vineri, 16 mai 2025

„Arta Cuvintelor și Știința Emoțiilor”, ALTFEL de ateliere creative


Trei zile de educație prin artă, știință și emoție la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu.

În perioada 6-8 mai 2025, Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu a găzduit un proiect educațional remarcabil: „Arta Cuvintelor și Știința Emoțiilor: Un Drum către Empatie”, desfășurat în cadrul programului național „Școala Altfel”. 

Proiectul finanțat de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad, a adus în fața elevilor o suită de ateliere interactive, inovatoare și formative.

Pe parcursul celor trei zile, elevii au fost implicați și receptivi, bucuroși de oportunitatea unor noi forme creative și de exprimarea a emoțiilor prin artă dar și de implicarea științei în procesele de realizare a artei. Activități captivante menite să le dezvolte comunicarea, creativitatea și empatia. 

Atelierele au inclus: Dicție și Teatru – susținute de jurnalistul și omul de televiziune Sorin Ghilea și psihologul și logopedul Alexandru Roca, în care elevii și-au exersat vorbirea și expresivitatea prin jocuri de rol și mini-scenete.

Scenografie și Sand Art – coordonate de regizorul și scenograful Mariana Pachis, unde au fost prezentate filmele proprii despre decor și costume și mai ales tehnica de realizare a unor filme de animație în Tehnica de Animație Sand Art.

Reacții Teatrale Chimice – sub ghidarea profesorului universitar dr. Gabi Drochioiu și a Marianei Pachis, unde au fost prezentate reacții chimice și efecte speciale realizate cu ajutorul chimiei (efect ceață, efect transformare culori, realizare efect vulcan, determinarea amprentelor) și prezentarea legăturii între arta cinematografică și știință, generate de cercetarea în domeniul chimiei, aplicate în domeniul artistic.

Educație Anti-Bullying – un atelier inovativ, coordonat de Camelia Agachi, formator și coach integrativ, care a folosit metode creative personalizate de identificare și conștientizare a emoțiilor (furie, bucurie, tristețe, empatie, împlinire), adaptate vârstei participanților, într-un mod ludic, cu forme originale.

Evidențiem deschiderea extraordinară a directorului Colegiului, prof. Dana Nemeș dar și a întregului colectiv didactic, care au primit acest proiect cu bucurie și implicare totală, contribuind activ la reușita lui.

De asemenea, s-a remarcat și atitudinea caldă și deschisă a administrației locale, condusă de domnul primar Călin Abrudan, care a dorit să întâlnească formatorii și să discute despre rolul educației culturale în comunitate. Dialogul a fost unul constructiv, subliniind interesul administrației pentru proiecte educaționale cu impact real asupra elevilor.

Pe parcursul desfășurării proiectului, confortul lectorilor a fost asigurat într-un cadru ospitalier deosebit la Hotel Parc Moneasa, condus cu profesionalism de Ovidiu Fărcuța, deschis la promovarea acțiunilor educative și cultural artistice.

„Arta Cuvintelor și Știința Emoțiilor” nu a fost doar o alternativă la orele clasice, ci o călătorie în lumea creativității, a empatiei și a exprimării de sine – un exemplu reușit de educație vie, emoțională și transdisciplinară

 


Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search