sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Nu mai suport sa mananc fum de tigara!

Inteleg ca omu' trebuie sa fumeze, asa cum omu' trebuie sa bea, sa se drogheze, sa asculte ce muzica vrea muschiu' lui, sa se aventureze in asternuturi cu cine vrea el si, in general sa faca tot ce-i trece lui prin cap. Asta inseamna libertate, democratie si dreptul de a hotari fiecare pentru trupul si mintea lui. Insa, aceasta teorie este valabila atat timp cat nu incalca libertatile si drepturile si placerile altora. Cel putin in teorie. Intr-o lume ideala, unde traiesc oameni cu bun simt. 
Unde vreau sa ajung...La fumatul in restaurante! Si chiar si baruri. De ce nu? Ca doar are si nefumatoru' dreptul sa bea o bere, o vodca, o cafea, o orice si are si dreptul sa respire si sa nu ajunga acasa mirosind a hoit.
Din cand in cand, mai mananc si eu pe la restaurant. Nu am abonament pe undeva, insa supa crema de ciuperci cu crutoane si mult parmezan deasupra ca la Trattoria Il Calcio de la Ateneu nu exista pe planeta. Nici salata italiana sau cheesecake sau pizza ca la Trattoria Roma din Drumul Tabarei. Nici pene siciliene al forno cu piept de pui ca la Trattoria Il Calcio din Amzei. Nici fajitas din piept de pui si vita ca la Don Taco. Si exemplele ar fi multe. Ideea este ca in toate aceste locuri SE FUMEAZA! Si, in timp ce te pregatesti sa infuleci bucata de pizza la care ai visat toata ziua inhalezi o maaaaare gura de fum, un fel de topping la topping.

De multe ori am schimbat locul, dar unde sa te mai muti cand toata lumea in jur face cerculete deasupra capului? Ah, si mai sunt unii cu trabuce. Atunci sa te tii. Fumul este atat de amar si miroase atat de urat, incat iti taie toata foamea si te ia o greata sora cu cea a gravidelor si atunci chiar n-ai ce face. Nasul te ustura, in gura ai gust amar, parul miroase ingrozitor si trebuie sa-l speli in cinci ape, pielea pute si ea, de haine nu mai zic. Nu o data mi-am pus hainele in punga legata la gura si abia apoi le-am aruncat in cosul cu rufe murdare. Atat de urat miroseau. 
Si ma simt murdara, si aplic o cantitate dubla de gel de dus si tripla de sampon. Doar sa iasa putoarea. Asta este unul dintre motivele pentru care am renuntat sa mai merg in cluburi. Lumea fumeaza ca la balamuc si tuseam toata saptamana dupa o noapte pe ritmuri digeistice. Am terminat cu perioada aia. Nu mai vreau sa fac compromisuri cand vine vorba de sanatatea mea. 
Si probabil ca pasul urmator ar fi renuntatul la mersul in restaurantele care nu-si respecta decat clientii fumatori. In tarile civilizate asa ceva nu se intampla. Nici macar in baruri nu se fumeaza. Spre exemplu Anglia. Oameni eleganti, la costum si tocuri, ies afara si fumeaza. Nu fac fitze. Nici gura mare, nici nu comenteaza cu superioritate. Fumeaza afara, fie vara, fie iarna. Dar funduletul de roman este mai sensibil, mai pretios si mai rasfatat. El trebuie sa stea tolanit pe scaun cu orele si sa sufle un rotocol negru in nasul aluia care soarbe o ciorba. Chit ca-i familie cu el. Nu se sinchiseste. 
Saptamana trecuta am trecut prin pasaj pe la Universitate si mi s-a facut pofta de prajitura cu ciocolata. Ce noroc pe mine, mi-am zis, cand am vazut ca fix acolo este o cofetarie. Fixam cu privirea amandinele din vitrina si papilele mele se pregateau de festin, insa de cum am deschis usa, m-a izbit un zid de fum de parca as fi intrat intr-o camera de gazare, numai ca era una de afumare. M-am uitat in jur si toata lumea avea tigara aprinsa si pufaia de zor. Am crezut ca pot suporta, insa mi-am bagat nasul in geaca, atat de greu respiram. 
Si nu sunt o sensibila pentru ca am multi fumatori in jur si am avut tot timpul fum de tigara in jur. Dar acolo era MOARTEA. Si unde mai pui ca m-am si intalnit cu cineva in camera groazei si-mi tot zicea ceva si nu se mai oprea si eu nu mai puteam sa respir si ma invita sa stau jos si am refuzat nepoliticos si chelnerita ma tot intreba si ea daca vreau sa-mi aduca ceva, numai ca in afara de o gura de oxigen nu-mi doream nimic. Mi-a trecut pofta de amandina si gratis sa fi fost. Am iesit in graba si abia asteptam sa ies din pasaj si sa iau o gura de aer. Imputit si el ca doar eram in buricul Bucurestiului, insa spre deosebire de cel din cofetarie, era parca din varful muntelui.
Fiecare sa traiasca sanatos cu viciile sale, dar sa nu afecteze si pe altii din jurul sau! Sa-si intoxice plamanii pana nu mai poate respira, din partea mea, dar sa nu ma oblige pe mine sa-i inhalez mizeriile. Sper din suflet ca va scoate cineva, candva, o lege care sa interzica fumatul in restaurante, macar! Sa ne civilizam si noi intr-un final. Dar, ca sa fiu totusi realista, slabe sanse!






MikuMyuuki spunea...

Fumatul e un fel de al doilea mod de a respira pentru romani. Si eu detest sa merg undeva si sa nu inhalez decat fum de tigara, unde mai pui ca fumatorii duhnesc de la o posta de fum, pentru ca ei nu simt si nu catadictsesc sa se spele.

`miku

Raluca spunea...

Nici eu nu sunt de acord cu fumatul in restaurante..etc
Ar trebui sa existe camere separate pt fumatori/nefumatori!
Eu am o mare problema cu fumul de tigara...imi vine rau daca stau intr-un loc inchis unde se fumeaza mult si daca nu am nimic in stamac...si logic ca atunci cand mergi la restaurant mergi nemancata ca de aceea mergi nu? Sa mananci acolo..ei bine eu cand merg in locuri unde stiu ca se fumeaza si se mananca ...gen restaurante, nunti etc...mananc ceva usor acasa pt ca daca merg nemancata mi se face rau! Si mai am si probleme respiratorii...

coshuletzul_colorath spunea...

din acelasi moriv am renuntat si eu sa mai merg prin cluburi...si la mine in familie se fumeaza uneori, dar atunci cand se fumeaza se stie ca trebuie sa iasa afara, pe balcon sau chiar afara si sa suporte...daca pt cineva fumatul e o placere atunci sa suporte si frigul si caldura si statul in picioare si ce-or mai dori ei, dar sa nu fumeze in nasul meu...

Zuzele spunea...

@ Coshulet- La mine in casa nu se fumeaza, iar atunci cand vine cineva care fumeaza in vizita, trebuie sa iasa pe hol sau pe balcon si tot se simte mirosul in casa cateva zile. Mi se pare normal sa sufere si fumatorul, nu numai lumea din jurul lui!:)

@ Raluca - si cateodata mergi cu o pofta si-o foame de ai manca si pietre, numai ca in timp ce astepti sa ti se aduca comanda - si cateodata poate trece si jum de ora- se intampla sa te afume cate unu de te mai iau si nervii aia mari si numai de ciorba nu mai ai pofta:p

Miuri spunea...

pfff... parca ai scris povestea mea! Te inteleg perfect!

Unknown spunea...

Cred ca nu o sa apucam noi sa vedem restaurante unde se respecta regula asta,fumatorii sa aiba loc separat.La cat de tarani sunt unii fumeaza si in locurile de nefumatori,eu una am ramas socata cand am vazut asta..si culmea,nimeni nu zicea nimic din cei care se ocupau de restaurant.Mi se pare o tampenie si o lipsa de bun simt sa fumezi unde e de nefumatori sau cand mergi la o nunta sa fumezi la masa cu persoane care mananca si care sunt si nefumatoare(da,am patit si asta,si am preferat sa nu mai mananc pt ca avea gust de fum toata mancarea).Cateodata stau si ma intreb cat de nesimtiti pot fii unii si cat de prost crescuti sunt...Se vede ca sunt f revoltata de chestia asta nu?:)))))))

juazzshop spunea...

Cata dreptate zace in articolul asta!

Zuzele spunea...

Miku- ooo daaaaaaaa!!! unii put rau de tot! Cum s-or putea suporta asa? Dar cred ca nici nu mai stiu cum e sa mirosi a curat

Zuzele spunea...

@ PreciousBoutique - si eu am patit-o de n ori..si la nunti..si la party..si la serviciu...si la restaurant... si de fiecare data mi-am facut un car de draci! Si eu mai sunt si d-aia care nu tace! Poate sa ma urasca cine vrea, putin ma intereseaza, dar nu pot sa tac cand un bou imi sufla fum in nas cand mananc si nu numai si care nici macar nu intreaba daca isi poate aprinde tigara! Am vazut si cretini cu bebelusi in brate care trageau din tigara cu o mana si cu alta tineau biberonul!

@ Juazz, Miuri - din nefericire sunt multi revoltati de treaba asta, insa si mai multi fumatori, iar patronii de restaurante nu-si permit sa-i piarda de clienti. Noi, fraierii care nu fumam, ne putem sacrifica sa mancam in fum, dar un fumator nu poate renunta la tigara vreme de o ora, doua, cat o zabovi la restaurant. Se merge pe principiul "lasa ca nu moare nimeni daca sta o ora in fum!" x(

juazzshop spunea...

Eu sunt momentan in Dublin (nu e prima data cand vin) si pur si simplu e o usurare sa intru intr-un club, restaurant, pub aici. Nicaieri nu se fumeaza in locuri publice. Vii acasa de la club cu parul si hainele mirosind frumos. Cine fumeaza iese afara, fara exceptie, fara suparare. La noi nu e asta nici macar proiect de lege...pana o sa ne intre in obicei asa ceva...poate copiii nostri o sa respire aer curat :)

Zuzele spunea...

Juazz, pai eu cand am fost la Londra anul trecut am intrat cu sau fara voie in mai toate pub-urile si barurile care ne ieseau in cale:)) Si prima data, din instinct, mi-am tinut respiratia cand am intrat intr-un pub foarte aglomerat cu lume care bea bere la greu. Am vazut eu ca erau afara niste unii care fumau, dar am crezut ca le este cald sau ceva si au iesit sa se racoreasca:) Ei bine, nici urma de fum in bar. Nimeni nu fuma inauntru. A fost o reala placere sa stau acolo la o bere.

Deiana Raici-Schwartz spunea...

Nu te supara pe mine ca iti zic asta... Sunt fumatoare, desi, uneori, in unele localuri, ma deranjeaza si pe mine fumul, fiind mult prea mult. Dar exista enshpe localuri de nefumatori. Restaurante, baruri, etc... Nu poti impune sa nu se fumeze intr'un anumit loc! Gandeste'te ca nu mi se pare normal ca eu, fumator, sa inghet afara la o tigara pentru ca tie, nefumator, ti'e aiurea sa mergi in alt local, unul special amenajat ptr nefumatori... Sunt oameni si oameni, si fiecare are de unde alege. Eu de exemplu gasesc cu greu o cofetarie unde sa se poate fuma, iar in mall, in niciun restaurant/cafenea nu se poate fuma...
Repet, sper sincer sa nu mi'o iei in nume de rau, dar mi se pare prea agresiv tonul postarii, mai ales intrucat eu nu pot bea o cafea in mall pentru ca nu am unde fuma o tigara. (Nu pot sa beau cafea fara sa fumez... Poate asta e un lucru bun totusi, poate o sa beau mai putina cafea.) La fel nu pot manca o prajitura, pentru ca dupa ce mananc ceva imi trebuie o tigara, si nu am unde sa o fumez.
Sunt avantaje si dezavantaje pentru fiecare, si de asta eu una nu imi permit sa judec prea mult.

Zuzele spunea...

Deia, nu ma supar! Si eu am multi fumatori in preajma si stiu cum este si pentru un fumator sa nu-si poata aprinde tigara oriunde. Dar, gandeste-te cum ar fi ca la mall, la McDonald's, tu sa fumezi si langa tine sa fie niste copii care sa-ti inhaleze fumul. Sunt cafenele in orice mall unde se poate fuma. Nu poti fuma in zona de fast-food, insa in cafenele este permis!
In restaurante insa poti sa tai fumul cu cutitul, desi sunt, chipurile, zone speciale pt fumatori, despartite doar de un paravan de cele pt nefumatatori.
Cat despre cofetarie, in nici o tara civilizata de pe planeta asta n-o sa vezi oameni fumand. Repet: cum ar fi ca tu sa pufai de zor si langa tine sa fie cativa copii adusi de parinti la o savarina?
Inteleg ca fiecare om are pasiunile/viciile sale, dar trebuie sa si le asume si sa nu faca rau altora. Cum ar fi daca eu ma asez langa tine cand mananci si ascult muzica la maximum? Sa zicem manele sau rock sau populara...atat de tare ca iti bubuie timpanele si iti piere pofta de mancare si te iau nervii cei mari si durerile de cap? Sau in timp de tu mananci eu vin si pufai o tona de parfum in jur? Pana te ustura nasul si gatul? Un parfum dulce de tot de la care te ia ameteala.. Ti s-ar parea corect?

Adelina Eneșca spunea...

sunt 100% de acord. chiar am fost de dimineata sa beau un ceai si am ieist din localul respectiv cu ochii injectati de atat fum si ma ustura si gatul. Nu mai suport atat fum!

Georgiana spunea...

Zici ca mi-ai citit gandurile!! :) Aseara am fost la karaoke si, desi am simtit de cum am intrat ca ma intoxic, am rezistat cu stoicism vreo 4-5 ore, ca eram intr-un grup mare si nu as fi putut sa ma trezesc eu "hai in alta parte, ca aici se fumeaza". Dupa maxim 2 ore, eram ragusita de la fum, miroseam ca o mortaciune si ma usturau ochii, gatul, nasul, tot!! Mi se parea absolut dezgustator si mi-a stricat tot cheful de distractie.
Abia asteptam sa ies afara si sa respir aer "curat" din mijlocul Bucurestiului. Zau ca mi se pare o pedeapsa, o crima, sa fim obligati sa suportam noi, nefumatorii, aceasta mare "nevoie" de a fuma oriunde si oricat a celor viciati. Nu vreau sa stiu cat fum am inhalat mergand in astfel de localuri, insa stiu ca cele unde nu se fumeaza sunt rare si, personal, n-am ajuns pe acolo.
Am ajuns acasa la 5 dimineata si mi-era sila sa-mi pun parul imputit pe perna, asa ca m-am spalat la ora aia si-am pus toate hainele la spalat (mi-as fi scos si plamanii sa-i spal). Asa ca postarea ta nu mi se pare deloc agresiva, cum spunea cineva mai sus (eu chiar as fi scris si mai revoltata si probabil as fi jignit). E dezgustator si nociv si trebuie sa se interzica asta in localuri, ca asa e civilizat!!

elena spunea...

Eu sunt fumatoare.ptr moment locuiesc in Italia unde nu se fumeaza in locuri publice.Imi place sa intru intr-un bar si sa simt aroma cafelei sau intr-o pizzerie in care de la intrare aromele iti gadila narile.Sincer nu m-ar deranja deloc daca si la noi s-ar interzice fumatul,as iesi cu placere sa fumez afara.Deja am facut o obisnuinta din asta si cand sunt acasa fumez doar la plecare si imi e bine asa.

Madys spunea...

Incredibil! Cineva mai sus zice ca nu ii convine ca nu sunt suficiente cofetarii si localuri unde poate fuma linistita, fara sa dea peste noi , astia cu figuri in cap , care vor domne sa respire aer, nu fum. Cat tupeu pe capul nostru !! Unde ne credem?? Intr-o tara civilizata, printre oameni civilizati , care ii respecta si pe cei care nu au acest viciu ??
Deci eu , cetatean care nu fumez, trebuie sa fac bine sa-mi tin gura si sa nu mai fac atatea mutre, sa-mi iau picioarele la spinare si sa bat bucurestiul in lung si-n lat pana gasesc un restaurant unde nu se fumeaza. Pai asa imi trebuie daca vreau sa mananc o ciorba fara sa-mi pun masca de gaze pe fata! Printesele si printisorii cu aere .. pardon , cu tigari, NU TREBUIE DERANJATI!! Pai ia imaginati-va o diva toata ferchezuita, tocuri, tzoale, machiaj, figuri... sa iasa ea pe piciorusele ei din local , in crivatzul de afara si sa fumeze 5 minute ! Sa-i tremure piftia prin fata restaurantului in timp ce trage cu graba din tigara...Pai nu s-a dus dracu' imaginea ei de diva ? Cand ar putea sa stea crac peste crac pe canapeaua din interior, la caldurica, rasucing inteligent din tigara si directionand fumul catre diversi nefericiti care au avut tupeul sa iasa din casa si nenorocul sa nimereasca pe-acolo.
Eu zic sa ne apucam toti de fumat si sa ne intoxicam unii pe altii. Cineva tot trebuie sa extermine poporul asta , mai bine ne-o facem cu mana noastra..

Zuzele spunea...

Madys, pai oricum fumam...pasiv :( Si din cate stiu eu este si mai periculos modul asta in care fumul ajunge si in plamanii nostri! Sa stii ca mi s-a spus si chestia asta: Cum?? tu nu fumezi??? ia apuca-te tu de fumat ca sa nu mai faci mutre ca esti prea sensibila! x(

cory nail art spunea...

Dute la NEFUMATORI!!Nu'i chiar asa de greu..

Zuzele spunea...

cory nail art, numai la NEFUMATORI merg, multumesc pentru sfat! Numai ca nu exista spatii delimitate clar pentru FUMATORI si NEFUMATORI, cel putin in trei sferturi dintre locatiile din Bucuresti in care am mers eu. Daca poti sa-mi sugerezi vreun restaurant in care poate manca decent un nefumator, te rog sa o faci! Merci

Anonim spunea...

fumez. fumez mult, dar DOAR in spatii deschise..vara la terasa, daca vreau sa intru undeva imi aprind o tigara si imi satisfac pofta de fum inainte de a intra, in casa nu fumez absolut deloc, iar in cafenele, ceainarii, restaurante nu se pune problema.. judecati-ma ca fumez, dar macar nu deranjez pe altii..

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search