sâmbătă, 25 martie 2023

Obiceiuri de evitat în îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului


Pielea este cel mai mare organ senzorial din organism și oferă primul și cel mai important strat protector din lumea exterioară. Pentru a-și menține mecanismele de protecție eficiente, în special la copii, trebuie doar să fie urmate câteva reguli simple pentru a permite pielii să-și fortifice corespunzător bariera fiziologică.

Când vine vorba despre pielea bebelușilor obișnuim să spunem că ea este: fragilă, delicată, sensibilă, vulnerabilă, în esență că necesită mai multă atenție și o îngrijire specială. Însă în realitate, cum stau lucrurile, de fapt?

Este pielea bebelușilor mai subțire? Experții ne confirmă: Da, în întregime!

Explicația? La nivelul epidermei, porțiunea superioară a acesteia (stratul cornean) este mai subțire decât la adulți. Epiderma „vie” nu este cu nimic diferită față de cea a unui adult, însă nivelul de aderență celulară nu este la fel de bun.

Pielea nou-născuților este mai vulnerabilă la bacterii și substanțe străine deoarce stratul natural protector al pielii copilului nu este complet adaptat. Astfel, până la adaptarea completă se pot declanșa dezechilibre cutanate de natură și intensitate diferite, cum ar fi roșeața, uscăciunea și dermatita. Cât privește derma, țesutul fibros este mai subțire și imatur; țesuturile papilare și reticulare din dermă sunt mai puțin individualizate. 

Este pielea bebelușilor mai delicată și mai fragilă?

Cu siguranță, da! În primele luni de viață, pielea nou-născutului este foarte delicată, sensibilă și vulnerabilă la factorii agresivi (chimici, climatici, fizici). Aceasta deoarece, de la naștere până la vârsta de aproximativ doi ani, bariera cutanată a bebelușilor este mai subțire și mai sensibilă decât cea a adulților.

Este pielea bebelușilor imatură?

Da, în raport cu mediul climatic. Deși există același număr de melanocite la copii și la adulți, producția de melanină este mai mică la copii. Cu toate acestea, când vorbim despre infecții, în cazul unui copil sănătos, pielea bebelușilor nu este imatură. Flora saprofită este instalată rapid - microbiom normal (cu excepția atopiei). Sistemul imunitar nu este format în totalitate, însă se formează prin expunere progresivă la alergeni. 
Iată 7 sfaturi de îngrijire pentru pielea bebelușului tău!

1. Evită produsele de curățare care deshidratează pielea

În primele zile de viață ale bebelușului, optează pentru o curățare delicată, ajutându-te de produsele de îngrijire special concepute pentru ei. De pildă, apa de curățare 1ère Bébé de la Uriage (pentru față, corp, zona scutecului) îndepărtează ușor impuritățile, nu usucă pielea, calmează și nu necesită clătire. 
Formula conține agenți blânzi de igienizare, Apă Termală Uriage 10% (hidratează, calmează, protejează), Floare de colț organică (protejează bariera cutanată, antioxidant) și glicerină (hidratantează). 
În paralel, poți folosi, ori de câte ori este nevoie, Șervețelele pentru curățare 1ère Bébé (realizate din 100% fibre vegetale) cu 98% ingrediente de origine naturală. Acestea sunt testate dermatologic și nu conțin alcool sau săpun.

2. Băile prea dese îi pot afecta pielea

Ia aminte! Pentru a evita dezechilibrele cutanate, în primele 6 luni de viață nu exagera cu băile (evită apa prea caldă). Studiile sugerează că spălatul zilnice poate afecta pielea bebelușilor. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca aceștia să fie îmbăiați de 3 ori pe săptămână de vreme ce ei nu se murdăresc suficient pentru a justifica o baie zilnică. 
Este importantă, însă, spălarea de mai multe ori pe zi a mâinilor, a feței și a zonei scutecului. 
Cu toate acestea, dacă ritualul familiei este baia zilnică, asigură-te că folosești o cremă de curățare blândă, fără săpun sau agenți agresivi de curățare. 
Pentru pielea delicată a bebelușului aplică Cremă de curățare 1ère Bébé. Aceasta oferă o toleranță cutanată crescută, curăță delicat și menține filmul hidrolipidic al pielii. Grație complexului oleo-nutritiv (unt de Shea + ulei de floarea-soarelui), pielea devine mai hidratată, moale și catifelată. 
 
Aplicare zilnică la băiță, cu o clătire cu apă călduță din abundență. Testată dermatologic și oftalmologic.

3. Evită să folosești săpunuri alcaline


După naștere, pH-ul pielii este neutru; mai târziu devine acid. Utilizarea săpunurilor alcaline determină o creștere temporară a pH-ului și predispune la infecții și iritații. Din acest motiv, se recomandă înlocuirea lor cu uleiuri calmante de spălare potrivite pielii bebelușului. Uleiul calmant de curățare 1ère Bébé de la Uriage conține brevetul Cerasterol-2F® (reface și calmează bariera cutanată), Apa Termală Uriage 10% (calmează, hidratează, filmogenică), glicerină 19%, extract de unt de Shea și agenți specifici de hidratare pentru menținerea filmului hidrolipidic al pielii (acțiune hidratantă, reducerea rugozității pielii). 
Produsul este recomandat de pediatrii pentru ameliorarea pielii uscate sau atopice. 

4. Usucă bine pliurile pielii

Straturile inferioare ale pielii nu sunt încă bine formate și, prin urmare, ar putea fi rănite cu ușurință. Nu usca pielea bebelușului cu prosoape vechi sau aspre. Țesăturile uzate pot irita rapid pielea bebelușului. Asigură-te că folosești întotdeauna prosoape moi din bumbac și șterge pielea prin tapotare, nu prin frecare. 

5. Atenție la pielea uscată! Nu neglija masajul!


Dacă bebelușul tău are pielea uscată, îi poți masa pielea după baie, sau chiar înainte de a-l pune în pat, cu un lapte hidratant. Cel din gama 1ère Bébé conține Apă Termală Uriage 10%, extract de Floare de Colț organică, unt de Shea și squalan vegetal ce oferă confort și întărește bariera cutanată. Conține 97% ingrediente de origine naturală.

6. Așa ameliorezi simptomele dermatitei atopice!

Apariția dermatitei atopice atrage după sine și o îngrijire corespunzătoare. Pentru a reduce declanșarea puseelor de iritație evită produsele care conțin: substanțe chimice, conservanți, parabeni și folosește produse create special pentru pielea bebelușului precum 1ère Bébé Balsam oleo-relipidant. 


Acesta oferă îngrijire pielii uscate și atopice, reduce inflamația rapid; restructurează și întărește bariera cutanată; regenerează și protejează pielea de agresiunile externe; modulează bariera imună, hidratează și hrănește intens și reechilibrează bariera microbiomului. În plus, calmează pruritul și are efect anti-recurență 48h.

7. Nu amâna schimbarea scutecului! Astfel previi erupțiile cutanate provocate de scutec

Schimbă scutecul bebelușului des și cât mai curând posibil după eliminarea scaunului. Curăță ușor zona, usucă bine pielea, apoi aplică un strat foarte gros de cremă „barieră". Cremele cu oxid de zinc sunt cele mai bune, deoarece formează o barieră împotriva umezelii. 
Pentru a preveni roșeața aplică un strat de 1ère Bébé Cremă anti-iritații. Aceasta calmează, formează un film protector, repară epiderma și hidratează eficient. 
Conține Apă Termală Uriage 10% (hidratează, calmează, protejează), extract organic de Floare de Colț, ceară de albine, unt de shea, uleiuri vegetale (jojoba, floarea-soarelui) cu proprietăți nutritive, ce oferă protecție și confort. 
Mai mult de atât, oxidul de Zinc 10% are proprietăți cutanate protectoare și purificatoare.

Produsele din gama 1ère Bébé sunt disponibile online și în farmacii – atât lanțuri naționale, cât și regionale și independente (Farmaciile Tei & Bebetei, Dr. Max, Help Net, Remedium, Mattca, Morpheus, Nordpharm, Salofarm sau pe platformele e-commerce, precum eMag.ro), iar prețurile lor variază în funcție de complexitatea gamei.
 Întreabă și tu medicul sau farmacistul despre produsele Uriage și, în funcție de nevoi, alege-le pe cele care ți se potrivesc.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search