Odată cu apariția primilor dinți la bebeluși, este important ca părinții să înceapă deja să îi obișnuiască pe cei mici cu spălatul danturii și al gingiilor. După vârsta de 1 an, copiii pot prelua acest obicei și să se spele singuri, supravegheați însă de părinți.
Când încep să-l spăl pe bebe pe dinți?
Odată cu apariția primilor dinți de lapte! O pasta de dinti pentru copii fără fluor sau parabeni remineralizează și repară, conține extract de căpșuni cu proprietăți tonice și nutritive asupra gingiei
Ce periuță trebuie să folosesc?
O periuță moale, specială pentru bebeluși. La un search pe google "periuta de dinti copii", veti găsi multe rezultate și în magazinul online Notino, cu o ofertă bogată în ceea ce privește igiena dentară a copiilor și bebelușilor.
nepotelul meu pe acestea doua le foloseste acum! |
|
|
Care este diferența dintre o pastă de dinți cu fluor și cea fără?
Cea fără fluor nu are contraindicații, nimic din compoziție nu are doze restrictive recomandate, la pastele cu fluor exista o doză recomandată pe grupe de vârstă și adulți, iar în cazuri excepționale, la doze mari de pastă de dinți înghițită fluorul poate avea efecte secundare, dar poate dezvolta un smalț mai gros decât cel fiziologic care poate fi mai casant, compromițând definitiv dintele.
Este foarte importantă alegerea corectă a unei paste de dinți și pentru remineralizarea, calmarea sensibilității dentare, a gingiilor, prevenirea apariției cariilor. Hidroxiapatita din compoziția smalțului menținută prin mineralizare este mai rezistentă la mediul acid din cavitatea bucală față de fluorapatite care se formează prin fluorizare.
Este recomandată de asemenea utilizarea unor paste de dinți cu extracte naturale care tonifică gingiile. Calitatea unei paste de dinți nu este data de spumă abundentă pe care o produce, ci de compoziție. În general, cele care fac o spuma abundentă conțin o cantitate mare de SLS.
De câte ori pe zi trebuie să-l spăl pe dinți?
De cel puțin 2 ori pe zi și, în general după mesele principale și consum de apă plată sau și clătire după fiecare consum de lichide dulci, colorate. Este foarte importantă și tehnica efectuării periajului și timpul acordat pentru eficiența igienei.
Tehnica de periaj recomandată de către medicii stomatologi este cea verticala adică: pentru partea superioară de la gingie în jos, iar pentru partea inferioară de la gingii către în sus. Nu se recomanda periajul orizontal prin care exista riscul impingerii unor alimente în spațiile dintre dinți.
Nu se recomandă apasarea puternică pe suprafața dinților, ci mai degrabă răbdare pentru a efectua acest periaj correct în câteva minute. Un număr din ce în ce mai mare de copii sunt purtători de aparate dentare pentru îndreptarea dinților, în acest caz remineralizarea este esențială pentru prevenirea apariției unui inel de demineralizare care poate afecta smalțul.
Care este rutina orală pentru un copil mic? De la ce vârstă îl lăsăm să se spele singur pe dinți?
Este bine ca bebelușii și copiii mici să asiste la periajul adulților din familie deoarece vor dori să imite și vor învăța în mod pasiv.
Apoi vor efectua adulții periajul bebelusilor și al copiilor mici și treptat vor fi și ei lăsați să își efectueze singuri periajul atunci când vom constata că au deprinderea și răbdarea necesară pentru a efectua un periaj corect, evident sub supravegherea adulților. În principal, în acel moment, copiii mici au deja toți dinții de lapte.
Periuța electrică curăță mai bine decât cea tradițională?
La început se recomandă utilizarea unei periuțe de dinți clasice pentru a deprinde manualitatea și a nu traumatiza gingiile.
Periuța electrică poate fi utilizată de copiii mai mari, mai ales în condițiile în care au toți dinții de lapte sau toți dinții definitivi, pentru a nu pune în pericol gingia în spațiile dintre dinți.
GIOGiraffe Sonic Toothbrush de la innoGIO mi se pare o periută de dinti simpatică si la prima comanda pe Notino o voi pune in coș pentru nepoțelul meu. În speranța că o va folosi pentru scopul ei și nu drept jucărie! 😃
Trimiteți un comentariu