miercuri, 29 octombrie 2014

Mancam o paella cu fructe de mare, duminica, la Rambla Cocina Española?



Buna! Eu sunt Gabriela si sunt Taur! Asta as spune la o intalnire a gurmanzilor anonomi :) Taurul este o zodie prin definitie gurmanda, pasionata de mancarurile fine, alese, care mananca intai cu ochii, miroase, simte si iubeste ceea ce alege sa aiba in farfurie. Pentru mine, mancarea nu este menita sa potoleasca foamea, si sa desfete! Mananc de pofta, de placere, de drag pentru ceea ce vad si miros si n-am inteles niciodata cum poti accepta sa mananci orice, de regula mult si prost, cum am mai vazut prin farfuriile unora, doar sa-ti satisfaci o nevoie fiziologica. 


N-am fost niciodata mofturoasa la mancare, in sensul ca as manca aproape orice, oricand, dar sunt pretentioasa la felul in care este gatit ceea ce aleg sa mananc. Sunt extrem, dar extrem de gurmanda, iar inainte de toate savurez mancarea cu ochii si nasul. Trebuie sa arate si sa miroasa bine, inainte de a avea onoarea sa-mi desfete papilele gustative :) Dintotdeauna, pentru mine mancarea a fost o arta, iar cei care reusesc sa-ti trezeasca senzatii atat de placute printr-o farfurie de ceva sunt artisti cu adevarat, ca si pictorii. Pentru ca ai nevoie de talent, pricepere, multa pasiune sa pictezi o farfurie atat de frumos incat sa aduca bucurie celui care iti savureaza preparatele. Un praf de sare sau o frunza de patrunjel pot strica o reteta, un condiment nepotrivit ruineaza un preparat, un strop de zahar peste cantitatea ideala poate transforma un desert senzational intr-un fiasco.

Eu sunt mereu atenta la ceea ce mananc si nu in sensul ca numar caloriile, ci ca sunt acolo. Nu butonez telefonul cand savurez o mancare, de regula nu vorbesc pentru ca vreau sa ma concentrez asupra gustului minunat a ceea ce am in farfurie, insa nu ma pot opri - si cred ca nici nu vreau - din exclamatii. Si sunt chiar amuzanta. Sumedenie de onomatopee, sunete si ochi dati peste cap se intampla atunci cand mananc ceva cu adevarat senzational! Prietenii cu care ma aflu la masa chiar sunt amuzati pentru ca eu pot ridica la rang de arta culinara si o bruscheta cu rosii. Daca este fix bruscheta care bifeaza toate pretentiile mele - painea nici prea uscata, nici prea "cruda", potrivit de crantzanoasa, stropita cu o cantitate perfecta de ulei de masline, usturoiul sa nu fie nici mult, nici putin, busuiocul si verde si uscat pentru ca au gusturi diferite, rosiile sa fie potrivit taiate, nici bucati prea mari care se pravalesc de pe felia de paine, dar nici pasta, iar piperul sa fie proaspat rasnit - apai sa te tii mormaiala pe capul meu! Ai avea impresia ca savurez purcel de lapte la protap servit in farfurii de aur si eventual sa-l am vecin de masa pe printul William!
Pentru mine, orice masa gustoasa este un festin!

Daca tot sunt la capitolul pofte, mi-am amintit de paella cu fructe de mare pe care am mancat-o la Rambla Cocina Española, un restaurant extrem de cochet din zona Piata Victoriei. N-ati mancat niciodata asa ceva? Pai este un amestesc de orez, condimente, sepie, ceapa caramelizata, creveti si alte minuni, in proportii perfecte! Este atat de delicioasa ca n-am cuvinte sa va explic. Si eu raman rar fara cuvinte!

Am luat contact, prima data, cu mancarea traditional spaniola care se gateste la Rambla cum cativa ani, atunci cand restaurantul era in Dorobanti si retin ca am fost marcata de delicatesele pe care le-am savurat acolo. Acum, Rabla este pe strada Grigore Alexandrescu, nr. 8 si ma bucur de aceasta schimbare pentru ca spatiul este mult mai generos si au si curte.

In fiecare duminica, Rambla Cocina Española orgazizeaza Bufetul de orez (Buffet de Arroz), eveniment culinar foarte inspirat, in cadrul caruia, bucatarul Antonio Burgos Perandres, spaniol get-beget, gateste cu pasiune si zambetul pe buze cele mai alese tipuri de paella din cate exista, chiar in curte, intr-o tigaie imensa, in vazul clientilor.

Am acordat, din start, un mare plus pentru acest aspect! Ador restaurantele care au bucatarii cu vedere la clienti si nu pentru ca poti fura din trucurile lor, ci pentru ca ai ocazia sa vezi creandu-se sub ochii tai acea opera de arta care iti va ajunge in farfurie. Dintr-un morman de ingrediente, o mancare delicioasa care iti va desfa simturile!

supa de rosii

Bufetul de orez la care am participat eu si la care m-am prezentat cu o foame teribila a inclus un antreu, format din supa rece de rosii, legume si jambon, creveti in sos de usturoi si chilly (de-li-ciosi!) si cazuela cu morcilla si chorizo Asturiano (ceva bun, dar bun de tot!). - gasiti pe site-ul restaurantului lista completa de antreuri, cu poze cu tot, AICI !

cazuela cu morcilla si chorizo Asturiano
crevetii cu usturoi
Dupa gustari, a intrat in scena artileria grea: paella! Si nu a fost un singur fel, ci patru. Plus un preparat cu ficat de gasca, ciuperci, pulpa de rata.
Mie imi place orezul in toate formele lui, de la orez cu lapte la pilaf. Cu o singura conditie: sa fie bine gatit!


Si cand am vazut la Rambla, cum se desfasoara totul sub ochii mei, eram deja in Raiul orezului. Se carameliza ceapa, care mirosea demential, apropo, cum se adaugau condimentele si apoi fructele de mare si cum reteta prindea contur, cum aromele ne invaluiau cu totul si aproape ca-mi venea sa iau o furculita si sa fur paella direct de pe foc. Asa pofta ce-mi facuse chef Antonio! 



N-as putea numi un tip de paella, dintre cele mancate la Rambla, care mi-a placut mai mult! Poate cea neagra, cu cerneala de sepie. Daca ajungeti acolo si va recomand cu drag, v-as ruga sa treceti peste culoarea neagra a paella despre care vorbesc si sa gustati. Veti manca toata farfuria, va asigur! Poate unii dintre vor avea ceva impotriva culorii negre, dar credeti-ma este extraordinar de gustoasa!!!



Ah, si inca ceva: cand mergeti la bufetul de orez de la Rambla nu mancati foarte mult dintr-un singur fel, desi aveti tendinta sa o faceti, atat de gustos este! Pastrati loc si pentru celelalte tipuri de paella pentru ca o sa va para rau daca nu o faceti! Eu m-am dus pe post de Pacala si am mancat din antreuri, am dat gata o farfurie de paella neagra si mititica cum sunt, cu stomac mic si el, mai ca n-am mai gasit loc si pentru celelalte preparate. Si normal ca m-am ofticat! Mi se puneau dinainte preparate care miroseau senzational si aratau ca-n pozele din revistele culinare si eu nu mai puteam manca!

Pe site-ul Rambla, la sectiunea Meniu, gasiti explicate si pozate toate tipurile de paella din care va puteti infrupta! N-are rost sa vi le mai povestesc eu pentru ca deja salivez si nu sunt chiar atat de masochista. Click AICI, asadar!


cheesecake

Ok, desertul!
Pai ce sa va mai spun decat cheesecake mega-ultra-extradelicios si mus de ciocolata, unul dintre cele mai bune mancate vreodata! Aveti si o bautura inclusa in pretul Bufetului de Orez (65 de lei/persoana) care include, cum am spus: 3 tipuri de antreuri, 3 tipuri de paella, un orez Abanda, un Caldoso cu pulpa de rata, ficat de gasca si ciuperci, desert, cafea si o bautura!
mus de ciocolata 

Toate astea servite de un ospatar extrem de prietenos, zambitor si pregatit perfect sa-ti prezinte toate preparatele si, mai ales, sa-ti faca pofta! :) Si ghiftuit daca mergi acolo si tot vei comanda ceva de mancare, atat de frumos povesteste personalul Rambla despre preparatele restaurantului! 

Sa mai vorbesc despre paella si Rambla Cocina Espanola?
Imi pun sare pe rana, cum ziceam!
Si va fac si voua pofta si poate fix in momentul asta nu va puteti teleporta in Piata Victoriei!
Asa ca, ma opresc, dar nu inainte de a va oferi ocazia sa-mi calcati pe urme!

Asadar, va ofer o invitatie dubla la Bufetul de Orez de duminica asta de la Rambla, sa mancati, sa va rasfatati si delectati cu preparate de la care mie si acum imi lasa gura apa!

Trebuie sa:

-  sa-mi spuneti cu cate tipuri de paella se lauda restaurantul (intrati pe site, larambla.ro, si gasiti info la sectiunea Meniu) :)

Hai pofta buna!
xoxo


Unknown spunea...

Hehe, niceeeee! :D

FB: Alexandra Gavrilă
Share: https://www.facebook.com/gavrila.alexandra.nicoleta/posts/890218110996345
La Rambla Cocina Española se lauda cu 16 tipuri de paella. ^_^

Anonim spunea...

Pina Colada pe FB
La Rambla Cocina Española se pot manca 16 tipuri de paella.

Aurelia spunea...

Buna,
Am dat like de pe aurelia dumitru.
Sunt 16 feluri de paella☺
Aurelia_anca@yahoo.com

Camelia Andrasescu spunea...

Of, dar chiar ca mi-ai facut pofta! Si eu sunt super gurmanada!
Am dat like pe FB: Adriana Camelia Andrasescu Scrieciu
In meniu se regasesc 16 tipuri de paella.
Multumim tare mult pentru oportunitate! Pupici!


Doina Butman spunea...

FB - Doina Ana Butman
Share: https://www.facebook.com/bdoinana/posts/10202774871523865?pnref=story
In meniul restaurantului "La Rambla", exista 16 varietati de Paella.

Bleotu Macrina spunea...

FB: BLEOTU MACRINA
Sunt 16 feluri de paella

Lory's Blog spunea...

Wow...la felul in care ai scris...as merge chiar acum sa gust bunatatile lor! :)

Anonim spunea...

Numai din poze mi s-a facut pofta, iar citind si descrierea preparatelor pe siteul restaurantului, deja sun sa fac rezervare. Chiar daca nu castig, tot merg sa mananc la rambla, asta e clar! Vreau neaparat sa-i fac o surpriza iubitului meu, de ziua lui, pe 10 noiembrie!
Imi incerc norocul si aici, asa ca sunt 16 feluri de paella la rambla cocina espanola!
Multumesc pentru pont, chiar nu stiam acest local!

Mihaela Adam

Ion Cristian spunea...

16 tipuri de paella, sper sa ajung sa mananc si eu macar 1 :)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search