miercuri, 21 septembrie 2011

Cauzele psihologice ale obezitatii

Excesul de grasime imi indica, ca eu inconstient caut si vreau sa ma izolez in comunicarea mea cu exteriorul, ori ca exista o emotie sau un sentiment prizonier, izolat in interiorul meu, pe care nu vreau sa-l vad. Prin obezitatea mea caut o forma de protectie pe care o acumulez continuu prin gandurile mele cele mai profunde. As vrea sa ma apropii de oamenii pe care ii iubesc si in acelasi timp imi este frica. Imi camuflez frica mea de a fi expusa, vulnerabilitatea mea si in acelasi timp vreau sa evit sa fiu ranita prin remarci, critici si situatii inconfortabile, mai ales cele de natura sexuala. Daca am trait o situatie traumatizanta in legatura cu sexualitatea mea, femeile isi dezvolta foarte mult coapsele iar barbatii burta, in ideea de a-si proteja organele genitale. Obezitatea poate aparea si in situatii care nu sunt de natura sexuala dar care ma agreseaza foarte mult.


Obezitatea apare de asemenea la oamenii care vor sa posede cat mai mult, sau la cei care se cramponeaza de trecut. Obezitatea poate sa apara si atunci cand exista un dezechilibru, o revolta fata de anturajul meu sau fata de situatii de care nu mai doresc sa-mi aduc aminte. Mancarea pe care o mananc reprezinta de fapt si o hrana emotionala. Atunci cand mananc in exces, o fac pentru a umple un vid interior, singuratatea sau izolarea pe care o traiesc. Uneori, obezitatea apare atunci cand raman in mod inconstient intr-o stare de dependenta fata de ceilalti. Sau poate ca vreau sa scund agresivitatea pe care o traiesc in anumite situatii, prefer uneori sa dispar ca sa nu mai sufar. Detest “imponderabilitatile" care apar in viata mea si lucrurile care imi sunt impuse. Sau poate ca simt nevoia sa ma impun fie pentru a ma afirma sau pentru a-i face pe ceilalti sa le fie frica de mine.

Mai multe amanunte in continuare!




Obezitatea poate sa-mi arate ca traiesc o mare insecuritate atat la nivel emotional cat si la nivel material si in mod inconstient am nevoie sa înmagazinez pentru evita”penuriile” si lipsurile care pot sa apara. Vreau sa am totul in caz ca….Aceasta lipsa se poate sa o fi trait in copilarie, cel mai adesea in legatura cu mama si sa reprezinte legatura mea cu hrana si cu supravietuirea.


Obezitatea poate sa apara dupa un mare soc emotional sau dupa o pierdere importanta si vidul care apare este foarte dificil de suportat. Pot sa traiesc un mare sentiment de abandon, un vid interior. Ma simt adesea vinovat de plecarea sau pierderea cuiva drag. Acest abandon nu trebuie neaparat trait in legatura cu o persoana ci poate fi trait si in legatura cu alte aspecte: abandonarea serviciului, abandonarea unui proiect interesant, renuntarea la anumite proiecte – de ex renunt la ideea de a avea un copil si asta ma face sa ma simt laşa sau o perdanta. 
Pot de asemenea sa am impresia ca pierd controlul asupra unei situatii sau persoane. Sau ca nu mai sunt conectata cu material. Sau am impresia ca eu nu reprezint o greutate intr-o anumita situatie. Sau poate ca eu caut un scop in viata, ceva care sa ma faca sa ma simt bine. Sau poate ca traiesc o dificultate in a-mi gasi locul, cuvintele, gesturile. Sau poate ca ma devalorizez prea mult: poate ca nu am o greutate atat de mare dar in ochii mei capata niste proportii gigantice. Fiind foarte atenta cu aspectul meu fizic imi demonstrez ca sunt foarte dura cu mine insami si ca ma autodistrug prin gandurile mele negative.
A tine regim si face exercitii fizice nu este suficient pentru ca trebuie sa conştientizez ca de fapt traiesc din punct de vedere emotional o situatie de abandon. Indiferent ca sunt un copil sau un adult trebuie sa constientizez ca ma rejectez in permanenta.  
Obezitatea poate sa-mi demonstreze ca eu ma simt limitata in diferite aspecte din viata mea si atunci corpul meu corpul meu pentru a echilibra aceasta situatie se mareste. De asemenea daca sunt o persoana care acumuleaza ganduri, emotii sau obiecte, atunci si corpul meu acumuleaza. Ar trebui sa ma intreb care sunt beneficiile mele daca am un surplus d greutate? care sunt activitatile pe care le pot astfel evita pentru ca ele imi starnesc teama? care sunt persoanele de care eu ma pot astfel izola? un alt aspect important de luat in considerare este: care este pericolul pe care l-as putea trai daca as avea greutatea ideala?
De exemplu , pentru o femeie situatia de a avea o greutate ideala ar face-o sa apara foarte interesanta in ochii barbatilor si ar pune-o in situatia de a-i refuza foarte des; iar ea ar putea ca in aceste situatii sa simta ca isi pierde libertatea, spatiul sau personal sau poate ca ea ar dori sa se afirme si i-ar fi foarte greu in acest caz; totodata a fi frumoasa ar putea sa trezeasca urmatorul stereotip: frumoasa dar fara nimic in cap”. 

Uneori greutatea este legata de ideea de forta – o persoana cu u surplus de greutate este considerata o persoana puternica. Daca surplusul de greutate este determinat de un metabolism lent, atunci acest lucru imi demonstreaza ca insecuritatea mea ma împiedica sa trec la actiune cu usurinta.




CE TREBUIE SA GANDESC:
• Imi exprim emotiile
• Imi recunosc valoarea si toate posibilitatile
• Stiu ca tot vidul pe care il simt in viata mea poate fi umplut cu dragoste si sentimente pozitive fata de mine insami
• Prin acceptarea mea si a celor din jurul meu si prin dragostea pe care mi-o dau, ma eliberez de durere si de dorinta mea exagerata de protectie.
 


mariana spunea...

Obezitatea poate avea si cauze genetice si un factor foarte important este sedentarismul alaturi de alimentatia de tip Fast-food

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search