duminică, 11 august 2019

EPISODUL #1. Prima dată în Sardinia! Jurnal de Alghero în fotografii




Ce poti sa faci in Alghero, oraselul de poveste - capitala insulei Sardinia? În primul rând, să stai! Asta poti sa faci in Alghero, imediat ce ajungi. Te asezi pe una dintre bancutele de pe faleza si stai. Respiri, deschizi larg ochii, lasi soarele sa-ti mangaie pielea si stai. Iti golesti mintea de tot bagajul cu care ai venit de acasa, de toate grijile, angoasele, frustrarile si asculti valurile. Daca te nimeresti la apus, asa ca mine, povestea este completa. In Alghero simti ca respiri si ca traiesti. Imediat ca mi-am lasat bagajele la hotel si am plecat la pas, pe faleza, simteam bucurie si eliberare, sentimente de care aveam nevoie ca de aer, in tumultul vietii de zi cu zi.



Pe 13 iunie, paseam pentru prima data in Sardinia, dupa un zbor de doua ore si jumatate, daca imi amintesc bine. Ce stiam despre Sardinia? Pai... Italia, paste, pizza, plaja, mare. Nu am avut timp sa citesc inainte, asa cum fac despre fiecare destinatie in care merg. Vazusem cateva plaje pe Google, pe Otopeni, inainte de zbor si imi fusese de ajuns. 

Cand am primit invitatia de a vizita Alghero, din partea echipei Sogeaal (compania care manageriaza aeroportul din Sardinia) in colaborare cu agentia de turism Fly GO Voyager, am spus DA fara sa ezit. Stiam ca este o perioada aglomerata la redactie, dar cand esti intrebata daca vrei sa cunosti gastronomia din Sardinia, sincer va intreb: voi ati raspunde altfel decat afirmativ? :)


Mi-am facut rapid bagajele si o saptamana mai tarziu eram in Alghero, pe 13 iunie, cum spuneam.
In avion m-am imprietenit (mi se intampla intotdeauna! - spre Atena, in mai, m-am imprietenit cu o fata care locuieste in Evia si am fost chiar sa o vizitez intr-o zi, dar asta e alta poveste. Revin!) cu o doamna care locuia de multi ani in Sardinia si imi spusese ca aeroportul din Alghero este foarte frumos.
Trebuie sa stiti ca, fiind atat de micut, nu exista autobuze care sa te transporte pana la scara avionului si treaba asta imi place la nebunie! Si in Paphos (Cipru) este la fel si am mai fost pe cateva aeroporturi in care n-ai nevoie de transport pe pista. 
Si da, aeroportul din Alghero este o bijuterie. Micut, cochet, modern, extrem de curat si de bine dotat cu tot ce ai nevoie pentru a te bucura de confort cat  timp iti astepti avionul. 
Si pentru ca era vorba despre o vizita culinara in Sardinia, Tiziana, doamna care a organizat acest city break in Alghero, ne-a intampinat in aeroport cu masa pusa. Mi s-a parut atat de dragut gestul pentru ca veneam dupa un zbor de doua ore, nu mai lung, dar am apreciat enorm faptul ca rezervase o masa special pentru noi (trei persoane din Romania, la numar) si ne-am putut relaxa o clipa, inainte sa vedem oraselul de poveste. 
O sa va arat, intr-un articol viitor, fotografii de la un workshop foarte interesant, tinut de doua doamne care ne-au invatat sa decoram paine, chiar in incinta aeroportului. 



 Cum ajungi in Alghero

Din Bucureşti se poate ajunge prin zbor direct în Alghero, capitala insulei, situată în partea de nord-vest.
Este un oraș port, care dispune și de un aeroport, numit Aeroportul Alghero Fertilia, pe care operează zboruri atât Alitalia, cât și Wizzair.
„Alghero este una dintre cele mai căutate destinaţii turistice de city break de către români în această toamnă”, potrivit lui Stefano Iervolino, fondatorul şi CEO-ul agenţiei de turism Fly Go.

 Aici gasiti un ghid turistic detaliat pentru un city break in Alghero, cu tot ceea ce aveti nevoie sa stiti daca ajungeti in capitala Sardiniei, de la informatii legate de ceea ce trebuie si unde sa mancati si pana la plaje, locuri pentru cumparaturi si obiective turistice. 




 Unde sa stai in Alghero

Totodata, pe site-ul agentiei Fly Go gasiti foarte multe oferte pentru Alghero, diferite pachete turistice cu zboruri si cazare, in functie de bugetul fiecaruia. 
Eu am stat la hotel Calabona - link aici - si vi-l recomand pentru ca se afla pe malul marii, la modul ca auzi valurile din camera si la doar 15 minute de mers lejer, pe faleza, de centrul istoric al orasului.





Mancarea este senzationala, au piscina frumoasa, o curte cu gazon si palmieri si dimineata iti poti bea cafeaua privind marea pentru ca au un restaurant exterior cu vedere spre mare absolut super. 



Insa, agentia Fly Go Voyager va poate pune la dispozitie peste 1000 de variante de cazare, de la hoteluri cu atatea stele cati bani vreti sa cheltuiti si pana la apartamente, vile, case de vacante sau camere BB. 
Pentru a va usura munca, va las cateva linkuri directe spre oferte pentru Alghero.
Asadar, aveti varianta 1,  varianta 2 , varianta 3 si varianta 4.
Si preturi foarte mici AICI, la hoteluri de 2-3 stele.


Ce poti vizita in Alghero


Alghero se află în vestul insulei Sardinia, în provincia Sassari. Orașul fost sub ocupație catalană o bună perioadă de timp, iar acest lucru se mai poate observa chiar și în ziua de azi, în limbajul localnicilor și numele străzilor care au păstrat denumirile din trecut. Alghero mai este cunoscut și astăzi cu numele de Barcelonetta, care se traduce prin „Mica Barcelona”.

Străduțele înguste și pietruite, zidurile fortificate ale orașului, multitudinea de mici buticuri pline de bijuterii și suvenire de tot felul, restaurantele și terasele, centrul istoric și plajele sunt doar câteva dintre motivele pentru care Alghero ar trebui să fie una dintre destinațiile tale preferate pentru vară. 


Biserica San Francesco

Este cel mai însemnat lăcaș de cult din Alghero, iar arhitectura sa este cel puțin interesantă, combinând stilul gotic cu cel renascentist.

Piazza Civica

Piața Civică este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Alghero, pe care nu ai cum să îl ratezi. În trecut, piața era centrul vieții publice din oraș, iar astăzi este un loc plin de viață, unde turiștii și localnicii se opresc pentru a gusta o înghețată delicioasă, pentru a savura o cafea sau un cappuccino și pentru a se odihni la o terasă.



Cattedrale di Santa Maria

Catedrala Sfânta Maria este un alt lăcaș de cult foarte important și chiar impozant din oraș. Deși a fost inițial construită drept o catedrală gotică, în secolul al 16-lea, a suferit diferite modificări de-a lungul timpului, ultima dintre ele fiind fațada neoclasică ce i-a fost adăugată în secolul al 19-lea.



 Centrul istoric

Centrul istoric din Alghero este un loc animat, înconjurat de zidurile medievale ale orașului, care aveau rol de apărare în trecut. Acestea sunt bine conservate și, din loc în loc, vei vedea turnurile de apărare ale orașului. În centrul vechi găsești o mulțime de cafenele și terase, unele cu vedere spre mare, unde te poți relaxa, savurând ceva bun.




Torre di Porta Terra

Acest turn reprezintă rămășițele fostei intrări principale din orașul vechi, iar în prezent găzduiește o librărie la parter.



Museo Diocesano D’Arte Sacra

Îl recomandăm numai dacă ești pasionat, în general, de istorie și muzee, însă poți să sari peste acesta dacă nu ai mult timp de petrecut în Alghero, concentrându-te, mai degrabă, pe atracțiile sale cu tradiție, plajele și peisajele naturale.

Plajele din Alghero sunt, de fapt, principalele atracții turistice ale zonei. Stațiunea dispune de plaje îngrijite, frumoase, cu nisip fin, având toate ingredientele necesare pentru relaxare adevărată. Îți recomandăm plaja Lazzaretto, plaja Maria Pia, Lido San Giovanni, Le Bombardi sau Mugoni.



Grotta di Nettuno

Dacă ajungi în Alghero, trebuie neapărat să faci o mică excursie și până la Grotta di Nettuno (Peștera lui Neptun), pentru a vedea una dintre cele mai frumoase minuni naturale din Sardinia. Grotta di Nettuno se află chiar lângă Capo Caccia și din Alghero vei face aproximativ 45 de minute.

Pentru a ajunge la Grotta di Nettuno, poți să mergi cu un vapor pe mare sau, dacă te simți în formă, să cobori cele 656 de scări, cunoscute ca Escala del Cabirol. Și apoi să le urci înapoi.




 Toamna in Sardinia

Zona de munte din Sardinia este senzationala! Am vazut doar o mica parte din ea si va spun ca privelistea va taie rasuflarea. Ador destinatiile turistice care nu se limiteaza doar la mare sau doar la munte, ci le au pe amandoua, asa incat toata lumea sa fie multumita.
Toamna este, cu siguranta, si ea fabuloasa in Sardinia si inteleg de la fondatorul agentiei Fly Go ca Sardinia are o zona rurala foarte frumoasa, munti unde se pot face excursii si drumetii, dar si sate unde localnicii inca mai pastreaza traditii vechi de sute de ani.


„Sardinia este o minunăţie rurală, lucru pe care localnicii doresc să îl arate tuturor turiştilor. Dacă timpul le permite, le recomandăm vizitatorilor să se aventureze în inima insulei, în zona Barbagia – o regiune montană, sălbatică şi fascinantă, un teritoriu ce merită descoperit în mai multe zile, pentru că obiceiurile şi tradiţiile sarde sunt menţinute la tot pasul. 
În Barbagia, turismul este fără doar şi poate sustenabil, sarzii fiind deosebit de atenţi cu natura. În această perioadă a anului – din septembrie până în decembrie – are loc unul dintre cele mai frumoase festivaluri, Toamnă în Barbagia, ce se desfăşoară în satele din Barbagia – fiecare săptămână este dedicată unui sat – şi atrage anual turişti din întreaga lume. Fiecare etapă a festivalului este unică şi irepetabilă. 
Fiecare sat îşi prezintă cultura şi tradiţiile specifice, produsele locale, de la brânzeturi până la carne, gemuri, murături, carne de miel sau carne de porc, paste proaspete, dulciuri, lichioruri şi vinuri, toate home-made şi după reţete tradiţionale”, a menţionat Stefano Iervolino, fondatorul Fly Go pentru businessmagazin.ro.


In articolul urmator va arat cele mai frumoase plaje din Sardinia si fotografii de la Nuraghe Palmavera, un sit arheologic situat pe teritoriul Alghero, clasificat ca un complex nuraghe, format din mai multe turnuri unite. Nuraghe și satul înconjurător au fost construite în diferite faze în timpul epocii bronzului și a epocii fierului. Sunt in jur de 7000 de nuraghi pe toata insula.





Pana atunci, va mai las cu cateva fotografii pe care le-am facut prin Alghero, mai cu seama ca in prima zi acolo a avut loc startul Rally Italia Sardinia si am putut vedea super masini si super piloti 😍! Pe Instagram v-am postat multe clipuri din ziua aia, le gasiti in Repere!







 

 
























 








Anonim spunea...

Felicitări pentru articol foarte frumos! Italia este o tara frumoasă si Sardinia un oras minunat,cu multe locuri frumoase!ma bucur pentru tine ca ai avut ocazia sa mergi acolo!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search