duminică, 25 august 2024

Ce beneficii extraordinare are mersul desculț


Îți place să mergi pe jos? Sau mai bine zis... îți place și mai ai timp să faci acest lucru? Din păcate, a doua parte a întrebării s-ar putea să ne „încurce” în răspuns. Sub presiunea multiplelor sarcini din ziua de azi, cu ritmul prezent, chiar și mersul pe jos a devenit un lux. Și totuși, poate ne facem ceva mai mult timp să practicăm acest sport... poate cel mai la îndemână dintre toate. Avem toate motivele: Cercetările arată că mersul zilnic poate fi benefic pentru sănătatea fizică și bunăstarea mentală.

Mai mult decât atât: Mersul fără încălțăminte este o plăcere naturală care depășește simpla senzație fizică. Mersul desculț este noua frontieră a bunăstării. Știința confirmă că această practică are efecte pozitive asupra sănătății. Cercetătorii au descoperit că mersul desculț în natură este bun pentru inimă și minte, mușchi și articulații.

De fapt, nu este doar o chestiune de mers desculț pe orice suprafață, cum ar fi pe gresie sau pe parchet acasă, un obicei pe care poate îl ai deja. Este o experiență diferită, care se bazează pe percepțiile fizice pe care corpul, prin intermediul picioarelor, le primește prin contactul cu pământul. Și prin pământ înțelegem cele mai diverse soluri naturale, de la iarbă la nisip până la o întindere de scoarță sau pietricele depuse în albia unui râu.

De ce este importantă alternarea diferitelor soluri

De-a lungul unui traseu pe care îl urmezi desculț, este important să alternezi diferite tipuri de teren. De ce să faci asta? Nu este suficient să mergi desculț, oriunde te-ai afla? Nu! Motivul: după ce ai mers câteva sute de metri pe iarbă, piciorul se obișnuiește cu acea senzație și mintea tinde să-și recapete starea de dinainte, fără a mai fi stimulată. 

În plus, chiar și din punct de vedere al bunăstării fizice, piciorul trebuie pus la încercare. Schimbarea solului, și deci o stimulare diferită față de cea anterioară, ne pune din nou în centrul atenției asupra momentului prezent și lucrează asupra diferitelor puncte ale fasciei plantare, dizolvând tensiunile interne, așa cum susține medicina tradițională chineză.

„Un alt pas fundamental tipic traseelor desculțe este atunci când vă scufundați picioarele în apa rece a unui pârâu: o adevărată cale Kneipp, care stimulează revenirea venoasă și limfatică, relaxează sistemul nervos și nervul vag, scade ritmul cardiac și stimulează producția de dopamină. Puțin asemănător cu ceea ce se întâmplă atunci când facem un duș rece ca gheața. Vă vei simți imediat mai treji și mai reactivi.”, explică Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Curios să afli câteva dintre beneficiile interesante ale mersului desculț? Iată-le:

Îmbunătățește echilibrul și postura

Beneficiile mersului desculț sunt într-adevăr multe. Mersul desculț ajută la îmbunătățirea posturii, deoarece în timp ce te miști profiți de întregul arc al piciorului antrenând toți mușchii piciorului (cu încălțăminte, pe de altă parte, greutatea se deplasează aproape în întregime pe călcâi), plus că reactivează circulația, întărind membrele inferioare și, de asemenea, promovând un echilibru mai mare. 

Concret, mersul desculț stimulează receptorii senzoriali de pe talpa piciorului, îmbunătățind echilibrul, percepția solului și postura generală. Acest lucru poate avea efecte pozitive asupra șoldurilor și genunchilor.

„De fapt, raportându-ne la principiile medicinei tradiționale chineze, putem spune că a practica mersul desculț ne reîmprospătează ideile, deoarece transferă căldura din zona capului, adesea supraîncărcat cu gânduri și griji, la extremitățile corpului. Puțin ca și în cazul reflexologiei plantare, stimulând meridianele miofasciale care sunt situate sub talpă. Contactul cu natura prin pământ ne împinge să ne îndreptăm atenția spre ceea ce trăim în prezent, către percepția lumii din jurul nostru, stimulând gânduri calme și eliberatoare de stres", adaugă medicul specialist.

Contribuie la forța și mobilitatea piciorului

Fără încălțăminte, picioarele iau poziții mai naturale, menținând întreaga gamă de mișcare a articulațiilor și întărind mușchii și ligamentele. Acest lucru ajută la prevenirea problemelor precum monturile sau bătăturile de la picioare.

O circulație mai bună

Mersul desculț promovează circulația sângelui, contribuind la bunăstarea generală. Antrenarea mușchilor și stimularea picioarelor favorizează circulația sângelui. Unele studii preliminare au sugerat că mersul desculț poate ajuta la reducerea nivelului de inflamație din organism prin îmbunătățirea circulației sângelui și prevenirea retenției de lichide.

Reducerea stresului și a durerii

Așa cum sugerează unele studii, contactul cu sarcina negativă a pământului (cunoscută sub numele de „împământare") poate îmbunătăți somnul, reduce durerea cronică și chiar poate afecta pozitiv ritmul cardiac și imunitatea.

Un ajutor pentru respirație

Totul pare foarte simplu... de fapt, chiar este: lasă-te purtat de curiozitate și de dorința de a experimenta noi emoții! În realitate, totuși, pot apărea unele dificultăți, mai ales la început, când testezi acest tip de mers pentru prima dată. Pe anumite soluri, de exemplu cele acoperite cu pietricele sau pietre, este posibil să simțiți un mic disconfort la prima abordare. Dar cele mai dificile trasee nu sunt niciodată prea lungi și, în orice caz, în aceste cazuri intră în joc respirația profundă și concentrarea, care sunt esențiale pentru a face față celor mai „dureroase" pasaje.

Și acum că ți-am stârnit interesul, poate că te întrebi unde poți testa mersul terapeutic. Ei bine, la Sovata poți experimenta mersul simplu sau chiar poți practica o cură de teren.

Ce este cura de teren de la Sovata

Este o practică benefică pentru sănătate, desfășurată în aer liber în jurul Lacului Ursu și pe traseele adiacente.

„Cura de teren reprezintă deplasarea în aer liber în jurul Lacului Ursu și pe traseele adiacente, după un program gradat zilnic ca durată și intensitate. În plus, stațiunea Sovata beneficiază de aer cu puritate înaltă, cu o cantitate mare de aeroioni negativi prin vegetația abundentă din jurul Lacului Ursu și efectul de spargere a valurilor la vărsarea păraielor în lac. Oxigenarea obținută de organism este astfel mult mai intensă.”, explică specialistul Ensana.

Iată câteva detalii interesante despre această experiență:

Situat în centrul stațiunii Sovata, Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din Europa. Acesta este supranumit „Marea Moartă a Transilvaniei” datorită salinității sale de 300 g/litru la adâncimea de 18 metri. Deși este un lac sărat, este înconjurat de o vegetație bogată și are o dublă stratificare termică și salină. În timpul curii de teren, imersarea în apa lacului oferă un efect de gimnastică vasculară și relaxare musculo-articulară intensă, protejând în același timp zona cardiovasculară și capul prin stratul răcoros de la suprafață.

Totodată, apa sărată hiperconcentrată a lacului contribuie la înlăturarea stresului și îmbunătățește starea generală de bine. Prin plimbările în jurul lacului și pe traseele adiacente, te poți bucura de aerul curat și de peisajul pitoresc, contribuind la relaxare și echilibru.

Așadar, să te descalți și să mergi desculț nu este doar plăcut, ci și benefic pentru sănătatea ta!

Dacă ai ocazia să vizitezi Sovata, nu ezita să experimentezi această cură de teren pentru a te bucura de beneficiile naturii și a-ți încărca bateriile!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search