miercuri, 27 decembrie 2023

10 sfaturi pentru a evita durerile de dinți în sezonul rece






 Pe măsură ce temperaturile scad, aerul rece și vântul puternic pot accentua sensibilitatea dentară. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne oferă zece sfaturi pe care le putem urma pentru a nu experimenta dureri de dinți în sezonul rece.




De ce apare sensibilitatea dentară a frig?



" Cu toții resimțim frigul în mod neplăcut, iar durerea de dinți la contactul cu aerul rece, în mod particular, ne poate cauza adevărate neplăceri în această perioadă .Când smalțul dur al dinților se uzează sau gingiile se retrag, anumite straturi interne ale dintelui, mai precis ale dentinei, sunt expuse. Dentina este acoperită de fibre nervoase care sunt sensibile la temperaturi extreme. 



Sensibilitatea la frig poate apărea și din cauza contracției dentinei la temperaturi scăzute. Viteza cu care acest proces se desfășoară este diferită de viteza cu care se contractă smalțul dentar (stratul exterior al dintelui), iar senzația de disconfort, sensibilitate la rece, apare exact din cauza acestui decalaj. În timp, pot apărea chiar și fisuri la nivel dentar, iar dinții devin astfel și mai sensibili la temperaturi extreme", declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).



Cum să prevenim durerea de dinți iarna



"Dacă suferiți de sensibilitate dentară, există lucruri pe care le puteți face pentru a preveni durerile de dinți la rece, după cum urmează:



1. Periaj de două ori pe zi folosind o pastă de dinți pentru sensibilitate, recomandată de medicul stomatolog. Folosiți o periuță soft și mișcări delicate pe sensul de creștere al dinților.



2. Folosiți dușul bucal. În momentul în care cantitatea de placă bacteriană crește, suntem expuși diferitelor probleme la nivel oral. Dușul bucal ne ajută să ne curățăm eficient dinții, chiar și în zonele greu accesibile cu periuța.



3. Folosiți produse de igienă pe bază de fluor. Fluorul protejează prin întărirea smalțului dentar și reducerea senzației de durere. Atunci când suferiți de sensibilitate dentară, medicul stomatolog vă poate recomanda produsele potrivite pentru a trata sau a ameliora această afecțiune.



4. Evitați produsele pentru albirea dinților. Acele benzi sau geluri pentru albire pot accentua sensibilitatea dentară. Sensibilitatea este, de altfel, cam singura contraindicație în cazul tratamentului de albire. Discutați cu medicul stomatolog și nu folosiți produse de albire pe care le găsiți în supermarket!



5. Respirați pe nas când sunteți afară. Pentru a preveni ca aerul rece să vă afecteze dinții sensibili, acoperiți-vă gura și respirați pe nas. 



6. Reduceți consumul de băuturi acide. Lichidele acide, cum ar fi băuturile carbogazoase, pot afecta smalțul dinților în timp. Atunci când totuși le consumați, folosiți un pai pentru a limita contactul cu suprafața dentară și clătiți apoi gura cu apă.



7. Hidratați-vă corespunzător pentru a evita uscarea gurii. Consumul de apă ajută organismul să producă suficientă salivă, atât de importantă pentru că luptă împotriva bacteriilor și curăță resturile de pe suprafața dinților.



8. Consumați băuturi calde când sunteți afară. Pentru a preveni contractarea naturală a dentinei interioare și a smalțului exterior la temperaturi scăzute, consumați o băutură caldă. Atenție, nu fierbinte!



9. Creșteți aportul de vitamina D. Vitamina D joacă un rol important în mineralizarea oaselor și a dinților. Lipsa vitaminei D poate duce la apatiția cariilor dentare și la fragilitatea dinților care se ciobesc sau se crapă cu ușurință.



10. Programați vizite regulate la cabinetul stomatologic. Remediile anterior menționate pot atenua senzația de durere, dar nu tratează sursa sensibilității dentare. Dacă simptomele persistă, programați o vizită la medicul stomatolog. În urma unui control amănunțit, el va identifica și va trata sursa problemei", încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search