joi, 3 aprilie 2014

Guest post: psihoterapeutul Diana Nicolescu - "Cat este de natural sa iubesc doua persoane?"


"As dori sa incep articolul de azi cu o gluma: “ Intr-o zi, un seic bogat se duce la haremul lui si le spune nevestelor: “ Dragi neveste, trebuie sa fiu onest cu voi. Vine o zi in viata fiecarui barbat in care trebuie sa fie cinstit cu el si sa ia o decizie. Acel moment a sosit si pentru mine. Cu regret trebuie sa va informez ca m-am indragostit de alt harem”. Asadar: iubesc doua persoane. Cat este de natural? Raspunsul la aceasta intrebare este: depinde. Daca le iubiti pe rand, este foarte natural , intrucat monogamia seriala este nu numai fireasca, dar si acceptata social . Daca le iubiti in acelasi timp, este probabil la fel de natural insa mai greu gestionabil, mai ales daca traiti intr-o societate care nu accepta poligamia, iar Romania este una dintre ele. 


In functie de nevoile si dorintele dumneavoastra va trebui sa optati pentru un criteriu de selectie, functie de scopurile pe termen lung sau scurt. 
Partenerul ludic care stramba din nas la vederea pampersilor sau comenteaza vehement cand vede o femeie alaptand in parc, s-ar putea sa fie o optiune de moment. Daca dimpotriva, se straduieste sa va faca de Sfantul Valentin o reteta de “creveti indragostiti” in sos caramel si va mangaie pe burtica, spunand ca numai pe dumneavoastra va vede mama copilului sau, exista sanse mari sa fie o solutie pe termen lung. Aceste mici criterii de selectie ar trebui sa va usureze munca de departajare. Ca in orice competitie, exista o competitie si pe piata alegerii partenerilor, si sa fim onesti: unii scoreaza mai bine la impresia artistica, in timp ce altii au o tehnica impecabila.
Ce vreau sa subliniez insa, este ca monogamia, desi des intalnita, este, in mod paradoxal, nenaturala iar tendinta de iubi romantic mai multe persoane, este uneori fireasca.
Acest articol nu va spune ce pasi trebuie sa urmati atunci cand iubiti doua persone. El va vorbi despre naturaletea monogamiei, sau mai degraba despre cat de nefiresc este pentru oameni sa fie monogami si despre faptul ca in ciuda acestui nefiresc, ei sunt totusi fideli.
Probabil unii au auzit cate o colega de serviciu spunand cu dramatism morgernsternian, in timp ce isi soarbea cafeluta filtrata, sufland fumul de tigara pe ambele nari, “ Draga, iubesc doi barbati. Amandoi sunt extraordinari si nu ma pot hotari”.
“Naspa”, am putea gandi noi. Sau dimpotriva, sa fim invidiosi ca, in timp ce noi nu suntem capabili sa gasim o singura persoana, nesuferita asta a gasit doi. Nu unul, ci doi! Adica, ce are ea si eu nu am?
Asadar, avem doi iubiti. Cum facem? Pentru ca ma simt ludica azi, as fi inclinata sa raspund lapidar: pe rand.  Dar cerintele statutului de psiholog imi impun un raspuns de specialist, lung si plicitisitor unde femeile cu doua relatii sa gaseasca eventual confirmari ca ce fac este, in fond, draga, firesc si natural.
Ei, draga mea duplicitara, caci tie ma adresez azi, despre acest natural as dori sa vorbim. Sunt multe lucruri naturale pe lumea asta, dar nu cu toate convietuim in pace. Ciupercile otravitoare, rechinii, crima, violul, ba chiar si razboiale sunt toate naturale. Nu toate sunt si benefice pentru omenire.
Sa detaliem. Oamenii sunt o specie sociala. Dar sunt si o specie teribil de sexuala iar monogamia a fost un subiect sensibil atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere biologic. Unei femei, de a carei monogamie sau fidelitate nu poti fi sigur, ca barbat,  ii poti pune la  indoiala nu neaparat comportamentul moral (care nu are nicio legatura) ci paternitatea copilului tau.
Intrebarea urmatoare este, de ce o specie monogama precum omul este si atat de hipersexuala? Daca natura ne dorea monogami, nu ar fi trebuit sa ne sexualizeze mai putin?  Printre rudele noastre primate, doar gibonii sunt monogami, spre deosebire de mai obsedatele lor surori, maimutele bonobo sau cimpanezii.
As dori totusi, sa fac niste clarificari semantice: nu ar trebui sa echivalam frecventa cu naturaletea si nici infrecventa cu nefirescul.  
“Natural” inseamna sa fie firesc din punct de vedere evolutionist. Adica se intampla in mod natural. Monogamia nu este ceva natural din acest punct de vedere, dar ea s-a dovedit benefica pentru societati, drept pentru care am pastrat-o si am practicat-o. Monogamia este o practica si o alegere de viata constienta.
Oamenii nu pot fi monogami daca luam in considerare toti factorii naturali, biologici si presiunea selectiei naturale (cei care au studiat biologia de clasa a XII stiu despre ce vorbesc).
Dar intrebarea este : ar trebui sa fie ei monogami? Pentru aceasta intrebare am un raspuns clar: da, oameni ar trebui  sa fie monogami.  
Cum spuneam, nu tot ce este natural este si de dorit. Parul axial, inghinal sau chiar facial la femei este natural. Este el si de dorit? Defecatia si urinatul sunt naturale. Ne place sa le vedem in public?
In cele mai multe societati, unde monogamia este norma, a fi monogam echivaleaza cu a fi moral. 
Opusul monogamiei este infidelitatea si cei care insala sunt supusi presiunii sociale. Daca o femeie este suspectata ca nu ar fi monogama, reputatia si sansele ei de a fi intr-o relatie de lunga durata, ar putea fi diminuate. In fond, niciun barbat nu isi doreste sa stea cu frica in san, nestiind cu siguranta daca progeniturile sunt ale lui sau nu.
La un alt nivel, a fi monogam echivaleaza cu a fi dispus sa iti ajuti partenerul sa creasca impreuna cu tine investitiile voastre genetice (copilasii, adica) si sa nu o privezi de resurse emotionale, materiale sau fizice.
Oamenii nu sunt in general fideli partenerului pe termen lung si totusi ei aleg cu buna stiinta sa intre in relatii monogame si sa sa fie fideli. Acestea toate sunt alegeri constiente si nicidecum dictate de biologie. 
Monogamia masculina a evoluat asadar ca sa poate duce la o rata crescuta a supravieturii progeniturilor, rata de supravietuire a copiilor fiind mai ridicata daca tatal se implica activ in cresterea si educatia lor.  Monogamia ofera o ingrijire parentala mai buna pentru copii (din orice specie).

Asadar,  e primavara si iubirea pluteste in aer. Minunat, dar alaturi de mireasma de feromoni emanata de tipul aratos care va face cu ochiul, in aer mai este si nitrogen, argon, dioxid de carbon si oxigen. Din ultimul, luati o gura sanatoasa inainte sa dati curs chemarii naturii si ganditi-va ca monogamia este o alegere constienta care are o multime de beneficii, mai ales daca sunteti intr-o relatie de durata.


Pe Diana Nicolescu o gasiti AICI !

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search