duminică, 21 noiembrie 2010

Stiati ca 1.618 este Numarul de Aur sau Proportia Divina?

De cand pe etajera mea se afla crema 1.618 de la 3Chenes pe care am primit-o de la Mihaela, ma roade curiozitatea cu privire la acest numar. Ma tot gandeam de la ce vine si ce legatura are cu o crema antirid... Poate pentru ca este absolut perfecta, poate pentru ca cele trei actiuni ale sale, antiradicali liberi, hidratanta si protectoare formeaza exact raportul de aur 1.618 despre care va puteti face o parere citind mai jos.
Am avut timp si nu prea sa caut informatii, insa in seara asta mi-am facut un pic de timp si, cercetand primele doua pagini de Google cu informatii referitoare la 1.618, am aflat urmatoarele:


Universul e guvernat de numere a fascinat, incepand cu Pitagora, pe matematicieni, fizicieni, filozofi sau teologi. Probabil ca nici un numar nu ilustreaza mai bine aceasta idee si nu a fost inconjurat de atata faima si mister ca numarul phi, cunoscut si sub numele de „sectiunea de aur“. Definit de Euclid cu mai bine de doua mii de ani in urma, phi (1,618...) pare implicat peste tot in natura:

1.Raportul dintre numarul albinelor si al bondarilor din orice colonie este PHI! In orice colonie, da. De exemplu, la 1000 de albine gasiti intotdeauna 618 bondari (618 / 1000 = 0.618, deci PHI!)

2.Carcasa unui melc, coltii unui elefant sau conurile de pin au forma de spirala. La orice melc de mare (“nautilus”) spirala contine intotdeauna magicul numar PHI, in sensul ca raportul oricaror doua distante de la un arc de spirala la altul adiacent are aceeasi valoare. Ati ghicit, e desigur vorba tot de PHI!

3.
Raportul dintre distanta de la o spirala la urmatoarea din inflorescenta semintelor florii soarelui este PHI! Acelasi raport poate fi gasit si la alte plante ce prezinta forme in spirala, precum conurile de brad sau ananasul. Multe alte plante (precum trandafirii) au ca numar de petale un numar din seria lui Fibonacci (sau foarte apropiat de acesta).

4.Nici corpul uman nu este ferit de acest numar de aur: Raportul dintre distanta de la pamant la sold si cea pina la umeri este PHI! Raportul dintre distanta de la pamant la sold si cea pina la genunchi este tot PHI!
Raportul dintre distanta de la cot la incheietura palmei si cea pina la virful degetului mijlociu este PHI! Raportul dintre distanta de la virful degetului mijlociu la umarul unui corp uman si cea pina la cot este tot PHI!

Dacă privim lucrările unor mari artişti, fie ei pictori, sculptori, arhitecţi sau fotografi, se observă că multe dintre ele au la bază regula de aur. Conform acesteia, “pentru ca un întreg împărţit în părţi inegale să pară frumos, trebuie să existe între partea mică şi cea mare acelaşi raport ca între partea mare şi întreg” (Marcus Pollio Vitruvius, arhitect roman).

Rudolf Arnheim (psiholog, s-a ocupat de psihologia artei) dă o explicaţie acestui lucru astfel: “Acest raport este considerat ca deosebit de satisfăcător datorită modului în care îmbină unitatea cu varietatea dinamică. Întregul şi părţile sunt perfect proporţionate, astfel că întregul predomina fără să fie ameninţat de o scindare, iar părţile îşi păstrează în acelaşi timp o anumita autonomie” (în “Arta şi percepţia vizuală”).

Raportul de aur este un număr iraţional, 1,618033…, putând fi definit în diferite moduri, cel mai important concept matematic asociat cu regula de aur fiind şirul lui Fibonacci, un şir de numere în care fiecare se obţine din suma celor două dinaintea sa: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55 etc. Împărţind orice număr la predecesorul său, se obţine aproximativ numărul de aur. Aceste valori au mai puţină importanţă practică, nimeni nu stă să măsoare exact atunci când creează o operă de artă, dar arată că există o legătură strânsă între matematică şi artă.

Primii care l-au folosit au fost egiptenii, majoritatea piramidelor fiind construite ţinând cont de numărul de aur. Grecii au fost însă cei care l-au denumit astfel, folosindu-l atât în arhitectură cât şi pictură şi sculptură. Dealtfel el se mai notează şi cu litera grecească “fi”, de la sculptorul grec Phidias. El a construit Parthenonul pornind de la raportul de aur. în pictură a fost folosit mai ales în Renaştere, probabil cea mai discutată utilizare a acestui concept fiind în tabloul lui Leonardo da Vinci, “Mona Lisa”. Capul, ca şi restul corpului e compus utilizând raportul de aur-raportul divin, cum ii spunea da Vinci. În prima jumătate a secolului trecut pictorul Piet Mondrian utilizează în picturile sale “dreptunghiul de aur”, având raportul laturilor de aproximativ 1.618… De fapt, lucrările sale sunt alcătuite numai din asemenea dreptunghiuri. Aceasta e considerată cea mai armonioasă dintre formele geometrice. Cu toate astea, rareori e folosit pentru cadraje. Până şi în muzică apare acest raport, se presupune ca Bach sau Beethoven au ţinut cont de el în compoziţiile lor.

Numărul de aur nu este prezent doar în artă, ci mai ales în natură. Aproape peste tot în jurul nostru îl găsim: flori (dispunerea petalelor), insecte (de pilda furnica are corpul împărţit în trei segmente, după diviziunea de aur), cochilia melcului (spirala de aur). Chipul omului are la bază acest principiu. De exemplu, raportul dintre distanţa de la linia surâsului (unde se unesc buzele) până la vârful nasului şi de la vârful nasului până la baza sa este aproximativ raportul de aur. Şi în mod sigur nu simţi că dinţii sunt dispuşi tot conform aceluiaşi principiu şi că, deşi fără să-l cunoască, medicii stomatologi îl folosesc în anumite cazuri… Sau că, atunci când scrieţi, duceţi instinctiv linia din mijloc a literei E aproximativ la 2/3 de bază=raportul de aur. La fel şi cu A,F,B,R…

Dreptunghiul de Aur este o forma geometrica unica si foarte importanta in matematica. Dreptunghiul de Aur apare in natura, muzica, si de asemenea este folosit deseori in arta si arhitectura. Proprietatea speciala a Dreptunghiului de Aur este ca raportul dintre lungime si latime este egal cu aproximativ 1,618. Acest raport se numeste Raportul de Aur sau Numarul de Aur.

Cel mai faimos tablou din lume este un exemplu foarte bun pentru a vedea cum a folosit da Vinci raportul de aur in arta. Daca desenati un dreptunghi in jurul chipului Mona Lisei, acel dreptunghi se va dovedi a fi de aur. Dimensiunile picturii in sine formeaza un dreptunghi de aur. De asemenea, proportiile corpului Mona Lisei, dezvaluie mai multe raporturi de aur, daca va uitati atent la imagine. De exemplu, un dreptunghi de aur se poate desena de la gat pana deasupra mainilor.

Sectiunea de aur a fost folosita extensiv de Leonardo da Vinci. Observati cum toate dimensiunile cheie ale camerei si ale mesei in tabloul lui da vinci, “Cina cea de Taina” se bazau pe Sectiunea de Aur, care era cunoscuta in perioada renascentista ca “Proportia Divina”.

In a beautiful face, such as Kate Moss’s, the ratio of the width of the eyes to the width of the mouth is 1 : 1.6…



The way things are ordered in nature is often based on the Golden Ratio/Fibonacci sequence.
Things like the way a pineapple‘s skin is organised.

Or a Nautilus shell



 Or a sunflower 
One of the most spectacular examples of the Fibonacci Series in nature is in the head of the sunflower.
Scientists have measured the number of spirals in the sunflower head. They found, not only one set of short spirals going clockwise from the centre, but also another set of longer spirals going anti clockwise, These two beautiful sinuous spirals of the sun flower head reveal the astonishing double connection with the Fibonacci series. (In this series of numbers each term is the sum of the previous two terms as follows:
0
1
1
2
3
5
8
13
21
34
55
89
etc.
The division of any two adjacent numbers gives the amazing Golden number e.g. 34 / 55 = 0.618 or inversely 55 /34 = 1.618. )


Floarea de mai sus se cheama Stapelia schinzii si creste in Namibia, Africa si este un bun exemplu pentru a ilustra Proportia Divina din natura. Dispunerea petalelor si a coroanei este facuta exact respectand proportiile 1:1.618.
Toate creaţiile uluitor de frumoase ale naturii sunt, în realitate, manifestări ale unei armonii divine, care ne face să intuim că există în permanenţă o anumită necesitate ascunsă în spatele oricăror forme.
Multe genii pline de semeţie, unii vizionari cu ochii larg deschişi şi cu mintea plină de efervescenţă, precum şi nenumăraţi savanţi au urmărit să decripteze secretul frumuseţii şi al armoniei formelor lumii naturale. Fascinaţi de diversitatea frumuseţii şi de armonia tuturor structurilor care sunt făurite fără încetare de natură - spirala cochiliilor, silueta peştilor, cea a trupului uman etc.- iniţiaţii, geniile, artiştii, filozofii, matematicienii, naturaliştii, fizicienii sau informaticienii au aspirat mereu să ridice vălul aparenţelor. Ei au fost şi sunt convinşi că vor descoperi în cele din urmă, dincolo de orice manifestare, un principiu tainic, general şi generator, legea universală a morfologiei naturale, „formula” esenţială care dă naştere formei frumoase: Numărul de Aur.
 


Ideal height and width of a face. If the distance between the two cheeks are 1, then the ideal height is 1.618.The theory of Divine Proportion is real. The face of this beautiful model conforms to the Divine Proportion.
Elena spunea...

zuzele, help! cum scap de punctele negre de pe nas? folosesc benzi dintr-acelea dar nu e de ajuns!

Zuzele spunea...

Elena, pai nu cred ca poti scapa altfel de ele decat eliminandu-le! O data pe saptamana fa o baie de abur si apoi, cu blandete, extrage cat de multe puncte negre poti. Eu cel putin asa fac, iar apoi aplici o crema hidratanta, nu grasa.
Nu ma pricep prea bine, insa iti spun cum am reusit sa elimin eu din ele:
demachiere seara cu lotiunea micelara ivatherm pentru ca este foarte fina, ca o apa, nu este grasa si deci nu sporeste punctele negre,
spalare dimineata cu gel bioderma sebium pentru piele mixta sau grasa pentru ca este seboreglator si purifica epiderma,
dupa extractia punctelor negre eu aplic crema Normaderm de la Vichy destinata si ea tenului cu probleme,
de regula folosesc crema 1.618 de la 3Chenes care este antiradicali liberi, hidratanta si protectoare si nu este grasa deloc, dar ffff hidratanta si lasa pielea fina,
o data pe saptamana fac un gomaj ori cu miere zaharisita, ori cu sare de mare- eu am un borcan cu gomaj pentru corp de la Obey your Body, insa am folosit si de la Sabon si mi-a placut fff mult-, ori cu Gommage Facile de la Guinot. Am auzit ca foarte bun este si amestecul de tarate cu miere sau doar tarate cu putina apa. Scrubul este esential in cazul unui ten cu puncte negre asa ca inainte de baia de aburi si apoi extractie, fa un gomaj :)

Ca si fond de ten, eu folosesc Normateint de la Vichy, tot pentru ten cu probleme si imperfectiuni, este non-comedogen, nu este gras, dar nici nu usuca pielea si nu lasa aspect inestetic de pudra data in exces.
Bafta multa!

Anonim spunea...

Zuzelor, ce pret are bioderma sebium?
Va pup

Zuzele spunea...

Anonim, in jur de 40 de lei am impresia, depinde si de unde cumperi, insa iti ajunge mult si bine gelul pentru ca trebuie sa pui doar o picatura si face spuma pentru toata fata :)

Vasile spunea...

cum, numarul de aur e 16,18?Nu era 13,14?

Zuzele spunea...

Vasile, numarul de aur e 1,618 nu 16,18 :)

Unknown spunea...

Ai uitat sa menționezi ca toată informația o ai din Codul lui Da Vinci :))

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search