marți, 25 iunie 2013

Reguli esentiale pentru o igiena intima corecta si produsele mele preferate

Dusul zilnic nu-i o mare filosofie si avem pretentia ca stim sa ne spalam, insa efectuat in mod incorect si exagerat, folosind produse nepotrivite, ne putem face mai mult rau decat bine. Iar igiena intima nu face exceptie de la regula "ce e mult strica".

Este adevarat ca organismul dispune de propriul sau sistem de aparare impotriva bacteriilor (apropo: specialistii in microbiologie au descoperit ca oamenii sunt facuti in procent de 90% din bacterii. Noua din zece celule din corpurile noastre nu sunt umane, ci apartin acestor specii microbiene, iar cele mai multe traiesc in intestin) - si ca nu ar trebui sa exageram cu zdruncinarea lui prin 262 de dusuri pe zi, dar nici sa contribuim la "fortifierea" lui printr-un strat gros de jeg, o practica des intalnita in cazul acelora certati cu apa si sapunul. Si apropo de sapun, alegerea lui nu ar trebui sa fie negandita, mai ales in cazul persoanelor cu piele sensibila. Sapunurile de slaba calitate usuca pielea, accentueaza acneea sau, pur si simplu, nu spala, iar bacteriile, praful, impuritatile raman la locul lor si se inmultesc fericite intru perpetuarea speciei.
Astfel:
  • Si mie imi place sa ma simt tot timpul curata si parfumata si as sta in dus toata ziua, insa treaba asta nu este recomandata! Bine, medicii sustin ca zona intima ar trebui curatata doar o data pe zi cu apa calduta si atat pentru a nu deranja flora microbiana vaginala, situatie care poate duce la instalarea Vaginozei bacteriene, ca urmare a inlocuirii bacteriilor prietenoase cu cele neprietenoase. Unul dintre motive este reprezentat de spalaturile in interiorul vaginului. La nivelul vaginului se gasesc o serie de microbi numiti saprofiti, acestia fiind cei care apara organismul de alti microbi rai, cei patogeni. Printre microbii "buni" se gaseste si Lactobacillus spp. In situatii patologice Lactobacillus este inlocuit de bacterii anaerobe cum ar fi Gardnerella vaginalis sau Mycoplasma hominis, simptomele fiind leucoree, prurit (mancarimi), arsuri. Medicul meu ginecolog mi-a recomandat doua dusuri pe zi, iar in acea perioada a lunii, chiar si trei, insa doar in zona exterioara!
  •  Produsele de curatare folosite sunt foarte importante! Nu merge pe ideea ca orice sapun este bun si pentru zona intima sau gelul de dus pe care il folosesti pentru restul corpului merge la fel de bine si pentru spalarea vaginala! Eu sunt fan declarat al produselor Lactacyd Femina, si emulsie, dar mai ales al gelului Ocean Fresh pe care il folosesc deja de vreo jumatate de an, fara nici o intentie sa-l schimb cu altceva. Pe langa parfumul foarte proaspat si placut care se pastreaza vreme buna dupa folosire, gelul are o textura delicata, face o spuma foarte fina si contine acid lactic, o subtanta care se regaseste in mod normal si in vagin. Acidul lactic este cel care mentine la un nivel constant PH-ul acid al zonei vaginale, astfel incat acesta sa actioneze asemenea unui scut protector impotriva inflamaţiilor si echilibrul florei vaginale. Mai am si un gel Herbosophy care contine, de asemenea, acid lactic, extract de Aloe Vera, musetel, vitamina E cu actiune anti-inflamatorie. Imi place, insa nu la fel de mult ca gelul Lactacyd Femina Ocean Fresh pe care intentionez sa-l cumpar din nou si sa nu-l mai schimb cu nimic altceva!
  • Militez pentru folosirea servetelelor umede intime si aici recomand tot Lactacyd sau Medica de la Bella, acestea din urma fiind preperatele mele de multi ani. Un timp am folosit Nivea cu musetel, insa nu reusesc sa mai suport parfumul lor si nu pentru ca ar fi neplacut, ci pentru ca l-am simtit atat de mult timp incat am ajuns la suprasaturatie. In schimb, cel al servetelelor Lactacyd sau Medica este usor mai discret si mai fresh. Nu orice fel de servetel umed pentru sters pe maini este bun si pentru zona intima. Am stabilit deja ca acolo este un PH acid, o flora bacteriana care trebuie mentinuta in parametri optimi, iar daca noi intervenim cu produse neadecvate, imbibate cu parfum si alte subtante antimicrobiene, poate reusim sa improspatam pe moment zona, insa nu intr-un mod sanatos. Iar de aici si pana la aparitia mancarimilor, iritatiilor si mai stiu eu ce altor probleme de genul asta, nu-i decat un pas!
  • Cu siguranta ati invatat lectia asta de cand erati fetite de scoala :), insa intra si ea la reguli importante, asa ca o s-o mentionez: stergerea se face intotdeauna din fata in spate si nu invers! Niciodata invers! 

  • Folositi absorbante zilnice, mai ales daca preferati lenjeria intima de dantela si alte materiale sintetice. Mie imi plac cele Discreet Deo Waterlily Multiform pentru ca sunt foarte, foarte subtiri si delicate, insesizabile, se lipesc foarte bine pe slip si au un parfum care se mentine mult timp. Pentru un plus de prospetime, mai ales cand nu suntem acasa si nu avem posibilitatea sa facem un dus, avem posibilitatea sa schimbam absorbantul de mai multe ori pe zi! Eu am descoperit spray-ul odorizant Lady Health, minunat mai ales pe canicula asta cand stim foarte bine ce mare nevoie de prospetime avem cu toatele! :)
  • Spalati lenjeria intima la temperaturi foarte ridicate si, de preferinta, nu la gramada cu alte haine!
Adelina Eneșca spunea...

Ma bucur ca ai abordat acest subiect :) Utila postarea ta. Eu folosesc Dermogella pt igiena intima si servetele intime Lactacyd sau din acelea cu Anioni. La fel si absorbantele, tot cu Anioni. Mi se par cele mai bune!

Unknown spunea...

Foarte utila postrea si ma bucur ca ai atins acest subiect! Nu stiam de spray dar am sa ma informez mai mult despre el

Zuzele spunea...

Multumesc, Pinky! Recomand cu drag spray-ul! Este minunat!!!!! Il folosesc de multe luni si nu am avut absolut nici o problema din cauza lui, ba chiar numai beneficii! Seara tarziu cand ajung acasa, dupa o zi plina, am senzatia ca abia am iesit de sub dus :)

Zuzele spunea...

O sa le incerc si eu, Adelina! M-ai facut curioasa !

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search