luni, 28 mai 2012

Tara cu parfum de trandafir

Asa cum probabil ati ghicit deja, este vorba despre Bulgaria!
Fix de ziua mea, pe 8 mai, am ajuns pentru prima data in Bulgaria, la Balcic si in Albena si mi-a placut foarte mult ceea ce am apucat sa vad in cele patru zile pe care le-am petrecut acolo. Locuri frumoase, o mare superba, un nisip ca-n vederile din tarile exotice, oameni zambitori, peste proaspat si, mai ales, trandafiri. Multi trandafiri. Dar nu in gradini, pentru ca nu era inca sezonul lor cand am ajuns eu acolo, ci in magazine, in compozitia sapunurilor, cremelor de tot felul, deserturilor, parfumurilor...
Am cumparat si eu cate un sapun din fiecare fel pe care l-am gasit, cateva fiole cu celebrul parfum bulgaresc din trandafiri si o crema de maini, excelenta de altfel. Nu pot spune ca sunt un mare fan parfum de trandafiri, insa acesta este diferit de ceea ce am mai mirosit eu pana acum. Este usor dulceag, dar nu incat sa ai nevoie de lamaie sa-ti alunge greata. Probabil ca este vorba despre un alt soi de trandafir, habar nu am, dar baia mea miroase ca o gradina plina cu trandafiri. Doar de la un singur sapun. Iar pe piele, parfumul se pastreaza mult si bine, ca si cand te-ai fi parfumat cu o licoare scumpa.



De altfel, in caz ca nu stiati, uleiul de trandafir este mai scump decat aurul, de trei ori chiar. Si asta pentru ca un kilogram de ulei se obtine din trei tone de petale de trandafir. Pentru un singur gram de ulei sunt folosite 1300 de trandafirasi :-)
Uleiul de trandafir este supranumit "aurul lichid" al Bulgariei, deoarece este un produs foarte scump, utilizat in principal pentru realizarea de parfumuri, ciocolata, lichior si gem.
Astazi am citit pe un site de stiri ca Bulgaria va produce în acest an 1,5 tone de ulei de trandafiri, în creştere cu 300 de kilograme comparativ cu 2011.




Pentru a produce ulei de cea mai bună calitate, culegătorii merg la pe câmp la 5 dimineaţa. Petalele de trandafir sunt culese înainte ca roua să se evapore. După părerea specialiştilor, din trandafirii culeşi în două dimineţi diferite se produc uleiuri cu caracteristici diferite.
Cel mai scump parfum existent, „Her Majesty First”, care se vinde in prezent în Spania, conţine ulei de trandafiri. O sticlă de 500 ml de parfum costă 195.000 de euro. O picătură din lichidul de lux conţine esenţă de ulei de trandafiri rezultată din procesarea a cel puţin 170 de trandafiri. Costisitorul parfum este produs de Clive Christian şi necesită un întreg an de procesare.

Bulgaria are o suprafaţă de 360 de hectare de grădini de trandafiri, dintre care 200 de hectare se află în districtul Stara Zagora din sud-estul Bulgariei. Valea Trandafirilor, situata în apropierea oraşului Kazanlak este unul dintre cei mai mari producători de ulei de trandafir din lume.




Uleiul de trandafir echilibreaza pH-ul si functiile pielii, imbunatateste vascularizarea si procesele metabolice din celule. Efecte extraordinare are asupra pielii obosite, iar multumita insusirilor sale antiseptice este ideal pentru tratamentul infectiilor cauzate de virusi, bacterii si ciuperci, care au rezistenta la antibiotice, in special in cazul pielii cu probleme. Confera pielii un tonus perfect, reda sensibilitatea pielii, detoxifiaza pielea, linisteste, diminueaza ridurile existente, incetineste procesul de imbatranire a pielii

PS: intre timp am si aflat ca da, trandafirii cultivati in Bulgaria sunt dintr-un soi special, Kazanlashka Roza.
Conform unei legende, soldatii lui Alexandru cel Mare, intorsi la garnizoane, au adus la sud de Dunare primii trandafiri din regiunea orasului Kashan, Persia, prin Siria si Damasc. Oamenii de stiinta bulgari presupun ca pentru inceput cultivarea trandafirilor s-a facut in regiunea Kazanlak, intr-un oras fondat de catre turci in 1420. Trandafirii au fost adusi regulat din Tunisia de catre un judecator turc, care detinea gradini impresionante plantate cu trandafiri parfumati. Trandafirii bulgari sunt mostenitorii trandafirilor Damascena. 
Se mai cultiva si alte soiuri, precum Gentianella, Bulgarica, Lilium Jankae, Hungarian Snowbell, Lesser Twayblade, Military Orchid, Macedonian Pine, Chrysanthemums, Delphinium and Larkspur. 
Irene spunea...

de fiecare data cand ajung in bulgaria imi cumpar sapunuri cu trandafiri sa aimi ajunga tot anul :)) si lotiunile de corp cu trandafir sunt super.si ce am mai incercat,sunt sapunurile cu namol de la ei.miros cam ciudat,dar sunt bune:)

ff spunea...

ce imi plac trandafirii bulgaresti<3 Mereu in drum spre Grecia ne opream la anumite magazine special pentru cosmetice din asta.. insa nu stiu cat de ok sunt, insa miros demential:x

Zuzele spunea...

O sa-mi iau si eu cu namol, data viitoare :)

Cupcake Splendens spunea...

wow!cel mai bun articol.ever.sunt speechless...
i'll bookmark it:D

Zuzele spunea...

Cupcake baby, sper ca a ajuns pana la tine parfumul :) xoxo

coco spunea...

si apa de trandafiri , nu ??? e super pentru fata !

MARY ANTON spunea...

cred ca sunt super si au un miros....tot super

fashion doctor spunea...

da,imi iau si eu de acolo . bulgarii stiu sa si promoveze turismul si produsele.
p.s. ti-a placut cremuta?

Zuzele spunea...

@ Stella, daaaaa, imi place mult!!! Astept sa o termin si voi scrie despre ea :) Multumesc mult de tot!!! :*

Anonim spunea...

Eu sunt mare fan, de mica, al dulcetii de trandafiri. Anul acesta am cumparat din piata, de la rusi (moldoveni), toate gramajoarele lor de trandafiri. Mi-au spus si ca mai bine frec petalele cu zahar si lamaie si le las la frigi.Si ca au un gust mult mai bun decat dulceata fiarta, clasica. ASa ca acum am un borcan cu dulceata, hai sa-i zic raw, de trandafiri, cu miere si lamaie!
E muuuulttt, muuultt mai buna! Daca gasesti, Zuza, sa faci! Sa ai si pe, dar si in burtica dulceata de trandafiri. Pana te hotarasti sa faci o "Dulceata"!!!
R.

gabyparasca spunea...

:( eu nu mi-am luat...pentru ca nu ma informasem inainte si imi era teama:(...dupa ce am citit articolul imi pare rau:(

Zuzele spunea...

@ Gaby, de ce anume ti-era teama?:)

@ R., bunicuta mea facea, acum cativa ani sirop si dulceaga si erau DELICIOASE! Intre timp, au disparut trandafirasii aia rozalii din curte :( Daca gasesc in piata, o sa-mi cumpar si eu si te intreb reteta :*

gabyparasca spunea...

teama...ca nu stiam nimic despre interactiunea trandafir- ten in general...nu stiam pt ce fel de ten e util... si cati trandafiri am adulmecat eu:))...nici unul nu mirosea...si astfel tonele de sapunuri Roses care le-am vazut nu ma duceau cu gandul la nimic:(
Ma gandeam ca trebuie sa fie ceva traditional lor...dar nu m-a convins nimic sa cumpar:(

Zuzele spunea...

@ Gaby, lasa ca ai un motiv in plus sa mai ajungi in Bulgarica :P

Cupcake Splendens spunea...

it sure did <3

fashion doctor spunea...

ma bucur tare mult! puup

Oana spunea...

Si eu imi fac provizii cand dau o fuga vara pe-acolo, mai ales apa de trandafiri, e senzationala! De ceva vreme se gaseste si la farmacia Catena, dar nu stiu daca e la fel de buna, ca nu am apucat sa-mi termin „proviziile” :D

gabyparasca spunea...

da:)un motiv foarte intemeiat pe langa dragostea mea nebuna pt gradinile din Balcik:)

Calin Andreea Daniela spunea...

ce frumos ar fi sa ma apuce ziua mea tot pe-acolo...pacat ca sunt nascuta iarna :(

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search