duminică, 21 octombrie 2012

Cum ii putem spune "La multi ani" scriitoarei Cella Serghi

Maine, pe 22 octombrie, se implinesc 105 ani de la nasterea scriitoarei Cella Serghi (n.r. 4 noiembrie este alta data vehiculata ca fiind cea de nastere a scriitoarei al carei nume real este Cella Marcoff)!


"M-am născut la Constanța, într-o casă de pe strada Mării, și prezența mării a avut o influență deosebit de puternică asupra copilăriei mele. Despărțirea de mare, din cauza refugiului, a fost un șoc care a lăsat urme adânci. M-a urmărit nostalgia mării, dorul de mare mi-a îndurerat copilăria. Pânza de păianjen - în mare măsură autobiografică - e plină de ecourile mării, de amărăciunea acelei despărțiri. Chiar mai târziu, în fața ei, cântam marea copilăriei mele. Bunicul meu, ceasornicar, era pasionat de descoperirile care se făceau la Constanța cu prilejul săpăturilor și mi-a transmis dragostea lui pentru cioburi, ulcele, sticluțe, figurine și tot felul de obiecte din antichitate, pe care le căuta și le strângea. Tare aș fi vrut să mă joc cu ele, dar n-aveam voie decât să le mângâi sub privirea lui aspră".

Scriitoarea va continua să evoce marea, "marea e o prezență vie și o prezență de vis. Mișcarea ei necontenită, valurile care se izbeau cu disperare de stânci și toate acele schimbări de culoare, de la verdele jadului la albastru de cobalt, nisipul, aur încins, diminețile triumfătoare de la Mamaia, Cazinoul și în centru statuia lui Ovidiu, iar la câțiva pași, pe strada Traian, dugheana bunicului, ticsită de ulcele de lut ars, opaițe, amfore, sticluțe irizate, figurine ciobite, descoperite în săpăturile străvechiului Tomis, totul era făcut să incinte, să neliniștească, să tulbure, să șlefuiască sufletul unui copil".


Cred ca cel mai frumos mod in care o putem comemora pe Cella Serghi pe care eu, personal, o ador pentru ca reuseste ca nimeni altcineva sa ma transpuna in lumea despre care scrie, sa ma smulga din agitatia vietii mele si sa ma trimita la malul marii ei iubite, cu valurile spargandu-se de picioarele mele, ar fi sa deschidem una dintre cartile scrise de ea.
In timp ce citeam "Panza de paianjen" chiar imi mirosea a mare si parca auzeam tipete de pescarusi :)
Minunata scriere, minunata scriitoare!
Pe site-ul editurii Litera am gasit "Cartea Mironei" la superoferta - 4.90 lei si sper sa mai fie pe stoc pentru ca mi-o doresc foarte mult!
Litera are doar aceasta carte, momentan, insa am mai gasit pe Libris.ro si alte carti minunate ale Cellei Serghi pe care este musai sa le aveti in biblioteca pentru voi, dar mai ales pentru generatiile viitoare, din ce in ce mai obisnuite sa deschida "Cartea Fetzelor", decat una adevarata:
  • "Iubiri paralele": (13.41 lei) "Care e dovada de iubire pe care t i-o da? Te-a intrebat vreodata daca t i-e cald sau t i-e frig? Te ocroteste? Stie ca, pentru vocea ta, fumul e otrava, si te trage dupa el in carciumi. Te t ine pana noaptea tarziu, si tu stai si te ui ti in gura lui, fiindca jongleaza cu citate, se imbata cu vin si pe tine te imbata cu fraze. Il compar cu Horia care se exprima simplu, dar, in cazul lui, nu poti sa uit i nici un cuvant; nu- i mai da pace, te obliga sa te gandesti. Frazele lui Victor sunt ca puhoaiele de munte, cara cu ele tot ce gasesc in cale, te uluiesc, te amet esc, dar cand te dezmeticesti, nu mai ii minte nimic. Numai ca Victor are grija sa nu te dezmeticesti...“

  • "Panza de paianjen" : (7.27 lei) "Cella Serghi este Margaret Mitchell a noastră. Aceeaşi forţă epică, aceeaşi curgere a personajului, acelaşi tip de feminitate care luptă şi trebuie să învingă. Cine nu îşi aminteşte ultima pagină din Pe aripile vântului, câtor cititoare nu le-a slujit drept suport, drept lecţie de viaţă? Un feminism cald care e mai mult un fel de solidaritate feminină... Naturaleţea, spontaneitatea scriiturii, conturarea personajului principal, atât de sincer şi de cuceritor, capacitatea de-a face cititorul să viseze şi, nu în ultimă instanţă, succesul de public pentru o carte de dragoste, toate acestea înseamnă că avem de a face cu o carte de referinţă"-  CLEOPATRA LORINŢIU

Corina spunea...

Cartea Mironei e foarte frumoasa, chiar ti-o recomand!

coco spunea...

eu i-am spus la multi ani...am cautat cartea acum o luna si i-am dat-o fiica-mii sa o citeasca...este minunata !

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search