Vara este mult prea cald, iarna mult prea frig! Anumite persoane suporta mai usor temperaturile extreme, altele fac fata cu greu caniculei sau, dupa caz, gerului. Pentru o femeie insarcinata, insa, este chiar si mai greu. Am prietene pe care perioada sarcinii le-a surprins atat in toiul verii, cand se topea asfaltul si nici o haina parca nu era suficient de subtire pentru a le ajuta sa suporte caldura, dar si in miez de iarna grea, cu viscol, ger, gheata pe jos si nevoia unui munte de haine groase pentru a le tine de cald, toate asezate cu greu peste o burtica deja proeminenta. Oricum ar fi, cateva sfaturi medicale sunt binevenite pentru a va ajuta, dragi viitoare mamici, sa treceti cu bine peste cele noua luni. Astazi vorbim despre sarcina pe timpul iernii si ce ati putea face pentru a va simti (si) mai bine!
„Toamna si iarna, corpul este ferit de acea supraincalzire care creeaza disconfort din punct de vedere fizic femeilor insarcinate. Cu toate acestea, sezonul mai rece tinde sa aduca temperaturi scazute si conditii meteorologice dure care va pot afecta sanatatea, de aceea trebuie sa preveniti aparitia afectiunilor”, spune specialistul obstetrica ginecologie Omnia Medical Center (omniamedical.ro).
Specialistul in obstetrica ginecologie a creat un ghid special pentru femeile insarcinate in sezonul rece:
#1 Uscăciunea pielii
In afara de modificarile hormonale si de lipsa fluidelor, vremea rece si vantul indeparteaza umezeala pielii, lasandu-o uscata si aspra. Combateti pielea uscata cu o lotiune delicata, astfel incat sa puteti hidrata pielea, in special burta, zona in care pot aparea mancarimi in timpul sarcinii, din cauza intinderii pielii. Consumul a unei cantitati mari de apa si plasarea unui umidificator in camera de dormit, de asemenea, ajuta la prevenirea uscarii pielii.
#2 Dieta echilibrată
O dieta potrivita pentru orice femeie insarcinata in sezonul rece inseamna alimente sanatoase, cu un aport semnificativ de vitamine si minerale pentru organism. Fructele si legumele crude nu trebuie sa lipseasca din dieta de iarna a femeii insarcinate.
„De asemenea, corpul nu absoarbe prea multa vitamina D in timpul iernii, iar aceasta este esentiala pentru dezvoltarea dintilor si a oaselor bebelusului, astfel, femeile insarcinate trebuie sa opteze pentru un supliment sau multivitamine pentru a se asigura ca ajung la nivelurile recomandate zilnic”, explica specialistul.
#3 Încălțăminte adecvată
Nu va lasati surprinse de conditiile meteorologice in sezonul rece!
Optati pentru cizme si ghete comode, dar in acelasi timp calduroase si impermeabile. Este chiar mai bine daca acestea sunt usor de pus in picioare deoarece femeilor insarcinate le este greu sa se aplece. Incercati sa evitati purtarea tocurilor, mai ales ca acestea sporesc sansele de alunecare pe gheata.
De cele mai multe ori, cea mai buna si cea mai sigura decizie pe care o puteti lua in timpul iernii este sa stati acasa. Multe sporturi de iarna nu sunt potrivite pentru femeile insarcinate, din cauza riscului de ranire.
#4 Microbii
Este usor sa contractati o raceala obisnuita in timpul iernii, mai ales ca sistemul imunitar nu este la fel de puternic atunci cand sunteti gravida. Asigurati-va ca va spalati frecvent mainile si incercati sa evitati apropierea de persoanele bolnave.
#5 Vaccinările
Femeile gravide prezinta un risc crescut de a suferi complicatii din cauza gripei si a altor viroze din timpul sezonului rece. Pentru a va proteja impotriva infectiilor daunatoare, se recomanda prevenirea acestor afectiuni. Puteti obtine vaccinul in orice stadiu al sarcinii si imunitatea va fi transmisa copilului in primele cateva luni de viata.
Trimiteți un comentariu