vineri, 9 decembrie 2022

Cum ții un post sănătos printr-o dietă ketogenică


Dacă vrei să ții post, dar nu mai știi ce alimente să incluzi în meniul zilnic, află că poți apela la dieta ketogenică, una din cele mai apreciate metode de slăbit și de menținere a greutății. Asta deoarece alimentele permise în timpul unei astfel de diete sunt potrivite și pentru perioadele de post. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt acestea și de ce sunt atât de benefice pentru sănătate și siluetă!

„Dieta ketogenică se caracterizează prin consumul redus de carbohidrați și aportul relativ ridicat de grăsimi sănătoase și proteine. În această perioadă, persoanele care vor să țină post o pot face începând acest tip de dietă care include alimente potrivite postului și care ne ajută în același timp să scăpăm de kilogramele în plus și să ne menținem sănătoși. Există o gamă variată de alimente din care putem alege”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Legume cu frunze verzi


„Legumele cu frunze verzi sunt extrem de sărace în carbohidrați, ceea ce le face excelente pentru cei care țin o dietă ketogenică. De asemenea, sunt surse bogate de vitamine, minerale și antioxidanți. În special cele cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul, sunt pline de vitamina K și fier. Includem aici și ierburile precum oregano și rozmarin care adaugă oricărui aliment o aromă bogată, aproape fără carbohidrați.



Iată câteva legume cu frunze verzi prietenoase cu dieta keto:

 Salată verde
Baby spanac
Ruccola
Varză
Spanac
Cimbru
Salvie
Mentă
Oregano
Mărar
Pătrunjel
Coriandru
Busuioc
Rozmarin
Lemongrass”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Ardei


„Există mai multe soiuri de ardei, toate fiind potrivite pentru dieta keto. Deși din punct de vedere tehnic sunt fructe, sunt tratate ca legumele în procesul de gătire.
Ardeii iuți mici adaugă condiment rețetelor, iar jalapeños sunt ideali pentru a face aperitive prietenoase cu dieta keto. 

Puteți folosi ardei mai mari, cum ar fi ardeiul gras, în numeroase feluri de mâncare sau puteți să-i umpleți pentru a face feluri principale cu conținut scăzut de carbohidrați.
Ardeii sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C. De exemplu, un ardei gras oferă 107% din necesarul zilnic de vitamina C”
, adaugă Gianluca Mech.

Legume bogate în grăsimi

„Avocado și măslinele sunt legume bogate în grăsimi. De asemenea, conțin fibre și au un conținut scăzut de carbohidrați neți. Oleuropeina, principalul antioxidant din măsline, are proprietăți antiinflamatorii și protejează celulele din organism. Avocado ajută la sănătatea inimii și la scăderea nivelului de colesterol rău LDL”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Alte legume fără amidon


„Câteva alte legume fără amidon au un conținut scăzut de calorii și carbohidrați, dar sunt pline de nutrienți și antioxidanți. În plus, legumele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt înlocuitori grozavi pentru alimentele bogate în carbohidrați. De exemplu, puteți transforma cu ușurință conopida în „orez” sau piure. Dovleceii tăiați fâșii servesc ca o alternativă naturală la spaghete.

Iată ce legume fără amidon puteți consuma în dieta Ketogenică: 

Sparanghel
Broccoli
Varză
Conopidă
Ciuperci
Castravete
Fasole verde
Vinete
Roșii
Ridichii
Napi
Varză de Bruxelles
Țelină
Bame”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Nuci și semnițe


„Nucile și semințele sunt sănătoase, bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați. În plus, sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la un sistem digestiv bun și la obținerea rapidă a senzației de sațietate. Recomand aici:
Migdale
Nuci de Macadamia
Nuci pecan
Nuci
Semințe de chia
Semințe de in”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Fructe de pădure


„Majoritatea fructelor sunt prea bogate în carbohidrați și zaharuri pentru a fi consumate în dieta keto, dar fructele de pădure sunt o excepție. În special zmeura și căpșunile, sunt sărace în carbohidrați și bogate în fibre. Conțin totodată antioxidanți care pot reduce inflamația și pot ajuta la protejarea împotriva mai multor afecțiuni”, mai spune Gianluca Mech.


Ciocolată neagră și pudră de cacao


„Ciocolata neagră și pudra de cacao sunt surse delicioase de antioxidanți. Ciocolata neagră conține flavanoli, care pot reduce riscul de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale și menținerea sănătății arterelor. Trebuie să consumăm însă cu moderație ciocolata neagră, varianta de post, cu cel puțin 70% cacao pură”, recomandă nutriționistul.

Alternative sănătoase de dietă ketogenică în post


Dieta Tisanoreica, lansată de Gianluca Mech, reprezintă un program de nutriție fito-ketogenic bazat pe alimente concepute din ingrediente 100% naturale, dintre care multe se pliază perfect și în perioada postului.

Dieta îmbină siropuri din plante ce au rol de detoxifiere, ardere a grăsimilor și energizare, cu preparate realizate fără gluten, carbohidrați ori conservanți precum supe, omlete, pâine, piure de cartofi, pizza, creme de fructe, iaurt, ciocolată, frappe-uri, biscuiți, cereale, băuturi calde și băuturi proaspete din fructe.

Nutriționistul Gianluca Mech deține secretul acestei diete, un secret păstrat de multe generații în familia sa. Și l-a aplicat în diete personalizate, cu un protocol eficient împărțit în patru etape:
1. curățarea organismului
2. faza intensivă
3. faza de stabilizare
4. faza de menținere a unui stil de viață sănătos.


Astfel, se pot pierde 6 kilograme în 20 de zile, fără a agresa organismul.

”Dieta Tisanoreica este o dietă fito-ketogenă în stil mediteranean. Are la bază ingrediente cu un conținut redus de carbohidrați, iar alimentele sunt gândite pentru a imita cât mai bine aspectul și gustul celor obișnuite, bogate în carbohidrați.

 Avem supe, omlete, pâine, piure de cartofi, pizza, creme de fructe, iaurt, ciocolată, frappe-uri, biscuiți, cereale, băuturi calde și băuturi proaspete din fructe, variante care se pot plia foarte bine pe perioada postului. Îmbinăm siropurile curative, energizante, detoxifiante, cu alimentele fără gluten și conservanți”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

 Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști la nivel international. Sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe gianlucamech.com.ro.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search