vineri, 7 iulie 2023

5 beneficii ale înotului în aer liber


Ne bucurăm din plin de vară și, unii dintre noi chiar de vacanță. Ceilalți fac planuri, iar acestea trebuie să includă obligatoriu și un loc de scăldat. Fie că alegi o vacanță la mare sau una care să aibă inclusă și o piscină, orice variantă ai alege, faci bine! Petrecerea timpului în apă sau (și mai bine!) practicarea înotului în aer liber îți va oferi multe beneficii, iar sănătatea ta va avea numai de câștigat.

De ce să alegi să practici înotul?


Înotul este cu siguranță cel mai complet dintre sporturi: spate, freestyle, fluture sau bras, orice stil ai alege, beneficiile acestuia se vor reflecta asupra corpului și minții.

Înotul este un sport complet care nu are aproape nicio contraindicație, astfel că, într-un fel sau altul, toată lumea îl poate practica. Prin înot se folosesc toți mușchii și se dezvoltă rezistența. Este minunat pentru cei supraponderali deoarece, în ciuda kilogramelor, sarcina articulațiilor este aproape nulă. În apă, articulațiile, tendoanele și spatele sunt protejate. Este, de asemenea, sportul ideal pentru cei care suferă de astm, fiind o adevărată gimnastică respiratorie corectivă. De fapt, subliniază armonios sistemele respiratorii și pulmonare. Dar beneficiile sunt mult mai multe.

De ce să practici înotul în aer liber?

Avantajele sporturilor în aer liber, mai ales dacă sunt practicate în natură, sunt de diferite tipuri, începând cu cele pentru sănătate: practicarea acestora îmbunătățește funcțiile cardiovasculare, funcțiile respiratorii și contribuie la oxigenarea mușchilor, ajutând la îmbunătățirea performanțelor și accelerarea recuperării după boală. Spre deosebire de sporturile de interior, în aer liber respiri, de obicei, un aer mai bun, ceea ce reprezintă un atuu pentru sănătate. 

De asemenea, expunerea la lumina soarelui crește producția de vitamina D, esențială pentru absorbția corectă a calciului și a fosforului în organism. În plus, sporturile în aer liber, fie că este vorba de o alergare, o plimbare cu bicicleta sau o sesiune de înot, sunt mai dificile, deoarece condițiile de antrenament sunt mai imprevizibile (suprafețe accidentate, vânt și soare puternic, urcări și coborâri); astfel încât, pe de o parte, consumul de energie crește, deci te antrenezi mai mult, pe de altă parte scade plictiseala și devine mai ușor să te distragi de la efort.

Beneficiile practicării înotului în aer liber nu oferă doar beneficii fizice: sporturile în aer liber sunt un adevărat panaceu pentru minte. Astfel, înotul în aer liber reduce stresul, crește nivelul fericirii percepute și ajută la eliminarea toxinelor din viața de zi cu zi.

Și nu trebuie să te antrenezi intens pentru a începe să simți efectele benefice ale înotului. Chiar și cu 2 sau 3 sesiuni de 30 de minute pe săptămână poți simți primele rezultate. Pentru a obține efecte de durată, sfatul este să înoți în piscină în mod regulat și pentru o lungă perioadă de timp. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca persoanele sănătoase să facă 150 de minute de activitate moderată pe săptămână. Regula de aur este să acționezi pas cu pas: mai întâi înoți calm timp de 25 de minute, te odihnești câteva minute și continui cu încă 25 de minute. Așadar, beneficiile înotului sunt într-adevăr multe și foarte diferite. 



Să descoperim împreună 5 beneficii ale înotului în aer liber:

1. Oferă beneficii asupra tonusului muscular


Înotul implică aproape toate grupele musculare mari. Unele mai mult decât altele, în funcție de stilul de înot (liber, bras, spate, fluture), dar, în general, corpul este solicitat și activat din cap până în picioare. Partea superioară (brațele, umerii, spatele) este cu siguranță cea mai solicitată, dar înotul implică și mușchii picioarelor, feselor și, bineînțeles, ai abdomenului și ai spatelui, care permit stabilizarea corpului în apă în timpul mișcării. 

Din acest motiv, înotul este recomandat în perioadele de recuperare și reabilitare, deoarece activitatea în apă reduce impactul asupra articulațiilor. Sau poate fi ales un antrenament încrucișat: cardio combinat cu alte sporturi, cum ar fi ciclismul, alergarea sau combinat cu activități de fitness și antrenamente în sala de gimnastică. Înotul, de fapt, este un sport care testează rezistența, dând naștere unui efort continuu, dar de intensitate medie.

2. Beneficiile aerobice oferite de înot


Deși, analizând ritmul cardiac, este posibil să nu pară, înotul este un antrenament aerobic foarte eficient. În timpul unei alergări sau al unei plimbări în urcare, inima atinge cu siguranță vârfuri mai înalte de frecvență. Înotul, însă, funcționează pe rezistență, pe un efort care, în principiu, este constant și de intensitate medie. În plus, înotul exploatează caracteristicile mediului în care este practicat, adică apa.

Prin urmare, înotul este un exercițiu la nivelul mușchilor, dar mai ales aerob. Acest lucru se traduce prin beneficii la nivelul sistemului cardiovascular (circulația va beneficia, de asemenea, de îmbunătățiri) și prin consumul de calorii. Combinația dintre temperatura apei reci și consumul de energie, de fapt, duce la arderea a aproximativ 400-500 de calorii într-o oră, dar numai dacă este menținut un ritm bun. 

De aceea, înotul este, de asemenea, foarte util pentru cei care doresc să piardă în greutate și să revină la forma dorită. În plus, în fața unei mase musculare mai mari, înotul te va ajuta să crești rata metabolică bazală și, prin urmare, să arzi mai multe calorii. În acest scop, beneficiile înotului vor trebui combinate cu o nutriție adecvată. Desigur, efectele benefice ale înotului asupra corpului variază în funcție de stilul ales.

3. Beneficiile psihologice ale înotului

Beneficiile înotului sunt apreciate și la nivel psihologic. În primul rând, la fel ca orice sport de anduranță, înotul stimulează producerea de endorfine, substanțe care ajută la îmbunătățirea stării de spirit și contribuie la un sentiment de bunăstare generală. 

Apa este, de asemenea, un element care, datorită caracteristicilor sale, reduce stresul și induce o stare de relaxare: flotabilitatea (capacitatea de plutire a unui corp) și temperatura relaxează mușchii și eliberează corpul de tensiunea musculară; înotul subacvatic ne izolează de exterior și ne împacă cu gândurile noastre, în timp ce ritmul zgomotelor apei ajută atât la relaxare, cât și la concentrare. Dacă suferi de insomnie, înotul este un aliat pentru a dormi mai bine și pentru a îmbunătăți, astfel, și echilibrul psihologic.

4. Înotul îmbunătățește circulația picioarelor

Înotul este, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente sporturi pentru îmbunătățirea circulației picioarelor. În plus, presiunea apei are un efect drenant și este excelentă pentru combaterea celulitei. Dar înotul nu numai că îmbunătățește aspectul picioarelor și feselor, dimpotrivă, modelează umerii, spatele, abdominalii, coapsele, picioarele și brațele, îmbunătățește mobilitatea articulațiilor și tonusul muscular și reduce riscul de osteoartrită.

5. Înotul reduce semnificativ riscul anumitor boli cronice

Prin implicarea sistemelor respiratorii și cardiovasculare, înotul poate reduce riscul bolilor cronice, chiar și pe termen lung. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, este mai expusă la apariția unor afecțiuni cronice persistente (mai mult de trei luni). Boli precum cancerul, diabetul, artrita sau hipertensiunea arterială sunt responsabile pentru 60% dintre decesele globale. Alți factori care contribuie la apariția bolilor cronice includ o combinație de prevenire medicală slabă, bunăstare slabă și stil de viață inactiv.

Deoarece înotul afectează în mod direct unul dintre acești factori, este de la sine înțeles că ajută la scăderea riscului dezvoltării unei afecțiuni cronice

O recomandare: Chiar dacă beneficiile înotului sunt multe și aproape că acest sport nu are contraindicații, este totuși recomandat, ca înainte de a alege să practici constant înotul, să te adresezi medicului tău pentru o evaluare a stării tale de sănătate. În prezența unor patologii, nu este cel mai potrivit sport.

Și pentru că suntem în plin sezon de vacanțe, cu siguranță îți dorești să o alegi pe cea potrivită pentru tine, în care să îmbini relaxarea cu practicarea unei activități fizice precum înotul.

Vacanțele all inclusive, în topul preferințelor și în acest an


Și anul acesta, vacanțele all inclusive se află în topul preferințelor, iar cei ce le aleg caută locuri cu servicii de calitate chiar pe litoralul românesc, după modelul pe care l-au văzut în alte țări vizitate. Vacanțele cu servicii all inclusive sunt preferate mai ales de către familiile cu copii, fiind varianta ideală de petrecere a timpului liber.

Eforie Nord, una dintre destinațiile preferate de familiile cu copii

Situat în Eforie Nord, Bacolux Koralio este unul dintre cele mai noi resorturi din stațiune, deja apreciat de zeci de turiști pentru calitatea serviciilor oferite. Camere luminoase în nuanțele plajei și ale mării, spații de joacă pentru copii și penthouse-uri spectaculoase cu vedere asupra stațiunii, piscină și entertainment, toate aceste servicii îți asigură tot confortul pentru un sejur de neuitat la malul mării, alături de familie.

În plus, pentru iubitorii de bălăceală și înot, hotelul dispune de piscine exterioare dedicate atât adulților, cât și copiilor.

Nelipsită din experiența de vacanță de vară, piscina în aer liber este centrul distracției în zilele toride. Aici poți practica înotul în condiții sigure și într-un mediu confortabil. Facilitățile pentru copii sunt cele care fac vacanța memorabilă pentru cei mici. Astfel că, special pentru aceștia au fost create 2 piscine, precum și un tobogan cu apă pentru ca cei mici să se bucure și să fie fericiți pe tot parcursul vacanței la mare.

Și tot special pentru copii, în pauzele de bălăceală, resortul pune la dispoziție locuri de joacă, unde aceștia să-și consume toată energia rămasă de la distracția în apă. De asemenea, fiecare zi include activități dedicate copiilor organizate de către echipe cu experiență. Fie că cei mici sunt pasionați de dans, mascote, sunt creativi sau vor doar să se joace, gazdele au pregătit pentru ei o experiență nouă în fiecare zi... ALL INCLUSIVE!

Te așteptăm la mare! Vino la Bacolux Koralio Eforie Nord și trăiește cea mai cool vară!

https://www.koralioresort.ro/



Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search