marți, 7 iunie 2011

Ochelarii de soare sunt o necesitate, nu o fitza

Expunerea pe termen lung la radiaţii ultraviolete (UV) provenite de la soare poate contribui la apariţia bolilor de ochi, în mod special la cataractă sau degenerare maculară legată de vârstă. Cel mai simplu mod de a vă proteja ochii de aceste probleme este purtarea ochelarilor de soare. În general vorbind, nu aveţi nevoie să îi purtaţi de fiecare dată când ieşiţi afară. Dar dacă petreceţi mult timp la soare, purtaţi ochelari care vă protejează de radiaţiile UV.
Alegeţi ochelari care oferă maximă protecţie şi la ultravioletele A (UVA) şi la ultravioletele B (UVB). Cu cât sunt mai mult blocate radiaţiile ultraviolete, cu atât riscul de leziune este mai redus. Pentru a mini­miza radiaţia UV care intră prin lateral, alegeţi ochelari de soare care se mulează pe faţă. Folosiţi ochelarii şi în zilele înnorate, cum îi folosiţi şi în cele senine, deoarece norii nu filtrează ultravioletele.
Corneea fiind cea mai expusa, este prima ce poate fi afectata de razele ultraviolete, afecţiunea se numeşte keratita si reprezintă o arsura provocata de expunerea îndelungata la soare. Necesita îngrijiri medicale de specialitate si se manifesta prin durere puternica, vedere incetosata, inrosirea ochilor, lacrimare, fotofobie.
Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme si expunerea îndelungata la soare, pinguecula si pterigionul sunt doua exemple de astfel de afecţiuni.

Cristalinul, lentila ochiului, este specific afectat de razele ultraviolete, se considera ca expunerea îndelungata, fara protecţie, contribuie la apariţia cataractei. Tarile cu mult soare sunt o dovada in acest sens.
Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave care pot duce in unele cazuri scaderea mare de vedere si sunt rezultatul expunerii fara protecţie la soare.

Pentru activităţi ce au loc pe apă sau zăpadă, ochela­rii cu pigment gri şi lentile polarizate pot reduce stră­lucirea. Ochelarii cu pigment gri sau verde oferă cea mai mică distorsiune a culorilor.
Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt protectia fata de razele ultraviolete, calitatea lentilei, adică sa ofere o imagine clara, nedistorsionata, rezistenta lentilelor si chiar a ramelor, in aşa fel incat in cazul unui accident sa nu rănească si, nu in ultimul rând, aspectul. Exista ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu si cu o structura speciala a ramei care oferă protecţie la şocuri.
Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate deosebita a imaginii, crescând contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează funcţie de intensitatea soarelui.
sursa: sfatul medicului.ro, amaoptimex.ro
sunshine spunea...

Ah...acum stiu de ce ieri ma tot intreba lumea de ce am plans.Aveam ochii rosii,lacrimam si nu stiam de ce.Acum stiu,pt ca nu am purtat ochelari de soare.Ai mei s-au rupt acum o saptamana si inca nu mi-am luat altii.
Mersi mult de tot:*

Zuzele spunea...

Sunshine, incearca si picaturile Visine pentru ochi obositi! Ajuta mult si daca stai la calculator cu orele, si daca mergi mult prin soare, si daca citesti... Sunt minunate!

Ciresica cu numele de MaMeMiMoMu spunea...

Ochelarii de soare sunt un necesar care pot face rau. Foarte multe probleme de vedere apar din cauza lor. Asta pentru ca nu sunt alesi corespunzator. Foarte multi "modifica realitatea". Trebuie sa fii foarte atent/a cand iti alegi ochelarii de soare. Daca apropie sau departeaza inseamna ca sunt buni si ca pot strica vederea.
Deeeciii!!! Mare grija la alegerea lor!

Zuzele spunea...

Da, Ciresica, total de acord! Din pacate, ca si in cazul cremelor de plaja, lumea se zgarceste la bani si in cazul ochelarilor de soare si prefera sa ia din piata cu 100 mii niste porcarii care strica vederea...

Ciresica cu numele de MaMeMiMoMu spunea...

Asta asa este. Doar ca putini stiu acest lucru. Oamenii nefiind informati (ma refer la ochelari)nu stiu ca in afare de marca mai exista si alte diferente.

sunshine spunea...

Multumesc,chiar maine imi iau:D
:*

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search