miercuri, 21 august 2013

Pleats Please by Issey Miyake. Dimineata perfecta de vara miroase a violete si-a vanilie

Nu credeam vreodata ca pot alege un alt parfum inaintea lui Shalimar Parfum Initial de la Guerlain, dragostea mea suprema in materie de miresme la sticluta, insa iata ca s-a intamplat sa descopar parfumul Pleats Please by Issey Miyake si nu l-am mai putut lasa deoparte. De fapt, il port in geanta inca de saptamana trecuta si il ador in fiecare secunda pe care o petrecem impreuna!
Este un parfum puternic, dulceag, vanilinat, nu intamplator lansat spre sfarsitul verii pentru ca unele persoane il pot simti nepotrivit pentru canicula, insa pentru mine, aromele lui reprezinta fix mirosul unei dimineti de vara, iar senzatia pe care o simt atunci cand ies din casa dimineata devreme si simt adierile usor amarui, usor dulci, usor fructate, in proportii perfecte, de violete, bujor si vanilie. Ar mai fi, printre notele secundare, patchouli, sweet pea si macarons. Da, pielea mea chiar miroase, in unele momente, a celebrele delicatese frantuzesti, insa predominant este parfumul violetelor. Sau, cel putin, eu asa simt parfumul Pleats Please, primul Issey Miyake din cariera mea de adoratoare de parfumuri :)


Atentie! parfumul Pleats Please despre care spun ca sunt indragostita pana peste urechi este nou-nout, prezent in parfumerii din septembrie 2013 si aflat momentan, in exclusivitate, in Marionnaud. Va spun acest lucru pentru ca mai exista o varianta Pleats Please, aparuta in 2012, parfum printre notele caruia regasim para, bujorul, cedru, patchouli, dar si vanilie si mosc. Nu l-am mirosit pana acum, asa ca nu pot face o comparatie intre aceste doua miresmne nascute la un an distanta, ambele sub semnatura lui Aurelien Guichard (Givaudan). Pe langa aceste doua parfumuri Pleats Please, unul roz (2012) si unul mov (2013), ca si violetele pe care le raspandeste in jur, parfumierul mai sus amintit a creat si Pleats Please L'Elixir, lansat in iarna 2012, in editie limitata, cu note de gardenie, bujor, heliotrop, vanilie, cedru si patchouli. Tare mi-ar fi placut sa-l miros pentru ca ador gardenia!

Va invit sa aveti putina rabdare si sa cititi, in continuare, istorioara parfumurilor Pleats Please, conceptul Issey Miyake si povestea celebrelor sale pliuri!

-->
Designerul Issey Miyake este cunoscut pentru puritatea sa conceptuala si simplitatea sa eleganta. Munca sa emana exuberanta, dinamism, miscare si culoare; este contemporan totusi atemporal. Issey Miyake este cunoscut la nivel mondial pentru semnatura sa – pliurile – care au facut inconjurul lumii in mai mult de 80 de culori.
Astazi, linia iconica Pleats Please Issey Miyake are propia sa aroma. Este un miros care aduce tribut unei creatii de moda seminale: o infuzie de emotii si ode olfactive aduse bucuriei.

L’Eau d’Issey si L’Eau d’Issey Pour Homme izbucnesc de la fantana aromelor Issey Miyake; clare si stralucitoare, L’eau-urile vestesc prima incursiune a lui Issey Miyake in lumea parfumeriei. 

Aroma Pleats Please Issey Miyake are propia sa stralucire deosebita, cea mai recenta si luminoasa fateta creata de designer.

Fiecare pliu la locul sau: pliurile, de-a lungul istoriei

Conceptul de pliu dateaza inca de la inceputurile civilizatiei. Femeile din Egiptul antic purtau kalasiris, frumoasa statuie a Karomama-ei de la Luvru o descrie pe “divina adoratrice” intr-o rochie cu pliuri.

Multi ani mai tarziu…

La inceputul secolului 20, casa Fortuny, renumita pentru matasurile sale si pentru rochia sa Delphos a adus pliurile in centru atentiei din nou, inspirate de “Charioteer of Delphi”.

La sfarsitul anilor 1980, Issey Miyake a ridicat pliurile la un alt nivel, obtinand combinatii paradoxale de …  Creativitate si utilitate. Moda” si viata de zi cu zi. Atemporalitate si de moment. Clasicitate si tehnologie.

Cu Pleats Please, Miyake a construit un pod trans-cultural intre Est si Vest, o legatura intre lumile care pareau cu totul incomparabile.

Pleats Please: o eticheta unica, o poveste distinctiva, un concept de moda universal.

  • Povestea a fost lansata in1993 ca urmare a unei colaborari intamplatoare cu William Forsythe si Baletul din Frankfurt. Forsythe a invitat designerul sa creeze costume pentru “The Loss of Small Detail.”  O colectie a rasarit din dorinta de a le oferi dansatorilor, costume care sa le perimta acestora sa se miste cat mai natural. Pleats Please a luat nastere ca urmare a experimentarilor, devenind in cele din urma o imbracaminte de baza, atemporala insa creativa si originala.
Atemporalitatea! In mainile lui Issey Miyake, pliul a evoluat rapid, devenind din ce in ce mai practic— lejer, usor de purtat si usor de intretinut: o linie compusa din piese de baza plus articole de sezon. Ingeniosul proces de plisare inovator din punct de vedere tehnic al marcii a fost primul de genul sau in materie de articole vestimentare plisate. Materialul este mai intai taiat si cusut la un loc, la de doua ori si jumatate pana la trei ori varianta sa finala, prins intre doua bucati de hartie apoi trecut printr-o masina de plisare pentru a fixa pliurile in memoria materialului si pentru a crea articole de imbracaminte in proportiile corecte.
Designerul asemuieste articolele de imbracaminte, care parca tasnesc din masina de plisare cu ‘’painea prajita care sare din prajitorul de paine ‘’. Aceasta tehnologie sofisticata de plisare ofera articolelor vestimentare o forma permanenta. Initial “2D”, isi dezvaluie forma tridimensionala direct pe corp.

Paleta de culori de baza pentru Pleats Please contine culori monocrome, insa cum fiecare colectie este reinoita in fiecare sezon, sunt introduse si print-uri mult mai pline de culoare, cu inspiratii entice si folk optimiste.

Intre anii 1996 si 1998, legendarii “Guest Artists Series” si-au oferit colaborarea la colectiile Pleats si anume Yasumasa Morimura, Nobuyoshi Araki, Tim Hawkinson si Cai Guo-Qiang — opera de arta usor de purtat!

Pliul vazut de Issey Miyake intrupeaza un concept universal care isi gaseste putine echivalente in istoria modei. Femeile din intreaga lume l-au adoptat. Cu formele sale de baza si materiale confortabile, asigurand o purtare usoara si fiind usor de intretinut, Pleats Please reprezinta o adiere de libertate, placerea exprimarii fara restrictii si a miscarii libere.
Astazi, acest look iconic, emblema si esenta identitatii Issey Miyake, isi are perechea intr- o aroma.

Un portret olfactiv

Pentru a capta caracterul plin de voiciune si cu inima luminoasa al Pleats Please, Aurélien Guichard a compus un buchet luminos si vesel.  Un nectar de fericire, o incitare de a savura placerile vietii.
Sursa sa primara de inspiratie a fost lumina, un element intrinsec in lumea Issey Miyake, in forma de reper stralucitor. Mai apoi a venit ideea de verticalitate, reflectand structura pliului.  La toate cele de mai sus s-a adaugat miscarea, indusa de leganarea pliului in timp ce se unduieste pe corp. Se misca liber si totusi fin, cizelat, compozitia este plina de un sentiment de confort.

  • Notele de varf stralucitoare se deschid cu aroma intriganta de nashi, un fruct hibrid care oscileaza intre para si mar, cu nota de para predominanta. Pentru aceasta noua aroma, exuberanta si vigoarea buchetului floral au fost un ‘’must’’— florile pentru a defini feminitatea  unei compozitii subtile si delicate.  
  • Notele de mijloc, pline de bucurie si optimism sugereaza o senzualitate plina de gratie, care infloresc prima data cu note de Bujor proaspat si sweet pea. Indol-ul aduce o atingere de prospetime voluptoasa si “ofera substanta notei”, ne explica parfumierul. Acordul este cald si vibrant, asemeni unei “invitatii la fluiditate”.
  • Nota de baza prelungeste senzatia de blandete, stabilindu-se in note bogate, lemnoase de cedru, in timp ce patchouli, avand un caracter vertical, patrunde compozitia. Dulce, vanilia senzuala insufla aroma cu o caldura radianta. Un absolut de ‘’vanilie alba’’ cremoasa se amesteca cu mosc dadator de confort pentru un final catifelat.
Guichard a dorit sa creeze un pliu asemeni unei arome ‘’verticale’’, un floral autentic  care transmite o feminitate autocuprinzatoare fara echivoc. Asemeni unui cocon de plus, Pleats Please este o aroma care creeaza dependenta, o compozitie a carei fatete meticulous sculptate isi gasesc ecoul in sticluta.

De la pliuri 2D la o sticla 3D

Pentru a interpreta imaginea pliului, spiritul geometric al unui poliedru multifatetat era alegrea perfecta. Multe din liniile Miyake contin deja obiecte vestimentare care deriva de la pliuri sau falduri care evoca astfel de volumuri fatetate. Proeminentele ies in evidenta pe sticluta intr-o interactiune intre volume convexe si concave. Multiplele fatete ale poliedrului Pleats Please prind viata prin nesfarsite valuri de lumina. Nu exista culori luminoase, doar evidentieri subtile insufletite de aroma in nuante de roz. Crearea acestei sticlute, intruparea 3D a imaginii 2D a pliului, a fost un proces complex.

Capacul ia forma unui calyx floral, un element abstract fin plisat care simbolizeaza atat o floare alba cat si materialul Pleats Please.

Cutia emana un sentiment vesel de fantezie, amestecand roz-ul cu portocaliul intr-un dans evantai jubilant al petalelor stilate traversate de linii fine care evoca subtil pliurile.

Ca un omagiu direct adus originilor casei sale de moda, numele “Pleats Please” adopta un logo in care litera E este restransa, presata si comprimata ca si cum ar fi fin plisata. Gama de produse cuprinde un trio de ape de toaleta in trei formate: 30, 50 si 100 ml. Gama de ape de toalete este suplimentata de doua derivate infuzate de notele de Pleats Please: un lapte de corp cremos, si un deodorant spray.  




daniela spunea...

Imi placeau tare mult parfumurile dulci,dar de la o vreme simt ca ma doare capul de la ele. Sunt foarte trista...

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search