marți, 10 ianuarie 2012

Ce nu stiai despre untul de arahide

Mie imi place la nebunie untul de arahide! Il mananc simplu, intins pe paine, sau cu dulceata deasupra, cea de gutui face combinatia perfecta, dupa gusturile mele. Pana acum, cel mai bun pe care l-am mancat este Maxim's, costa vreo 9 lei borcanul. As manca non-stop si numai gandul ca are mult prea multe grasimi imi mai tempereaza pofta. Insa, tocmai am aflat ca, de fapt, grasimile lui sunt unele bune care scad nivelul de "colesterol rau" si protejeaza inima!

sursa: Mediafax

Untul de arahide poate fi benefic în lupta împotriva maladiilor cardiace, deoarece este bogat în grăsimi polinesaturate, care reduc semnificativ concentraţia de "colesterol rău" din sânge, potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, informează dailymail.co.uk.
Untul de arahide, consumat de cel puţin cinci ori pe săptămână, reduce cu aproape 50% riscul de producere a infarctului, în opinia cercetătorilor americani.

O echipă de experţi de la Harvard Medical School din Boston a ajuns la această concluzie, după ce a studiat obiceiurile alimentare a mii de femei care sufereau de diabet de tipul II. Această maladie conduce la creşterea semnificativă a riscului de producere a infarctului şi a accidentelor cerebrale.
În Marea Britanie, dieta şi stilul de viaţă necorespunzătoare au condus la creşterea numărului de persoane afectate de diabet de tipul II, de la 1,5 milioane de bolnavi, în urmă cu cinci ani, la 2,25 de milioane de pacienţi în prezent.

"Arahidele au un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi unul ridicat de grăsimi monosaturate şi polinesaturate, despre care s-a dovedit că reduc concentraţia colesterolului rău (LDL)", au explicat cercetătorii americani.



Colesterolul LDL, cunoscut sub denumirea de "colesterol rău", reprezintă acel tip de grăsime din sânge care are efecte negative asupra inimii.

Oamenii de ştiinţă susţin că arahidele şi untul de arahide contribuie la reducerea inflamaţiilor din organism şi la însănătoşirea reţelei de vase de sânge din jurul inimii.

Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a peste 6.000 de femei care au participat la Nurses Health Study, un studiu pe termen lung prin care sunt analizate tendinţele înregistrate în starea de sănătate a reprezentantelor sexului frumos, care a debutat în 1976.

Femeile participante la acest studiu sufereau de diabet de tipul II, acea formă a bolii care apare de regulă la adulţi şi este asociat cu obezitatea şi cu sedentarismul.

Deşi cei mai mulţi dintre pacienţi îşi controlează boala prin modificarea dietei, această maladie creşte considerabil riscul de apariţie a altor maladii extrem de periculoase.

Între 1980 şi 2002, toţi voluntarii au completat chestionare ce conţineau întrebări despre obiceiurile lor alimentare, la fiecare doi sau patru ani.

Comparând rezultatele studiului cu datele referitoare la numărul persoanelor care au suferit un infarct şi/sau un accident cerebral, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau arahide cu regularitate au beneficiat de cea mai mare protecţie, iar riscul de apariţie a acestor maladii a fost redus cu până la 44%.
 
Anonim spunea...

Nu am mancat niciodata!
Ce v-a apucat pe amandoua,aici unt, dincolo budinca de ciocolata...
R.

Special Beauty spunea...

Nu am stiut ca este atat de benefic pentru sanatate, aveam tendinta sa ii observ doar continutul ridicat de grasimi:)) Bine de stiut;)

Anonim spunea...

eu inteleg din acest blog ca doar faceti reclama anumitor produse , ba cosmetice , ba dulciuri...cu asta va ocupati defapt??!!faceti reclama pt a primi produse???

Anonim spunea...

intradevar este f bun!il consum aproape zilnic dar nu stiam de beneficii

Zuzele spunea...

Anonim, se pare ca singurul neuron pe care il aveai a inghetat din cauza frigului! In cazul de fata nu e vorba despre nici o reclama, doar spuneam ce imi place mie sa mananc zilele astea si de ce este bun pentru sanatate. Dar n-ai cum sa intelegi treaba asta din moment ce in capul tau nu e creier nici cat o arahida!

Vasile spunea...

Am o obiectie majora:nu scrii unde se gaseste in Romania si cat costa.Eu merg des la Cora si Carrefour dar nu l-am observat.In schimb rontai la arahide,cele mai sanatoase fiind ,dupa mine,cele prajite in coaja.

Zuzele spunea...

Vasile, am scris la inceput ca un borcan costa in jur de 9 lei:) Se gaseste peste tot, prin toate marketurile si supermarketurile :) Cora si Carrefour sunt maaaari de tot, dar daca mergi la raftul care trebuie, sigur vei observa si untul de arahide:)

Roxy spunea...

In general tot ce intra in categoria "nuts" sunt sanatoase pt ca au un continut ridicat de Omega 3. Si untul de migdale e foarte bun, insa nu stiu daca se gaseste pe piata romaneasca.
La o singura chestiune trebuie sa fim atenti.

O sa pun aici ce scrie in engleza ca sa nu traduc aiurea: "Some brands of peanut butter may contain a small amount of added partially hydrogenated vegetable oils, which are high in trans fatty acids, thought to be a cause of atherosclerosis, coronary heart disease, and stroke; these oils are added to prevent the peanut oil from separating."

Am gasit si un link in romana cu mai multe informatii:
http://www.coolinaria.ro/a/1184/Grasimile-hidrogenate-pot-fi-depistate-pe-eticheta-produsului.html

Sunt convinsa ca deja sunt pe piata si unturi de arahide fara aceste grasimi hidrogenate, deci e bine :)

Vasile spunea...

anul trecut ,intr-o zi ma gandeam la unt de arahide ca se poate unge pe paine.Ghici ce am facut?am bagat niste alune prajite in coaja si decojite(precizez asta pt ca cele prajite in ulei sunt cam gretoase)in aparatul de macinat cafea.A iesit o pasta groasa pe care am mancat-o cu paine.

Mihaela spunea...

Am incercat mai multe, dar acesta mi se pare f bun, calitate pret. Prefer marcile straine cand e vb de produse de acest gen: http://www.myproteins.ro/alimente-mp-max/peanut-butter

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search