Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia afecteaza la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de oameni, fiind o afectiune care inca se confrunta cu prejudecatile unei societati in care stigmatul bolii mentale impiedica mii de pacienti sa urmeze tratamentul corespunzator, care incepe de fiecare data cu o vizita la medic.
Depresia sezoniera afecteaza mai mult femeile decat barbatii si apare de obicei dupa varsta de 20 de ani.
Simptomele specifice incep prin greutate la trezirea de dimineata, somnolenta pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scazute, nevoia de a manca mai mult in special carbohidrati si fast food, retragerea in sine, evitarea activitatilor amicale, sociale si chiar familiale, dificultate in concetrarea atentiei si realizarea eficienta a sarcinilor zilnice, tendinta de a dormi mai mult dar fara cresterea nivelului de energie si de aici lipsa motivatiei si tendinta spre amanare.
Tot din acest context deriva si simptomele mai complexe ce se agraveaza pe masura cresterii starii de angoasa si anume: anxietatea, starea permanenta de tristete, izolarea fata de cei din jur, pierderea increderii in sine sau pesimismul.
In urmatoarea etapa apar schimbari la nivelul organismului, precum durerile frecvente de cap, de stomac, ameteala, insomniile sau hipertensiunea. Toate acestea sunt semnele unei afectiuni reale ce nu trebuie neglijate, intrucat netratarea lor poate avea efecte negative pe termen lung, inclusiv transformarea intr-o depresie cronica.
Cauzele si factorii care favorizeaza aparitia afectiunii
Sistemul nervos este cel care provoaca dereglarile conexe depresiei, ceea ce explica faptul ca procesul de comunicare nu mai este unul la fel de activ si eficient la persoanele afectate, conducand la izolarea sociala. De asemenea, un factor important il constituie si experientele personale sau profesionale nefaste, traume recente sau mai vechi netrate, care intaresc instalarea depresiei si ne pun atat sanatatea fizica, dar si pe cea psihica in stand-by.
Unii cercetatori incadreaza expunerea la lumina ca o variabila importanta in ipoteza de aparitie a depresiei in sezonul rece. Astfel, cu cat ne expunem mai mult la lumina, cu atat corpul va produce mai multa melatonina, cea responsabila pentru asigurarea unui somn linistit si suficient de indelungat pentru a ne mentine energici. Totodata, in perioada rece a fost indentificat si un nivel mai scazut al serotoninei in organism, substanta hormonala al carei nivel scazut poate induce activarea anxietatii.
Schimbarile anotimpului ce modifica programul de somn si modul de desfasurare a activitatilor, in functie de durata mai scurta a zilei si a luminii, precum si schimbarea ceasului biologic, care ne oblige sa ne trezim mai devreme cu o ora, sunt alti factori ce deregleaza ritmul normal al organismului si pot conduce la aparitia depresiei.
Vizita la psihiatru – primul pas in tratarea depresiei
Fiecare caz de depresie difera in functie de simptomele si cauzele aparitie acesteia, iar in consecinta tratamentul este implicit distinct de la o persoana la alta. Medicul psihiatru este singurul in masura pentru a identifica acesti factori, astfel incat tratamentul urmat sa fie unul eficient pentru tratarea depresiei. Recunoasterea si acceptarea depresiei, fara a va fi rusine sa cereti sprijinul emotional celor dragi, contribuie de asemenea la vindecarea accelerata a depresiei.
Platforma online, www.depresiv.ro, reprezinta un punct solid de sprijin pentru cei care sufera de depresie in anotimpul rece, oferind informatii complexe despre tulburarile specifice, sfaturi pentru tratarea acestora si explicarea factorilor ce conduc la aparitia unor astfel de dispozitii, de catre specialisti avizati din domeniul psihiatriei. Astfel, puteti consulta platforma pentru a cunoaste mai multe detalii despre aparitia depresiei, fie atunci cand va confruntati personal cu aceasta sau cand cei dragi prezinta simptomele specifice.
SI EU SUNT PRAF IN SEZONUL RECE. SI la mine sigur este din cauza lipsei luminii. Sunt o persoana matinala si daca nu am soare dimineata si ma trezesc pe intuneric, nu pot functiona cum trebuie :(
Trimiteți un comentariu