vineri, 11 februarie 2011

Sexsomnia si sexsomniacii

Nu stiu daca aveti idee de existenta unor asemenea termeni, dar va asigur ca nu sunt unii inventati de mine!:)
Intr-unul dintre episoadele noului meu serial preferat, "Neveste disperate" (n.b. am terminat House M.D. si Grey's Anatomy! La ce era sa ma uit? :)), se specifica faptul ca personajul meu preferat, Gaby, interpretat de Eva Longoria (btw, my love:P ) sufera de sexsomnie sau sleepsex. Am dat un search pe Google si ma gandeam ca poate sunteti si voi curiosi sa stiti ce este! Asadar:

Este un un soi de tulburare a somnului, care presupune manifestarea diferitelor comportamente de natura sexuala in timp ce oamenii dorm. Expertii sunt de parere ca un asemenea comportament sexual, care se manifesta in timpul somnului, poate varia de la masturbare pana la contact fizic cu o alta persoana. Cel mai recent studiu in acest sens, desfasurat in cadrul Laboratorului de Cercetare a Somnului de la Universitatea Health Network din Toronto, a descoperit ca aceasta tulburare este mai comuna decat se credea anterior.
Cercetarea s-a concentrat pe studierea a 832 de subiecti, 428 de barbati si 404 femei. Mai mult de unul din zece barbati si 4% din femei au recunoscut ca s-au angajat in "sex in timpul somnului". Fenomenul este unul de parasomnie si se incadreaza si in categoria somnambulismului. Insomnia, oboseala si starile depresive de peste zi sunt simptome comune ale oamenilor ce se declara sexsomniaci.
Potrivit lui Carlos Schenck, psihiatru in cadrul Minnesota Regional Sleep Disorders Center, care impreună cu colegii săi a studiat tulburările de comportament ale oamenilor, in timpul somnului la om se poate ”trezi” orice fel de instinct primar. Sub influenţa acestuia, omul poate comite cele mai neaşteptate acţiuni.
Se imbolnăvesc de ”sexsomnie” de regulă cei care deja suferă de o anumită perturbare a somului. De exemplu, din grupul de risc fac parte persoanele somnambule, precum şi cele care au in mod regulat coşmaruri. ”Sexsomnia nu apare din senin”, subliniază psihologul american.

 
Laura spunea...

Chiar acum cateva saptamani am vazut la Dr OZ .

Cristina Cioba spunea...

defapt ea nu sufera de sleepsex, ci baga asta ca motiv in fata lui carlos ca se culcase cu unu in austria:))

Zuzele spunea...

Da, Miss, aea e, dar am zis sa o scurtez :))

Anda Zelenca spunea...

God, I love Desperate Housewiwes si mi-e ciuda ca am ajuns la zi. Ma uitam si la 5-6 episoade deodata. :))
A devenit serialul meu preferat,le-a intrecut pe toate. :))

Zuzele spunea...

Anda, si euuuuuuuuuuuuu!!!! Eu am ajuns la jumatatea ultimei serii si mi-e la fel de ciuda :)) Cred ca o iau de la capat :P

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search