marți, 17 ianuarie 2012

Curcubelul sanatos din farfuria mea


De o luna si jumatate incoace, am renuntat la covrigei, chipsuri, alune prajite si sarate, prajiturele, fursecuri si alte dulcegarii care imi ocupau biroul. Am luat exemplul unor colege si zilnic imi pregatesc un pachetel in culorile curcubeului. Sau aproape:) Cu cat este mai colorata o farfurie, cu atat este mai sanatoasa, asa ca eu incerc sa o colorez cat pot de mult si pentru ca imi este peste mana la serviciu sa stau sa curat kiwi sau portocale sau rodia si mai stiu eu ce, fac treaba asta de acasa. 
Am observat ca in felul acesta le si pot manca pentru ca, indiferent cat de bine stiam eu ca fructele sunt foooooarte bune pentru sanatate, le cumparam si le tineam cu zilele in fructiera pana cand se stricau, insa daca le vad bucatale in caserola, le mananc cu drag. Astfel, am inceput sa mananc zilnic multe fructe, mai multe decat am mancat vreodata in viata mea. Si asta zi de zi. Portocale sau clementine, kiwi, mango, gutui, banane, rodie, mar si ocaziona nuca de cocos. 
Cam asta rontzai la serviciu si de multe ori, combinatia magica din caserola inlocuieste orice alta masa, de la 14.00 pana pe la 19.00...Cateodata mai trec pe la Plafar si imi cumpar seminte de dovleac sau de floarea soarelui sau alune de padure, insa neprajite si nesarate, si fructe confiate. Am descoperit merisorul care imi place muuuult, un timp facusem obsesie pentru el:)


Fiecare culoare gasita in legume sau fructe are propriul sau rol in construirea unui sistem imunitar cat mai puternic. De aceea, este foarte important sa consumam zilnic minimum cinci legume si fructe de diferite nuante, tocmai pentru a completa carentele din organismul nostru. 
Rosu rubiniu pentru o inima sanatoasa 

  • Zmeura, rosii, cirese, capsuni, rodii, varza rosie, gogosari, ardei kapia, portocale rosii, sfecla, pepene rosu, mere, coacaze
Consumul de legume si fructe rosii lupta impotriva radicalilor liberi si previne aparitia bolilor vasculare, cancerului de prostata si infarctului. Pigmentul rosu este dat de licopen, o fitochimicala ce are efecte benefice asupra pielii si memoriei.  

Verde smarald pentru o buna circulatie a sangelui
  •  Broccoli, spanac, varza, mere, pere, kiwi, avocado, dovlecei, ardei verzi, mazare, struguri, fasole verde
Alimentele verzi sunt bogate in minerale, in complexul de vitamine B, antioxidanti precum luteina si indolii si ajuta la o mai buna circulatie a sangelui, la mentinerea sanatatii vederii, a oaselor si danturii. S-a demonstrat, de asemenea, ca scad riscul de cancer mamar, iar cercetatorii au incercat sa izoleze acesti compusi. Din pacate, au ajuns la concluzia ca proprietatile lor curative sunt valabile doar in stare cruda, neprocesata chimic.
Galben solar pentru afectiunile ochilor
  • Porumb dulce, pepene galben, papaya, mango, morcovi, dovleac, piersici, caise, portocale, ananas, mandarine, nectarine, minole, portocale, banane, ardei gras galben, rosii galbene, clementine, lamai, fructul pasiunii, grapefrut, fasole galbena, mere galbene, cartofi dulci
Toate alimentele enumerate mai sus contin antioxidanti precum vitaminele C, A, caroteni si flavonoide, substante ce previn aparitia afectiunilor ochiului, precum cataracta, si a bolilor cardiovasculare, a osteoporozei si a bolilor dermatologice.

Albastru si mov ametist impotriva imbatranirii
  • Vinete, prune, mure, afine, stafide, struguri negri, sparanghel, coacaze negre, macese
Fenolii si antocianii pe care le contin fructele si legumele de culoare albastra si mov potenteaza capacitatea de memorare, lupta impotriva imbatranirii premature, ajuta la buna functionare a tractului urinar si regleaza presiunea sangvina.

Alb si maro chihlimbar pentru colesterol echilibrat
  • Usturoi, ceapa, conopida, gulii, ciuperci, cartofi albi, curmale, smochine, pastarnac, telina, patlagina, ghimbir, andive
Mancand regulat aceste alimente putem preveni cresterea nivelului colesterolului. De asemenea, ceapa si usturoiul actioneaza ca antibiotice slabe, ce dezinfecteaza colonul si omoara parazitii.

Federova spunea...

Banuiesc ca fructele astea nu sunt tot ce mananci tu intr-o zi, nu?

Mademoiselle spunea...

likeee.si eu sunt mare consumatoare legume -fructe,mai ales acum ca sunt insarcinata.le iubesc si zilnic ma bucur de ele.sa o ti tot asa .

Anonim spunea...

si eu mananc salate multicolore in mod regulat

ceapa si usturoiul iti mai lipseste de acolo, pentru o sanatate de fier :))

Zuzele spunea...

@ Federova, nuuuuuuuuuuuuuu!!! Ma stii pe mine topmodela?:))) Mananc serios, insa m-am gandit ca in loc de biscuiti, covrigei si alte prostii pe care le tot rontaiam toata ziua la serviciu, fructele sunt inlocuitorul perfect. Insa doar in forma asta pentru ca altfel nu le mananc ;))

@ Clarra, daaaaa, cum ar fi sa pun si usturoi?:)))

@Mademoiselle, felicitari pentru bebe inainte de toate! Sa fiti sanatosi amandoi! Sa stii ca am auzit multe femei insarcinate ca mananca fructe in nestire de cand au ramas gravide si nu pentru ca isi impun, ci pentru ca asa simt nevoia. Si in plus, au renuntat la sucuri, carne in exces si alte prostioare pe care inainte le mancau. Se pare ca bebe, de acolo din burtica, stie foarte bine ce este sanatos pentru el si impune o dieta sanatoasa si mamei!:*

Federova spunea...

Pfiuu, ce bine! as fi fost invidioasa ca poti :)))

Zuzele spunea...

pai nici n-ar fi sanatos sa mananci toata ziua kiwi si portocale:) din pacate, mai sunt unele inconstiente care nu mananca nici macar atat o zi intreaga...

Madlen spunea...

si eu am inceput sa renunt la gustarile nesa\natoase.si imi fac salate cu o groaza de legume,ton sau mai stiu eu ce grozavii.oricum sunt bune si sper sa ma tina faza asta de a manca sanatos cat mai mult:D.

coco spunea...

rodieee...mmmm...tre' sa trec si eu...fiica-mea mananca zilnic...mie mi-e cam lene cu curatatul :)

Cristina spunea...

Ce idee buna! E mananc la serviciu doar mandarine sau mere pentru ca sunt usor de curatat :))

La rontaieli am renuntat si eu demult, dar sa stii ca atunci cand mi-e pofta de ceva crocant imi iau Lay's Rumeniti in Cuptor pentru ca sunt din cartofi copti, nu prajiti. Drept urmare au mult mai putine grasimi :)

Zuzele spunea...

@ Madlen- cu salatele nu prea ma omor in perioada asta, insa am descoperit ca imi place foarte mult salata verde cu putin ulei verde, zeama de lamaie si porumb din conserva - mie imi place Bonduele ca e dulceag. Ah, si imi mai place salata de telina rasa su piept de pui fiert si maioneza si multa zeama de lamaie si aceeasi combinatie, dar cu conopida / brocoli in loc de telina...

@ Cristina - incearca asa ca mine si vei vedea cat de usor este sa mananci fructe all day long la serviciu :) Si eu mai mananc Bake Rolls :D

@ Coco, cel mai usor de curatat este sa tai rodia in 2 jumatati si apoi jumatatile le mai crestezi in doua, cu fata spre farfurie sa nu sara peste tot :)

Cristina Shopping Therapy spunea...

Si eu ar trebui sa mananc asa :) De maine o dau putin pe fructe. Incep timid cu o portocala :P

lilik spunea...

Bravo! Incerc de cand ma stiu sa mananc multe fructe, dar fac la fel cum spui tu. Cumpar o multime si le las prin diverse fructiere pana se strica. Noroc ca mai mananca Maia, ii plac merele si rodia. Si apropos de rodie, o sa incerc metoda ta de curatare, mie imi ia o vesnicie sa scot bobitele.

Zuzele spunea...

@ Liliana, am descoperit o metoda si mai usoara pentru curatat rodia:) tai capetele si apoi feliezi rodia, exact cum arata feliutele de portocala, insa nu tai adanc, ci cat sa penetrezi coaja, iar apoi, daca vrei o cojesti sau pur si simplu o...rupi si rodia se desface in feliute intacte si cureti una cate una..:)
Sper ca ai inteles ceva din explicatia mea!:)))

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search