marți, 25 mai 2010

Dr. Menci critica dietele vedetelor: O sa muriti daca nu incetati!


Le admirăm prin reviste şi de multe ori le folosim drept model de viaţă. Considerăm că dacă Monica Columbeanu, Gina Pistol sau Cătălin Crişan au adoptat un anumit stil de viaţă şi reuşesc să arate atât de bine, atunci acesta este ideal şi pentru noi. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autorul cărţii “Şi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim?” a luat la puricat câteva dintre dietele vedetelor, sfătuindu-ne să nu le călcăm pe urme pentru că ne putem îmbolnăvi.




Monica Columbeanu are o siluetă trasă ca prin inel fără prea multe sacrificii alimentare, singurele artificii de înfrumuseţare la care apelează fiind masajele, împachetările cu efect anticelulitic sau tratamentele sofisticate şi costisitoare la salon. Cât despre diete, Monica nu consideră că trebuie să urmeze vreuna, pentru că este tânără şi are arderile bune. Modelul nu se dă în lături de la shaorma, pizza sau şniţele cu cartofi prăjiţi, iar exemplul său de dietă pentru o zi ar fi următorul: la micul dejun mănâncă un bol cu lapte şi cereale, o fiolă de ginseng şi 50 ml de aloe vera; la prânz, supă de legume şi dovlecei pane; la cină, miso soup, un preparat tradiţional japonez care are efect anticancerigen dacă este consumat de 2-3 ori pe săptămână, creveţi, salată, desert, iar pe toată durata zilei consumă multă ciocolată. 


Dr. Menci: Este tânără şi consideră că obiceiurile alimentare pe care le are acum nu-i afectează silueta şi pe de o parte are dreptate, însă peste câţiva ani va lua contact cu urmările alegerilor sale de acum. Când ai 23 de ani, crezi că toată lumea este a ta, crezi că dacă îţi permiţi să slăbeşti artificial, la salon, eşti şi sănătos, însă shaorma, pizza sau preparatele pane obosesc ficatul şi cresc foarte mult colesterolul, responsabil cu problemele circulatorii şi care la bătrâneţe îţi poate oferi un “minunat” infarct. 
Ciocolata conţine feniletilamină, care are efect halucinogen şi îţi poate crea stări de euforie şi dependenţă, în special în cazul persoanelor deprimate, capabile să inducă atracţia, uneori bulimică, spre acest produs. Îi recomand să facă sport, de preferat în aer liber, să se hidrateze foarte bine cu apă, nu cu alte băuturi dulci sau carbogazoase şi chiar să facă o cură de detoxifiere măcar o dată pe an. Asta presupune să scoată din alimentaţie prăjelile, mezelurile, mâncărurile sofisticate şi să prefere salatele din legume, peştele, iaurtul, iar în loc de cicolată să aleagă diverse fructe. Pofta de dulce ar putea indica o carenţă de crom şi de magneziu.

Cătălin Crişan a slăbit 15 kilograme într-o lună, alegând o dietă bazată pe foarte multă carne, în special mezeluri şi organe, dar şi ouă şi brânzeturi fermentate. În regimul său alimentar, timp de două săptămâni a făcut o cură intensă cu proteine, iar patru zile a consumat exclusiv carne.






Dr. Menci: Şi-a făcut analizele după ce a terminat dieta? Unii oameni sunt inconştienţi şi nu înţeleg că nu trebuie să slăbească cu preţul sănătăţii lor. Şi-a supus organismul unui efort îngrozitor, iar atât de multă carne şi mezeluri nu avem voie să consumăm într-o viaţă întreagă, darămite într-o lună. A slăbit, însă a avut mai apoi parte de periculosul fenomen YO-YO, al variaţiei greutăţii, adică a slăbit 15 kg, dar s-a îngrăşat 20. Aceste fluctuaţii ponderale sunt foarte nocive pentru că distrug masa musculară, negrasă - tocmai aceea care arde eficient grăsimea. În scurt timp ajungem să mâncăm la fel sau mai puţin, dar, paradoxal, să ne îngrăşăm tot mai mult. Prevenirea obezităţii este cel mai bun tratament şi nu dietele-minune adoptate cu naivitate şi care pun viaţa în pericol.

Daniela Crudu mănâncă orice, oricând, oricum şi susţine că se simte excelent, fără a avea vreodată probleme cu silueta. Kilogramele nu se depun pe formele sale, iar de celulită nu poate fi vorba. Tânăra mănâncă într-o zi şi ciorbe grase şi varză călită cu ciolan afumat, iar mai apoi stinge totul cu o pungă cu seminţe şi multe dulciuri şi, desigur, multe pahare cu băuturi carbogazoase. Daniela consideră că nopţile pierdute în club, raţia tot mai scăzută de somn şi cantităţile uriaşe de cafea sunt răsfăţurile tinereţii, fără a avea impact major asupra sănătăţii sale.

Dr. Menci: Unii dintre tineri sunt de-a dreptul inconştienţi. Niciodată erorile şi plăcerile alimentare nu se plătesc pe loc, ci în decursul anilor. Un regim de viaţă din care sunt excluse fructele şi legumele, sursa reală de vitamine şi minerale, nu poate  decât să erodeze organismul, iar peste câţiva ani să te îmbolnăvească grav. Organismul nu are un izvor nesecat de energie, iar dacă nu faci nimic să îl ajuţi, poate ceda atunci când nu te aştepţi. Consumul excesiv de grăsimi, alimente prăjite, lactate grase, mai ales în perioada de început a vieţii, are efecte devastatoare mai târziu, grăbind apariţia bolilor cardiovasculare, degradarea timpurie a facultăţilor mentale şi îmbătrânirea accelerată. Ar trebui să ne culcăm înainte de ora 24.00 şi să dormim 7-8 ore. Acesta este “somnul de frumuseţe” pentru că în această perioadă se secretă hormonul tinereţii.

Delia a slăbit 5 kilograme într-o săptămână pentru că a mâncat numai fructe şi legume pasate, iar Gina Pistol are zile în care mănâncă numai o singură salată de legume atunci când vrea să slăbească rapid. Nicoleta Luciu a mâncat, timp de o lună, numai supă de legume şi compot de mere, iar Cristina Spătar a abuzat pe timpul sarcinii de toate alimentele interzise pentru ca mai apoi să se înfometeze.


Dr. Menci: Atunci când vrei să urmezi o dietă-fulger trebuie să fii, în primul rând, sănătos tun. Pentru menţinerea unei siluete frumoase, trebuie să opteze pentru un stil de viaţă sănătos, activ, cu o dietă echilibrată, diversificată, uşor hipocalorică, combaterea sedentarismului şi o gândire pozitivă. Înainte de toate, trebuie detoxifiat organismul şi întărit sistemul imunitar, însă acest tip de dietă-fulger nu este indicat decât în situaţii speciale şi doar de 2-3 ori pe an. Nu poţi să te îndopi cu fast-food, mezeluri,  produse de patiserie şi de cofetărie, junk-food, energizante, băuturi alcoolice 360 de zile pe an, iar în restul de 5 zile să te înfometezi.

 
Monica Anghel a reuşit să slăbească 20 de kilograme în 5 luni, fără sport, ci datorită unui regim disociat. Trei zile a mâncat numai carne: mezeluri, organe, tocături, cărnuri de tot felul fierte sau fripte; trei zile, numai legume şi fructe, iar trei zile, exclusiv lactate. În tot acest timp şi-a permis luxul de a mânca bomboane cu zaharină.

Dr. Menci: Nu recomand un regim disociat. Organismul trece printr-o traumă îngrozitoare dacă este privat de unele alimente cu care este obişnuit în zeci de ani şi dacă este forţat ca atâtea zile să accepte un singur tip de mâncare. Dietele astea fulger sunt amăgitoare pentru că kilogramele pierdute de pe o zi pe alta se întorc întreit. Aceste regimuri restrictive sunt deosebit de periculoase. Fără zahăr nu înseamnă fără zaharuri, iar edulcoranţii de sinteză - zaharina - pot îngrăşa la fel de mult ca şi zahărul. Trebuie evitată monotonia alimentară diversificând dieta cu alimente sănătoase, inclusiv fructe şi legume crude. Nu există alimentul ideal, complet, care să poată înlocui dieta reprezentată de ansamblul echilibrat şi diversificat al alimentelor din toate categoriile. Chiar şi aşa, sportul este esenţial şi trebuie renunţat la sedentarism.

sursa: Puterea
Ema, Brasov spunea...

Este destul de greu sa mancam sanatos. Am inceput sa cunosc ingredientele chimice de pe etichete aproape pe de rost :(
Peste tot gasesti numai produse din "plastic"...

Unknown spunea...

Foarte interesant articolul! Nu de-alta dar mai da voalul de pe ochi unora care cred ca vedetele fac minuni ca sa slabeasca si nu au nimic...

Apropo, am adaugat si eu linkul si bannerul la mine pe blog, sper ca e ok :).

Zuzele spunea...

Ai dreptate, Ema, dar viata este o lupta, dupa cum spune o vorba mare :) Este dificil sa intretii un aparat atat de complicat precum este corpul uman si ideal este sa o faci cat mai bine, indiferent cat de greu ar fi. Altnernativa este de neacceptat, asa ca daca vrem sa fim sanatosi si sa ne bucuram de cei dragi cat mai mult timp, trebuie sa facem eforturi! :)
Cu siguranta ca este ffff greu sa mancam ca la carte, dar macar trebuie sa incercam :)

Zuzele spunea...

Chatte, multumim frumos! :) Te pupam dulce, dulce si te asiguram ca te adaugam si noi in lista prietenilor de indata ce vom avea una! :) Am pierdut-o cand am schimbat sablonul blogului, insa o refacem in scurt timp! pupici

Unknown spunea...

Si eu va pup dulce! E ok, nu-i bai, astept.
Va citesc de ceva timp, chiar de dinainte sa imi fac blog :)).
Este foarte interesant tot ceea ce faceti voi aici.
Felicitari! :*

Virginia spunea...

Un articol foarte interesant. Eu acum predau un curs de psihologie medicala si am vorbit putin despre nutritia sanatoasa, problemele cu obezitatea din SUA, si bolile de inima. Majoritatea studentilor sunt de 20 de ani si ee e enorm de greu sa constientizeze efectele mancarii fast-food, a dietelor dese (cum e tipic aici) si a lipsei somnului. Sunt la varsta la care se simt invulnerabili.

Butterfly spunea...

Am impresia ca l-am vazut pe acest doctor la Neata cu Razvan si Dani, aveam impresia ca este un mos senil :)) dar citind parerea lui despre diete sunt de acord cu el, cel mai bine este sa previi, cu exceptia femeilor gravide mi se pare ingrozitor sa iei 15 kg in plus si apoi sa vrei sa le dai jos intr-o dieta fulger...
Sunt de acord si in privinta dietelor disociate, mai ales pe termen lung...

Zuzele spunea...

Fluturas, nu e senil :))) l-am intalnit de cateva ori face to face! este foarte ok omul si intotdeauna are pareri pertinente si justificate, nu vorbe aiurea spuse dupa ureche. Eu am si cartea lui, de fapt cartile, ambele volume si sun extrem de interesante. Cand o sa am timp, va scriu si voua pasajele mai importante :)

Unknown spunea...

CHiar m-ar interesa si pe mine anumite pasaje...
Sincera sa fiu as intentiona sa cumpar si cartea dar unde o gasesc? La librarii se gaseste?
Nu de-alta dar stau intr-un orasel unde, cateodata, am impresia ca suntem rupti de restul tarii :))).
Noroc cu internetul asta :))).

Astept cu mare interes pasajele.
Va pup!

Zuzele spunea...

Chatte, se gaseste cartea atat la librarii, cat si la tarabe! E cam scumputza totusi..costa 50 lei, dar informatiile sunt pretioase :)
O sa incerc sa selectez pasaje din carte!
Ps: de unde esti?

whisper in the wind spunea...

Cum poti sa spui scumputza? Un fdt sau o crema la acelasi pret pe care le termini in 3 l ar fi superieftine la 50 lei dar informatiile pe care le folosesti muuuult mai mult timp (poate o viata) sunt "scumputze"?
De asta avem nivelul african de cultura la un venit mult mai mare decat africanii :P

Zuzele spunea...

Whisper in the wind, ma lovesc zilnic de oameni care nu ar da nici macar 5 lei pe o carte, aia de buzunar de la Jurnalul... Din pacate, sunt oameni care ar prefera sa cumpere 4 pachete de tigari decat sa dea 50 de lei pe o carte. Sunt de acord cu tine ca este o carte pretioasa si folositoare pt toata viata, insa nu toata lumea crede la fel. Noroc cu campaniile astea duse de unele ziare ca a inceput lumea sa cumpere carti..ca altfel...

Bianca spunea...

Foarte interesant articolul.
Sunt cam scumpe cartile dar mi le-as cumpara si eu,
Pupici

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search