vineri, 14 august 2020

Arsurile solare și sarcina. Care sunt riscurile expunerii prelungite la soare


A fi insarcinata vara nu este tocmai usor. Mai ales, daca vorbim despre petrecerea timpului liber la plaja sau piscina, sub razele soarelui. In timp o mica baie de soare furnizeaza corpului vitamina D, o expunere indelungata devine periculoasa, riscurile crescand semnificativ.

Pe langa riscul de apariție al cancerului de piele, femeile gravide prezinta o serie de alte afecțiuni la care sunt expuse atunci cand iau contact direct cu razele soarelui. Despre acestea si modalitațile de tratare ale arsurilor solare, ne vorbeste dr. Silviu Istoc, sef de secție obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Riscurile expunerii la soare in timpul sarcinii


In timpul sarcinii, cresterea nivelului de hormoni din corp determina pielea sa devina mai sensibila si sa capete arsuri solare mult mai usor. De fapt, celulele producatoare de pigmenți sunt suprasolicitate, determinand pielea sa devina mai susceptibila la decolorare atunci cand este expusa razelor UV ale soarelui. In loc de un bronz uniform, ai putea capata o multitudine de pistrui sau chiar melasma, pete cenusii care se gasesc deseori pe obraji. De asemenea, sarcina modifica sistemul imunitar si arsurile pot fi mai intense decat de obicei.

„Mai mult decat atat, razele UV ale soarelui pot descompune acidul folic din organism. Acest lucru este riscant pentru dezvoltarea neurologica a bebelusului tau, in special in primele 12 saptamani de sarcina”, spune dr. Silviu Istoc.
 

Riscurile arsurilor solare


Deoarece afecteaza doar nivelul pielii, o arsura solara minora in timpul sarcinii, nu este de obicei, un lucru care sa te ingrijoreze. Din pacate, arsurile solare severe pot provoca reacții adverse suparatoare care ar putea afecta copilul.

Temperatura corpului


Prin impactul asupra capacitații corpului de a-si regla temperatura, o arsura solara severa poate provoca apariția febrei. Acest lucru poate duce la defecte la nastere, mai ales daca apare inainte de implantarea embrionului.

Crampe si deshidratare


„Arsurile solare pot favoriza deshidratarea. O viitoare mamica poate pierde pana la 1 litru de lichide atunci cand este expusa la temperaturi de peste 30 de grade C pentru doar zece minute. Prin cresterea temperaturii corporale, deshidratarea poate induce riscul travaliului prematur sau al avortului din cauza contracțiilor uterine premature. Pierderea de lichid poate creste, de asemenea, riscul de lesin, amețeli”, adauga dr. Silviu Istoc.

Tratarea arsurilor solare in sarcina


La fel ca selectarea cremelor solare, femeile insarcinate trebuie sa fie atente la produsele pe care le aplica pentru a trata o arsura solara. Spre exemplu, multe produse utilizate pentru tratarea arsurilor solare au lidocaina, un anestezic local care amorțeste si raceste pielea. Din pacate, cel mai bine este sa eviți orice crema care conține acest ingredient in timpul sarcinii. Desigur, cel mai bun mod de a trata o arsura solara este de a evita soarele.

Aplicarea gelului pur sau uleiului de Aloe Vera este o soluție rapida pentru ameliorarea arsurii. Mai mult decat atat, nu numai ca aceasta planta este ideala pentru tratarea arsurilor solare, dar este excelenta si pentru orice tip de arsura sau iritare a pielii.

Cu toate acestea, daca te simți rau dupa o zi petrecuta la plaja sau chiar dupa o plimbare prin oras, nu ezita sa apelezi la medicul tau. Orice simptom anormal sarcinii trebuie analizat pentru a preveni eventualele probleme ce pot aparea.  

Silviu Istoc este sef de secție obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitații.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search