luni, 13 iunie 2011

Minutele de la solar = bilete spre cancerul de piele

De curand, OMS - Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ca avertizarile lansate de catre dermatologi cu privire la bronzul obtinut in solare au la baza un pericol real, bronzatul artificial a devenit principala cauza a aparitiei cancerului de piele. Un impresionant numar de experti din mai multe tari a confirmat ca razele ultraviolete emise de aparatele de bronzare artificiala din saloane sunt mult mai periculoase decat se estima la creerea acestora. Specialistii  sunt de parere ca bronzul la solar este moarte sigura, riscul de aparitie a diverselor forme a cancerului de piele fiind direct proportionale cu timpul de expunere, tinerii fiind printre cele mai predispuse persoane spre imbolnavire.

Diferenta dintre
Romania si Marea Britanie este enorma, la modul de prezentare a serviciilor saloanelor de bronzat. Astfel daca in Marea Britanie persoanele care intra in solar sunt avertizate ca solarul reprezinta un pericol urias iar cabinetele din Regatul Unit sunt controlate la sange de catre stat si inspectorii in sanatate si munca, la noi nu se intampla asa. In Marea Britanie fiecare salon care ofera servicii de bronzat artificial este obligat sa afiseze in scris toate riscurile la care se expun clientii. La noi, atunci cand pasesti intr-un salon de bronzat dai doar de promotii: 3 minute de bronzat + 1 gratis.
Detalii in continuare!



Desi au aparut relativ recent in
Romania, saloanele de bronzat au inregistrat oun numar mare de clientela doritoare de bronzare rapida, dar in acelasi timp la fel de mult a crescut si numarul cazurilor de cancer de piele. In Germania, de exemplu, numarul bolnavilor de cancer de piele este mai crescut acum cu 50% in randul persoanelor de pana in 39 de ani iar in jur de 14 milioane de tineri sunt ubisnuiti sa mearga la solar iar peste 3,5 milioane dintre ei folosesc solarul inca de la varsta de 10 ani.

Specialistii spun ca expunerea la solar doar pentru doua minute, este echivalenta cu expunerea neprotejata la soare pe parcursul unui intreg an. Solarele produc doua tipuri de radiatii ultraviolete: UVA si UVB. Radiatiile UVA patrund in straturile profunde ale pielii si sunt legate de riscul aparitiei cancerului, in timp ce radiatiile UVB ne afecteaza pielea la suprafata si sunt responsabile pentru producerea de melanina, substanta care ne aduce bronzul.  Dar ambele feluri de raze provoaca imbatranirea pielii si duc la aparitia prematura a ridurilor. Suntem avertizate ca expunerea la radiatiile emise de solar duce la imbatranirea tenului, la aparitia unor pete insetetice si a unui aspect bolnavicios al pielii si la aparitia cancerului dar nu facem nici un pas pentru a preveni acest lucru.

In incheiere ca sa va faceti o idee cat mai aproape de realitate, solarul a ajuns sa fie considerat la fel de nociv pentru organism precum fumatul, arsenicul sau azbestul. Alternativa este ca tinem neaparat sa fim bronzate, atunci cel mai bine apelam la cremele autobronzante. (sursa: fetelamoda.ro)

Daca esti tanorexica (tanning bed addiction- dependenta de solar), mai gasesti AICI si AICI doua articole menite sa te scape de obsesia bronzului la solar! Asta doar daca ai putina minte!
 
reindeer spunea...

aiurea.. n-am fost la solar niciodata si nici nu cred c-o sa trec prea devreme pe acolo :)
"peste 3,5 milioane dintre ei folosesc solarul inca de la varsta de 10 ani." trist..

Felicia spunea...

Dar cine s-ar duce la solar? Eu nu inteleg de ce cineva ar vrea sa se faca neagra?

Zuzele spunea...

@ Felicia, ohooo, cat de multi/multe se duc la solar! Pielea bronzata pare mai frumoasa, mai fara celulita, da mai bine cu hainele de vara:)

@ Foxy, si nici sa nu te duci! Eu am fost de 3 ori in viata mea si m-a durut capul cate 2 zile dupa fiecare sedinta. Nu mai calc niciodata pe acolo!

Zuza O spunea...

Eu am fost o singura data acum vreo zece ani, la un salon din Sibiu. Apoi m-a avertizat mama de pericolul cancerului, m-am speriat si nu am mai calcat niciodata la solar. Oricum am pielea neagra de la natura, ca dupa 10 sedinte de solar :))) Capul nu m-a durut, dar imi aduc aminte k m-am plictisit ingrozitor in timpul sedintei. Articolul asta tb sa-l citeasca neaparat prietena noastra comuna Carmen R si gasca ei de prietene!!!!

Crazy Baby spunea...

Eu am o prietena care merge constant. Arata de 30 de ani si are 21.

ViataAreGust spunea...

Si eu m-am lecuit de solar...aveam dureri groaznice de cap+mi s-au inmultit alunitele+pielea se usca f tare...numai dezavantaje,niciun beneficiu!

Felicia spunea...

De-aia sunt toate tutele in ziua de azi bronzat(exceptie fac cele care sunt asa de la mama natura)? Ca sa nu li se mai vada celulita? Wow....hmm greu de ales intre o piele frumoasa, chiar daca ai celulita si o piele ridata cu pete , cancer si celulita......

Adelina Eneșca spunea...

Am fost de doua ori la solar dar in mai multe reprize de cate 8-10 minute. Acum regret si prefer sa fiu alba si sanatoasa decat bronzata si bolnava. Nu recomand nimanui sa se bronzeze la solar. E moarte sigura. La urma urmei pentru ce sa risc atat?

Vasile spunea...

despre pericolul saloanelor de bronzaj am vazut un filmulet la canalul TV francez M6 acum 2-3 ani si m-am mirat ca la noi in acea vreme publicitatea pt ele era in toi.Cred ca pacientele au invatat prea putin in scoala despre radiatia UV si IR,despre structura pielii si sunt orbite de reclama comerciala.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search