelor radiaţiilor ultraviolete este cea mecanică, adica umbrela, umbra, hainele corect alese. În ultima vreme au apărut nişte fibre speciale din care se confecţionează haine pentru cei care pescuiesc, fac sport nautic sau joacă golf“.

Sunt convinsa ca sunt foarte multi ahtiati dupa soare care ignora cu desavarsire sfaturile medicilor si care trec pe langa rafturile cu cosmetice pentru plaja de parca nici nu ar exista. Asemeni fumatorilor care stiu ca tigarile ucid, dar continua sa fumeze pentru ca placerea (??!!??) este mult prea mare, si dependentii de bronz stiu ca soarele poate face cadou un "minunat" cancer de piele, mai devreme sau mai tarziu, insa toti spera sa fie...mai tarziu si cred ca nu ei sunt cei vizati. Intotdeauna altul poate face cancer de piele, nu tocmai ei! Nu pot decat sa inchei spunandu-le, apropo de reclama care era pe vremuri la prezervativele Love Plus: Fa ce vrei, dar stii ce faci?
Voi ce creme de plaja folositi? Am nevoie si de exemple pozitive, dar mai ales negative ca sa stiu ce sa nu cumpar:)
Anonim spunea...

Mie imi place Piz Buin! Este mai scump, insa protejeaza bine, chiar si cu spf 15 si ai si un bronz dragut cu ajutorul cremei.
Anca

Zuza O spunea...

Mie cel mai mult imi place L'Oreal! Dupa ce mi-ai recomandat-o tu acum cativa ani am ramas fidela. Eu nu am probleme cu arsurile, gratie pielii foarte inchise,dar sotul meu are pielea foarte alba, dar de cand il dau vara cu L'Oreal nu a mai avut nici cea mai mica problema!

zuza G spunea...

Asa si concubinul meu care obisnuia sa se arda frecvent la mare,cand a folosit L'oreal cu 25 sau chiar si cu 15 nu i s-a inrosit pielea deloc:)

cosmina spunea...

Mie Vichy imi place mult si Ivatherm! Sunt fidela! In schimb, Iwostin si pe mine m-a dezamagit:(

michele spunea...

Eu folosesc Elmiplant de multi ani si atunci cand sunt bronzata, ulei de la Avon. Am sa-mi cumpar Ivatherm anul asta, dar e vreo 900 mii o crema :( si am renuntat

Andreea Crisan spunea...

Am citit un articol foarte bun pe femina.rol.ro despre cat de periculos este soarele si cum putem sa ne protejam eficient

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search