marți, 25 aprilie 2017

Mestecatul CORECT al alimentelor te protejează de infecțiile orale




„Mestecati mancarea!” este o expresie pe care am auzit-o cu totii de-a lungul timpului. Cercetatorii au descoperit si efectul acesteia: mestecatul alimentelor provoaca eliberarea unei celule imune care ne poate proteja impotriva infectiilor.

„Saliva si celulele eliminate in urma mestecarii alimentelor sunt foarte importante pentru a mentine o sanatate orala buna si pentru a proteja dantura si, in special, gingiile de boli precum parodontoza, gingivita, etc. Insa, este bine sa stim ca alimentele dure, necesita un efort mai mare exercitat de dinti, iar acest lucru poate duce la leziuni fiziologice”, afirma dr. Remus Stratulat, medic estetica dentara in cadrul Clinicii Dental One 

Ce spun cercetatorii

Studiul publicat recent in Jurnalul Imunitatii a demonstrat ca mestecatul alimentelor cunoscut sub numele de masticatie poate stimula eliberarea celulelor Th17 in gura. Acestea formeaza o parte a sistemului imunitar adaptiv, care utilizeaza antigeni specifici pentru apararea impotriva agentilor patogeni potential daunatori.

In același timp, aceste celule ajuta bacteriile care sunt benefice sanatatii sa supravietuiasca si sa se inmulteasca pentru a proteja cavitatea orala. Astfel, dantura este protejata, iar afectiunile gingivale sunt prevenite si ameliorate.

Mestecatul alimentelor poate proteja gingiile noastre

Forta mecanica necesara pentru masticatie duce la abraziune fiziologica si la deteriorarea gurii. Avand in vedere acest lucru, cercetatorii au hotarat sa investigheze daca asemenea daune ar putea juca un rol in productia celulara Th17. Potrivit teoriei lor, cercetatorii au descoperit ca o crestere a nivelului de leziuni fiziologice - prin frecarea cavitatii bucale cu un aplicator steril de bumbac - duce la o crestere a productiei de celule Th17.

„Sistemul imunitar efectueaza un act de echilibrare remarcabil la nivelul pielii, gurii si intestinului, prin lupta impotriva agentilor patogeni daunatori, in timp ce tolereaza prezenta bacteriilor benefice. Spre deosebire de alte bariere ale corpului, gura are un mod diferit de stimulare a celulelor Th17: nu prin bacterii, ci prin masticare. De aceea, masticatia poate induce un raspuns imun protector pentru gingiile noastre”, spune specialistul.

Dezavantajele masticatiei excesive
Totusi, specialistii avertizeaza ca acesata crestere a productiei celulare orale Th17 nu este intotdeauna benefica. O cantitate prea mare de astfel de celule pot creste riscul de parodontoza sau boala a gingiilor care a fost asociata cu numeroase alte afectiuni de sanatate, inclusiv diabetul si artrita reumatoida.

„Pentru a preveni aparitia bolilor gingivale, precum parodontoza, este important sa efectuati un control stomatologic cel putin o data pe an, iar specialistul va realiza tratamente de prevenire cum este detartrajul, periajul profesional si alte proceduri care inlatura placa bacteriana si cavitatile. Astfe, riscul de a dezvolta probleme la nivelul cavitatii orale este mult mai mic”, afirma specialistul.

Expunerea pe termen lung la leziuni fiziologice cauzate de masticatie poate exacerba efectele parodontitei. Comparativ cu soarecii hraniti cu hrana moale, soarecii hraniti cu alimente dure au aratat o deteriorare fiziologica indusa de masticare in gura si o pierdere osoasa parodontala crescuta.

„Este important faptul ca, deoarece inflamatia din gura este legata de dezvoltarea bolilor din organism, intelegerea factorilor specifici tesutului care regleaza imunitatea la bariera orala ar putea duce, in cele din urma, la noi modalitati de tratare a unor conditii inflamatorii multiple”, completeaza dr. Remus Stratulat.

Estetica dentara este o arta prin care medicul stomatolog, specializat pe estetica dentara, ofera pacientului solutiile perfecte si personalizate pentru ca acesta sa aiba un zambet frumos si sanatos. 

Clinica Dental One promoveaza un concept revolutionar bazat pe tehnici de stomatologie moderna, echipament inovator, cat si experienta de lucru vasta a medicilor, obtinuta atat in tara, cat si in strainatate. 

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search