Pentru o viaţă sănătoasă nu este suficient să consumaţi zilnic doar fructe şi legume, ci şi iaurt, iar campania „1 iaurt pe zi, sănătatea ţi-o menţii” este o campanie care are ca obiectiv informarea românilor cu privire la importanţa iaurtului ca parte a unei alimentaţii zilnice echilibrate. Având un conţinut bogat în calciu, magneziu, fosfor, vitamina B12, vitamina D şi culturi vii de bacterii care reglează microflora intestinală, iaurtul previne osteoporoza şi cancerul de colon, ajută digestia, tratează constipaţia, reduce colesterolul, menţine tensiunea arterială la un nivel normal şi întăreşte sistemul imunitar.
Conform statisticilor, un român consumă în medie un produs lactat proaspăt pe săptămână, faţă de francezi - cinci produse pe săptămână, bulgarii - trei produse pe săptămână şi polonezii - două produse pe săptămână. Datele privind starea de sănătate, corelate cu cel mai scăzut consum de iaurt şi lactate proaspete din România, au determinat o companie din domeniul lactatelor să lanseze o campanie de informare şi educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt.
Aceasta se concentrează în primul rând pe consumul de iaurt, dar aminteşte şi alte principii simple ce stau la baza unor deprinderi alimentare corecte, prin care se poate îmbunătăţi calitatea vieţii. „Noi am făcut un prim pas important prin campania „1 iaurt pe zi”, dar pentru a creşte impactul acestei misiuni invităm alături de noi şi alţi producători români de lactate, retaileri, instituţii guvernamentale, pentru ca împreună să aducem sănătatea prin alimentaţie echilibrată mai aproape de cât mai mulţi români”, declară Dieter Schulz, director general Danone pentru Europa de Sud-Est. Campania „1 iaurt pe zi” se va derula în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014 şi are în vedere acţiuni de informare a publicului general prin intermediul tv, presa scrisă şi online, dar şi social media, care să încurajeze consumatorii să facă alegerile cele mai potrivite pentru a-şi menţine starea de sănătate.
Campania mai include cursuri de nutriţie pentru tineri şi copii, fiind bine cunoscut faptul că obiceiurile bune se deprind la vârste tinere. Prima etapă a campaniei presupune că cei care consumă iaurt să-şi împărtăşească poveştile personale în aplicaţia online dedicată, aceştia având posibilitatea de a ajunge chiar ambasadorii campaniei pro-iaurt.
Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice |
Dr. Hâncu: Iaurtul re-echilibrează dieta
„Stilul nostru de viaţă și alimentația sunt unele dintre principalele cauze ale obezităţii, bolilor cardiovasculare şi diabetului. Pentru o alimentaţie echilibrată trebuie să consumăm 2-3 produse lactate în fiecare zi. Iaurtul contribuie la asigurarea unui aport optim de calciu, potasiu, fosfor, zinc, proteine şi fermenţi lactici activi și are puține calorii. Beneficiile nutriționale ale iaurtului recomandă acest produs ca pe o soluție simplă și la îndemână, mai ales în condițiile stilului de viață contemporan. Ca medic, mă găsesc tot mai des în fața unor cazuri de patologii grave, care au la origine desconsiderarea nevoilor reale, de bază, ale organismului. Cu toate provocările aduse de schimbarea stilului nostru de viață din ultimii ani, alimentația corectă ajunge să fie o condiție pentru menținerea sănătății. Trebuie să învățăm să-i acordăm acest nou rol, central, în viața noastră. Alegerea este la noi. Noi hotărâm ce și cât e bine să mâncăm, iar datoria mea ca medic este să explic, să îndrum, să corectez, să susțin obiceiuri alimentare sănătoase. Iar un astfel de obicei este cel de a consuma zilnic iaurt, aliment la fel de valoros pentru sănătate cum sunt și fructele sau legumele. Iaurtul este și un factor de re-echilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente”, susține prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prezent la lansarea campaniei „1 iaurt pe zi”.
De ce să mâncăm iaurt
- Iaurtul a fost supranumit „superalimentul femeii” pentru că este alimentul care protejează cel mai mult femeia de infecţiile genitale precum vaginite (candidoza, gradnerella vaginalis şi alte vaginite).
- Consumul regulat de iaurt previne osteoporoza şi cancerul de colon, pentru că este o sursă bogată de calciu, fosfor, magneziu, vitamina B12, vitamina D şi culturi vii de bacterii benefice care ajustează microflora intestinală
- Iaurtul conţine bacterii digestive ce ne ajută să eliminăm microorganismele toxice din sistemul nostru digestiv. Aşadar, un pahar de iaurt pe zi ne ajută să avem o digestie mai bună, să evităm constipaţia şi infecţiile intestinale
- Culturile de bacterii prezente în iaurt accelerează producerea de celule albe (leucocite), ce luptă împotriva infecţiilor, întărind sistemul imunitar
- Iaurtul scade colesterolul rău şi menţine tensiunea arterială la nivelul optim
- Iaurtul da senzaţia de saţietate şi, implicit, alungă foamea cu foarte puţine calorii, situaţie care, în timp, duce la scăderea în greutate pentru că o masă îmbelşugată, bogată în calorii, poate fi înlocuită cu succes cu două iaurturi, eventual combinate cu seminţe, cereale sau biscuiţi/pâine din cereale integrale
- Consumat cu regularitate, iaurtul ajută la remedierea unor neplăceri precum: intoleranţă la lactoză, constipaţie, afecţiunile colonului, inflamaţiile sau infecţia cu Helicobacter pylori, „responsabilă“ de apariţia ulcerului (atât duodenal, cât şi gastric)
- Iaurtul poate avea şi uz cosmetic: este folosit în prepararea unor măşti pentru faţă, dar şi în tratamentul anumitor afecţiuni cutanate, cum ar fi acneea
- Probioticele din iaurt repopulează cu bacterii prietenoase intestinul, după ce acestea au fost distruse de abuzul de antibiotice.
Despre campania "1 iaurt pe zi"
Campania “1 iaurt pe zi” se va derula în perioada noiembrie 2013 -
decembrie 2014 și are în vedere acțiuni de informare a publicului general prin
intermediul TV, presă scrisă și online, dar și social media, care să încurajeze
consumatorii să facă alegerile cele mai potrivite pentru a-și menține starea de
sănătate. Campania mai include cursuri de nutriție pentru tineri și copii, fiind
bine cunoscut faptul că obiceiurile bune se deprind la vârste tinere. Prima
etapă a campaniei presupune ca cei care consumă iaurt să-și împărtășească
poveștile personale în aplicația
online dedicată, aceștia având posibilitatea de a ajunge chiar ambasadorii
campaniei pro-iaurt derulată de Danone.
Prin
această inițiativă, Danone își propune să reamintească importanța unui stil de
viață echilibrat și principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, în
contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu probleme de sănătate
provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare.
Cand mai aveam probleme cu stomacul mancam mai des iaurturi si chiar simteam ca imi faceau bine la stomac. Din pacate, nu mananc in fiecare zi desi ar trebui :)
Trimiteți un comentariu