joi, 22 noiembrie 2012

N-am inteles niciodata...

... de ce unii dintre specialistii in comunicare sunt atat de lipsiti de imaginatie! Adica primesc sume mari si foarte mari de bani din partea companiilor care au nevoie de promovare, iar ei, singurul lucru pe care il pot face pentru acestia este sa trimita un amarat de comunicat de presa, insotit sau nu de o fotografie a acelui produs pe care il ridica, stangaci, in slavi!
Cand trimiti presei o descriere de 2.000 de semne a unei creme hidratante, spre exemplu, chiar crezi ca iti va prelua cineva aceasta informatie si o va trimite mai departe in mediul online sau print pe care il reprezinta? Mai cu seama, online si, mai cu seama, bloguri pentru ca blogul d-aia este blog sa fie personal si "al meu", cu cuvintele, impresiile si recomandarile mele pe el! OK, sunt si ocazii in care preiei mot-a-mot descrierea pe care o trimite PR-ul, insa asta in conditiile in care cunosti deja acele produse pe care le recomanzi si cand prezentarea este atat de frumoasa si de completa incat nu ai avea cu ce s-o imbunatatesti.
Insa, atunci cand ai produse nou-noute pentru promovarea carora tu, ca PR, primesti un buget mai mic sau mai mare, chiar crezi ca poti convinge un blogger sa-ti faca articol(e) despre ele doar deranjandu-l cu un comunicat amarat? Sa ne intelegem bine: bloggerul face recomandari personale si, deci, testeaza inainte sa faca acele recomandari personale de pe urma carora tu, PR-ul, primesti niste foarte multi bani! 
Chiar nu te duce mintea sa faci o impresie wow celui de care ai nevoie sa te ajute cu promovarea si sa-i trimiti acea amarata de crema sau de sampon sau ce Dumnezeului mai vrei tu sa apara in online, macar in format mini size. Cat de mult pot costa 20 ml dintr-o crema de 30,40, 50 lei ? Si nici macar nu-i vorba despre faptul ca bloggerul, amaratul de el, a ramas fara de creme si este atat de disperat sa-i trimiti tu acei 20 ml de crema! Este vorba ca el trebuie sa cunoasca produsul pentru a scrie despre el si degeaba ii scrii tu pe mail ca extractul de ...coada soricelului este miraculos si face pielea de bebe daca el, bloggerul, nu a constatat asta! 
Si pana la urma, este vorba despre nesimtirea PR-ului si lipsa de respect pe care o nutreste catre bloggerul de care are nevoie! Cu ce tupeu ma rogi tu sa-ti promovez un produs pentru care tu iti iei, la finalul campaniei respective, foarte multi bani si nici macar nu ai bunul simt sa intrebi cum se poate infaptui colaborarea dintre noi ?! Sa fie barter, sa fie contracost, sa fie pe baza de concurs si, deci, promovare reciproca? Sa fie cum? Ma gandesc... la revista Elle sau Joy sau Unica sau Tabu sau... sau... tot asa suni cu tupeu si nesimtire si le rogi pe fete sa-ti promoveze niste creme/ sampoane/ rujuri/ bla bla?
Eu cred ca inainte sa-ti apara doi centrimetri patrati intr-o pagina lucioasa lasi niste bani pe la casierie sau trimiti fetelor acele creme/ sampoane/ rujuri/ bla bla pentru testare, insa tot doi centimetri patrati iti sunt alocati ! Si, cu siguranta, femei cata frunza si iarba vor da navala in magazine sa cumpere cremele/ sampoanele/ rujurile/ bla bla-urile dupa ce le-au vazut poza minuscula in acea pagina lucioasa! Te inseli amarnic crezand asta!
Cu siguranta, multe dintre bloguri nu se pot compara cu revistele insirate mai sus, insa exista spatii virtuale atat de bine puse la punct cu atat de multi vizitatori in fiecare zi, incat nu ar trebui, draga PR-ule, sa le mai subestimezi pentru ca iti pot aduce o promovare infinit mai mare decat revistele pe langa care te tot guduresti penibil! 
Ah, si pe langa cosmeticele pe care eu ar trebui sa vi le recomand pentru ca asa MA ROAGA PR-ul intr-un mail, de multe ori agramat si incomplet, exista acei "specialisti" care promoveaza mancare, dar cum credeti ca o fac? TOT PE MAIL! Primesc zilnic diverse comunicate despre cea mai crocanta pizza, cel mai bun senvis, cel mai racoritor suc sau cele mai pufoase briose... ! Cat sa nu te ajute inteligenta, mai draga PR-ule, ca, in loc sa te chinui tu sa-mi scrii 20 de randuri pe mail despre acele bunatati si sa ma convingi de gustul lor fantastic, sa ma lasi pe mine sa simt cu gustul meu acel gust fantastic ?!? Oare nu ar fi mai eficienta promovarea senvisului prin insasi expedierea lui catre persoana care vrei sa te ajute cu promovarea???? Oare acei 15-20 lei cat costa produsul respectiv sa fie o suma atat de mare pentru o companie de talie mondiala - in cele mai multe cazuri- incat sa nu-ti permita sa le promovezi astfel lansarile?
Sa ne inteleg bine ca nu-i vorba aici despre cat de foame imi este mie sau restului bloggerilor/ ziaristilor incat stam la rand dupa senvisul sau briosa ta, insa mi se pare cel mai simplu si mai eficient mod prin care poti promova ceva mancabil! Si mai este si vorba despre respectul pe care i-l arati celuilalt! Nu cred ca Pizza Hut, KFC sau Cinnabon suna la o companie de PR si ii ROAGA sa le promoveze produsele doar asa ca...oameni suntem!
Asadar, pe mine scutiti-ma de asemenea nesimtiri pe viitor si nu-mi mai aglomerati Inbox-ul cu degustari virtuale si cremuiri imaginare!
Hai pa ca deja esti nerusinat!


Unknown spunea...

pe cine ti-a casunat asa??dar mare dreptate ai!!

Zuzele spunea...

@ Irina, sa zicem ca s-a umplut paharul! S-au tot adunat astfel de mesaje, incat unul primit astazi despre cat de gustoasa, de minunata, de neasemuita este o prajitura si m-au luat nervii cei mari! :) Cu siguranta si tu primesti astfel de mesaje tot timpul si din pacate sunt bloggeri foarte ok care nici macar nu au tupeul sa ceara ceva aluia pe care il ajuta! De fapt, nu-i vorba de tupeu, ci de nivelul nedrept de jos la care el singur se situeaza, iar nesimtirea PR-ilor nu cunoaste limite si profita tocmai de bunul simt al bloggerului pentru a-si face treaba pentru care ei sunt platiti!

Cristina Shopping Therapy spunea...

mare dreptate ai, din pacate :(

Camelia spunea...

Ai perfecta dreptate ... din nefericire :)

Boheme.Fille spunea...

Total de acord!

CarmenG spunea...

Eu nu sunt blogger insa mi se pare foarte corect ceea ce ai zis!

Ioana Dumitrache spunea...

Zuzo n-ai buton de like!

Unknown spunea...

E mai ieftin sa te roage frumos. Pun pariu ca vazand articolul asta, in loc sa priceapa ideea, au sa inceapa sa acuze ca "vai, blogaritele astea au si prietentii acum". De aceea prefer sa nu scriu la cerere. Nu ai nimic de oferit sa ma convinga? Nici eu nu am nimic pt. ei!

Dara DarLyst http://darlyst.wordpress.com/ spunea...

Sunt de acceeasi parere cu tine, foarte bine ai spus.

Silvia Herself spunea...

Eu mereu am trait cu convingerea ca butonul "Report as Spam" a fost inventat pentru ghidusiile astea de comunicate dragalase :D

Zuzele spunea...

@ Pai, pe bune, mai fetelor, m-am saturat ca bloggerii sa fie fraierii tuturor PR-ilor!!!! Au impresia ca bloggeritele sunt niste biete amarate, eventual moarte de foame care ar face orice pentru un gel de dus sau un dermatograf, mai ales daca tu, PR ce reprezinti cine stie ce brand celebru ii lasi un mesaj in Inbox! Pe mine sa ma scuteasca nesimtitii astia din PR cu rugamintile lor ipocrite!
Apropo, in caz ca nu stiati, 99.99% dintre companiile care platesc promovare, ofera sumedenie de produse pentru protocol- adica pentru impartit mie, tie, tie si tie, insa exista PR care NU ofera aceste produse si le pastreaza pentru ei si ...ATENTIE MARE !!!! ... le vand!
Si apoi vin cu miorlaiala aia piaristica si ne roaga pe noi sa le promovam, asa de flori de mar, produsele pe care ar fi trebuit sa ni le ofere!
Desigur, exista PR foarte draguti care nu-ti pot oferi de fiecare data un produs pe care il lanseaza, insa au grija ca din cand in cand sa-ti trimita, drept multumire, cate o atentie!
Insa, sunt unii care nici macar un reply de Multumesc nu trimit dupa ce ii promovezi!
Asa ca, daca tot nu sunt importanta incat sa fiu platita intr-un fel sau altul, sa nu ma mai deranjeze cu rugaminti!

Anonim spunea...

sa zicem ca sunt de acord cu tine.. nu poti 100 ptr ca nu am blog..deci as manca orez pe drum... dar nu te obliga nimeni doar ptr ca te a rugat printr un mail! si nu mi se pare nici profi sa faci review la ceva doar ptr ca ai primit un produs... blogosfera noastra nu e inca educata. .ptr ca multe review uri si facute favorabile doar ptr ca acel produs a fost primit.. nu faci un review corect sau nu il faci deloc.. dar aici vine partea proasta ca daca il faci prost sau nu il faci data viitoare nu mai primesti..si majoritatea isi calca pe integritate si ptr o crema mint intr un articol de mama focului.. tin minte acum un an sau 2 gerovital a facut o campanie cu 100 de bloguri cred in care citeai doar ce buna, ce minuni face.. unele dintre ele erau in stare sa iti zica ca de la crema de fata iti cresc sani.. decat cateva fetea pus piciorul in prag si au stat drepte si au spus exact ce si cum...
pe final... eu consumator de bloguri de beaty sunt de parere ca sunt milt prea multe fete care scriu Doar ca primesc o amarata de crema cadou.. sa se lase toate oportunistele de scris pe blog si sa lase fetele care pe langa sponsorizari testeaza produse ca vor ele si nu sunt oferite... aleg calitatea nu cantitatea...

imi cer scz ptr anumite greseli.. trebuia sa aleg calcultator ni telefonul. carmen

Anonim spunea...

toal de acord cu tine carmen!
iar blogeritelor,ganditi-va si la cititorii vostri!

Alexandra Florentina spunea...

Cred ca ce vrea Zuza sa spuna este ca orice lucru se face contra cost. Vrei sa iti promovezi produsul, platesti. Ori trimiti produsul spre a fi testat si speri sa fie de bine, ori platesti cat ti se cere si se spune de bine. Nu e normal sa cersesti. E la mintea cocosului.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search