Ceaiul cu gheață este o băutura perfectă pentru zilele caniculare și extrem de ușor de pregătit. Ceaiul cu gheață este preferat chiar și de cei cărora în mod normal nu le place ceaiul. Cu siguranță cei mai mulți dintre noi deja au în casă toate ingredientele necesare pentru a pregăti un delicios de ceai cu gheață.
Pe lângă inspirație avem nevoie de câteva pliculețe de ceai, apă și puțin zahăr sau miere. Pregătirea ceaiului cu gheață de la zero vă permite, de asemenea, să controlați cantitatea de zahăr pe care o utilizați sau îl puteți elimina cu totul și să adaugați doar lămâie pentru a obține o băutură perfectă.
Așadar, dacă țineți la siluetă și vreți să aveți grijă și de sănătate, să învățați cum să faceți ceai cu gheață de casă este cea mai bună decizie pe care o puteți lua în această vară. În plus, este distractiv și puteți alege ca bază absolut orice ceai din frunze vrac.
Andrei Ianoși, barista și coffee specialist la boabepenisip.ro, ne oferă un scurt ghid despre cum să preparăm ceai cu gheață în mod corect și câteva sfaturi pentru a obține cea mai bună aromă și cele mai multe beneficii.
“Ceaiul cu gheață este o explozie răcoritoare de energie într-o zi toridă de vară, o alegere mult mai sănătoasă decât băuturile reci pe care obișnuim să le consumăm în mod normal. Există două moduri de a face ceai cu gheață: preparat la cald și preparat la rece.
Cea mai ușoară și cea mai bună modalitate de a face ceai cu gheață acasă este prepararea la rece. Deși puteți folosi aproape orice tip de ceai, cele mai bune frunze pentru prepararea la rece sunt cele verzi, în special cele aromate.
Un beneficiu suplimentar al preparării la rece este că chiar și frunzele de ceai de care nu te bucuri de obicei când sunt preparate la cald vor avea o aroma complet diferită și răcoritoare.”
Ce ingrediente aveți nevoie
Ingredientele pentru ceaiul cu gheață pot varia, în funcție de gust. Le puteți alege după cum doriți.
1. Ceai – Puteți opta pentru ceai negru, verde, alb, din plante sau din fructe. Puteți folosi pliculețe de ceai, ceai vrac sau chiar ierburi proaspete, cum ar fi mentă sau cimbru. Puteți face și un amestec de ceaiuri – alegeți cu grijă combinația, de preferință nu mai mult de două feluri împreună.
Există câteva tipuri de ceai care sunt recomandate pentru a pregăti un delicios ceai cu gheață la rece. Printre acestea se numără: ceaiurile de fructe ( mango, kiwi, fructul pasiunii și portocală), ceaiul verde cu cocos, ceai verde cu vanilie și iasomie. “Evident că putem utiliza orice tip de ceai ne dorim, dar dacă vrem să ne bucurăm și de restul beneficiilor pe care ni le oferă ceaiul, trebuie să le alegem pe cele indicate de specialiști. Ceaiul adevărat conține un compus extrem de sănătos numit catechina, iar pentru extracția optimă avem nevoie de apă fierbinte și de un anumit timp.
Acesta este exact motivul pentru care ceaiul preparat la rece este mai dulce și niciodată amar – conține mai putini compuși amari. Cu toate acestea, cu cât lăsați mai mult frunzele de ceai să se infuzeze, cu atât vor elibera mai mulți compuși. În 3 ore de preparare ve-ți obține mai puțina aromă și mai puține beneficii decât în 12 ore de preparare. În funcție de tipul de ceai utilizat, acesta va conține și puțină cofeină.
Cu toate acestea, nivelurile respective vor fi foarte scăzute. La fel ca și catechinele, și cofeina are nevoie de o anumită temperatură pentru o extracție optimă. Ceaiul cu gheață preparat la rece va conține mai puțină cofeină decât ceaiul cu gheață preparat la cald.”, explică Andrei Ianoși.
2. Lămâie: Oferă un gust plăcut de proaspăt ceaiului cu gheață, așa că este un ingredient ce nu ar trebui să lipsească din ceai. O puteți înlocui și cu lime.
3. Îndulcitor: mierea este îndulcitorul perfect pentru ceaiul cu gheață, dar poți folosi și stevia, zahăr de cocos, sirop de agave sau zahăr brun.
4. Frunze de mentă: sunt un adaos excelent pentru orice infuzie de plante.
5. Fructe proaspete: pentru o experiență deosebită puteți adăuga bucăți de fructe proaspete în ceaiul cu gheață. Piersicile, portocalele, zmeura merg foarte bine. Fructele sunt opționale, dar dau o notă specială ceaiului cu gheață.
6. Apă – “Este foarte important să folosiți apa potrivită. Prepararea la rece extrage mai puține catechine decât cea normală. Calitatea apei are o influență puternică și asupra extracției catechinelor. Cel mai bine ar fi să folosiți apa purificată în loc de apa de la robinet, pentru a maximiza atât beneficiile, aroma cât și culoarea.”, explică Andrei Ianoși.
7. Gheață – pentru un aspect deosebit al ceaiului, puteți îngheța în cuburile de gheață, fructe mici, precum afine, zmeură sau mure.
Cum preparăm ceaiul cu gheață
Înainte de începe efectiv procesul de preparare, trebuie să pregătim toate ingredientele de mai sus și un recipient mare de sticlă.
“Primul lucru este să pregătiți ceaiul sau mixul de plante preferat. Dacă folosiți apă fierbinte, aveți nevoie de aproximativ 5 până la 10 minute, în funcție de tipul de ceai și de cât de concentrat vă place. Dacă folosiți apă rece (care nu este recomandată pentru plante) aveți nevoie de 4 până la 8 ore de pregătire.
În ceea ce privește prepararea la rece a ceaiului cu gheață, o lingură de ceai verde, negru, alb sau oolong este suficientă pentru 1,5 litri de apă. Pentru ceaiul de fructe, folosiți cel puțin 2 linguri.
Ceaiul verde necesită cel mai puțin timp pentru preparare, în timp ce oolong va necesita mai mult. Adaugați îndulcitor doar dacă chiar trebuie, dar numai după ce turnați ceaiul în pahar.
Îndulcitorii precum zahărul granulat minimizează beneficiile pentru sănătate ale ceaiului cu gheață. Adaugați gheața suplimentară sau suc de lămâie pentru a-l face mai răcoritor. Dacă utilizați ceai pur din frunze vrac, adaugați felii de căpșuni proaspete, castraveți, felii de lămâie, mentă sau busuioc pentru aroma naturală.”, recomandă Andrei Ianoși.
Cum se prepară rapid ceai cu gheață
Dacă vă grăbiți și doriți să vă bucurați de ceaiul cu gheață instantaneu, există o modalitate foarte ușoară de a face ceai cu gheață rapid. Aveți nevoie de apă, gheață și ceaiul preferat.
“Dacă aveți nevoie de un ceai energizant, răcoritor și gustos, puteți opta pentru ceaiul “15ct Iced Tea Bulk Raspberry”.
Este perfect pentru un refresh interior. Amestecul de măceșe florale, hibiscus tropical, frunze proaspete de zmeură și aroma creează baza acestui delicios ceai. Este perfect pentru hidratare în timp de ești la job sau acasă cu familia.
Dacă vrei un ceai răcoritor, având în vedere și vremea de afară, puteți încerca un clasic adevărat, ceaiul negru bio chinezesc care revitalizează cu fiecare înghițitură. Cu mult înainte de a ajunge la noi, frunzele noastre complete sunt culese manual, astfel încât caracterul dulce al fiecărei frunze și corpul luminos și bogat să rămână intacte.
Deoarece sunt deosebit de delicioase și de gheața răcoritoare, am ambalat frunzele în pungi care prepară fiecare 1,8 litri fiecare – ideal pentru zilele toride de vară. Bucurați-vă de gheața simplă, stoarceți un pic de lămâie sau adaugați o picătură de miere înainte de glazura pentru a spori caracterul dulce al infuziei.
Pentru iubitorii de fructe există varianta Iced Tea cu Piersică, Fructul Pasiunii, Cocos, Mango, Zmeură și un delicios amestesc de Pepene și Mentă!”., recomandă specialistul.
Ceaiul cu gheață va fi la fel de sănătos pe cât îl pregătiți. Puteți adăuga îndulcitori, miere sau alte ingrediente, dar încercați să evitați zahărul rafinat.
Ceaiul cu gheață preparat la rece va fi mai gustos decât ceaiul cu gheață preparat la cald fără îndulcitori. Indiferent ce tip de preparare alege-ți ceaiul cu gheață nu vă poate oferi decât beneficii pentru sănătate.
Trimiteți un comentariu