sâmbătă, 9 iunie 2012

Ce nu (cred ca) stiati despre cirese

Ciresile rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Si nu doar atat. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat ca o dieta bogata in cirese reduce nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din organism.

sper ca v-am facut pofta :) haideti, fuguta la piata! costa doar 5 lei/kg, cat o 
sticla de cola- bau-bau care ne face rau:)

Contin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). De asemenea, mai contin
zinc, cupru, mangan, zaharuri si acizi organici.
 
Prin simplul gest (extrem de placut...) de a consuma 20 de cirese pe zi luptam de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina, ne spun specialistii americani. 
O alta cercetare efectuata de catre centrul Human Nutrition Research de la Universitatea din California a constat in administrarea a cate 2 portii de 280 de grame de cirese pe zi unor femei sanatoase cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.
S-a constatat o reducere cu 15% a ni­velului aci­dului uric, a proteinei C-reactiva (indica inflamatii in organism) si a oxidului nitric. 
Cercetatorii au concluzionat: compusii din cirese pot inhiba procesele inflamatorii in organism. Oxidul nitric este implicat in osteoartrita si artrita reumatoidala.

Ne ajuta sa dormim bine
Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadian si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.

Numeroase studii au aratat ca fitonutrientii din cirese protejeaza neuronii din creier impotriva deteriorarii. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca putem mentine sanatatea creierului daca adaugam in dieta alimente bogate in antioxidanti, iar ciresele sunt campioane la acest capitol.
Bune si la slabit
Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale. Acestea conţin doar 38 de calorii/100 g. O cură cu cireşe stimulează detoxifierea naturală a organismului şi ne ajută să scăpăm de kilograme. Detoxifierea este stimulată de conţinutul ridicat de apă din cireşe: 85%. În curele de slăbire, cireşele sînt recomandate şi datorită fibrelor alimentare – 1,3 g/100 g –, care împiedică asimilarea grăsimilor. Datorită fibrelor, cireşele dau senzaţia de saţietate rapid. Nutriţioniştii recomandă, de asemenea, cireşele persoanelor care au probleme cu rinichii. Tot cireşele combat acţiunea substanţelor nocive care ajung în organism din cauza fumatului.

Pentru curatarea organismului de toxine, se recomanda o cura de cirese 2 – 3 zile pe saptamana fara a manca altceva. Astfel se favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Ciresele acrisoare sunt o sursa excelenta de beta caroten. Contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile.

Principalele atuuri ale cireşelor sînt însă substanţele cu proprietăţi anticancerigene: antocianidinele, acidul clorogenic, acidul cumaric. 
"Antocianidinele anihilează acţiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrînirea precoce şi cancerul. Acţiune similară în prevenirea cancerului au acidul cumaric şi acidul clorogenic din aceste fructe. În cireşele amare se găseşte o cantitate mai mare de vitamine şi minerale, de aceea sînt mai bune decît cele dulci în prevenirea cancerului", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. 


surse: www.csid.ro, www.jurnalul.ro
Calin Andreea Daniela spunea...

Cam dura cura de cirese, dar bune totusi... :)

Gisca Mihaela spunea...

Foarte simpatica ai fost: " cola-bau-bau":))))

Vasile spunea...

surse csid si jurnalul!!!Uite aici o sursa de informatii de prima clasa,de unde copie din greu si minciunicovschi.http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/pyramid/.....ai de citit pana la sfarsitului anului acesta

Anonim spunea...

Eu m-am suit azi in copac cu fata si am cules o ladita plina!!!
Mniiiaammm!
R.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search