luni, 11 noiembrie 2013

Iarna nu-i ca vara, iar pielea resimte asta din plin!


Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, insa meteo-anotimpo-dependentii in randul carora ma incadrez nu cu foarte mare mandrie ar putea spune ca si pielea reflecta starea de spirit, disconfortul interior rapind, intr-o mai mica sau mai mare masura stralucirea de pe chip. Ce sa fac daca iubesc vara, ador marea si soarele cu fiecare celula a corpului meu, iar anotimpurile reci, in care cizmele imblanite iau locul sandalelor si manusile dimpreuna cu fularul devin accesoriile principale, ma nefericesc intr-un asemenea hal incat fata mea, din octombrie si pana in aprilie, ilustreaza perfect tabloul acela al inecarii tuturor corabiilor fabricate vreodata, de la Jack Sparrow pana in zilele noastre. Tocmai de aceea, trebuie sa scot artileria grea de la naftalina, creme si potiuni miraculoase care imi
redau stralucirea si luminozitatea, dar mai ales hidratarea necesara pentru a infrunta cu brio crivatul.



explicatie foto: "Relaxare sus pe pietre, cheia marilor succese" aka "stocare de energie in timpul verii care trebuie sa ajunga vreme de-un an!"


Stiati ca pielea unui om matur, de talie mijlocie are o suprafata de aproape doi metri patrati? 
Pielea are un rol protector impotriva agresiunilor mecanice si microorganismelor din mediul inconjurator, indeplineste si functie respiratorie si are un rol important de agent termoregulator. Pe langa acestea, pielea este, de ce nu, cartea noastra de vizita in relatiile cu cei din jur, avand capacitatea de a ne conferi incredere in sine si bunadispozitie atunci cand se afla in stare perfecta de sanatate si frumusete, iar pe de alta parte, ne poate induce o depresie groaznica atunci cand prezinta diverse afectiuni, de la acnee la dermatite de tot soiul si chiar probleme mai grave precum vitiligo sau pitiriazis. In gasca adolescentilor care au avut probleme cu acneea m-am aflat si eu si este foarte gresit sa minimizezi aceasta problema daca nu te-ai confruntat vreodata cu ea pentru ca are puterea sa te izoleze de restul lumii, sa te intristeze pana la lacrimi, sa te tina arestat la domiciliu si sa-ti ia orice zambet de pe chip. Sa nu mai spun despre capul plecat, dar nu din motiv ca sabia nu-l taie, ci pentru ca atat de mare este rusinea si teama ca cei din jur sa nu-ti vada cosurile si cicatricile, incat mergi pe strada privindu-ti numai varful bocancilor si rugandu-te sa nu intalnesti pe cineva cunoscut caruia trebuie sa-i raspunzi la salut, ridicand privirea din pamant. Am o prietena care a fost atat de complexata si de deprimata din pricina acneei, incat mi-a recunoscut, ani mai tarziu, dupa ce s-a vindecat, ca a avut momente in care nu si-a mai dorit sa traiasca, iar statisticile care contorizeaza cazuri de sinucideri din din pricina acneei nu sunt putine!
Asadar, posetele de designer, pantofii cu talpa rosie, matasurile de pe umeras si chiar diamantele, cele mai bune prietene ale fetelor par ca nu mai au nici o importanta daca pielea este acoperita de acnee, riduri, puncte negre, cuperoza. Din punctul meu de vedere, pielea este unul dintre cele mai pretioase "accesorii", pe care trebuie sa o ingrijim corect inca din primele zile de viata. La ce buna o rochie cu spatale gol, fie ea si coborata direct de pe podiumul de moda de la Milano, Londra sau Paris, daca ar dezvalui acneea groaznica de pe spatele nefericitei? Credeti ca un colier cu diamante ar putea ascunde ridurile sau petele cauzate de soare pe gatul si/sau decolteul unei dive? Si, sa-mi fie cu iertare, Donatella Versace - se impune un Google daca nu stiti despre ce vorbesc!- este un bun exemplu in acest sens!

In mod clar, ingrijirea pielii nu este o meserie cu jumatate de norma, nu are program de gravide si nici nu este sezoniera! Este un job full time ale carui recompense constau in chip luminos, piele catifelata, hidratata, fara riduri, fara pete, fara acnee si puncte negre, o piele pe care nu iti este rusine sa o scoti in lume! :)

Si daca vara nu ar trebui sa ne lipseasca niciodata din portfard sau masuta de toaleta - nu spun nimic de geanta de plaja pentru ca aici se intelege de la sine!- cosmeticele cu protectie solara ridicata, pornind de la cremele de zi, de regula fluide, lejere, sub forma de gel si pana la fonduri de ten si pudre, toate dotate, musai, cu factor de protectie solara minim 15, din toamna si pana in primavara se impun cosmeticele puternic hidratante, cremoase, onctuoase, care creeaza filtre protectoare impotriva temperaturilor scazute. Deshidratarea, senzatia de piele "care tine", ar fi cea mai mica dintre problemele care pot fi cauzate de ger. Cuperoza, acele vinisoare rosiatice care apar la nivelul fetei, se datoreaza unei ingrijiri neadecvate a pielii si schimbarilor bruste de temperatura, de la cea cu minus de afara, la cea cu plus din locuinte. Ca sa nu mai vorbim de baile foarte fierbinti care pot afecta chiar si iremediabil calitatea pielii de la nivelul fetei si o pot usca ingrozitor pe cea a corpului.

Uscarea pielii, numita in termeni medicali "xeroza cutanata", este principalul efect pe care temperatura scazuta din sezonul rece il are asupra pielii noastre si poate varia de la descuamare excesiva, senzatia de piele care tine, fara elasticitate si care ustura la fiecare grimasa, ten cu aspect tern, inrosire si pana la mancarime sau prurit, crapare si agravarea unor probleme deja existente, precum dermatita atopica, psoriazis, eczema asteatozica.



Reguli principale de ingrijire a pielii si a parului in sezonul rece:

  • Hidratarea: nu conteaza ca iarna nu transpiri atat de mult ca vara, sa nu crezi nici o secunda ca organismul are nevoie de mai putina apa in acest caz pentru ca te-ai insela amarnic! Ai putea inlocui, totusi, apa si limonada racoritoare din timpul verii cu ceaiuri caldute - nu fierbinti!- din plante si/sau fructe de sezon. Identifica aromele care iti plac, din multitudinea de sortimente de pe piata, si incearca sa realimentezi frecvent cana de pe birou!
  • Dusuri si/sau bai cu apa calduta, nu fierbinte: indiferent cat de mult am visa la o baie fierbinte prelungita, dupa o zi friguroasa de iarna, ar trebui sa evitam acest rasfat pentru ca apa la temperaturi ridicate usuca ingrozitor pielea corpului si reprezinta un factor principal al aparitiei cuperozei la nivelul tenului.
  • Mentineti un nivel optim de umiditate in locuinta: incalzirea exagerata a casei usuca foarte tare aerul, iar pielea are de suferit in acest caz, intocmai ca vara, cand uitam sa mai plecam de la plaja si avem senzatia ca daca zambim catusi de putin, ne vom alege cu fisuri pe frunte si obraji. De aceea, aerisirea corecta a locuintei este esentiala! Ideal ar fi sa nu lipseasca din casa un umidificator de camera, o investitie pe care ar trebui sa o luam in considerare la urmatoarea vizita prin magazine! Acest aparat nu numai ca mentine gradul de umiditate in parametri normali, ceea ce se traduce printr-o respiratie mai buna si printr-un somn mai linistit, dar si purifica aerul din locuinta, colectand praful si limitand nivelul bacteriilor si microbilor din jur.
  • Temperatura din dormitor nu ar trebui sa depaseasca 19 grade! Aceasta este temperatura ideala pentru un somn linistit, odihnitor, dar si pentru o piele fericita!
  • Evitati cosmeticele care contin alcool si parfum si pe cele astringente, matifiante pe care le preferam vara cand avem nevoie sa indepartam excesul de sebum cauzat de caldura! Acestea pot afecta bariera de protectie a pielii, iar celulele epidermei isi pierd capacitatea de a retine apa care se evapora, situatie care duce la uscarea excesiva a pielii. Pentru sezonul rece sunt recomandate cremele, uleiurile si lotiunile care contin ingrediente de hidratare, dar si lipide, pentru a preveni pierderea apei de la nivelul epidermei si refacerea filmului hidrolipidic de la suprafata pielii, afectat de frig, vant, haine groase, hidratare interna deficitara, o dieta alimentara saraca in fructe, legume si seminte oleaginoase (bogate in acizi grasi polinesaturati, cea mai sanatoasa sursa de lipide pentru piele, mucoase, nutritie celulara, etc - alune, arahide, fistic, migdale, nuci, Caju, seminte de canepa, de pin, de dovleac, de floarea soarelui, cu conditia sa fie crude si nesarate).
  • Nu neglija odihna si nu miscora orele de somn la mai putin de sapte! Putem apela, cu generozitate, la cele mai performante creme din lume si tot nu vom avea pielea luminoasa si radiind de sanatate pe care ne-o confera un somn linistit si corect!
  • Trateaza rozaceea si cuperoza inca din faza incipienta! Nu lasa problemele sa se agraveze si aplica tratament adecvat inca de la primele semne de inrosire a pielii pentru ca pielea sensibila, agresata de factorii externi, reactioneaza prin iritatii, alergii, mancarimi, inrosire. In acest sens, oferta existenta in farmacii, de dermatocosmetice care se adreseaza acestor doua probleme, este generoasa, dar informeaza-te inainte de a cumpara! Citeste cu atentie prospectul, cere sfatul unui dermatolog sau macar unui farmacist pentru a identifica exact produsul care iti poate fi de ajutor!
  • Hidrateaza preventiv buzele, inainte sa se crape! Spre deosebire de pielea de pe fata si de pe corp care are 16 straturi de tesut, pielea buzelor are doar cinci si de aceea se arde mai usor vara si crapa iarna, din cauza vantului, frigului si gerului. Inainte sa ajungeti in situatia de a va fi frica sa zambiti ca nu cumva sa picure sange din buze - am trecut prin asta si nu de putine ori!- aveti tot timpul la indemana un balsam de buze puternic hidratant pe care sa-l aplicati de cateva ori pe zi, chiar daca nu va simtiti buzele uscate!
  • Nu uitati de hidratarea mainilor! O crema puternic emolienta si hidratanta, de preferinta cu unt de Shea in compozitie, nu are voie sa va lipseasca de pe birou, din geanta sau de pe noptiera de langa pat. Dupa ce va spalati mainile, musai cu sapunuri blande, hidratante, aplicati intotdeauna un strat cat de fin de crema pentru maini. Nu trebuie sa ajungeti in situatia de a avea pielea foarte uscata si chiar crapata in aceasta zona, mai ales ca mainile intra in contact si cu produsele agresive de curatenie. In acest sens, mai mult decat utile sunt manusile de menaj. Exista, totodata, manusi speciale din bumbac fin care pot fi purtate macar o data pe saptamana, in timpul somnului, dupa ce in prealabil am aplicat pe maini masti intens hidratante si amestecuri de uleiuri (migdale, argan, masline) care fac minuni daca sunt lasate peste noapte.
  • Din cauza contactului cu tesaturile mai mult sau mai putin naturale, menite sa ne apere de frig, parul se electrizeaza, isi pierde din elasticitate si din stralucire, insa aceasta situatie poate fi preintampinata daca il rasfatam, cel putin o data pe saptamana cu masti hidratante, preparate in casa din celebrul ulei de masline si galbenus de ou, chiar si ulei de argan si de migdale, daca ne tine buzunarul sau putem apela cu incredere la uleiurile-tratament existente pe piata. 


Cosmeticele mele preferate,
 colectia toamna-iarna 2013:



1. Demachiere: gelurile lejere, lotiunile micelare si spumele demachiante pe care le prefer vara le inlocuiesc, indata ce se raceste vremea, cu lapte de curatare puternic hidratant. Preferatul meu din acest moment este demachiantul cu miere si muesli, cu 99% ingrediente bio (extract de ovaz, extract de castan ulei de floarea soarelui, miere de salcam), de la Yves Rocher. Cand simt nevoia de o curatare suplimentara, folosesc, dupa demachiere si crema curatatoare extra-delicata pentru piele sensibila Dermazero de la Roge Cavailles. Este un brand pe care abia l-am intalnit, dar care imi place foarte mult pentru ca nu contine coloranti, parabeni, fenoxietanol si sapun, este hipoalergenica si PH fiziologic. Este destinata atat pielii fetei, cat si pielii corpului si avand in vedere ca are in compozitie agenti surgras ajuta la fortifierea filmului hidrolipidic al pielii adica exact ceea ce avem nevoie in sezonul rece.




2. Exfoliere: este un procedeu la fel de important si iarna, ca si vara si in orice alt anotimp pentru ca trebuie sa indepartam celulele moarte de la suprafata pielii, indiferent de temperatura de afara, impiedicand astfel depozitarea lor in pori pentru ca acumularile de sebum, celule moarte si impuritati provenite din mediul extern obstrueaza porii si produc comedoane. Insa, nu trebuie sa agresam pielea folosind produse nepotrivite, ci unele blande cu pielea. 
Mie imi plac, in mod deosebit:
gelul exfoliant Ivapur de la Ivatherm (contine particule exfoliante foarte fine, acid glicolic care stimuleaza reinnoirea celulara si oxigenarea tesutului, Zincidone - un complex cu actiune dubla: Zn (un oligoelement cu rol esential in sinteza proteica si diviziunea celulara) normalizeaza secretia de sebum si are actiune antibacteriana, iar acidul L-pirolidon carboxilic (L-PCA) creste biodisponibilitatea Zn, sporind eficienta acestuia si reface functia de bariera a pielii, avand si rol hidratant). 
- Gommage Integral de la Uriage este un alt exfoliant pentru fata si corp care imi place pentru ca se adreseaza pielii sensibile si eu nu duc lipsa de asa ceva! 
- Vedeta exfoliantilor este, insa, Sothys gomaj-masca 2 in 1, un produs exceptional care imi lasa pielea curata, catifelata, luminoasa si hidratata. 
- Pentru corp, adoratul momentului este Scrubul Divin, dupa cum ii spune si numele, Caudalie. Contine 97% ingrediente naturale, zahar brun si 4 tipuri de uleiuri din plante (argan, struguri, hibiscus si susan).




3. Tonifiere: pentru un plus de prospetime si hidratare, dupa curatarea pielii, folosesc apa termala. Momentan, Uriage. Inainte sa-i minimizati efectul asupra pielii, aflati ca are proprietati hidratante, anti-iritante, anti-inflamatorii, anti-radicalare, cicatrizante si filmogene si este recomandata pentru toate tipurile de piele, chiar si cele mai sensibile si reactive; in eczeme, tratamente anti-acneice, rozacee, cuperoza, atopie, dermite seboreice, cicatrici, piele agresata post-acte chirurgicale.








4. Hidratare pentru fata: la acest capitol, oferta de cosmetice de pe noptiera mea este generoasa :) Pielea mea cea ciudata reactioneaza diferit, de la zi la zi, si de aceea am nevoie de multe arme pentru a-i face fata. Este cand uscata, cand grasa, cand cu cosuri, cand terna, cand fara stralucire, cand cu toate la un loc. Si pentru ca am atins pragul de 30 de ani, am considerat mai mult decat necesara includerea in rutina zilnica a cremelor antiage.
- serumul Synergy de la Ivatherm contine ulei din samburi de struguri bogat in vitamina E, ulei de Onagra bogat in acizi grasi nesaturati- Omega 3 si Omega 6, care revitalizeaza si hidrateaza puternic pielea, ulei din seminte de Baobab, ulei din Tamanu, Lipactive Inca Inchi- un ulei natural care intensifica regenerarea celulara, reface functia de bariera a pielii, mentine balanta lipidica si are rol protector.
- serumul si crema Glykolift de la Ivatherm contin extract de alge brune (bogat in polizaharide, polifenoli si poliol, stimuleaza sinteza de colagen si reface pielea fragila si subtire), acid hialuronic cu greutate moleculara mare hidrateaza intens si impiedica pierderea transepidermica de apa.
- crema pentru piele sensibila si cuperozica de la Ivatherm reduce numarul si dimensiunea vaselor de sange aparente, are actiune decongestionanta si antiinflamatoare.
- crema anti-roseata pentru piele sensibila Rosealine de la Uriage descongestioneaza si calmeaza senzatia de caldura si “piele care tine”, iar conceptul inovator unic Cerasterol -2F actioneaza asupra barierei cutanate, intareste si protejeaza pielea de agresiunile exterioare care produc roseata. Apa termala Uriage si ceara esentiala de trandafiri din compozitie lasa pielea proaspata si intens hidratata.
- crema pentru piele intoleranta Skin Recovery si crema Hydrance Optimale de la Avene. Prima este hipoalergenica si noncomedogena, reface bariera naturala de aparare a pielii, imi lasa pielea foarte hidratata, catifelata, luminoasa si neteda. Nu contine alcool, parfum si nici conservanti! Pe cea de-a doua am prezentat-o detaliat AICI
- Velvety Cream de la Academie este o minune! Destinata pielii normale spre uscate, este o crema cu o textura catifelata, miroase a inghetata de vanilie, incredibil de fina, intra relativ repede in piele si o lasa foarte hidratata, vreme indelungata.
- crema pentru fermitate Pro-Collagen de la LPG contine peptide care stimuleaza productia de colagen care este responsabil pentru fermitatea pielii.
- mastile Guinot Hydra Beaute si Antirid hidrateaza fooooooarte bine pielea, o lasa ferma, luminoasa, catifelata.
- crema Rexaline Hydra-Dose Nutri+ este o minune cu "m" mare! Se adreseaza pielii foarte uscate, insa merge de minune si in cazul pielii normale cu usoare tendinte de uscare atunci cand este foarte frig afara, asa cum este cazul meu. Este o crema care promite intinerirea pielii, hidratare, catifelare, umplerea ridurilor fine. Contine ulei de floarea soarelui, bogat in vitamina E, unt de Shea cu un continut ridicat de vitamina A, acid oleic care regenereaza epiderma si alfa Bisabolol, un indredient activ care catifeleaza, hidrateaza si lupta impotriva imbatranirii tenului.
- Nivea Soft este crema buna la toate! Foarte puternic hidratanta, merge de minune si pentru fata, si pentru corp, si pentru maini.



5. Hidratare pentru corp: 
- uleiul pentru dus L'Occitane este minunat in sezonul rece pentru ca este puternic hidratant datorita continutului ridicat de ulei din migdale si bogat in lipide cu rol hranitor. 
- gelul de dus Fleur d'Or L'Occitane este delicat, curata pielea fara sa o usuce si o lasa placut parfumata
- laptele pentru corp Fleur d'Or L'Occitane este foarte emolient si hidrateaza excelent pielea, fara sa lase pelicula grasa
- laptele hidratant sub dus Nivea este minunat pentru momentele in care nu-ti permiti sa pierzi timpul aplicand crema/lapte de corp dupa dus. Am scris despre el AICI
- crema pentru dus Jardins du Monde Nuca de Macadamia de la Yves Rocher contine ulei din nuci de Macadamia si ulei de susan bio. Fara parabeni, fara etoxil, fara ingrediente de origine animala, contine 97.8% ingrediente naturale. Formeaza o spuma onctuoasa si dincolo de mirosul senzational pe care il lasa pe piele, ador senzatia de catifelare care se mentine mult si bine. Nici nu mai am nevoie de crema pentru corp, atat de hidratata imi simt pielea!
- uleiul satinat pentru corp Guinot il folosesc atunci cand vreau sa hidratez pielea rapid, fara prea mult masaj, asa cum se intampla in cazul cremei, ceva mai grasa si pe care o folosesc in principal pe picioare, dupa epilat. Uleiul este de vis, extrem de hidratant, dar nu unturos si lipicios. Cititi mai multe informatii despre el AICI, intr-o postare anterioara.
- laptele hidratant de la Apivita, cu parfum de iasomie, Body Euphoria - o poezie sub forma de crema :) Am scris despre el AICI



5. Ingrijirea parului:
- uleiul extraordinar Elseve nu mai are nevoie de nici o prezentare! Este minunat, nu lipseste din rutina zilnica de ingrijire a parului si am scris despre cat de mult il iubesc AICI
- Mythic Oil de la L'Oreal Professionel este un alt rasfat divin pentru parul meu. L-am ridicat in slavi AICI
- Joico K-Pak Color Therapy Restorative Styling Oil este o iubire mai veche, careia ii sunt inca fidela, de minim doua ori pe saptamana. L-am prezentat detaliat AICI



6. Ingrijirea mainilor: 
- cremele pentru maini L'Occitane sunt preferatele mele pentru ca toate au in compozitie unt de Shea si hidrateaza superbine pielea. 
- cremele din gama AvoJuice de la OPI sunt si ele extrem de iubibile :) Le-am mai laudat AICI si AICI





7. Ingrijirea buzelor:
- unturile pentru buze de la Nivea nu-mi lipsesc din geanta niciodata, fie iarna, fie vara! Am scris despre ele AICI
balsam de buze de la The Body Shop cu extract de Fructul Dragonului prezentat AICI si ramas inca the love of my lips
balsamul de buze de la Ivatherm mi-a reparat de multe ori buzele uscate si crapate si v-am spus asta pe larg AICI, unde i-am ridicat o statuie virtuala, de tare ce-l iubesc :)



8. Ingrijirea cuticulelor:
- ulei VITAMINA de la Pronails - am povestit despre el AICI


Si intotdeauna alegeti ruj rosu pentru zilele innorate! Vor fi un picut mai senine! Trust me :)


Acest articol a fost scris pentru Scoala de Beauty Blogging L'Oreal 
coco spunea...

am regasit multe din produsele mele dragi :)

Zuzele spunea...

@ Coco, multumesc ca ai avut rabdare sa citesti romanul meu despre creme :))
Pup

Unknown spunea...

Foarte misto articol. Imi plac astfel de romane :D

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search