luni, 4 noiembrie 2013

Până când foarfeca ne va despărţi?! Ei, aş! Părul meu merită mai mult de-atât!



Cu mici exceptii, si acelea sunt coincidente nefericite si numarabile pe degetele de la mana stanga a unui cercetator britanic, culoarea parului nu tradeaza gradul de inteligenta al celui pe capul caruia incolteste, zburda in bataia vantului - in decapotabila sau tramvai, dupa posibilitati- si... cade. Realitatea mi-a demonstrat, in repetate randuri, ca bancurile cu blonde sunt scornite de vulpoi cu mutre de masculi frustrati ca n-au ajuns la strugurii don'soarelor cu parul balai. Chiar si-asa, nu pot sa nu apreciez rezultatele studiilor care au aratat o oarecare legatura intre culoarea parului si personalitate, cand despre satene se precizeaza ca sunt persoane carora le place sa se educe in permanenta, sa invete tot timpul ceva nou. Si una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat pana acum este aceea ca indiferent cat de grea ar parea o problema, rezolvarea care iti pare cea mai usoara, nu este intotdeauna cea mai eficienta! Asadar, nu trantesti usa si pleci din viata unui om la primul hop, nu-ti dai demisia pentru ca ziua ta proasta a coincis cu ziua proasta a sefului si nu-ti dai pletele primei foarfece care iti iese in cale doar pentru ca parul nu-ti sta bine in acea zi!


Tataie de pe linie materna, singurul pe care-l mai am de altfel, are chelie. Desi este model prezidential, tot chelie este si doar in gluma spune ca parul paraseste capul aluia destept. Apropo de asta, ma distreaza maxim cum romanul a inventat el cate o explicatie pozitiva pentru fiecare chestiune nasoala care i se intampla. Asadar, daca iti ploua la nunta ai noroc si fericire pana la adanci batraneti; daca te impiedici si aproape iti rupi gatul, nu-i nimic, te mariti in anul care vine (!?!); daca se intampla sa calci, cu pantofii cei noi, intr-un morman de "amintirea caineasca", trebuie sa-ti iei bilet la loto ca e rost de bani... Iar asta cu parul este maxima! Una, doua, orice nefericit care, dintr-un motiv sau altul, a fost parasit de parul mai mult sau mai putin iubit la timpul lui, este musai un inteligent nepereche!
Prin urmare, in istoria recenta a arborelui meu genealogic avem una bucata tataie cu chelie, prezidentiala, dupa cum ziceam si una bucata mamaie, pardon, Frumusete, cu pletele pana la talie chiar si acum, la 76 de ani. Toti cei trei copii ai lor, inclusiv meine mutter, au mostenit podoapa capilara a capului familiei. Mama glumeste si spune ca are trei fire, dar daca stau bine sa i le numar, cred ca sunt totusi vreo cinci, iar cand le imbacseste cu mult fixativ par cam zece! 
De cand ma stiu pe lume, cea mai mare frustrare a ei a fost treaba asta cu parul si n-am inteles-o niciodata pana nu demult cand si al meu dadea semne evidente ca vrea sa ma paraseasca pentru domnul piaptan si doamna scurgere de la cada pentru ca in aceste doua locuri a inoptat, luni de zile, cand aveam probleme conjugale si in relatia noastra era, evident, numai o iubire unilaterala. A mea pentru el. Nu si viceversa.
Numai cine s-a trezit dimineata si a gasit jumatate din par cazut pe perna, numai cine si-a trecut mana prin par si a ramas cu un sfert din el printre degete si numai cine a plans cu lacrimi adevarate, nu de crocodil, cand, odata cu samponul pe care il clatea din par plecau si sute de fire lungi de par, cu tot cu radacini atasate, intelege disperarea omului caruia ii cade parul!
Eu am trecut prin asa ceva, multe luni la rand chiar si mi-aduc aminte ca plangeam de disperare in aproape fiecare zi. Si aveam cosmaruri ca voi cheli de-a binelea, ca voi purta peruca si deja cautam, pe net, modele de mese la care sa apelez in viitorul nu foarte indepartat, dupa cum statea treaba. 
Sa nu credeti ca sunt vreo pitipoanca rozoholica si ca n-am alta treaba pe lumea asta decat sa-mi fac manichiura de trei ori pe zi, sa nu ma duc nici la sala fara gloss pe buze sau sa-mi analizez fiecare firicel de par, in toate oglinzile si vitrinele care-mi ies in cale. Nici vorba de asa ceva, dar cand vedeam ca nici un tratament nu da rezultate si ca am platit degeaba jumatate din salariu pe solutii, serumuri, sampoane si un munte de suplimente alimentare, iar parul meu s-a injumatatit cantitativ in doar doua luni, m-au luat atacurile de panica!

Atunci am realizat ca nu degeaba se cheama podoapa capilara! Parul chiar este un bun de pret al fiecaruia dintre noi si, desigur, frumusetea lui se mosteneste genetic, dar este datoria noastra sa-l ingrijim tot restul vietii si sa nu facem rabat de la calitatea produselor cu care il punem in contact. Si nu avem scuza mamelor sau bunicilor noastre ca pe vremea lor nu existau cosmetice diverse si de buna calitate. Noi chiar avem de unde alege, avem la indemana informatia, dar si produsul special formulat pentru problema parului nostru, de niste oameni cu halate albe si multe diplome pe peretii laboratoarelor in care isi petrec mare parte din viata. La naiba! De ce atatea cercetari, studii, investitii, inovatii daca nu profitam de ele si abia cand este prea tarziu suntem in stare sa platim oricat pentru a ne salva parul!?!



Coco Chanel spunea ca "O femeie care isi tunde parul este pe punctul de a-si schimba viata!"

Da, asa este, numai ca in cazul meu s-a intamplat fix invers! In momentul in care mi-am schimbat viata mi-am lasat parul sa creasca, l-am ingrijit mai mult ca niciodata si l-am transformat in bucle care imi trec de umeri, asa cum nu l-am avut niciodata si cum nu credeam ca va fi posibil sa-l am. In momentele in care imi cadea ingrozitor, am refuzat cu inversunare sa-l tund, desi toata lumea imi spunea sa-l readuc pana la nivelul urechii, sa se regenereze, chipurile. Dar mi se parea, cumva, o renuntare din partea mea, o resemnare, iar mie lupta nu mi-a fost straina niciodata. Dupa luni intregi de moarte clinica, am reusit sa-mi resuscitez parul si sa-l readuc la viata, iar cand imi trec mainile printre buclele de care am devenit dependenta si observ ca nici macar un firicel de par nu se mai desprinde, creste inima in mine de fericire! Poate parea superficial ce spun, dar, repet, doar cine s-a confruntat cu asemenea problema, poate intelege!

Tocmai de aceea, dat fiind calvarul prin care am trecut, nu stiu cum sunteti voi, dar eu nu mai am de gand sa-l pun in contact cu orice fel de produs inainte de a-l studia serios in prealabil si de a fi sigura ca formula sa laudata in reclame si regasita in pretul exorbitant chiar se potriveste parului meu. 

Intocmai ca un om caruia nu-i simti lipsa decat dupa ce a plecat sau ca un iubit pe care n-ai stiut niciodata ca-l iubesti atat de mult decat dupa ce a schimbat bratele tale cu ale alteia, eu am realizat ca parul meu merita tot ce-i mai bun dupa ce a cazut aproape tot!

De uleiuri, pomezi, sampoane, serumuri, balsamuri sau masti mai mult sau mai putin magice nu a dus lipsa niciodata si nu de putine ori, rasfatul meu de acasa era mult peste ceea ce-i putea oferi orice salon de fite din oras. Si poate ca nu este bine ce zic, dar nu imi tund nici macar un varf o data pe luna, cum scrie la carte, ci maxim o data pe an. Nu, nu am varfurile arse sau despicate, daca la asta va ganditi! Si stiti de ce? Pentru ca il ingrijesc, n-as putea spune cu produse de calitate pentru ca asta este o chestiune subiectiva, cat cu produse potrivite lui.

Iar Uleiul Extraordinar Elseve de la L'Oreal Paris este unul dintre ele!



De Elseve ma leaga o dragoste mai veche, ani in sir fiindu-i fidela, mai cu seama gamei roz care promitea "stralucire de oglinda si atingere de casmir"! A fost, este si va ramane replica mea favorita din reclamele produselor pentru par din toate timpurile!

Acest ulei nu degeaba se cheama ca este extraordinar, desi initial ar putea parea un alt text scornit de o foarte buna echipa de marketing a gigantului L'Oreal. 
Este, practic, un amestec de sase uleiuri neregasite de mine in compozitia altor cosmetice pe care le-am testat de-a lungul timpului - si nu au fost putine la numar- dar, ale caror beneficii miraculoase m-au impresionat atat incat sa-i promit dragoste eterna!
Asadar, extraordinarul ulei Elseve contine:
  • Ulei de lotus care hraneste si protejeaza firul de par de la radacina si pana la varf
  • Ulei de musetel pentru un plus de stralucire a parului tern si lipsit de viata
  • Ulei de floare de tiare care prevenire uscarea parului din cauza factorilor de mediu si a produselor si instrumentelor de coafat cu care il chinuim
  • Ulei de margarete reda energia parului
  • Ulei de trandafiri care asigura nutrientii necesari fibrei capilare si stim cu totii cat de scump, special si benefic pentru piele si par este acest ulei
  • Ulei de seminte de in pentru o nutritie intensa atat a parului, cat si a scalpului 
Desi textura lui uleioasa ne-ar putea descuraja, in ideea ca va lasa parul imbacsit si cu aspect nespalat -desi acesta este un trend al lui 2014-, nu-i deloc asa! Eu l-am folosit numai pe parul umed, inainte de uscarea cu foehn-ul, si am avut placerea sa-l simt moale, dar nu lipsit de volum, matasos si foarte placut la atingere, lucios ca o blanita de matza cu pedigree si... zglobiu! Nu stiu daca asta este un termen potrivit pentru un par care "danseaza" pe umeri, se revarsa in directia in care iti misti capul, desi nu impresioneaza prin volum, iar atunci cand se afla sub forma de bucle si pare si mai lucios decat de obicei, primeste complimente cu duiumul!
Am auzit ca am ochi frumosi, mi s-a spus ca am unghii dragute, dar pentru par nu m-a complimentat nimeni, in vecii vecilor si tocmai de aceea, de cateva luni incoace, de fiecare data cand mi se lauda parul pe motiv de stralucire, moliciune sau zulufi zglobii, ma emotionez toata! 
In fond, si ce daca nu este atat de des incat sa-mi traga capul pe spate daca il prind in coada sau atat de lung incat sa-mi atinga calcaiele, ca al fecioarelor din povesti?

Parul meu chiar vorbeste limbajul frumusetii si nici o foarfeca nu ne va desparti!





Acest articol a fost scris pentru Scoala de Beauty Blogging L'Oreal Paris!
Anonim spunea...

Imi doresc tot mai mult acest ulei pentru ca am citit foarte mult despre el :) eu mi-am tuns parul de multe ori si nu mi s-a schimbat viata :)) doar ca parul e mai sanatos la varfuri :D

Zuzele spunea...

@ Macy, ti-l recomand cu mare drag :)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search