joi, 26 mai 2011

Shock: romani e cei mai analfabeti din ieuropa


Stiu ca vine ca o surpriza pentru multi dintre voi, dar am nevoie sa va pastrati calmul cand veti auzi urmatoarea concluzie a unor studii facute la nivel european: 40% dintre români citesc prost sau nu ştiu să citească, 150.000 de români nu ştiu deloc carte, iar România este ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Europa de Est.

 Si eu, si tu mai gresim cateodata, insa eu deja o iau razna cand vad intelectuali cu diploma ca scriu cu un "i" atunci cand ar trebui sa fie doi si invers, ca pun cratima atunci cand nu ar trebui si scriu legat expresii pe care un copil de clasa a doua ar sti (sau stii ca sa fiu in ton cu discutia) sa le noteze corect. Cateodata chiar imi este rusine sa corectez pe cineva care ma intreaba "t-iar fii placut sa fi acuma la mare?" si am impresia ca glumeste, insa nici vorba de asa ceva. Chiar sunt indivizi cu scoala care scriu "scandalul i-a amploare", "el ia spus sa mearga la servici", "trebuie sa fi tare", "a fii om, e lucru mare", "umpic" (daca nu stiti de la ce vine, va informez ca inseamna "un pic":))), "mi-ar place sa merg la munte", "imi place maieul tau", "iti doresti copi?", "cum sa copii la examen", "cretinu-le", "idioat-o" si muuuulte alte asemenea greseli in chestiuni elementare.

Mai multe amanunte despre analfabetismul romanilor, duminică, în ultima ediţie din acest sezon a emisiunii "România, te iubesc!". Corespondentul Ştirilor Pro Tv, Toni Dohotariu, prezintă o anchetă în care dezvăluie cum cei mai mulţi copii români sunt condamnaţi la analfabetism de sărăcia lucie în care trăiesc. Pentru părinţii lor, mai important este să-i pună la muncă decât să le ofere şansa de a se ridica. Numai în judeţul Vaslui, anul acesta, 785 de elevi au abandonat şcoala, 405 dintre ei fiind încă în ciclul gimnazial. Numărul analfabeţilor neştiuţi sau ascunşi creşte de la o zi la alta, iar dramele acestor copii se consumă în tăcere, ignoraţi de stat şi cu părinţi incapabili să se gândească la viitorul lor.   
Si cum spuneam, pretentii prea multe nu poti avea in cazurile prezentate mai sus, dar atunci cand termini o facultate, ajungi in functii importante si mai ai si oameni in subordine, carora le tii (pardon! trebuia sa spun "ti") prelegeri si le dai lectii despre una si alta,  RUSINICA!

Maria spunea...

"umpic" e pur si simplu stresanta! Imi vine sa iau la bataie persoana care a "scos-o" din tastatura sau pe gura. Cat de redus mintal esti incat sa nu iti dai seama ca e "un pic" si nu "umpic"??
Insa, din pacate, nu vorbim numai despre copii. Aici vorbim despre oameni in toata firea si chiar ziaristi.

Vlad spunea...

Cat inseamna 150.000 in raport cu peste 20 de milioane ? Te-ai gandit ca aceasta tara are si cetateni de etnie rroma, fara sa am nimic cu ei, dar numai de educatie nu au parte si nici nu vor ? Cat de putina minte trebuie sa ai sa fii indoctrinat/a de PROTV ?! Ei pornesc de la un aspect si il generalizeaza/exagereaza, prezentandu-l drept fapt real. Sunt din pacate destui care abandoneaza scoala, dar de unde pana unde 40% din romani sunt analfabeti ? Tara asta este iadul pe pamant, este Somalia ? De unde scot ei statisticile astea ? Javrele de la ProTV mereu au vrut sa-i intoarca pe romani impotriva propriului lor popor, sunt niste monstrii, de aceea in ultimul timp tot mai multi romani isi urasc din suflet tara si poporul. Ori o fac pentru audienta ori un grec, ungur sau evreu ii pune sa faca asa ceva...niste tradatori de tara si de neam, niste jigodii asta sunt, iar prostimea este prima indoctrinata.

Cred ca stai numai pe ProTv sa urmaresti la ora 17 ororile, crimele si violurile, stirile tale preferate, pe care le urmaresti cu placere si suspans.

Ca sa-ti arat cat esti de idioata si cu ce gandesti tu (cu creierul sigur nu) si ca sa isi traga un glonte in cap cei de la Pro(s)TV, iti ofer o harta frumos colorata, sa vezi daca chiar 40% din romani sunt analfabeti ! Urmareste harta, fiecare cloare reprezinta un procentaj la cati oameni din populatia unei tari stiu sa scrie si sa citeasca:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Literacy_rate_world.svg

Te-ai gandit macar ca lumea este impartita si ca si in Londra ta mult iubita pot exista destui analfabeti si anagramati, dar BBC-ul nu generalizeaza si nu fac tam-tam pentru o bucatica de populatie ? Ia gandeste-te ! Rusine ProTV-ului cel mai anti-nationalist post de televiziune (niciodata nu au putut scoate la iveala ce este si bun in tara, iar partile rele le-a amplificat dupa voia lor) si, in plus, si cel mai ATEU post de televiziune: se ia de preoti respectabili si ii denumeste vrajitori; spre exemplu, drogata aia ochelarista cu strabism de Toni Dohotariu
s-a dat drept o femeie care nu se poate marita cu un congolez din cauza parintilor ei rasisti, doar ca sa filmeze cu camera ascunsa pe un preot respectabil din Iasi: acesta a consolat-o, i-a dat niste sfaturi etc., ce viitor i-a prezis ? I-a zis cand va fi data nuntii cu prietenul ei imaginar Ndugu si cati copii vor avea impreuna ?! Vai de voi oltenii si muntenii, vi se spune ca Luna este facuta din cascaval si voi chiar o credeti !

PS: Gandeste-te la asta, englezoaica mea draga, apoi fa-ne o favoare si pleaca in Londra si ramai acolo pentru totdeauna !

Dan Ciorchine spunea...

Maria, nu ii zi zuzei de ziaristi, pentru ca ii respecta enorm pe toti cei de la libertatea, click si can-can, cred ca cel mai probabil este si prietena cu ei. Se supara enorm pe tine !

Special Koko spunea...

"Stiu ca vine ca o surpriza" ... nu-mi dau seama daca ai incercat sa fii ironica :)) :D.

N-aveam nevoie de un studiu ca sa-mi dau seama ca romanii sunt analfabeti si prosti...o vad zilnic in jurul meu, din pacate..:(

Zuzele spunea...

@ Koko, ironica, desigur!:)) Pentru ca, vorba ta, nu avem nevoie de un studiu sa aflam cat de multi imbecili sunt in jurul nostru!

@ Dan Ciorchine, nu inteleg rostul comentariului tau, dar, in fine.. Da, sunt prietena cu ziaristi de la libertatea, cancan, click, adevarul, gandul... Dar asta nu inseamna ca nu ma enerveaza prostia, atunci cand o vad. Si nu m-am referit la ziaristi cand am vorbit de analfabeti, desi exista si in breasla asta suficienti idioti care habar nu au sa vorbeasca/scrie corect limba romana elemantara. Respect oamenii care muncesc, indiferent unde ar fi ei, iar daca asta inseamna Click, Cancan, Libertatea, atunci DA, respect ziaristii de tabloide! Happy?

@ Vlad, ai probleme serioase, baiete! Cat despre PS-ul tau, Doamne ajuta!

Florin spunea...

Serios ? Uite ca sunt de acord cu Vlad in cateva privinte: "150.000 de români nu ştiu deloc carte, iar România este ţara cu cei mai mulţi analfabeţi din Europa de Est", dar s-a gandit cineva ca tarisoara noastra draga are in prezent peste 500.000 de rromi, ei nu doar ca nu prea au posibilitatea de a invata, dar nici nu vor sa invete si nici sa munceasca ? Si 40% de analfabeti ? Unde s-a mai pomenit asa ceva ? Trebuie sa gandim si noi, lasati-i pe microfonistii de la ProTV sa tot incerce sa impresioneze pentru audienta !

Unknown spunea...

Eu nu sunt surprinsa, aud si vad in fiecare zi cel putin o greseala gramaticala si atunci rezultatul studiului mi se pare linistitor, adica NU SUNT EU ATAT DE INCULTA INCAT S-A NIMERIT SA FIU INCOJURATA DE ATAT DE MULTI INCULTI.

La modul serios, eu cred ca invatatorii nu se ocupa indeajuns de acest aspect. Imi vine sa ma inchin la astre cand vad atat de multi STUDENTI cu pretentii de doxati care HABAR NU AU sa scrie si sa vorbeasca corect.
Eu una recunosc, daca nu ar fi fost mama care sa puna accent pe gramatica, scoala nu ar fi avut grija de mine.

Nuschu spunea...

La modul serios, 40% inseamna jumatate minus 10%. Ma indoiesc serios ca rata ANALFABETISMULUI in Ro e atat de mare. Analfabet e unul care nu stie sa citeasca si sa scrie, nu unul care scrie cu un i in loc de doi, sau care pune cratimele alandala. Daca nu e sistematica, asta cu cratimele este de inteles, pe undeva. Daca ai ratat trenul in scoala generala, greu le mai deprinzi dupa. Asta nu inseamna ca respectivul e un analfabet (ar insemna ca jumatate din colegii mei ingineri sunt si, crede-ma, nu sunt chiar deloc!)
Apoi, faptul ca sunt nu stiu cati rromi in Ro nu inseamna ca sunt mai putini romani analfabeti, pentru ca si rromii tot romani sunt. Desi pentru unii e o surpriza :-).

Antonia spunea...

Mi-a placut postarea, e binevenita. Dar sa stii ca "sa fi" se scrie cu un singur i, nu cu doi. Este o regula a gramaticii romane pe care nu toata lumea o retine/stie/ia in seama
Poti sa verifici si sa rectifici ulterior in post, asa ar fi corect.
xoxo :)

Zuzele spunea...

Antonia, la care "sa fi" te referi?

Antonia spunea...

Aici: "trebuie sa fi tare", cred ca te-ai referit la greseala respectiva. Ai vrut probabil sa subliniezi ca este gresit scris 'sa fi' si ca trebuia cu 2'I'. Corect?

Zuzele spunea...

Da, Antonia! :) Am vrut sa subliniez greselile respective in cateva exemple. Multumesc mult, oricum, pentru atentionare! Te invit sa o faci de fiecare data cand vezi ceva scris incorect gramatical!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search