Nu-mi amintesc sa fi aruncat vreodata o sticla de plastic (PET) altundeva decat in cosul de gunoi! Am vazut, in schimb, imbecili care le lasau pe plaja, in poienita unde fripsesera toata ziua ceafa de porc sau in raul in care doi metri mai incolo aveau unditele intinse.
Nu de putine ori am si atras atentia unuia si altuia pentru ca mi se cam urca sangele la cap in astfel de situatii! Cred ca odata o s-o patesc din cauza simtului justitiar care, pur si simplu, nu ma lasa sa tac atunci cand vad burtosul ca, dupa ce a galgait si ultima gura de cola, arunca satisfacut sticla la 1 m de cosul de gunoi sau, si mai rau, direct din masina, pe camp!
PET-urile se pot recicla, insa pentru asta trebuie lasate in cosul de gunoi sau, daca nesimtirea este atat de mare incat poate impiedica un astfel de gest, considerat chiar jignitor de catre unii cu lanturi groase la gat, ar fi bine sa fie lasate macar in apropierea unei ghene. Si nu in padure, nu pe camp si nici pe plaja!
Unii mai apeleaza la varianta aruncatului de pe geamul masinii sau chiar de la balcon pentru ca un PET li se pare ca ocupa mult prea mult spatiu in cosul de gunoi sau in masina, insa Dorna s-a gandit la treaba asta si a micsorat cu 25% cantitatea de plastic folosita la sticlele de apa, asa incat ambalajele consumate pot fi si mai usor de reciclat, deoarece se pot rasuci, ocupand, astfel, mult mai putin spatiu.
Am fost instiintata de acest proiect pentru care felicit, sincer, compania Coca-Cola Romania, producatorul Dorna si Dorna Izvorul Alb, intr-un mod foarte frumos: am primit la redactie un aranjament floral superb compus si dintr-un PET de 0.5 l rasucit si transformat intr-un suport pentru flori:)
“Noua sticla este mai usoara, contine cu pana la 25% mai putin plastic si se poate rasuci mult mai simplu. Ocupa astfel mai putin loc si, in consecinta, devine mai usor de depozitat in vederea reciclarii. In acest fel, Dorna continua sa acorde atentie protejarii naturii si sa raspunda dorintelor consumatorilor nostri de a fi implicati in acest proces”, a declarat Dana Ichim, Group Brand Manager Waters (Romania, Bulgaria, Moldova & Malta).
Mi-ar placea sa stiu ce alte intrebuintari ati gasit si voi (daca ati gasit) PET-urilor si, nu uitati: daca chiar nu avem ce face cu ele, le rasucim si le aruncam la cosul de gunoi, da? :-)
Frumoasa idee, ar fi bine daca s-ar destepta toata lumea si nu ar arunca Pet-urile asa aiurea. eu nu le-am intrebuintat la nimic, dar am grija sa le arunc intotdeauna in cos, nu suport sa le vad pe strazi, plaje, campuri, paduri etc. In Danemarca au facut o chestie misto, sticlele din plastic si dozele de suc sau bere se duc la orice magazin Netto (cum ar fi la noi Penny) si se pun intr-un aparat care le scaneaza un cod inscriptionat pe ele. fiecare sticla are o anumita valoare, cea de 2L ar valora cam 2 lei in banii nostri. ideea e ca, nimeni nu le arunca, cu cat ai mai multe, le duci la magazin si ti se dau banii pe ele sau poti cumpara produse de acea valoare. Oricum, danezii is civilizati de felul lor, dar daca la noi s-ar implementa asa ceva n-ai mai vedea vreun pet pe strada, mai mult ca sigur! :)
@ Liza, am impresia ca si la noi se dau bani pentru pet-uri pentru ca am vazut de multe ori oameni cu saci imensi plini cu sticle din plastic. Presupun ca nu le strangeau si carau de colo colo pe gratis:)
Dar, ar fi si mai civilizat sa se intample cum spui tu ca este in Danemarca! Chiar si mai putin de-ar primi oamenii pe o sticla si tot sunt sigura ca nu le-ar mai arunca aiurea!
Imi place initiativa!
Mult respect pentru initiativa!!!
Trimiteți un comentariu