luni, 7 februarie 2011

22 de lucruri pe care nu le ştiai despre ochii tăi

1. Globul ocular cântăreşte puţin sub 30 de grame şi are un diametru de aproximativ doi centimetri. Dar din suprafaţa sa totală, se vede numai o şesime, restul fiind ascuns.

2. Ochii tăi pot distinge aproape 10 milioane de nuanţe. Dacă ne gândim la o singură culoare, griul, putem distinge nu mai puţin de 500 de nuanţe ale ei.  

3. Cornea este singurul ţesut din corpul tău care nu conţine vase de sânge. Ea este hrănită cu ajutorul lacrimilor, care mai au şi rol antibacterian. 

4. Când strănuţi e aproape imposibil să ţii ochii deschişi.

5. Când auzi un zgomot puternic clipeşti instinctiv.

6. Clipeşti o dată sau de două ori la fiecare zece secunde şi de fiecare dată ai ochii închişi timp de 0,3 secunde. 


7. Ochiul este al doilea cel mai complex organ după creier.

8. 80% din informaţiile pe care le primeşti într-o viaţă vin prin intermediul ochilor.

9. Ochii sunt capabili să pună în mişcare instantaneu sute de muşchi şi organe ale corpului.

10. Într-o viaţă, ochii îţi aduc în jur de 24 de milioane de imagini.

11. Din toţi muşchii corpului, muşchii oculari sunt cei mai activi.

12. Ochii tăi nu se odihnesc niciodată. Chiar dacă muşchii şi pleoapele sunt în repaos, globii oculari se mişcă, inclusiv în timp somnului.

13. Clipeşti de aproximativ 10.000 de ori pe zi.

14. Chiar dacă nu sunt tocmai frumoase, sprâncenele stufoase reprezintă un plus pentru sănătatea ochilor fiindcă împiedică picăturile de transpiraţie să se scurgă în ochi.

15. Pupilele se dilată când este întuneric, pentru a lăsa să treacă lumină cât mai multă, dar şi în funcţie de emoţii. Excitaţia sexuală, teama, bucuria intensă dilată pupilele.

16. Cititul la lumina slabă nu-ţi afectează vederea, iar dacă te uiţi cruciş nu rişti să rămâi aşa.

17. Citim mai uşor de pe foaie şi mai greu de pe ecranul calculatorului.

18. Bărbaţii au o vedere mai bună decât femeile.

19. Cel mai frecvent accident produs de cosmetice este rănirea ochiului cu peria de la mascara.

20. De ce îţi curge nasul când plângi? Lacrimile sunt prea multe pentru a se scurge normal şi îţi ajung în nas.

21. De ce ai lacrimi în ochi după ce caşti? Căscatul „apasă” pe sacul lacrimal, unde se strâng lacrimile, iar acestea sunt împise prin ductul lacrimal înapoi la ochi.

22. Dintre toate animalele, rechinul are corneea cea mai asemănătoare cu a omului. Pe viitor, corneea de rechin ar putea fi transplantată oamenilor.


Sursa: unica.ro


Anonim spunea...

Ok, nu am vrut sa si comentez aspectul "cornei" care e de fapt cornee toata ziua. Eram constienta de faptul ca nu veti aproba comentariul, dar speram sa aveti macar decenta sa corectati textul. Nu este prima oara cand vad greseli flagrante de limba, nu credeti ca niste asa-zisi jurnalisti ar trebui ca macar sa-si verifice textele inainte de a le publica, nemaivorbind de faptul ca ar trebui sa invete limba romana temeinic inainte de orice? Daca nici macar jurnalistii nu se mai obosesc sa invete se scrie, cu toate ca ar trebui sa stie deja, atunci ce pretentii mai putem avea de la ceilalti? Just some food for thought.

Ada spunea...

buna fetelor! apropo de acest articol, ma intrebam daca ati putea publica si un articol care sa cuprinda cele mai potrivite produse de ingrijire pentru ochi, poate chiar produse incercate de voi si pe care le-ati recomanda... nu stiu daca voi aveti probleme de genul acesta, dar eu la 24 de ani deja vad cum se inmultesc "liniutele fine" din jurul ochilor ca sa nu le zic deja riduri si nu stiu spre ce anume sa ma indrept... va multumesc si va doresc in continuare mult succes cu blogul pentru ca merita!

Zuzele spunea...

Ada, multumim pentru sugestie! :) Vom tine cont de ea in zilele urmatoare! La 24 de ani, este posibil ca liniile fine sa fie doar riduri de expresie si nu unele care sa te ingrijoreze!:)
In orice caz, voi scrie un articol despre produsele pentru ochi care mi-au placut mie, dar si pe care nu le-as recomanda, desi brandul este unul respectat, iar pretul mai mult decat nejustificat!
Te pupam si multumim tare mult pentru aprecieri!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search