sâmbătă, 22 decembrie 2012

Cu relatia la psiholog! Despre gelozie, posesivitate si... dragoste


Imaginati-va ca suntem, ca in filme, asezati pe scaune, in cerc si fiecare ne spunem, pe rand, numele si... boala! O sa incep eu: sunt zuza G si sunt geloasa. Si posesiva. Si iubesc mult si adevarat. Si nu mint. Si nu sunt ipocrita. Si nu insel. Niciodata. Niciodata. Sub nici o forma. In nici o situatie. Si nici nu fur barbati. Mi se pare cel mai degradant lucru posibil pe care il poate face o femeie la adresa proprie, un minim spre inexistent respect de sine si o autojignire crasa aceea de a te uita in curtea vecinei si de a fura momente din viata barbatului ei. Nu cred ca dragostea este atat de oarba, incat sa-ti pierzi mintile dupa barbatul verisoarei, prietenei, nasei, finei, colegei de munca... Totodata, infidelitatea barbatului meu este una dintre situatiile care pot zdruncina dragostea imensa ce i-o port si, desi iert, nu uit, iar daca situatia se repeta, indiferent de regrete si pareri de rau, relatia nu mai poate fi la fel ca inainte cand stiam ca imbratisarile lui sunt (doar) ale mele!
Eu cred ca gelozia vine din nesiguranta, din neiubire si minciuna! Atunci cand o femeie este sigura de sentimentele barbatului pe care il iubeste, pe dragostea lor, pe relatia lor, pe adevarurile lui, cand are incredere in ceea ce spune, face si gandeste el si cand acele adevaruri ale lui nu s-au dovedit niciodata a fi minciuni, nu are de ce sa fie geloasa! Si mai am o teorie: nu poate fi geloasa o femeie care nu iubeste. Numai atunci cand nu-ti pasa, nu suferi pentru cel pe care-l iubesti...
Am gasit un material interesant despre gelozie si posesivitate pe confidenteleuneifete.ro
si va invit sa aflati mai jos parerile unui psiholog despre aceste probleme ale indragostitilor.

"Gelozia este o emotie pe care toti o experimentam, la un anumit moment, in viata de cuplu.

Cine nu este afectat atunci cand partenerul de viata pare sa-si orienteze atentia in afara relatiei si sa-si dedice timpul altei persoane?
Cine nu traieste o emotie intensa atunci cand crede ca partenerul ofera altcuiva ceea ce i se cuvine numai lui: dragoste, afectiune, atentie?
Atat barbatii, cat si femeile traiesc aceasta emotie atunci cand percep o amenintare din exterior in ceea ce priveste siguranta cuplului. Acest sentiment este normal, dar unii dintre noi par sa-l controleze mai bine decat altii.

Oricare ar fi originile acestui sentiment complex, nu exista nicio indoiala ca gelozia poate fi benefica, dar si distructiva. Gelozia este normala si benefica in relatia de cuplu atunci cand se manifesta ocazional si in anumite contexte.  Ea ne ajuta sa ramanem conectati la nevoile partenerului de viata, sa ne implicam activ in aceasta constructie comuna care se numeste cuplu.
Atunci, insa, cand gelozia este excesiva si devine constanta a vietii de cuplu, fara sa aiba o cauza concreta, rationala in prezent, ea poate zdruncina serios relatia si poate avea ca finalitate ruptura dintre cei doi parteneri.
In momentul in care devine o problema in viata ta de cuplu, este foarte important sa cauti solutii, pentru ca timpul nu rezolva astfel de lucruri si relatia ta este in mare pericol. Iata cateva sfaturi:

  • Vorbeste despre sentimentele tale!
Cel mai bun mod de a face fata geloziei este sa discuti deschis cu partenerul de viata despre aceasta problema. Oamenii, cand experimenteaza acest sentiment, incearca sa-l ascunda sau sa-l ignore, dar aceasta strategie nu functioneaza, pentru ca, chiar daca nu dorim, comportamentul nostru ne va trada sentimentele.
  • Analizeaza atent motivele!
Multe persoane au o perspectiva subiectiva asupra situatiilor pe care le interpreteaza ca fiind semne ale infidelitatii partenerului si activeaza cele mai pesimiste scenarii, ceea ce nu face altceva decat sa amplifice si mai mult problema.
  • Incearca sa obtii mai multe informatii!
Suspiciunea si neincrederea sunt de cele mai multe ori alimentate de o lipsa de informatii. Atunci cand avem mai multe date despre o problema, in mod sigur putem avea si o perspectiva si un mod de actiune. Toate emotiile noastre sunt normale si au un rol foarte important in adaptarea la mediul extern, dar in multe situatii, din pacate, sunt intelese si interpretate gresit. Scopul emotiei este de a ne furniza informatii despre modul in care percepem un anumit context, iar pe baza acestora putem alege corect raspunsul cel mai potrivit, cel mai indicat la acea situatie de viata.
  • Traumele psihice din copilarie pot fi o cauza
O emotie in sine nu este negativa sau irationala. Modul in care noi o interpretam, ii dam sens, semnificatie determina o anumita reactie, un tip de comportament, care poate fi distructiv. Daca in relatia de cuplu simtim teama sau frica de a pierde partenerul, de a-i pierde dragostea si afectiunea asta nu inseamna ca trebuie sa gandim despre noi ca suntem o persoana slaba, vulnerabila, lipsita de ajutor. Atunci cand o persoana este geloasa, de obicei, ea este nesigura cu privire la un anumit aspect al vietii de cuplu si doreste sa obtina controlul asupra partenerului si astfel sa-l pastreze in cadrul relatiei. In spatele acestui comportament este, de fapt, nevoia de control asupra propriilor sentimente si emotii.
Oamenii care se simt in nesiguranta in relatia de cuplu, care sunt gelosi fara a avea un motiv serios sau sunt extrem de posesivi cu partenerul de viata au experimentat in trecut situatii in care au fost abandonati sau tradati (divortul parintilor sau parinti care au fost indisponibili emotional).
Persoana geloasa aduce in prezent o experienta trecuta (in care au vazut sau au trait infidelitatea) si se teme de faptul ca partenerul o va insela, chiar daca acum nu exista motive sa simta acest lucru."

Psiholog Andreas Hniatiuc, www.lapsiholog.com

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search