sâmbătă, 6 aprilie 2013

Despre otravurile din cosmeticele de proasta calitate


Pentru ca este mai usor sa arunci cu piatra sau, cu vorbele, avand in vedere spatiul in care are loc neintelegerea, decat sa te informezi, am facut eu lucrul acesta in locul celor care poate nu au timp sau dispozitia necesara sa dea un simplu search pe Google. 
Nici macar nu-mi voi mai expune vreo parere personala, ci voi lasa specialistii sa va convinga de pericolul la care va expuneti cumparand cosmetice de pe taraba si cand spun taraba ma refer la sensul propriu al acestui cuvant pentru ca da, exista persoane care cumpara, efectiv, oje, farduri, rujuri de pe tarabele din piata - mergeti de vedeti cu ochii vostri ca exista oferte si exista si cerere! "Taraba" mai descrie si acele magazinase aflate prin diverse centre comerciale si nu ma refer aici la mall-uri, care vand sumedenie de no-name-uri cu preturi care justifica, de altfel, si calitatea acelor cosmetice!
Unele dintre voi nu ati inteles ca atunci candam intrebat "putin si de calitate sau mult si prost" nu am promovat ideea de a investi milioane in cosmetice "de firma", ci de a investi aceeasi suma pe care ati plati-o pentru o PUNGA de rujuri, oje si farduri din piata intr-un SINGUR ruj, fard, oja apartinand unui brand respectabil care va ofera calitate si siguranta!
Astfel, banii pe care i-ati da pe 5 oje proaste si foarte proaste, no-name-uri fabricate in debaraua unui chinez, sa-i dati, in schimb, pe un lac de unghii fara "n" substante toxice in compozitie! 



Paranteza: inainte sa mai ridicati in slavi, prin comparatie, o oja de 2 lei inaintea uneia OPI, spre exemplu, aflati ca in oja voastra de 2 lei, la propriu si la figurat, se afla substante toxice si foarte toxice, chimicale si otravuri care prelungesc viata acelui lac, pe acelasi sistem pe care functioneaza si E-urile toxice care permit unei conserve sa fie valabila trei, patru ani de la data fabricatiei. Ojele OPI, in schimb, nu contin DBT, Toluen sau Formaldehida. 
Prin urmare, inainte sa va plangeti ca vi se exfoliaza unghiile, ca se rup, ca se ingalbenesc sau ca, pur si simplu, arata nesanatos, aruncati o privire in cutia cu oje si veti intelege de unde se trag problemele voastre! Asta daca va pasa suficient de mult si de acest aspect, daca vreti doar unghii colorate si atat si probleme ale acestora pe care sa le ascundeti sub rosu, albastru sau mov, sunteti indreptatite sa faceti tot ceea ce doriti voi! Sanatatea voastra, problemele voastre, banii vostri!



Asadar:


  • "Substantele din cosmeticele pe care le folosim sunt absorbite prin piele, de unde ajung direct în sange. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor si ale produselor de ingrijire corporala sunt toxice si au efecte dezastruoase asupra sanatatii. Astfel, e important sa fim atenti la ce cumparam. Intr-o prima etapa, spun inspectorii de la Protectia Consumatorilor, este suficient sa citim eticheta, sa cumparam produse numai din magazine care elibereaza bon de casa, sa verificam termenul de valabilitate si sa examinam ambalajul daca suspectam ca produsul este contrafacut. (...) Spre exemplu, în cursul celor trei controale tematice pe care le-a făcut ANPC anul trecut, s-au descoperit cosmetice ce conţin metale grele interzise, cum ar fi plumbul, arseniul şi cromul"- ziarul Ring
  • Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) avertizeaza asupra pericolului la care se expun cumparatorii care, din lipsa de informatie, achizitioneaza un parfum sau un produs cosmetic contrafacut.
    Produsele cosmetice se adreseaza tuturor categoriilor de consumatori, de la prunci de cateva saptamani pana la persoane de varsta a treia.
    Produsele cosmetice si de parfumerie contrafacute pot avea efecte nocive asupra consumatorilor. Ele se fac vinovate de uscarea excesiva a pielii, exfolierea si ofilirea pielii, inrosirea pielii, favorizarea aparitiei unor eczeme etc.
    Daca un parfum pateaza hartia speciala de testare, cauza este prezenta componentelor sintetice in produs.
    “Conform Legii 178/2000 privind produsele cosmetice, acestea nu trebuie sa pericliteze sanatatea umana atunci cand sunt folosite in conditii normale. In plus, producatorul, distribuitorul sau persoana responsabila pentru vanzarea lor trebuie sa obtina un aviz din partea Ministerului Sanatatii.
    Din pacate, cu toate ca exista cadrul legislativ necesar comercializarii in conditii de siguranta si sanatate pentru consumatori, pe piata romaneasca, 50-60% din produsele cosmetice comercializate sunt falsificate, conform datelor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - sursa 

  • Medicul dermatolog Viviana Iordache spune pentru Perfecte.ro ca "produsele foarte ieftine - cativa lei - sunt in mod real necontrolate, se obtin din substante ieftine, industriale (vaselina, detergenti, apa de retea). "Cat de periculoase sunt cosmeticele din piata, de la tarabe? --Produsele de pe tarabe sunt greu de controlat ca provenienta (mai pot sa fie si falsuri). In plus, sunt tinute in conditii precare - soare si temperaturi extreme - ceea ce le poate altera".

  • Dacă foloseşti ojă de proastă calitate, unghiile tale se îngălbenesc, devin mai fragile, se exfoliază şi se rup uşor. Alege întotdeauna lac de unghii de cea mai bună calitate, care să nu prezinte un adevărat pericol pentru sănătatea unghiilor tale. - sursa

  • Piața ploiesteana este invadata de produse cosmetice de proasta calitate! Aceasta este concluzia trasa de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Prahova, care au efectuat un control pe aceasta tema si au constatat ca unele dintre parfumuri, deodorante, oje sau farduri pun in pericol sanatatea celor care le folosesc. Printre neregulile constatate se numara acoperirea cu o eticheta a zonei in care este trecuta compozitia produsului cosmetic. Unele articole erau de fabricatie indiana, dar prin traducerea aplicata pe ambalaj se specifica provenienta… franceza. - sursa
  • "Vreau sa mentionez ca, in tara noastra, in ultimii doi ani, numarul de boli alergice a crescut cu peste 40 la suta. Acest lucru se intampla, inclusiv, din cauza utilizarii de catre consumatori a produselor cosmetice expirate, contrafacute si de proasta calitate, ce contin un numar mare de conservanti si alergeni. Dacă vorbim despre armonizarea legislației noastre cu cea europeană, apoi acolo, problema privind calitatea produselor cosmetice este abordata foarte serios: exista o supraveghere fie inainte de introducerea produselor cosmetice pe piata, din partea autoritatilor vamale de import, fie dupa ce au fost introduse pe piata. Noi nu avem nici una, nici alta. Dar, daca produsele au nimerit deja pe piata, a controla in ce forma au fost depozitate, in ce conditii, care este termenul de valabilitate, ce componente au fost utilizate la fabricarea lor este aproape imposibil"- sursa

  •  "Folosirea cosmeticelor de proasta calitate, este o cauza foarte intalnita mai ales in randul fetelor tinere, iar acneea produsa de acestea a fost denumita acnee cosmetica. Acordati atentie produselor cosmetice care le folositi si incercati sa folositi doar produse de calitate. Mai bine dati banii pe cosmetice de firma decat pe medicamente pentru acnee :)" - sursa

  • "Alege produse de calitate! Faci des iritatii, conjunctivite si alte boli ale ochilor? S-ar putea sa fie din cauza produselor cosmetice pe care le folosesti. Daca acestea sunt de proasta calitate, vechi sau folosite de alta persoana pot irita si imbolnavi ochii" - sursa 

  • „Problemele cu unghiile incep in momentul in care exista o lipsa de calciu, siliciu si fier in organism, iar acest lucru e cauzat de deshidratare, alimentatie deficitara sau de utilizarea unor produse cosmetice de proasta calitate. Mai mult, rosul unghiilor si fortarea lor prin deschiderea unor cutii, de exemplu, provoaca de asemenea exfolierea si ruperea lor." - sursa
  •  Folosind patru conturi de eBay, o tanara din Anglia a vandut produse chinezesti in valoare de 30.000 de euro, care imitau la perfectie produsele unora dintre cele mai scumpe firme de cosmetice precum Lancome, MAC, Bobbi Brown, bareMinerals si Benefit.  Nu numai ca fardurile erau de foarte proasta calitate, dar erau extrem de toxice, avand de trei ori mai mult plumb decat cantitatea legala. Printre efectele intoxicarii cu plumb se numara afectiuni la nivelul creierului, precum si scaderea IQ-ului fetusilor, in cazul femeilor insarcinate. - sursa
  •  The cheaper imitations that are flooding the market may look legitimate — as well as please the purse — but they have been found to contain ingredients that at best irritate the skin and which could, in the worst cases, cause permanent damage to both the body and the brain.
    When we asked Staffordshire Scientific Services to test the products using the same methods trading standards officers employ, all the fakes were found to contain a cocktail of potentially harmful ingredients ranging from lead, copper and mercury to arsenic and cadmium, a metal which is highly dangerous.
    A counterfeit MAC eyeliner sold on Amazon at £3.50 (it normally sells at £14) contained 46 times the permitted level of copper, making it unfit for use on eyes.
    Worryingly, dermatologists are now reporting a rise in the number of women with skin conditions triggered by the use of counterfeit make-up. These can range from acne and swelling to more serious skin conditions, such as psoriasis.
    ‘It’s only a matter of time before someone gets seriously hurt,’ says Christine Heemskerk, of the Trading Standards Institute.
    She warns: ‘These counterfeit cosmetic products may not have been made in a sterile environment. They may contain carcinogenic ingredients that are banned from use in cosmetics and could cause long-term harm.
    ‘They may trigger rashes and eye infections as well as more serious conditions such as lead poisoning, which can affect major organs, causing problems for the heart, kidneys and nervous system.’
    As she points out, the manufacture of genuine cosmetics is strictly controlled and products are rigorously tested before they go on sale. But the counterfeiters churning out the cheap versions do not abide by any of these rules, so along with potentially harmful metals, other banned substances may be used.
    Internet forums are alive with tales of women who have been stung by cheap rip-off make-up. In one YouTube video posted online this summer, an attractive psychology graduate living in Oxford gives a salutary warning about the dangers of buying cheap counterfeits. After applying a fake blusher, she says, ‘My face was swollen, my eyelids were swollen and my face was really itchy.’ - sursa


    Topul celor mai toxice produse, realizat de organizaţia non-profit Environmental Working Group - citat AICI
  1. Crema colorată Aveeno Active Naturals Positively Radiant Tinted Moisturizer
  2. Fondul de ten NARS Firming Foundation Liquid
  3. Pudra Milani Mosaic Powder
  4. Fardul de obraz Revlon ColorStay Cheek Color Mineral
  5. Lacul de unghii Orly Nail Laquer
  6. Batonul corector Almay Line Smoothing Concealer for the Face
  7. Mascara Neutrogena Weightless Volume Wax Free
  8. Creionul de ochi Tropez Smoky Eyes
  9. Fardul de obraz Avon Beyond Color Radiant Lifting
  10. Produsul pentru îngrijirea buzelor Smashbox Lips Treatment SPF 15
Anonim spunea...

Interesant si util articolul si sunt de acord cu cele scrise doar ca uneori oricat ne-am dori sa avem produse mai sanatoase nu ne permitem intotdeauna...si eu sunt de acord cu enuntul "mai bine mai putin si bun decat mult si prost" dar nu putem fiecare si atunci ne multumim si cu mai prost ca sa ne infrumusetam. Cateodata chiar nu putem sta cu o fata cu pete saau cu acnee, eu as innebuni daca ar trebui sa rezist asa. Iar produsele de la Paula Choice, Mario Badescu sunt prea scumpe si sa-mi permit unul momentan cand sunt doar studenta:(

Camelia Andrasescu spunea...

Eu una iti multumesc pentru efortul de a cauta asemenea articole. Sunt perfect de acord cu tine, am inceput de ceva vreme sa nu mai cumpar decat produsele pe care mi le doresc si consider ca sunt bune pentru mine. Este adevarat ca am si o varsta(36 ani)si o mai mare putere de cumparare decat atnci cand eram studenta, dar nici atunci nu cumparam din piata, cred ca este vorba si de o cultura la mijloc. Tin minte ca dadeam jumatate din bursa pe o crema de fata si cealalta pe tonic si demachiant.Aveam doar un ruj, vreo doua oje si farduri deloc...Nu mai vorbesc de fonduri de ten si alte cele, lipseau cu desavarsire, dar nu le simteam lipsa.Acum toata lumea isi doreste sa aiba totul peste noapte, iar fetele de liceu arata ca o doamna de 40 de ani. Este foarte trist...

fashion doctor spunea...

omg , si branduri de renume. mersi,draga mea. pupp

Vaga Claudia spunea...

Foarte util si de folos articolul,mersi!:)

coco spunea...

ne sperii :), sa fim selective deci !

Unknown spunea...

Eu nu îmi cumpăr produse din piețe, magazine chinezești, însă am și produse cumpărate la prețuri mici. De exemplu, am din dm produse, câteva (maxim 5-cred-) Avon, câteva de la Oriflame. Oricum, majoritatea produselor pe care le am sunt de la Yves Rocher și acum încerc să le înlocuiesc pe restul din baia mea cu cât mai multe bio și fardurile pe care o să le cumpăr să fie de la firmele mari, adevărate.

Monique spunea...

Ai zis la inceputul articolului ca nu ar trebui sa cheltuim banii pe produse ieftine ci sa strangem banii pentru ceva mai scump, dar de calitate.
Si la finalul articolului apar niste produse foarte scumpe cu ingrediente toxice. Apropo si L'oreal a avut parte de un scandal de genul acesta,cu produse toxice, poate te-ar interesa.
Nu ar fi totusi mai bine sa te uiti inainte de o mie de ori ce contine un produs (lista de ingrediente si provenianta lor) in loc sa militezi ca automat tot ce e ieftin e si prost? Sunt produse bune si ieftine care sunt formultae OK, si prin marile Malluri chiar circulau la un moment dat fake-uri de parfumuri.

Anonim spunea...

Din pacate educatia pentru sanatate nu este facuta in scoli, sau nu este facuta eficient. Nu se acorda suficienta atentie nici alimentatiei si nici ingrijirii organismului din exterior. Multa lume nu intelege ca nu face economie cumparand un produs mai ieftin, ci defapt va scoate chiar mai multi bani din buzunar: cumperi un fond de ten ieftin, dupa care vei da o gramada de bani sa iti repari tenul, cumperi o oja ieftina, dupa care cheltui bani multi sa iti aduci unghiile pe linia de plutire.

Alexandra Florentina spunea...

Si eu gandesc ca e la fel de important sa citesti eticheta cosmeticelor la fel cum faci si cu eticheta produselor alimentare, doar ca e o mica problema: e foarte posibil sa nu intelegi nimic. Sunt facute din niste substante pe care deabia poti sa le citesti, dar sa le mai si intelegi si sa stii despre fiecare in parte ce efecte are si in ce cantitati ar trebui sa fie. Eu, de exemplu, cand ma uit pe eticheta cosmeticelor, sunt atenta sa vad daca exista vreun ingredient cunoscut despre care stiu clar ca este toxic sau despre care s-a facut valva pe internet si la televizor ca ar fi daunator. Mai am si noroc cu mama prietenului, care e inginer chimist.

Kris spunea...

Dragelor un articol foarte interesant găsiţi şi aici. Pe mine m-a şocat şi m-a întristat să aflu cum sînt folosite animalele în cossmetică.
http://sideris.ro/blog/frumusete-bio-organica/ingredientele-cosmetice-sub-lupa/utilizarea-ingredientelor-de-origine-animala-in-cosmetice/

Anonim spunea...

In sfarsit ti-ai dat si tu seama cam cum sta problema./Industria de cosmetice este o INDUSTRIE!O AFACERE care aduce multi bani ,miliarde!!!!Cei care conduc aceasta industrie pun pe prim plan NU sanatatea femeii ci Banii.

Andra spunea...

Pai topul de la final contrazice toata ideea articolului, deci pana la urma cum e?

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search