vineri, 9 aprilie 2010

Da, Serendipity este o oaza de liniste in mijlocul orasului !

OÁZĂ, oaze, s.f. 1. Loc cu izvoare de apă şi cu vegetaţie bogată în mijlocul unui pustiu nisipos. ♦ Fig. Tot ceea ce oferă destindere, repaus.♦ (Fig.) Regiune, loc care contrastează puternic cu ceea ce se află în jur.



Daca  Bucurestiul ar fi un pustiu nisipos, atunci Serendipity ar fi locul cu izvoare si vegetatie bogata!
Dar, cum draga noastra Capitala nu este "decat" un loc supraaglomerat, murdar, prafuit, populat de oameni agitati, nervosi, ingrijorati, mult prea ocupati pentru a observa ca au inflorit copacii, mult prea disperati sa-si verifice pagina de Facebook de pe iphone pentru a se bucura o clipa de parcul care este in sarbatoare si atat de minunat impodobit de natura in aceasta perioada, ceainaria de pe Dumbrava Rosie nr. 12 este o poarta catre o alta lume si nu exagerez cand spun asta!


Nu stiu cata incredere am avut in prezentarea de pe site-ul Serendipity.

Te invitãm la o plimbare pe una din cele mai frumoase străzi ale Bucureştiului istoric.
Se spune cã pe Dumbrava Roşie primãvara pãşeşte întâia datã când poposeşte în oraş!
Ascuns între ziduri cu iederã vei descoperi un loc special, complet rupt de tumultul cotidian, un loc ce se aratã doar celor pregãtiţi sã viseze!
Ajungi sã treci un pod cãtre grãdina cu fluturi, în care regãseşti bucuria de a fi cu tine şi cu ceilalţi!
Aici te aşteptăm cu un ceai parfumat, cu turtă dulce şi dulceaţă!
Te mai îmbiem cu cafea aromată, ciocolată caldă delicioasă şi o porţie mare de inspiraţie artistică: în zilele cu soare pictăm împreună vaze, căni şi ceainice, desenăm cu cretă şi creioane colorate.

Normal ca fiecare cioara isi lauda puiul, normal ca sunt obligati sa scrie cateva cuvinte frumoase pentru a impresiona poporul si mai mult ca sigur realitatea este, daca nu total, macar un pic alta. Asta mi-am spus cand am citit prezentarea de mai sus. Ei bine, m-am inselat cum nu se poate mai tare. Locul este mai mult decat minunat, mai mult decat am sperat, mai mult decat as fi crezut vreodata ca poate fi o ceainarie.
Oricum, cand spui ceainarie, elimini automat comparatia cu orice carciuma, bar, cafenea si mai stiu eu ce alt loc unde se strang oamenii la o ceasca de ceva. Ei bine, Serendipity nu este ca nici un loc in care am pasit pana la momentul vorbirii si slabe sanse sa aiba comparatie in Bucuresti.

Inainte de toate, trebuie sa stiti (in caz ca nu ati aflat pana acum) ca Serendipitatea reprezinta fenomenul prin care cineva face o descoperire norocoasa accidental, mai ales fiind antrenat intr-o cautare total diferita.
Apoi, va informez cu respect ca oaza de langa Parcul Gradina Icoanei nu este un loc in care sa defileze pitipoancele pe tocuri sau in care cocalarii sa-si afiseze tricourile Versaciu, desi sunt absolut convinsa ca vor fi la fel de bine primiti. Este, daca vreti, locul in care Monica Columbeanu nu ar merge niciodata pentru ca nimeni nu ar avea cine s-o pozeze si, poate ca, nimeni din cei care prefera acest loc nu cumpara tabloide, asa ca ar avea toate sansele sa treaca neobservata.
Este fix locul unde mergi sa te relaxezi, sa savurezi un ceai minunat si un fursec delicios, sa povestesti cu prietenii sau, pur si simplu, sa stai in balansoar si sa numeri stelele.

Nu ar fi indicat sa te cocotezi pe tocuri pentru ca pe jos nu este gresie a la mall, ci pietris - in caz ca vrei sa stai afara si chiar iti recomand sa profiti de aceasta ocazie-, iar in interior sunt pernute sau canapele pufoase pe care te poti cuibari cu o carte buna din partea casei. Totul este "ca acasa", pornind de la domnsisoarele care iti servesc ceaiul intocmai ca o mama grijulie si mereu cu zambetul pe buze, fara urma de falsitate si ipocrizie, si pana la decor, confort, libertatea de a face tot ce-ti trece prin cap, fara ca cineva sa te sageteze cu privirea. Ah, si ca un detaliu care spune multe despre ospitalitatea gazdelor si despre felul lor de a te trata ca pe un membru al familiei sau ca pe un prieten apropiat, la baie nu sunt banalele servetele de hartie sau zgomotosul uscator pentru maini, ci prosoape pufoase si parfumate :) Iar in caz ca vrei sa stai pe terasa si iti este rece, ti se ofera un sal din lana, moale si calduros, ca sa-ti fie bine atat timp cat zabovesti pe la ei "pe acasa".
 
Serendipity se afla la 100 de metri de Gradina Icoanei si la o aruncatura de bat de restaurantul Balthazar, o fitza maxima pe la Capitala, unde nota creste pana la sapte zerouri cat ai zice "blinis de rata laque"- nu stiu ce e aia, dar se gaseste pe meniul lor :))  Pare chiar ciudat sa gasesti un loc atat de simplu, atat de "nu ca-n Bucuresti", atat de "ca pe malul marii, dar nu la noi unde ti se suteste poseta de pe masa si unde chelnerul te priveste incruntat, ci undeva departe, langa o alta mare, mult mai curata si unde oameni nu au fost crescuti in dulcele stil ipocrit". 

Am zabovit vreo doua ore la Serendipity si nu pentru ca nu am mai fi vrut sa ramanem, ci pentru ca trecuse jumatate de ceas peste ora inchiderii. Nu pentru ca ne-ar fi trantit cineva nota pe masa, desi noi n-am fi cerut-o, insa, numai asa sa ne simtim si s-o taiem acasa ca noaptea este scurta si nea chelneru trebuie sa mai doarma si el. Nu, nu s-a intamplat deloc asa! Atmosfera era perfecta si cred ca daca am mai fi cerut inca un ceai, pe langa celelalte cinci, am fi fost serviti cu foarte mare drag. 


Fiind pentru prima data acolo, am incercat sa testam cat mai multe arome si am comandat pentru incalzire Bora Bora, un ceai cu flori de hibiscus, mere, papaya, căpşuni, zmeură, coacăze, stafide, petale de floarea soarelui şi albăstrele si Turkish Honey, cu Rooibos, polen de flori, bucăţi caramelizate, aromă, seminţe de cardamon, boabe de piper roz, flori de portocale. Absolut minunate amandoua, iar lista a continuat cu Turkish Apple, dulce acrisor cu gust discret de mar, Red Chai, o licoare parfumata si picanta cu scortisoara, cuisoare, ghimbir, piper, cardamon, care se serveste cu lapte si miere , ambele din partea casei- aviz "Hagi Tudose"-ilor. Si apropo de asta, preturile afisate pe site sunt pentru un ceainic de patru cesti. Sa nu va speriati crezand ca pentru o singura cescuta trebuie sa scoateti din buzunar 13-15 lei. Chiar si daca ar fi fost asa si tot merita. Pentru gustul ala minunat, atmosfera si linistea de acolo as fi dat si 50 de lei pe-un ceai si nu mi-ar fi parut rau.
Cu glicemia in piuneze dupa o zi aglomerata, am simtit si nevoia de dulce asa ca am comandat biscuti cu ciocolata si cerculete de susan cu cicolata.Atat de bune au fost cele din urma, incat am mai cerut un bol :)
Interesant este ca totul este simplu, nimic nu este protocolar, complicat, pompos. Poti sta unde doresti, cum doresti. Daca vrei sa te tolanesti in balansoar sau in canapea si sa citesti o carte, nu te deranjeaza nimeni. Nici macar musca pentru ca nici ea nu se aude. Nu mai spun de trolee, autobuze, claxoane, strigate, muzica. 
Totul pare inghetat si atmosfera este de-un calm desavarsit. Am aflat ca vara este plin de flori acolo, de iedera care impodobeste zidurile care imprejmuiesc terasa, de fluturi. Acum nu erau, insa tot minunat mi s-a parut totul. Tuturor ni s-a parut asa si, daca stau bine sa ma gandesc, nici unul dintre noi nu mergem cu cortul la Vama Veche, ci mai degraba suntem mall-a-holici disperati sa ne facem sifonierele neincapatoare. Aseara insa, am si uitat ca exista asa ceva si tare fericita am fost ca nu m-am fandosit si ca am iesit imbracata lejer, nemachiata si cu parul prins. Ar fi inutil sa apari acolo ca pe Dorobanti. Nu te-ai simti foarte bine, mai ales daca nu esti genul care sa se simta confortabil pe tocuri de 15 cm.

De cum am ajuns, la masa noastra s-a oprit o doamna foarte draguta care ne-a oferit cateva ponturi, ne-a sugerat ce ceaiuri sa alegem si ne-a intrebat cum ne simtim. Extrem de amabila. Ne-a povestit cate ceva despre activitatile artistice care au loc la Serendipity, de la pictatul canilor si pana la piesele de teatru si mini-concertele live care au loc sub ochii bautorilor de ceai, insa numai pana la ora 22.00 pentru ca vecinii sunt destul de pretentiosi si nu vor activitate in zona. Oricum, era atat de liniste acolo incat daca iti suna telefonul, cu siguranta cineva chema Politia pentru ca ii deranjai somnul :)) 
Am aflat ceva mai tarziu ca doamna era insasi patroana ceainariei si mi-am dat seama imediat de ce locul este atat de special! Numai un om special putea crea o astfel de oaza. Si, nici nu cred ca afacerea ii aduce foarte multi bani. Nu este genul de business care te imbogateste material, ci mai degraba spiritual! Cunoscute fiind preturile zonei, nici nu vreau sa-mi inchipui cat putea obtine daca ar fi vandut casa si nu ar fi deschis Serendipity. Dansa ar fi fost bogata, insa noi, ceva mai saraci! Multumim!





UPDATE

Carmena, castigatoarea concursului nostru a fost si ea la Serendipity si ne-a trimis primele impresii. Iata-le!

"Ceau" Zuzelor :)- ca sa-i citez pe doi dintre prietenii cu care am mers sa "profit" de premiul oferit de voi...:) Nu am destule cuvinte sa pot descrie locul pe care l-am descoperit intr-o seara, in jurul orei 21.00, impreuna cu un grupulet de prieteni, in Str. Dumbrava Rosie nr. 12. Eu, personal, nu am mai fost niciodata intr-un loc atat de cald, in care energia pozitiva e la ea acasa. Mi-a placut enorm de mult, am savurat cu entuziasm mirificele ceaiuri si bunatatile dulci pe care ni le-au oferit cu mare drag "locuitorii" simpatici ai taramului de poveste. Da, este un taram de poveste, locul ala perfect care ne-a fascinat copilaria...si care, teoretic, nu exista. Noi (eu si prietenii mei) am descoperit ca, de fapt, locul asta perfect, EXISTA. Si, ironia sortii, exista chiar in agitatul asta de Bucuresti. Nu sunt, de fel, o boema, din contra, ador agitatia, mall-urile, aglomeratia, dar asta nu inseamna ca sunt superficiala si ma limitez la un anumit stil de viata. Mi-a placut extrem de mult Serendipity si pentru asta va multumesc voua, Zuzelor. Datorita voua am descoperit un loc unic, fara termen de comparatie si in care, cu siguranta, voi reveni cat mai curand. :)




Draga noastra, ne bucuram ca ti-a placut acolo si sa ne anunti data viitoare cand mai mergi ca poate bem impreuna un ceai!
Anonim spunea...

Serendipity chiar este un loc minunat! E in topul preferintelor mele, alaturi de gradina de La Gill, care e plina de pomi infloriti acum primavara...sper sa o deschida cat de curand!

Zuzele spunea...

Simona, nu am fost in gradina La Gill ! Imi poti da cateva detalii? Unde se afla locul asta minunat cu pomi infloriti ca tare mi-ar placea sa ajung acolo! :)

Anonim spunea...

Am fost si eu la Serendipity si pot spune cu mana pe inima ca este absolut superb acolo, mai ales vara si toamna! Foarte frumos materialul!
Michelle

carmena spunea...

"Ceau" Zuzelor :)- ca sa-i citez pe doi dintre prietenii cu care am mers sa "profit" de premiul oferit de voi...:) Nu am destule cuvinte sa pot descrie locul pe care l-am descoperit intr-o seara, in jurul orei 21.00, impreuna cu un grupulet de prieteni, in Str. Dumbrava Rosie nr. 12. Eu, personal, nu am mai fost niciodata intr-un loc atat de cald, in care energia pozitiva e la ea acasa. Mi-a placut enorm de mult, am savurat cu entuziasm mirificele ceaiuri si bunatatile dulci pe care ni le-au oferit cu mare drag "locuitorii" simpatici ai taramului de poveste. Da, este un taram de poveste, locul ala perfect care ne-a fascinat copilaria...si care, teoretic, nu exista. Noi (eu si prietenii mei) am descoperit ca, de fapt, locul asta perfect, EXISTA. Si, ironia sortii, exista chiar in agitatul asta de Bucuresti. Nu sunt, de fel, o boema, din contra, ador agitatia, mall-urile, aglomeratia, dar asta nu inseamna ca sunt superficiala si ma limitez la un anumit stil de viata. Mi-a placut extrem de mult Serendipity si pentru asta va multumesc voua, Zuzelor. Datorita voua am descoperit un loc unic, fara termen de comparatie si in care, cu siguranta, voi reveni cat mai curand. :)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search