"Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul!". Cam asa suna o vorba din popor care ilustreaza la perfectie imbecilitatea celor mai fitzosi dintre noi, a celor care cred ca tot ce zboara se mananca si care au impresia ca daca platesti de 10 ori mai mult pe un produs, automat este si mai bun. Datorita acestor fraieri s-au imbogatit multi, pornind de la fabricantii de cosmetice si pana la cei care vand morcovii cu 100 mii kilogramul pe motiv ca sunt cultivati pe o campie mioritica unde nu a ajuns poluarea. Isi prezinta produsele de parca ar fi fabricate intr-un glob de cristal unde se respira cel mai pur oxigen, se bea cea mai curata apa si solul este unul neatins de ingrasaminte, chimicale si alte balarii trecute pe eticheta menita sa prosteasca prostii. Trebuie sa fii cel putin sarac cu duhul daca platesti un milion si jumatate pe un pui pentru ca este cumparat dintr-un magazin pe vitrina caruia scrie ECO sau BIO. Mai bine ar scrie "DOAR PENTRU FRAIERI". Ah, si am mai vazut ca o legatura de patrunjel costa 70 mii spre deosebire de cel din piata, pe care taranii il vand cu 5000 de lei, iar un ou "eco" se vinde cu 30 mii bucata :)))
Chiar glumeam cu bunica-mea si ii ziceam sa imi stranga multe oua eco de la gainile ei eco crescute numai cu graunte eco si cu apa eco din fantana proprie ca vreau sa-mi fac afacere. Ah, si gainile ei eco as putea sa le vand pe bani frumosi, si laptele eco al caprei ei eco, si patrunjelul si leusteanul care creste prin toata gradina, chiar si apa as putea sa o imbuteliez si sa ma imbogatesc pentru ca toate sunt eco, frate. Nici vorba de chimicale in ograda lu' mamaie, nici boabe din alea tratate cu cine stie ce otravuri n-au fost plantate vreodata in solul deosebit de eco al gradinii ei.
Frate, nu mai pot cu magazinele eco, mancarea eco, cremele bio, deodorantele bio, pasta de dinti organica, parfumuri bio si alte bio-zitati de fraierit bogatasii. De parca sta cineva si stoarce floarea de salcam sa faca parfum sau pune frunza de aloe intr-un mojar, mai adauga un ulei de masline eco, desigur, un pic de zeama de lamaie si gata crema antirid. Hai sa fim seriosi ca nu se intampla asa ceva!
De ceva timo ne-a apucat isteria eco si bio, insa plafarurile au de cand lumea ceaiuri din plante, creme de fata, de spate, de calcaie, de poponet si de ce mai vreti pe care sunt trecute ingrediente naturale, exista extracte din toate florile pamantului si uleiuri 100% naturale din toate plantele cunoscute vreodata. Hofigal-ul vinde produse cat se poate de naturale, de la sampoane si pana la suplimente alimentare cat se poate de "curate" si foarte bune (testate pe propria piele) si deosebit de ieftine, insa lumea nu se inghesuie atat de tare ca la magazinele eco de super fitza din zonele "bune". Altfel dai iesind cu plasele pline dintr-un magazin bio frecventat de oamenii cu bani si altfel apari iesind dintr-un plafar de cartier. Parca nici nu-ti vine sa dai 8 lei pe un sampon cu extracte din 20 de plante. Cu siguranta nu e foarte bun la banii astia. Ramai la samponul tau de 2 mil pe care-l gasesti la raionul cu produse bio. Sau, macar te duci la salon si iti cumperi Kerastase cu multe milioane pentru ca dau bine in baie, desi au pe eticheta o lista kilometrica de parabeni si tot felul de compusi chimici care te lasa fara par in doi ani. Parul meu stie...
Obisnuiti fiind cu isteria pentru produse cosmetice, trebuia sa ne loveasca una noua, asa sa nu ne plictisim-- goana dupa junk-food ECO !!! Daca ati mai pomenit asa ceva :))) Inteligenta celor care vor sa faca bani mintind fraierii nu cunoaste limite. Din martie, statul roman va pune in aplicare taxa pe junk-food. Asadar, mancarea considerata nesanatoasa va aduce bani la buget. Vreun miliard de euro numai in 2010, dupa cum estimeaza Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Hamburgerii, saorma, aripioarele picante, crispy strips-urile, chipsurile, grisine, etc, toate vor aduce bani in buzunarul statului, motivul invocat fiind acela de a descuraja oamenii sa mai manance asemenea alimente. Ei bine, ghiciti ce, junk food-ul eco este considerat sanatos, desi este mult mai periculos, si, prin urmare, nu va fi taxat.
Cei de la money.ro au facut o analiza si au constat ca chips-urile, snack-urile, sticks-urile, supele instant-provenite din agricultură ecologică sunt cel puţin de două ori mai scumpe decât corespondentul lor din agricultura convenţională şi sunt la fel de nesănătoase. Aflăm, dacă citim eticheta nutriţională a acestor alimente, că au un index glicemic mare (exces de glucide cu absorbţie rapidă), grăsimi vegetale hidrogenate (margarina), sau a căror provenienţă nu e specificată, şi o densitate energetică ridicată. Prin urmare, produsele eco tip junk food au un profil nutriţional dezechilibrat, şi o valoare biologică scăzută (puţine substanţe active, benefice oganismului, ca aminoacizii esenţiali, vitaminele şi mineralele). Totuşi, nu e suficient ca produsele eco să conţină ingrediente naturale, câtă vreme procedeul de fabricaţie rămâne neschimbat, ca în cazul produselor din agricultura convenţională, prin urmare nesănătos (supele instant, chips-urile)
Asadar, produsele de rontait din magazinele (online) eco si bio sunt cam de 10 ori mai scumpe decat cele din supermarket. O punga de chipsuri cu smantana costa 150 mii, o supa instant de cartofi bio 100 de mii, o punga de snaksuri 140 mii, 30 de grame de napolitane 70 mii.
Sursa preturi: Magazinulorganic.ro, Naturame.ro , Leacul.ro , Biolateria.ro
Stiti merele alea nesimtit de mari si fara gust? Capsunele cat o piersica? Rosiile cat un gref? Alea nu-i bio, e clar! Stii care-s penibili rau? Aia maniaci cu salatele, produsele eco etc, dar fumatori inraiti si ducand un stil de viata sedentar. Asa-s colegii de servici ai unui prieten. Ce mai rade de ei. Toti crizatii cu mancarea sanatoasa, dar care baga tutun la greu, care n-ar merge pe jos sub nicio forma and so on...
da Diana, asa e! Tot ce e frumos pe tarabe clar ca nu e eco/bio, insa stii care e treaba? Cand se duce fitzoasa la piata, exact asta cumpara. Stramba nasul la merele taranilor, alea mici si piscate, la rosioarele micute, pe alocuri ingalbenite si cu o forma care nu place lentilei ei de contact. E de porc sa-ti umpli punga cu merele alea mai ieftine si mai urate, cu morcovii aia micuti cu care nu prea ai ce face si cu castravetii aia care nu sunt buni nici pentru ...o salata.
Pentru astia s-au infiintat magazinele eco. Chiar daca vand aproximativ aceleasi marfuri ca in piata, macar sunt din magazin organic frate si de 20 de ori mai scumpe decat la tarani...
Cat despre aia care se imbuiba de tutun, care n-au mai facut miscare de cand au dat ultima data zapada de pe masina si, cu siguranta, usor impotenti, dar care tin adevarate conferinte despre mancarea fara E-uri si propovaduiesc importanta senvisului cu salata eco,...numai de bine din partea mea! :)
Ah, zuzelor... Stiti unde-mi place mie sa pap? Mancarea e OK, ieftina si dupa umila mea parere mai sanatoasa decat la Mc/KFC (hate u Ronald, hate u Colonel, u bitchez made my ass fatter x( ). La Fru Fru si la Snack Attack. La Fru Fru au o supa f buna de dovlecei si ciocolata de casa cu visine. Foarte bune.
hmmm, suna bine! N-am mancat niciodata, dar daca o sa am ocazia, cu siguranta am sa incerc! mai ales ciocolata aia! Imi ploua in gura deja :)))
E foarte buna supa de dovlecei, e mai buna decat o face mama. Sunt fan. Si negresa este delicioasa. In ceea ce priveste chipsurile bio, normal ca nu sunt sanatoase. Problema chispurilor nu este daca sunt bio sau normale ci procedeul de fabricare. Conservantii sunt un bonus. Cremele romanesti naturale de la Plafar sunt dfoarte bune si au multe ingrediente naturale, insa au si destul de multe chimicale. In ceea ce priveste produsele cosmetice bio, a caror adepta sunt, nu toate sunt la fel de scumpe. Gasesti produse la nivelul de pret al dermatocosmeticelor si chiar sub acst pret. DM-urile comercializeaza multe cosmetice cu ingrediente biologice al caror pret nu depaseste Elmiplantul relansat, poate sunt chiar sub. Daca e bio nu e neaparat bun, insa daca e bio nu e neaparat doar pentru fraieri. Produsele bio certificate sunt mai mult decat simple produse din ingrediente naturale, ele sunt realizate din culturi si prin procedee ecologice care respecta mediul inconjurator, fara pesticide sau ingrasaminte.
Adevaratele produse "eco" trebuie sa respecte niste standarde de fabricatie. Produsele "eco" sunt intr-adevar ecologice doar daca pe tot parcursul procesului de fabricatie a lor s-au respectat cu strictete niste regului eco stabilite de organisme internationale. Exemplu concret: La Dorna produce si produse eco, care chiar sunt eco, insa nu toate produsele La Dorna sunt eco! Cei care produc eco au o productie mai mica cantitativ decat ceilalti producatori, din cauza faptului ca nu folosesc stimulatori chimici de crestere/fertilizare, acest lucru explica justificat cazul. Admit insa ca exista si multe fakeuri "eco".
P.S. Ouale de la gainile lu' mamaie chiar sunt eco !
Trimiteți un comentariu