marți, 15 februarie 2011

De ce sa nu mai bei Coca-Cola niciodata


Este vanduta in peste 200 de tari si este una dintre cele mai cunoscute bauturi racoritoare din lume. Cu totii stim ca este periculoasa pentru sanatate, dar parca nimic nu ne racoreste mai bine intr-o zi torida decat un pahar cu Coca-Cola rece. In timp ce o savuram, ar trebui sa stim si ce contine:
  • Aspartam - este un indulcitor folosit in majoritatea bauturilor dietetice, inclusiv Diet Coke, si este de 200 de ori mai dulce decat zaharul obisnuit. Nivelul ridicat de fenilalanina si de methanol din aspartame distruge neuronii si poate duce la pierderea memoriei, tumori pe creier si cancer. 350 de grame de Coca-Cola Zero contine aproape 200 ml de aspartam.
  • Acesulfam -K - se gaseste in Coca-Cola Zero si este de 150- 200 ori mai dulce decat zaharul si este un potential agent cauzator de cancer. Gustul dulce al acesulfamului K se instaleaza rapid si este apropiat de cel al zaharozei la concentratii mici; la concentratii mai mari gustul acesulfamului K este afectat de o usoara componenta reziduala amara, mai putin pronuntata decat cea a zaharinei. Acesulfamul -K nu este aprobat de FDA (Food and Drug Administration)
  • Neotam - este de la 7000 si pana la 13.000 mai dulce decat zaharul. Un sfert de lingurita de neotam este echivalentul a 11 kilograme de zahar. Acest indulcitor este folosit de Coca-Cola de putin timp si inlocuieste fructoza din siropul de porumb, folosita pe vremuri in multe produse ale companiei. Neotamul poate cauza ADHD/ ADD si alte dereglari emotionale si comportamentale. 
  • Zaharina - o substanţă organică albă, solidă, cristalizată, greu solubilă în apa, cu o putere de îndulcire de 500 de ori mai mare decât a zaharului, dar lipsită de valoare nutritivă. Se gaseste in Diet Coke, aceasta bautura trebuind evitata in timpul sarcinii. Este daunatoare, in mod special, copiilor si poate cauza tumori la vezica urinara, dar si cancer.
  • Ciclamat de sodiu - se gaseste in Coca-Cola Zero si Coca-Cola Light. Interzis de FDA, acest indulcitor afecteaza in principal sistemul reproductiv al barbatilor, cauzand infertilitate. Este carcinogen (adica implicat in aparitia cancerului) si combinat cu alte substante periculoase, isi sporeste puterea. Se gaseste si in Sugar Twin (brand care comercializeaza produse pentru diabetici)
  • Sucraloza -periculosul E955 - Se gaseste in Diet Coke. Este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decît zahărul, de două ori mai mare decît zaharina şi de patru ori mai mare decît cea a aspartamului. Sucraloza este obţinută din zahăr prin adăugarea de trei atomi de clorină. Producătorii de sucraloză se bazează chiar pe faptul că provine din zahăr, ceea ce îi face să afirme că este un aditiv alimentar aproape natural, uitînd totuşi că, făcînd aceste modificări, sucraloza a devenit o substanţă chimică nocivă. Cauzeaza migrenele si afecteaza sistemul imunitar. Toate cercetările de pînă acum au fost realizate pe animale şi s-a ajuns la concluzia că, în urma consumului de sucraloză, acestora li s-au mărit ficatul şi rinichii, le-a scăzut numărul de celule roşii, a apărut diareea, timusul s-a micşorat. Cobaii gestanţi au avut şi ei de suferit. Sarcina a fost prelungită, fătul şi placenta au scăzut în greutate, dar a crescut şi numărul de avorturi spontane. Consumul ridicat de sucraloză şi de clorină implicit duce la atacuri de panică, stări de agitaţie, dureri musculare. Pe etichetele produselor care il contine, indulcitorul este trecut cu numele comercial Splenda.
  • Maltodextrina - sta la baza majoritatii indulcitorilor artificiali. Este un tip de carbohidratat dulceag si fara aroma care afecteaza oamenii alergici la porumb si grau. Se gaseste in Equal, Splenda si multe alte produse.
  • Sucroza - se gaseste in zaharul normal. Intr-o cutie de Coca-Cola se gasesc 40 de grame de zahar, echivalentul a 8-10 lingurite. Daca inlocuiesti apa cu Cola, pe perioada unui an, te poti ingrasa 9 kilograme. Excesul de zahar poate cauza schimbari bruste de dispozitie, stari nervoase, diabet, boli de inima si hipertensiune. Zaharul hraneste toate celulele, inclusiv pe cele canceroase. In Mexic, Coca-Cola este indulcita cu zahar.
  • Fructoza din siropul de porumb - este mai ieftin decat zaharul si este unul dintre cel mai des folositi indulcitori.  Ajuta la stocarea grasimilor, ceea ce duce la obezitate. Se gaseste in majoritatea sortimentelor Coca-Cola.
  • Alitam -  are o putere de indulcire de 2000 de ori mare decat zaharul. In SUA nu este acceptat, iar Coca-Cola isi indulceste numai bauturile fabricate in Mexic, Australia, China, Noua Zeelanda. Alitamul este produs de Pfizer sub numele comercial "Aclam".
Sucurile bogate în cofeină sunt asociate cu apariţia ADHD-ului, tulburări ale somnului, lipsa puterii de concentrare şi compromit sănătatea oaselor, din cauza cofeinei conţinute. "Părinţii ar trebui să fie conştienţi de influenţa potenţial negativă pe care o are cofeina asupra calităţii somnului unui copil. Astfel de băuturi mai pot distruge şi ficatul", precizează doctorul William Warzack. Studiile de specialitate au arătat că micuţii care beau băuturi de tip cola, de cel puţin două ori pe zi, au oasele fragile. Potrivit nutriţioniştilor, un litru de băutură de tip cola este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate exagerată pentru organismul unui copil (n.r. - 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obişnuită). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr şi consumăm dulciuri şi produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin şi aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată.ziarul Gandul

Consumul excesiv de Coca-Cola provoaca oboseala, dar si paralizie a muschilor pentru ca aceasta bautura duce la scaderea exagerata a nivelului potasiului din sange. - BBC


Invizibilul spunea...

Du-te , bai , de aici ! Mai am si eu o bucurie si sa renunt la ea ? Never !

Zuzele spunea...

Invizibilule, daca nu renunti la ea, renunti la tine! :( Nu ma dau rotunda, si eu beau din cand in cand, insa macar am intentia de a renunta! Daca nu poti sa renunti, macar incearca sa bei cat mai rar ...

Andreea spunea...

OMG!
De un an jumate am renuntat si eu la ea dar.. nu-mi revin :O

fashion doctor spunea...

foarte bun articol.din pacate lumea tot nu intelege.am facut un experiment cam un si jumatate in urma , am pus o masea scoasa in pahar cu cola , ne-am adus aminte de ea peste o luna , era pur si simplu ''mancata'', cu pori mari ,gauri,dezastru. si ce sa mai zicem?

Ema, Brasov spunea...

Daca beau Pepsi se pune?
:)))
Am glumit. Mai pacatuiesc si eu... la o luna-doua cumpar o "jumate".

,,Un intelept ** " spunea...

Cei indiferenti o vor pati primii pentru ca in Romania orice toxina este legala..se pare ca acest ,,aspartam''E 951(deosebit de toxic) este inventat de un american dar este interzis in SUA (ca si in alte tari civilizate)!! Bauturile Light sunt cele mai toxice ,feriti-va macar de ele !!

Roxy spunea...

Uneori e nevoie de cate un articol din asta ca sa ma sperie si sa ma constientizeze. Si a functionat! E adevarat ca nu beau des, dar uneori efectiv mi-e pofta de cola :(

Si sunt convinsa ca dauneaza, ca ma uit la americani ca le dau la copii cola de cand sunt mici si vad in jur nu stiu cati cu ADHD, deci nu e de mirare....

ale spunea...

Stiu si eu ca e foarte nociva insa foarte rar mai beau cate un pahar de cola pentru ca imi place gustul si mai ales daca e perioada sarbatorilor de iarna cu care asociez mereu Coca Cola si creatia lor: Mos Craciun.

Raluca Octavia spunea...

Am ajuns la recordul de maxim un litru de Sprite, pe an, 2 persoane. Iarna asta mi-am luat dupa mult timp o Coca Cola Light, de jumatate de litru si aia impartita. Nici nu vreau sa ma gandesc ce faceam in liceu si facultate. Guma si Cola.
Fetita mea in schimb nu bea deloc, nu ii place. A primit lectii de mica.Iar chipsurile, doar la zilele de nastere, regula. Cu bunicii am avut discutii serioase, certuri groaznice, cum sa interzic copilului bomboanele,guma si bauturile dulci de la 2 ani, daca e copil? Sufera si se imbolnaveste de pofta, ca vede la altii. Cum o lasam la ei, cum ii insirau pe masa Sugus, bomboane tari, caramele,jeleuri, ciocolata, sucuri dulci.
Chestia e ca toti eurii si aspartamii din astea creeaza dependenta,la fel ca si pastilele pt. dureri de cap.
Bravo, Zuzele!

Anonim spunea...

Daca am sta sa analizam toate produsele alimentare la sange, nu stiu cate ar mai ramane in picioare pana la urma.
Dar macar sa renuntam la sucuri si dulciuri procesate, atat timp cat le putem inlocui cu alternative mai sanatoase. Eu personal iubesc limonada (lamaie + miere + apa plata). Mi se pare de 1000 de ori mai buna decat Cola.

Zuzele spunea...

@ Clarra, ai dreptate! Nimic nu este natural in jurul nostru, insa trebuie sa fim informati si sa avem suficienta putere sa renuntam macar la ce-i mai rau! Si painea alba din comert este nasoala, si gogosile pufoase, si savarinele, si sucurile cu care umplem masa la cate un eveniment important din familie..Vezi, tu ai gasit solutia perfecta pentru a te racori intr-un mod placut si fara Coca Cola sau alte prostii frumos ambalate! Felicitari!

@ Raluca Octavia, ce spui tu ma scoate si pe mine din sarite! Treaba cu "vai, copilul moare de pofta ca vede la atii". Copilul nu are cum sa pofteasca la ceva ce nu a mancat/baut niciodata! Asta este o mare prostie, insa nu mai mare decat imbecilitatea parintilor care isi duc copiii de 1 an la McDonald's ! Trebuie sa fii foarte cretin sa faci asta si chiar dimineata am auzit un grasan de vreo 3-4 ani care urla la ma-sa ca i-a promis ca il duce la mec daca merge cu ea in piata. Individa cumpara portocale si il asigura pe fi-su deja obez ca o sa-l rasplateasca cu niste hamburgeri daca sta cuminte inca 10 min! M-am abtinut sa nu-i tin putina morala...

@ Alexandra, pai au un marketing foarte bine pus la punct! De ce crezi ca au ajuns sa aiba cea mai vanduta racoritoare din lume, desi stie toata lumea cat este de periculoasa? Asociaza otravurile din sticlele ambalate frumos cu sarbatori si incearca sa emotioneze consumatorul, sa-i imprime obiceiul de a asocia produsele lor cu anumite evenimente frumoase din viata fiecaruia. Asa face si McDonald's-ul care atrage copiii cu jucarioare, clovni, restaurante frumos colorate, asa incat fiecare pici sa se simta in universul lui si sa-si traga parintii de maneca atunci cand trec pe langa un mec, sa se tavaleasca pe jos ca vrea acolo. Iar cand intri sa vezi clovnul si jucariile, automat ceri un senvis, un cartof prajit, mai ales daca vin la pachet cu cine stie ce jucarie... Ar trebui interzisa prin lege manipularea asta a copiilor!

Zuzele spunea...

@ Americanca, pai ni se face pofta pentru ca ne creeaza dependenta Coca-Cola! Eu cunosc un tip care bea ZILNIC minim 2 litri de cola si asta de peste 10 ani! Spune ca nu se poate lasa, a incercat si se simtea ca un drogat in sevraj! La tigari a putut renunta, dar la cola nu :( si imi pare foarte rau pentru el si pentru ca el chiar nu considera asta ca o mare problema. Beau Cola, si? Sunt singurul? Multi spun asta in timp ce se plang de diverse probleme de sanatate pe care refuza sa le asocieze cu Coca-Cola...

Zuzele spunea...

@ Modniza, imagineaza-ti ce se intampla cu stomacul nostru, cu rinichii si, in general, cu tot traseul din interiorul corpului nostru pe unde trece Coca-Cola!

Zuzele spunea...

@ Ema, si eu beau din cand in cand! Nu vreau sa inteleaga cineva ca sunt o pocaita care bea numai apa de izvor :)) Beau, insa rar si chiar daca am pofta, incerc sa ma abtin! Mai nou imi place Lipton verde ffff mult.Nici ala nu cred ca este foarte indicat, insa macar are un 0.00001 % ceai verde :P

@ Un intelept, da, bauturile light sunt mult mai periculoase decat cele dulci! Chiar am vorbit cu un doctor pe tema asta si mi-a spus ca organismul este mult mai chinuit atunci cand ii dau ceva indulcit cu cine stie ce substante artificiale!

andreea spunea...

nimic nu-mi potoleste setea ca apa!
ce e in neregula cu apa? nu pricep nebunia cu coca cola, a, incercat, repet, incercat sa beau mai demult, dar pur si simplu nu a mers, simteam ca ma usuc pe dinauntru si parca-mi dadea si o stare de oboseala, o sa vi se para ciudat dar e adevarat.
in timpul mesei, alta ciudatenie, cum poti sa bei ceva dulce si acidulat in timp ce mananci?
incercati apa, asta e menita sa ne potoleasca setea si sa ne racoreasca intr-o zi caniculara.
nu ma injurati :D

Mihaela Pojogu spunea...

Eu din 2003 am incetat consumarea regulata de sucuri, eram fan coca-cola, se intampla sa mai pun gura pe cate un pahar de suc cand sunt invitata si nu am posibilitatea sa beau unul cu apa.
Eu nu consum nici apa minerala, ma baloneaza. Prefer ceaiul de lamaie, sucurile facute in casa, un pahar de vin rosu/alb, iar baza e apa cu toate ca mi-e foarte greu sa consum minimul 2l..

Carla spunea...

Imi e mila de copilul tau.:D
Eu beau i fiecare zi la scoala...cate una de jumatate sau mai mult cand imi iau la un litru.

Anonim spunea...

Exista o bautura si mai "sanatoasa" decat coke, Energy Drink, iti distruge dantura, mai bine ca Cillit Bang:))) Si totusi nu ma pot sa ma abtin de la energy drink,a existat cu ani in urma un energizant, care se vindea la chioscuri in sticla, nu la doza, era fabricat in Israel, se numea Power Tiger acela a fost singurul energizant care isi facea efectul, imediat ce il consumai, dar nu iti bubuia inima, si nici nu crestea tensiunea, a disparut de pe piata pacat :((((

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search