marți, 22 iulie 2014

Caldura, factor de risc pentru numeroase boli. Ce medicamente accentueaza arsurile solare si deshidratarea


Temperaturile ridicate ale verii afecteaza in mod direct persoanele sensibile, cauzand stari de slabiciune, pierderea cunostintei si chiar dereglari cardiovasculare. Cu toate acestea, efectele caldurii se extind si la actiunea indirecta asupra eficacitatii tratamentelor sau terapiilor pentru diverse boli.
Atunci cand temperatura dintr-o zi torida de vara depaseste limitele pe care organismul uman le poate suporta, exista numeroase riscuri pentru cei care urmeaza un tratament medical, intrucat caldura in exces declanseaza in corp dereglari care pot duce la accentuarea afectiunilor:

  • Pacientii cardiaci sunt predispusi in timpul verii la deshidratare cauzata de diureticele specifice tratamentelor destinate acestora. Desi in general se recomanda consumul unei cantitati mari de lichide, exista riscul ca excesul de lichide sa afecteze inima si sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise pacientilor cardiaci, pot impiedica inima sa se contracte suficient de repede in timpul zilelor cu temperaturi ridicate, limitand astfel capacitatea corpului de a se racori.


De asemenea, persoanele care urmeaza tratament cu diuretice au o probabilitate mai mare de a pierde electroliti precum sodiul si potasiu, care trebuie compensate printr-o hidratare corespunzatoare.

Riscul deshidratarii si al insolatiei poate aparea si odata cu administrarea unor medicamente care pot agrava efectele caldurii asupra corpului. Pe langa tratamentele indicate in bolile cardiace este necesara o atentie sporita si neurolepticelor, antimigrenoaselor, unor antibiotice sau antiinflamatoare care pot determina o stare de discomfort urmata de deshidratare.

Deshidratarea duce si la cresterea numarului de batai cardiace, care poate fi resimtita sub forma unor palpitatii. Din cauza cresterii consumului de oxigen in muschiul cardiac, la temperaturi ridicate, persoanele cu afectiuni cardiovasculare au un risc mai mare de angina pectorala sau de agravare a insuficientei cardiace.

De asemenea, deshidratarea si vasodilatatia indusa de caldura pot favoriza scaderea tensiunii arteriale, iar tratamentul hipertensiv poate fi tolerat mai greu. Medicamente precum betablocantele si blocantele canalelor de calciu pot duce la scaderea tensiunii, la fel ca si vasodilatatoarele, care determina o vasodilatatie suplimentara.

  • Aparitia reactiilor de fotosensibilitate induse de medicamente este greu de prevazut, insa acestea sunt printre cele mai comune modalitati in care caldura poate afecta actiunea unui tratament - reactiile fotoalergice sunt reactii imediate imunologice si apar doar la persoane sensibilizate si fara sa depinda de doza administrata in cadrul tratamentului.


Medicamentele care contin salicilanilida sau benzocaina sunt foarte frecvent implicate in aparitia eruptiilor cutanate fotoalergice. Aceste substante cu efect fotosensibilizant se gasesc si in unele lotiuni sau sapunuri.

Dintre medicamentele considerate a avea risc mare de fotosensibilitate fac parte: tetraciclinele, antiinflamatoarele nesteroidiene prescrise impotriva durerilor de orice tip, unele antidiabetice orale, antidepresivele si medicamentele antialergice.

  • Temperaturile ridicate declanseaza o serie de efecte daunatoare asupra sanatatii, iar in cazul persoanelor care se confrunta in prealabil cu o afectiune serioasa, actiunea caldurii este cu atat mai periculoasa. Cel mai adesea se produc variatii ale tensiunii arteriale sau tulburari circulatorii, care, unei persoane relativ sanatoase ii provoaca stari de discomfort, epuizare sau chiar dureri. In cazul in care pacientul se confrunta in prealabil cu aceste simptome, tratamentul poate suferi dereglari iar calura poate declansa adevarate crize.

O solutie in acest sens este intarirea organismului printr-un regim de viata echilibrat, prin transformarea plimbarii zilnice in aer liber intr-o regula de aur, dar si sustinerea organismului cu ajutorul suplimentelor alimentare destinate intaririi imunitatii.Activit Imuno Forte, suplimentul alimentar Ropharma pe baza de colostru si lactoferina, reduce incidenta complicatiilor in diverse afectiuni datorita rolului sau antiviral, antibacterian, antiparazitar, antifungic, are rol antioxidant: blocheaza si neutralizeaza actiunea radicalilor liberi raspunzatori de efectele nocive asupra organismului si imbunatateste starea generala in caz de alergii si inflamatii. 
Activit Imuno Forte poate fi achizitionat din farmaciile Ropharma din toata tara si online pe www.ropharma-healthcare.ro la pretul de 24,61 lei.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search