miercuri, 9 noiembrie 2011

Cuvinte simple. Cuvinte MINUNATE. By Terry

Am citit pe blogul lilik.ro un interviu foarte dragut cu Terry von Gunzburg (foto). Daca nu stiti cine este, poate ati auzit sau ati folosit produsele by Terry, divine de altfel. Daca nu cunoasteti nici produsele by Terry, nu-i nimic pentru ca nici nu conteaza foarte mult cine este aceasta doamna, ci ceea ce spune. Mie mi-a placut foarte mult ceea ce am citit si tocmai de aceea va invit si pe voi sa o faceti:

(scris de Liliana Ionescu, aparut in revista Tabu in 2009)

Cineva care nu se dă bătut. Aşa îi spun prietenii lui Terry von Gunzburg, creatoarea brandului de cosmetice by Terry. LA întâlnirea noastră, am ales să nu-i pun întrebări, ci am făcut o listă cu cuvintele care mi-au rămas în minte după ce m-am documentat, iar ea le-a dat definiţii. Mi-a povestit despre prima ei şedinţă foto, pentru ediţia haute-couture a revistei Vogue, despre artiştii pe care i-a cunoscut sau descoperit, despre Maestru, despre copii, flori, feţe de masă şi fericire. Şi despre toate acestea a vorbit natural, cu suflet şi pasiune.  
La plecare, ne-am îmbrăţişat şi m-a felicitat pentru interviu. Am simţit că toţi oamenii pe care i-a cunoscut
m-au felicitat la rândul lor. Yves Saint Laurent, Marie şi Rosy Carita, Helmut Newton, Paolo Roversi, Michael Thompson, Patrick Demarchelier, Serge Lutens, Alexander McQueen…

Lux


Reală inspiraţie, o întreagă filozofie bazată pe raritate, excelenţă şi integritate. Tot ce este creat cu inima şi cu sufletul, cum spun francezii, «  savoire-faire ». Luxul nu înseamnă mulţi bani sau etichetă, ci semnătura expertizei şi know-how-ului. Implicare de calitate impecabilă.


Medicină


Nu poţi să fi frumos şi radios, dacă nu te  preocupă starea de sănătate. Medicina a avut o mare influenţă asupra cercetărilor mele, m-a ajutat să înţeleg perfect cum funcţionează epiderma, să-i înţeleg procesele. Ştiu cum să interferez cu ştiinţa, pot să spun că am un creier ştiinţific.


Frumuseţe


Frumuseţea este o datorie faţă de propria persoană. Reflectă ceea ce eşti, dar şi temerile interioare, frumuseţea exterioară este ceea ce arăţi lumii, “gradina secretă”, sufletul tău, trebuie să rămână neatinsă.


Creativitate


Să vezi o floare şi să o transformi într-o cremă. Să porneşti de la textura unui material şi să creezi o pudră. Să ai capacitatea de a vedea dincolo de ceea ce vezi sau simţi şi să transformi. Este ceva ce ai în gene şi te face să vezi lucruri pe care alţii nu le văd. Creierul şi curiozitatea pe “on”, pasiune. Viaţa mea.


Touche Eclat


Pentru mine, Premiul Nobel. Nici nu mi-am imaginat în 1992, atunci când l-am creat, că va fi un succes atât de mare. De fapt, reprezintă combinaţia pe care o făceam pentru mine, ca make-up artist. O picătură de loţiune hidratantă şi fond de ten, amestecate şi aplicat cu pensula plată. Eu am inventat conceptul de “glow”, adică luminozitate, look sănătos.



Feţe de masă


Sunt obsedată de feţe de masă. Am creat o linie pentru casă, îmi place să transform lucruri sau ţesături vechi, este pasiunea mea. Îmi place să aranjez masa pentru familia mea. Când eram tânără şi nu aveam prea mulţi bani, fetele mele aveau întotdeauna masa aşezată perfect, chiar dacă în farfurie era doar mâncare congelată. Iar spre bucuria mea, ele îşi amintesc şi acum cu plăcere acele vremuri.


CuloarePasiune. 

Mi s-a spus că am “ochiul absolut”, adică, la fel ca şi un muzician care distinge toate notele, eu văd într-o culoare absolut toate diferenţele de ton. Am ştiinţa culorii şi pot să declin orice culoare. De aceea, presa m-a numit „Guru of colour”. Ador să amestec culori vibrante. Ochii mei văd culorile în 3 dimensiuni, am o lume nebună, dar îmi place.


Fructe roşii şi flori negre


Regimul meu personal de frumuseţe, dar şi cea mai bună sursă de antioxidanţi din ingredienţi activi. Soţul meu lucrează în domeniul cercetării cancerului şi au descoperit o moleculă fantastică extrasă din fructe şi flori roşii şi negre, ce ajută la protejarea celulelor de factori externi, dar previne şi melanomul. Reprezintă cel mai bun mod de a proteja vasele de sânge, iar by Terry a folosit pentru prima dată aceste extracte în produse de frumuseţe şi avem patent. Pentru mine, nu sunt doar fructe cu gust bun, ci primul pas în lumea frumuseţii. Când aveam 5 ani, striveam cireşele pe care mi le dădea mama, le întindeam pe faţă, puneam apoi petale de trandafir şi pretindeam că sunt fardată.


Haute Couleur


Haute-couture din modă. Laboratorul meu în care-mi imaginez lucruri nebuneşti pentru realizarea cărora nu contează banii, timpul sau culoarea. Expresie fără limită. La fiecare 8 săptămâni creez ceva nou, un ruj sau un fond de ten, care este limitat la 12 ediţii şi se vinde înainte de a fi lansat oficial.


Sur mesure


Primul pas al Haute Couleur. Vin femei din toate colţurile lumii pentru colecţia lor personală făcută de mână, inscripţionată cu numele lor. Este personalizată în urma unei analize a pielii şi bineînţeles ţinând cont de dorinţele clientei.  De exemplu, acum 10 ani, am creat pentru o persoană foarte importantă din California, o nuanţă de ruj pe care îl purta de 25 de ani. Rujul pe care îl folosea la momentul respectiv, era foarte vechi, avea un miros îngrozitor, dar nu putea să poarte decât acea nuanţă de roşu. Şi împreună cu furnizorii mei, am creat nişte pigmenţi care, combinaţi, au dus la culoarea pe care o dorea. Am lucrat 6 luni, am creat mii de mostre, bineînţeles a plătit acest efort. În acest moment, la Paris, am 5000 de culori diferite pe care le ţin sub cheie. Asta înseamnă Sur mesure, fantezie nebună.

Artă


La 20 de ani, imediat cum am început să câştig bani, mi-am cumpărat o jachetă YSL, mi-a luat 6 luni să o plătesc, e adevărat. Sunt ca o dependentă de jocuri de noroc. Arta pentru mine înseamnă alegerile extraordinare pe care le-am făcut, persoanele senzaţionale pe care le-am cunoscut, artiştii tineri pe care i-am susţinut, o sursă inepuizabilă de inspiraţie.


Vogue- prima sedinţă foto din viaţă


Aveam 19 ani, făcusem cursuri de machiaj pentru a-mi umple timpul în vacanţe, vroiam să fac ceva distractiv. Am fost trimisă la această şedinţă foto şi nu am avut ce să fac, a trebuit să duc totul la bun sfârşit. Nu a fost un act de curaj, ci de inconştienţă, dacă era să fiu conştientă, probabil că nu o făceam niciodată. Faptul că primul meu job ca make-up artist a fost Vogue mi-a impus nişte standarde foarte ridicate în profesie. Când începi aşa, nu îţi poţi îngădui să greşeşti.




Photoshop


Pe vremea mea, totul se făcea cu pensula şi nu îţi era permis să greşeşti. Tot machiajul trebuia să fie perfect. Nu aveai nicio şansă să lucrezi cu fotografi mari, cum este Bettina Rheims sau Helmut Newton, dacă dădeai greş. Acum, cu Photoshop-ul, make-up artiştii îşi permit să mai greşească, se corectează în calculator, nu mai sunt perfecţionişti aşa cum eram noi. Nu spun că nu este bine, Photoshop-ul îţi dă posibilitatea să creezi o mulţime de lucruri nebuneşti, dar este mult mai uşor.


Femeia


Mă inspiră, creez pentru ele, aş vrea să le ştiu libere, independente, dar să rămână femei, nu să se transforme în bărbaţi deghizati, să fie diferite de ei, pentru că, slavă domnului, suntem diferiţi. Nu vreau să-şi dorească egalitatea, pentru că barbaţii au o latură …prostuţă. Femeile au mai multe de exprimat şi asta se datorează faptului că noi trebuie să facem tot, dar să fim şi glamour, zâmbitoare şi dacă se poate sexy. Aş vrea ca fiecare femeie să aibă parte de 5 minute doar pentru ea, în fiecare dimineaţă, atunci când aplică Baume de rose by Terry şi să îl considere buchetul perfect de trandafiri pe care niciun bărbat pe lumea asta nu i l-ar dărui.


Fericire


Este în genele mele, este esenţială pentru mine. Cred că fericirea poate fi provocată, chiar dacă ai o viaţă grea. Înseamnă să vezi partea plină a paharului. Să fii optimist, aşa cum sunt şi eu.


Familia


Baza, echilibrul meu, nu pot trăi fără ea, nu pot să-mi imaginez viaţa fără ea. Puţin mai devreme vorbeam cu fiul meu la telefon, are 11 ani şi am repetat împreună un discurs de 10 minute, pe care trebuie să-l susţină la şcoală. Chiar dacă sunt plecată, vorbesc cu ei în fiecare zi, chiar de mai multe ori. Soţul meu este primul meu susţinător, am 4 copii, fata cea mare lucrează cu mine, sora mea a fost partenera mea şi am creat împreună brandul Nuxe. Părinţii mei, prietenii mei, aerul meu, dragostea mea.


Trandafirii


Sunt plini de viaţă, dacă ne uităm cu lupa la petalele de trandafiri observăm ramificaţii care seamănă cu vasele de sânge. Lucrez cu ei în fiecare zi. Culoarea din produsele mele vine din petale culese dimineaţa, proaspete şi intense. Sunt uscate şi pisate, după care sunt transformate în pigmenţi. Suntem singurii care am transformat cea mai romantică floare în cea mai patentată tehnologie.


Carita


Prima mea şansă. Surorile Carita erau nişte femei fantastice, ele au inventat uscătorul de păr, deşi nu ştie foarte multă lume. Au dat liberate părului. De la ele am învăţat cum să aplic produsele şi ce înseamnă luminozitatea. Am învăţat împreună cu ele cum să creez „glow”, strălucire, în loc să acopăr. Am aflat că sprâncenele au o arhitectură după ce au trimis-o pe Rachel Welsh înapoi în studioul meu pentru a corecta linia sprâncenelor. Mentorii mei.


Yves Saint Laurent


Maestrul meu în materie de culoare. De la el am învăţat ce înseamnă stil, sensul cuvântului chic, echilibrul perfect al culorilor. Nu pot să vorbesc despre el fără să-mi dea lacrimile, a fost ca şi familia mea, mi-a dat foarte mult. Sper ca i-am dat şi eu măcar puţin înapoi, ca persoană. A fost dragoste adevărată, de aceea nu am putut să lucrez cu Tom Ford, nu am putut să contrazic creaţia lui Yves Saint Laurent. Pur şi simplu nu am putut.


România


Descoperire. Trebuie să spun cu umilinţă că nu mă aşteptam la aşa o ţară plină de viaţă, energie, potenţial, de oameni curajoşi şi inteligenţi. Trebuie să fiţi foarte mândri de asta. Pentru mine, România este cea mai bună piaţă, femeile sunt stilate şi îmi place la ele combinaţia de trăsături latine şi nord-europene.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search