sâmbătă, 20 decembrie 2014

Poti fi mama si dupa un fibrom uterin cu ajutorul operatiei laparoscopice!


Fibroamele uterine sunt o afectiune frecvent intalnita in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani. Aproape 25% dintre acestea manifesta o astfel de afectiune, iar procentul creste pana la 40% in cazul femeilor aflate in jurul a 50 de ani, conform unui studiu realizat de catre Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie.


Fibromul de dimensiuni reduse poate fi tinut sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, pentru a se regla ciclul menstrual, a se anula simptomele tumorii si de a o impiedica sa creasca, insa in cazul unei tumori de dimensiuni mari era necesara realizarea operatiei de histerectomie, ce presupune extirparea intregului uter. Operatia laparoscopica conservatoare face acum posibila extirparea tumorii fara a pune in pericol uterul, fiind ideala pentru femeile care isi doresc sa devina mame. 

Simptomele si diagnosticarea fibromului uterin

“In multe dintre cazuri pacientele nu prezinta simptome si atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital in stare depasita, anemice, dupa ce pierd foarte mult sange, ingreunand astfel tratamentul, dar si posibilitatea unei vieti normale si a sansei de a fi mama. Mai mult decat atat exista anumite studii care demonstreaza ca fibromul uterin ar putea fi o cauza a infertilitatii, pentru ca poate impiedica implantarea in uter a oului fertilizat, facand putin probabil succesul de fertilizare in vitro, dar si deoarece creste considerabil riscul de avort spontan”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim menstruatia abundenta, durerea la menstruatie, sangerarile intre cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, nasterea prematura, avortul spontan. Din cauza sangerarilor abundente, femeile pot ajunge la anemie.

Desi diagnosticarea se poate realiza printr-o simpla ecografie si un examen clinic manual, foarte multe femei asteapta pana la cinci ani pentru a merge la ginecolog. Acest fapt creste necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Ce trebuie sa stiţi despre operatia laparoscopica

Operatia este una dintre cele mai dificile operatii laparoscopice din punct de vedere tehnic, iar pentru realizarea sa in siguranta este nevoie de mai multe interventii efectuate asistat. Interventia are loc sub anestezie totala si de multe ori dureaza mai mult de doua ore. Pacienta va trebui sa nu mai manance inca de cu o seara inainte, pentru ca tubul digestiv sa aiba continut minim si sa nu incurce accesul catre uter.

Exista posibilitatea ca un fibrom de dimensiuni medii sa se afle in imediata vecinatate a unei artere, fapt ce aduce un risc important de sangerare. De asemenea, in unele cazuri fibromul poate ajunge la dimensiuni gigantice, depasind dimensiunea uterului propriu-zis. Aceste situatii impuneau operatia deschisa, cu toate neajunsurile si riscurile ei. Pe masura ce creste numarul interventiilor laparoscopice, orice fibrom se considera operabil laparoscopic pana la proba contrarie.

„Aceasta schimbare de paradigma a dus la efectuarea unor operatii laparoscopice aproape imposibile. Cea mai impresionanta interventie pe care am realizat-o personal, este indepartarea unui fibrom gigant de 11 cm, ce ocupa intregul perete posterior al uterului, in contact intim cu ambele artere uterine. Pacienta de 36 de ani a ajuns la mine dupa ce mai multi medici i-au spus ca sansele de pastrare a uterului sunt minime, si doar in urma unei operatii clasice. A fost una dintre cele mai dificile interventii de pana acum, operatie in urma careia uterul a trebuit sa fie reconstruit, mutilat fiind de aceasta tumora. Aspectul cel mai fericit este acela ca pacienta este acum insarcinata in trimestrul III, fapt ce pentru multi medici inca reprezinta un miracol”, povesteste Dr. Silviu Istoc.

Sansa de a fi mama si dupa operatie

Operatia de histerectomie este o experienta traumatizanta pentru orice femeie. Deoarece fibroamele apar de multe ori in cazul femeilor aflate la varsta fertila, imposibilitatea de a mai avea copii aduce cu sine mari modificari in viata si comportamentul femeilor cu aceasta afectiune. In acest sens solutia salvatoare se poate regasi in varianta conservatoare laparoscopica, o solutie ideala pentru femeile care doresc conservarea uterului.

Spre deosebire de operatia de histerectomie clasica, laparoscopia face posibila o recuperare foarte rapida, externarea facandu-se in 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afecteaza in niciun fel increderea in sine a pacientei datorita mentinerii uterului, recuperarii rapide si in special a posibilitatii de a avea copii.

"Pentru a nu mai ajunge in astfel de situaţii critice, femeile ar trebui sa inveţe sa mearga la un control de specialitate la fiecare an . Sunt fibroame care evolueaza foarte rapid si sunt fibroame care chiar si in cateva luni cresc foarte mult, astfel ca un control facut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore si poate ajuta la mentinerea sanatatii atat fizice, cat si psihice”, adauga Dr. Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search