vineri, 15 ianuarie 2010

Doolce şi fină e păpuşa din vitrină


"Fată, ai văzut, fată, ce maşină şi-a tras ăla?!", se aude la intrarea în "locul magic" în care pitzipoancele merg, împreună cu pitziponcii aferenţi, pentru a se transforma în jucăriile de plastic pe care le vedem cu toţii - piele bronzată artificial, unghii false lungi, pictate cât mai colorat, şi părul blond de păpuşă Barbie, pentru că "Fată, tot blondul e la modă, fată!".

Şi cum altfel ar putea fi puse în valoare hainele sumare, sclipiciul şi paietele, genţile lucioase şi pantofii de lac, dacă nu printr-o "îngrijire" corporală minuţioasă. Şi ce s-ar face ele dacă n-ar exista saloanele de înfrumuseţare de fitze, poziţionate "central" (ca să ştie tot poporul că ele au bani) şi cu pre­ţu­ri peste me­die? Ce s-ar face ele dacă nu ar exista alte pitzi, cu spirit de antreprenor, care să deschidă astfel de afaceri? Cu o semicarieră în modă, show-bizz sau muzică, pitzipoanca antreprenor se decide să fie altruistă şi să-şi ajute semenele. Şi Doamne fereşte să te nimereşti tu, femeie normală, prin locurile în care rozul şi plasticul sunt la putere!


SPRE FITZE, ÎNAINTE!

Astfel că pseudovedete precum Laurette Atindehou, un manechin "în vogă", şi-a inaugurat cu fast, în plină criză financiară, salonul de înfrumuseţare. La deschidere au participat, cum era şi de aşteptat, "frumoase" plastice de-acelaşi nivel, precum Ramona Gabor, recunoscută prin statutul de "soră" de VIP de România.

Alte femei, cu principale profesii soţii de fotbalişti, de oameni de afaceri sau de politicieni, au optat şi ele pentru acest tip de afaceri. Cum se spune, când faci ceva din pasiune şi încredere se cunoaşte. Iar saloanele de înfrumuseţare de fitze apar şi ele ca ciupercile după ploaie. La fel ca şi pseudovedetele la noi.

Preţurile practicate nu sunt nici ele din cele mai mici, pentru că o pitzi adevărată nu va alege niciodată să meargă la un salon unde manierele sale de înaltă clasă nu sunt atât de căutate - nu toată lumea apreciază râsul grotesc, vorbitul în gura mare, apelativul "fată" folosit în exces şi lauda de sine.

Ca să-şi etaleze tenul lor bronzat de "păpuşe sexy", plătesc circa 60 de lei pe o şedinţă săptămânală, iar pentru unghiile false peste 150 de lei. Mode­lul care le face "unice" costă şi el încă 30 de lei per unghie. Coafatul, pedichiura şi epilatul ridică şi ele ştacheta. Astfel că o pitzi nu pleacă fără să lase circa 500 de lei săptămânal la un salon de fitze. Plus un bacşis gras, dacă sunt suficient de mult periate de personalul aferent.


Concluzia este că, oricât de mult ar costa să ne îngrijim şi să ne păstrăm respectul de sine, costă mai mult să fii pitzipoancă. Valoric vorbind, e mai de greutate portofelul celei din urmă. Nu e uşor să susţii existenţa şi extinderea atâtor saloane de înfrumuseţare aflate central şi cu o chirie ridicată. "Fără număr, fără număr!"


"DE CE SĂ AŞTEPT EU LA COADĂ?!"
Dacă vrei să scapi de fitze şi de clientele cu "personalitate ascuţită" nu-ţi rămâne decât să fugi din Floreasca sau Dorobanţi. "Am deţinut un salon «central» în urmă cu trei ani. Aveam pregătirea necesară, însă şi mai multe cliente «dificile». E greu să-i explici unei persoane care crede că i se cuvine totul că o programare în­seam­nă o programare şi că noi mai avem şi alţi clienţi. Într-adevăr, nu plecau până nu lăsau minimum 500 de lei pe mani­chiu­ră, solar, masaj, pentru că altfel nu erau cool. Practic alegeau locul pentru a-şi afi­şa «statutul». Iar o astfel de «personalitate» trebuie să se manifeste. Să fie ob­ser­vată, să iasă în evidenţă. Lucru care de­ran­ja vizibil cealaltă clientelă", a explicat Cristi, patronul salonului Stillisimo.

"Deşi există multe vedete cu capul pe umeri care aleg şi saloane periferice, ma­jorita­tea vin la cele de pe Dorobanţi pentru defilare. Am preferat să renunţ la sa­lonul de pe Dorobanţi, am ales o locaţie mai pu­ţin centrală, unde femei care se îngrijesc pentru ele, nu doar pentru fitze, plă­tesc cam aceeaşi sumă de bani", a conti­nuat el. În ceea ce priveşte profitul, chiar şi pe timp de criză, salonul "de car­tier" are acelaşi profit ca cel ultracentral, fără cliente «de fitze» şi cu preţuri de do­­uă ori mai mici decât cele practicate acum trei ani. Aviz proprietarilor de sa­loane de înfrumuseţare care se dau peste cap să le îndeplinească poftele fitzoaselor cu bani. Şi care încurajează «libera exprimare».

Mai rău este că atitudinea clientelor «centrale» este «împrumutată» şi de către personal, denumit cât mai pom­pos - hair stylist. Asta însemnând că nu doar te tunde, ca o coafeză obişnuită, dar te tunde strâmbând din nas şi cu o atitudine arogantă.

"Am fost tratată ca ultima sărăntoacă atunci când mi-am permis să intru în salon cu o umbrelă udă, semn că nu tocmai m-am dat jos dintr-un Jeep. Deşi am cheltuit o sumă considerabilă şi pe tuns, şi pe coafat, «hair stylista» mea şi recepţionera, nişte adevărate dive, lăsau impresia că prezenţa mea le deranjează. Lucru de înţeles, având în vedere că nu eram o obişnuită a locului şi am refuzat aluzia de a-mi pune şi eu nişte unghii false pentru a intra în rând cu lumea bună", ne-a povestestit Otilia experienţa ei nefericită. Astfel, cu bani sau fără bani, femeile caută disperate saloane în care să scape de pitzipoancele care muncesc sau care se "înfrumuseţează" acolo.


NOI MODELE MEDIA
La salon, la solar, la masaj sau la piscină, pitzipoanca nu trece neremarcată. "Eu?! Să stau la coadă? Dar ce? Sunt ultima ţărancă, să aştept după aia!? Cât mai durează?" Pitzipoanca vorbeşte tare, pentru că vrea să atragă atenţia, iar dacă sclipiciul şi hainele de prost-gust nu sunt suficiente atunci caută metode alternative. Te priveşte de sus, şi nu neapărat pentru că ar fi mai înaltă, ci pentru că nimeni nu-i ca ea. Lucru total adevărat!

"Nu de puţine ori am fost martora unor scene de prost-gust în care piţipoanca s-a arătat nemulţumită de faptul că trebuie să aştepte la solar, că manichiurista are multe programări, care nu o includ, sau că la coafor este coadă mult prea mare.


Nu pot să uit o întâmplare petrecută vara trecută la piscină, când o domnişoară îmbrăcată cu costum de baie cu mărgele şi paiete, cu un lanţ gros de aur în jurul ta­liei şi scăldată în ulei de bronzat nu a fost lăsată să intre în apă înainte de a face duş. A provocat un scandal monstruos", a povestit Gabriela.

După ce-şi termină spectacolul şi plasticizarea, pitzipoanca îşi ia cocalarul, se suie în BMW-ul "proprietate proprie" şi pleacă să-i arate lumii valoarea ei. Lăudată de presa centrală şi de ziarele de scandal, pitzipoanca vedetă stabileşte trendul în România. Să nu ne mai mirăm deci când "fetiţele" de 14-15 ani visează şi ele la unghii false colorate cu roz şi cu sclipici pe alocuri, la rochii cât mai decoltate şi cu paiete şi la acel cocalar cu lanţ de aur la gât, care să o plimbe cu BeMVe-ul pe Dorobanţi.


sursa: Jurnalul.ro
autor: Irina Crudu
Diana spunea...

Zuzelor... ma pregatesc sa scriu un roman...
1. Voi avea mult mai mult respect pt o pitzi roz, paietata, care poarta stilettos la pranz decat pentru o vamaioata (nu doresc sa generalizez, insa marea majoritate cam asa se manifesta) ingalata care bea si care n-are minimum de feminitate in ea. Cum zicea si Diana Vreeland "prefer vulgaritatea in fata lipsei de gust". Nu contest inteligenta, cultura si calitatea umana a celei de-a doua categorii, insa dezinteresul fata de propriul aspect in conditiile in care dorinta de perfectionare ar trebui sa se manifeste pe orice plan spune multe despre tine ca om.
2. Despre pitzi antreprenor... Nu orice partenera de viata a unui barbat instarit poate conduce o corporatie. It takes real business skills to do that. Nu orice sotie de magnat poate fi ca doamna Carmen Adamescu spre exemplu, insa ar putea incerca sa fie in genul Mihaelei Borcea. Femeile care desi au alaturi un barbat foarte puternic aleg sa se dedice unei activitati, indiferent cat este de marunta, merita toata admiratia noastra. Am intalnit la o sala de fitze femei de 50 de ani, neveste de armatori care efectiv nu se ocupau cu nimic. Cu mana pe inima zic, daca mama mea ar fi fost asa, m-as fi rusinat cu ea. Nimic nu mi se pare mai respingator sa fi casnica, sa-ti umpli ziua cu telenovele, sedinte la SPA si sesiuni de shopping. Pentru ce au luptat mamele si bunicile noastre decenii intregi in numele emanciparii si al egalitati? Ca sa vegetam cu nesimtire? Stripteusele, animatoarele, pana si actritele porno sunt infinit mai valoroase si mai demne de respect decat aceste specimene.
3. Un salon exclusivist si cu clasa intotdeauna isi va trata clientii cu respect. Eu am descins dintr-o Ibiza parcata intre Mercedes-uri si Cayenne-uri in fata la Miko (skin stuff, told ya) si am fost tratata ca o regina, cu toate ca nu fac parte din inalta societate. Am vrut sa merg la SPA la Howard Johnson si am ramas profund impresionata de politetea, ospitalitatea sincera si de profesionalismul personalului (incepand de la portar pana la fetele de la SPA, care sunt niste scumpe). Bineinteles ca am dat peste saloane fitzo-wannabe prin Romana unde se uitau la mine ca la ultima amarata doar fiindca nu ma induram sa ma tund.
4. Despre fitzele personalului... Pisy-baby, esti o amarata de receptionera, nu esti CEO de multinationala. Baga-ti mintile in cap! Faptul ca te afli intr-un loc unde are acces lumea cu bani nu inseamna ca automat faci parte din acea categorie. Ah... sau poate ca mai nou se impun studiile doctorale sau un MBA pentru postul tau. Sincer, nu inteleg cum o somitate precum dna dr Viviana Iordache de la Miko poate fi atat de draguta si de atenta cu clientii si pacientii centrului si o no-name de coafeza sa afiseze o atitudine superioara. Chiar ma depaseste fenomenul.
5. Eu la saloanele de cartier (de fapt, cele din bloc sau din vecinatatea lui) merg pentru epilat, manichiura, pedichiura si coafat. Le vizitez mult mai des decat pe cele premium (evit termenul de fitze, ca eu caut calitate si nu expunere). Ma tund o data pe an si cu face stuff sunt paranoica, nu ma las pe mana oricui. Intr-adevar, atmosfera e mult mai calda si parca personalul se ocupa mult mai atent de tine.
6. Despre comportamentul strident al pitzipoancelor... Deh, tipic celor care aterizeaza de la casa de chirpici cu WC in curte direct in vila din Pipera si nu se dezmeticesc. Fiti sigure ca in adevarata elita financiara (ca de cea intelectuala nu sunt interesate oricum) nu vor fi niciodata acceptate.

Anonim spunea...

dupa rev, in bucuresti, am vazut-o pe andreea tonciu. nelocuind in capitala, a fost prima pitzi pe care am vazut-o "pe viu". ea arata bine si normal, in schimb veneau dupa ea 2 pitzipoance blonde imbracate in cojocele roz si cu cizme roz de mi-a ramas guma in gat.


nush ce atata tam tam dupa bruneta cu nasul mare. mi se pare o femeie destul de ok. atata ca are povestile ei cu fotbalisti etc. mai deschid si eu ziarele si mai rad.

a, si bianca dragushanu. mai stiu si de aia. uite un motiv pt care botezatu sigur e gay. botezatu mi se pare un tip prea stilat si daca ar fi straight, ar umbla cu o femeie fina si extrem de eleganta, nu o papusa blonda cu silicon.

logic.

rest my case.

Anonim spunea...

Diana, tu spui

"dezinteresul fata de propriul aspect, in conditiile in care dorinta de perfectionare ar trebui sa se manifeste pe orice plan, spune multe despre tine ca om."

dorinta de perfectionare AR TREBUI sa se manifeste pe orice plan? Really? De cand ceva TREBUIE cu necesitate pe lumea asta? Poate nu TREBUIE să se manifeste pe orice plan.


Exista persoane care pur si simplu nu sunt interesate de aspectul lor. Cunosc destule. Nu sunt ingalate, cum ziceti voi, dar pur si simplu se imbraca lălâu și au rădăcinile nevopsite de 4 luni și au vieți foarte ok.

Mi se pare eroare de logică să spui că astea ar fi mai jos. Eu știam că și frumoșii și urâții suntem egali și nu există ceva ce TREBUIE să facem.

Nu, nu sunt vamaioată. Fac parte din femeile foarte preocupate de frumusețe, dar noa, sunt și foarte tolerantă și de la o vreme, nu mă mai uit la sus la femeile nearanjate. Ele cu ale lor, eu cu ale mele.

Să nu te superi pe mine că te-am contrazis. Dar cred că ideile puternice se nasc din polemici, nu e necesar să ne aprobăm mereu unele pe altele.

Frumoasă școală de stil ai.

Sănătate.

tequila.cu.varza spunea...

Ce-ar mai fi de zis...
Foarte bine surprinse toate aceste aspecte ;)

Zuzele spunea...

@ The Creatrix, ma bucur sincer ca nu inghiti gogosile lui bote si nu crezi ca o are drept iubita pe travestitul Bianca. Mie nu-mi place deloc fiinta asta. Este foarte artificiala si pitzi esenta pura, numai ca incearca sa para inteligenta si de cate ori deschide gura da cu nuca-n perete. Bote poate fi cel mult amic cu aceasta tanara, dar sub nici o forma nu este si nu va fi iubitul ei. Primul si cel mai important motiv este acela ca botezatu este gay, iar al doilea ar fi ca, vorba ta, nu are ce cauta langa o asemenea pitzipoanca! Drept dovada, nu au petrecut sarbatorile de iarna impreuna si am impresia ca vor rari intalnirile pe viitor. Si-au cam indeplinit scopul si unul, si celalalt: Bianca a devenit vedeta, iar Bote a reusit sa-i faca pe unii sa creada ca-i plac femeile.
Mie personal imi place Botezatu si tare rau mi-ar fi parut sa-l vad cu asemenea specimen! :)

Zuzele spunea...

@ Dienutza baby, ne-a placut romanul tau! :) Asteptam oricand capitolul 2, 3, 4... :))
Ai mare dreptate cand spui ca oamenii care au ajuns pe treapta cea mai de sus a succesului sunt mult mai amabili, cu bun simt si atentie maxima acordata clientelei decat mogulii wanna be cu saloanele lor de fitze wanna be :)
Ai mare dreptate si cand spui ca preferi o pitzipoanca ingrijita decat o vamaioata nespalata de 2 saptamani. Si eu gandesc la fel! Nu, nu suport specia pitzipoancei de plastic fara nimic in cap si artificiala din cap pana in picioare, dar macar are unghii ingrijite, piele si par la fel, miroase a parfum si are haine curate, spre deosebire de flower power-istele care dorm in cort pe plaja din vama veche tot sezonul si singura baie este aia din mare. am intalnit si astfel de individe si le-am vazut bete moarte pe bordura, cu tricouri si bocanci murdari, iar de blugi nu mai spun cum erau, mai ales ca in starea aia de ebrietate avansata uitasera si drumul spre toaleta.
Una peste alta, mi se pare mai de luat in seama cazul lor decat cel al papuselelor de salon!

Zuzele spunea...

Creatrix, sunt de acord cu tine ca nu traim pentru a merge la coafor si la cosmetica, insa un minim de respect trebuie sa avem pentru noi! Totodata, am vazut femei superbe care nu au fost niciodata la coafor, cosmetica sau mai stiu eu ce SPA, nemachiate si fara o singura crema pe policioara din baie. Monumente de frumusete, pot spune! Bunica mea este una dintre ele. Are 70 de ani si pentru mine este cea mai frumoasa femeie din lume. Nu a folosit niciodata o crema de fata, de maini, de corp, sampon sau vopsea. Este femeie de la tara care a muncit la camp toata viata, dar are un par lung pana la mijloc, negru si foarte putin incaruntit la tample, o piele curata si ridata cat pentru cei 70 de ani ai iei, insa nu exagerat, iar pielea de pe corp este mai fina decat a mea, care ma dau cu totii dracii de pe piata :). Curata, alba si foarte fina si a fost spalata numai cu sapun ieftin toata viata. Desi are foarte putina scoala poate pune la zid orice pitipoanca si se poate intrece in filosofii cu orice andree marin. Nu a dat pus pret pe aspectul fizic niciodata, dar a fost si este o femeie ingrijita. Am vazut poze cu ea din tinerete si era foarte cocheta.
Cred ca este foarte important sa fim ingrijite. Sa avem un par curat, o manichiura si o pedichiura ingrijite, sa mirosim frumos. Sa ne respectam pe noi si pe cei din jur cu care intram in contact.
Cred ca Diana la asta se referea. Nu este nici ea genul care traieste in salonul de infrumusetare, dar este o femeie care se respecta, se ingrijeste.
Intr-adevar, oamenii sunt egali si faptul ca ai un parfum scump sau o culoare a parului care te costa 200 de euro pe luna nu pe face mai om. Insa, nici sa-ti bati joc de corpul tau si de simtul olfactiv al celor din jur pentru ca mi s-a intamplat de multe ori sa mi se intoarca stomacul pe dos cand s-a asezat langa mine in tramvai o "doamna": transpirate, cu umerii plini de matreata si par care nu mai fusese spalat de jumatate de an si haine murdare. Aici este vorba de nesimtire, parerea mea, si nu de importanta acordata altor aspecte ale vietii.
Si mie imi place sa citesc, sa merg la biblioteca, sa-mi cumpar carti, sa fac sport, sa gatesc. Si eu fac curat in casa cate o zi intreaga si spal geamuri si covoare, dar inainte de a iesi din casa imi fac un dus si dau un strop de parfum. Oamenii din supermarket nu sunt obligati sa-mi suporte mie transpiratia pe motiv ca nu sunt o pitzipoanca. Nu trebuie sa stam 3 ore in oglinda inainte de a iesi din casa, dar o minima de atentie trebuie sa acordam aspectului nostru.

SoSheSays spunea...

Intr-adevar......!
Mie mi se par penibile. Dar ele oricum niciodata nu vor intelege asta...

YODA spunea...

:)))))))))))))))))))))))

ahahah ha ha ha , aaaaaaaaaa ha ha ha. Vai, zuzelor, m-ati facut sa zambesc la inceput de weekend

Zuzele spunea...

Yoda, dar diva de mahala nu ti-a facut cu ochiul? :)

Diana spunea...

The Creatix, matusa mea are 55 de ani. Este asistent medical la o policlinica stomatologica de stat si la un cabinet privat. Nu este casatorita, nu are familia ei (nu intru in detalii privind viata si motivele) insa a fost nevoita cativa ani sa-si ingrijeasca parintii bolnavi, unul de Alzheimer si celelalt paralizat la pat. Toti banii pe care a reusit in viata ei sa-i economiseasca i-a cheltuit pe calatorii. Se vopseste in casa si-si prepara singura masti naturiste. E un om cumpatat si isi tine greutatea sub control. La prima vedere ii dai vreo 35 de ani si cand o vezi cat este de ingrijita ai zice ca e vreo doamna din inalta societate, in genul dnei Camelia Sucu. Ti-am povestit de ea sa vezi ca un om obisnuit, cu o viata foarte activa, cu mari probleme si responsabilitati poate avea respect fata de imaginea ei. Pitzi sunt in general airhead si in afara de grija pt imagine, nu acorda importanta niciunui aspect. Nu-s interesate nici macar de bunele maniere. De la niste fete preocupate de lectura, de studiu, care in multe cazuri citesc filosofie, istorie ai pretentia sa reflecteze la ideea de echilibru si la cea de bun simt si sa aiba o imagine si o conduita decenta pe strada. Pe mine personal ma scarbeste sa vad fete total neingrijite si bete (nimic nu e mai dezgustator decat o femeie care cauta cu orice pret "sa se pileasca"). Poti foarte frumos sa crezi in niste principii si valori adoptand o imagine curata. Nu este vorba de a fi urat si a fi frumos, ca nici eu nu pretind a fi Venera in spuma marii, ci de a te ingriji. Pe langa asta... scuza-ma... ce credibilitate poti avea tu in societate (la locul de munca, in facultate, in fata unei institutii), ce mesaje transmiti cu privire la propria calitate cand tu te prezinti in halul asta, ca o boschetara? La asta ma refeream...

http://www.click.ro/vedete/romanesti/Ce-pierdut-vile-dupa-au_0_884911644.html spunea...

uitati-va in ziarul click sa-i vedeti suncile lui catalin crisan la geamul vilei.

Zuzele spunea...

:)))) Super tare! Ce spirit de observatie ai!!!!!!!

http://www.click.ro/vedete/romanesti/Ce-pierdut-vile-dupa-au_0_884911644.html spunea...

II STA MAI BINE ACOPERIT DE TOT, IMBRACAT LA COSTUM.IMI PLACE CUM CANTA DAR NU IMI PLACE DELOC CUM ARATA IN PIELEA GOALA REVARSANDU-SI SUNCILE LA GEAM. cred ca articolul trebuia sa aiba titlu NUDUL LUI CATALIN CRISAN !!BLEAH!!!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search