miercuri, 6 martie 2013

Sunt stresat, deci transpir!


In cazul in care nu stiati, exista doua tipuri de stres, pozitiv si negativ, cel din urma fiind cea mai intalnita forma de stres si intervine de obicei in momentele neprevazute, tensionate, fiind declansat de o lipsa acuta de incredere in sine in anumite situatii cum ar fi: sustinerea unei prezentari in fata unui auditoriu, examen, interviu, cearta cu seful, deadline-uri stranse etc. Stresul negativ este frecvent in randul persoanelor cu un stil de viata activ ce se confrunta permanent cu oameni si situatii noi.


In 2007, The Foundation for Integrated Research in Mental Health a descoperit ca, la nivel global, trei din cinci vizite la doctor sunt pentru probleme legate de stres, in timp ce The American Institute of Stress estimeaza ca 75-90% din programarile la medicul primar au legatura cu boli cauzate sau exacerbate de stres. 
In aceasta categorie se numara colesterolul ridicat, presiunea arteriala marita si bolile de inima. In plus, conform unui studiu realizat de cei de la The American Psychological Association, mai mult de o treime (36%) din angajati spun ca de obicei se simt tensionati sau stresati la locul de munca, 20% marturisind ca, pe o scara de la 1 la 10, nivelul lor zilnic de stres ajunge pe la un 8, 9 sau chiar 10.

Exista si situatii in care stresul iti poate imbunatati performanta, ajutandu-te sa te zbati pentru a te ridica la inaltimea asteptarilor. Este vorba despre asa numitul stres pozitiv care iti hraneste creativitatea sau te energizeaza mental pentru evenimentele si proiectele importante din viata ta. Pentru a te bucura de aspectele pozitive ale stresului, in primul rand trebuie sa inveti sa controlezi efectele negative pe care acesta le are asupra ta, atat mental, cat si fizic.
Primul si poate cel mai neplacut efect al stresului este... transpiratia!

Momentele de stres pot aparea cand te astepti mai putin si sunt pe cat de spontane, pe atat de greu de controlat. La fel si reactiile fizice declansate. Tensiunea iti creste, pulsul o ia la sanatoasa, obrajii iti iau foc si... transpiri! Desi nu ai facut deloc efort fizic, iar temperatura este prietenoasa, tu transpiri abundent si lucrul acesta se vede, dar mai ales, se simte!

Da, stresul este unul din motivele pentru care transpiri profund, insa exista o mare diferenta intre transpiratia normala, cauzata de un surplus de efort si cea care isi gaseste radacinile in stres si anxietate.

Transpiratia cauzata de miscare sau de un surplus de caldura este produsa de glandele sudoripare ecrine si este formata in principal din apa si o cantitate redusa de proteine si lipde. 
Transpiratia cauzata de stres, pe de alta parte, vine atat din glandele sudoripare ecrine, cat si din glandele sudoripare apocrine, care elibereaza o cantitate mult mai mare de lipide si proteine. 
Concluzia: lipidele si proteinele, fiind magneti pentru bacterii, transpiratia cauzata de stres va avea un miros mult mai pregnant si mai suparator decat cea normala, de zi cu zi.

Pentru a demonstra aceasta teorie, Beiersdorf, in colaborare cu Daacro (Diagnostic Assessment and Clinical Research Organization), au dezvoltat ceea ce se numeste “Schwitztest”.

Subiectii care s-au supus acestui test au luat parte la interviuri fictionale menite sa-i streseze pentru a le putea fi analizate rata pulsului si a batailor inimii, nivelul hormonului stresului si... caracteristicile transpiratiei.

Verdictul? 

Transpiratia cauzata de stres are un miros mult mai pregnant si mai suparator decat cea normala, de zi cu zi si poate fi primul indiciu care te da de gol in momentele tensionate, afectandu-ti performantele.

                       


Adelina Eneșca spunea...

Mi-a placut acest articol. Contine tare multa informatie. Pupici!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search