duminică, 22 octombrie 2023

Ce probleme riști dacă nu mergi regulat la dentist


Majoritatea specialiştilor recomandă să mergem la consultul stomatologic măcar o dată la şase luni, chiar dacă nu manifestăm dureri la nivelul dinţilor şi al gingiilor. Neglijarea vizitelor regulate la dentist poate duce la diverse consecințe periculoase pentru sănătatea orală și starea generală de bine. Iată câteva riscuri și probleme potențiale explicate de Sorina Stroe, medic stomatolog, asistent universitar doctor.


”Orice problemă medicală descoperită din timp are mai multe șanse de rezolvare și presupune o cheltuială mai mică, de regulă, pentru pacient. De aceea, este important să mergem la controlul periodic, la șase luni, chiar dacă nu ne doare ceva sau nu observăm nicio modificare la nivelul cavității orale. Medicul stomatolog este în măsură să descopere eventualele probleme și să intervină la timp pentru ca acestea să nu se agraveze. 

În plus, multe dintre acestea se descoperă și în urma radiografiilor pe care noi le recomandăm și le analizăm ulterior.

Carii dentare în fază incipientă: Cariile netratate pot progresa și provoca dureri severe și infecții, ducând în cele din urmă la pierderea dintelui afectat. Cu cât mai devreme descoperim o carie, cu atât avem șanse mai mari să o tratăm și să salvăm dintele.

Boala parodontală: În stadiile incipiente, gingivita poate să nu prezinte simptome care să ne trimită de urgență la medic, dar ea poate avansa la parodontită, ceea ce poate duce la complicații, la pierderea dinților și să afecteze sănătatea generală a întregului organism.


Cancerul oral: Cancerul oral este adesea asimptomatic în stadiile incipiente. Vizitele regulate la dentist includ screening-uri pentru cancerul oral, ceea ce poate duce la depistarea timpurie și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului.

Infecții dentare: Infecțiile dentare, cum ar fi abcesele, pot cauza dureri severe și răspândirea infecției în alte părți ale corpului, punând riscuri grave pentru sănătate dacă nu sunt tratate.

Dinți blocați:
Medicul dentist poate descoperi că avem dinți de minte sau normali, care pot genera infecții, pot duce la înghesuirea celorlalțim, la un dezechilibru al aliamentului tuturor și chiar formarea chisturilor.

Probleme ortodontice: Problemele legate de aliniere și mușcătura pot să se înrăutățească în timp dacă nu sunt abordate în mod prompt. Intervenția timpurie a unui ortodont poate preveni tratamente mai complicate și costisitoare ulterior.


Tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM): Afecțiuni precum tulburările articulației temporomandibulare (ATM) pot cauza dureri de maxilar, dureri de cap și dificultăți în deschiderea și închiderea gurii.

Respirație urât mirositoare cronică: Cauzele subiacente ale respirației urât mirositoare cronice (halenă) pot trece neobservate fără o examinare și tratament profesionale.

Probleme de sănătate sistemică:
Sănătatea orală precară a fost legată de diverse probleme de sănătate sistemică, inclusiv boli de inimă, diabet și infecții respiratorii. Vizitele regulate la dentist pot ajuta la gestionarea sănătății orale pentru a reduce riscul acestor afecțiuni.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search